Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι είναι προτιμότερο, να έχεις από πάνω κεραμοσκεπη η ταράτσα ?

Εννοω, για θέμα κρύο ζεστή χειμώνα καλοκαίρι.

• Απαντ. 17,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Τι είναι προτιμότερο, να έχεις από πάνω κεραμοσκεπη η ταράτσα ?

Εννοω, για θέμα κρύο ζεστή χειμώνα καλοκαίρι.

Κεραμοσκεπή, αλλα εχεις αλλά σοβαρά προβληματα, ηλιακοί χώρος κλπ

• Moderators
Δημοσ.

Θελω να περασω ενα καλωδιο απο ενα κουτι μεχρι τον πινακα για να μπει ο φουρνος εκει με δικη του ασφαλεια. 3χ2,5 ειναι ενταξει ή θελει κατι αλλο; 

Εγω θα περασω απλα το καλωδιο με ατσαλινα απο το κουτι μεχρι τον πινακα. Συνδεσεις στον πινακα, ασφαλειες κλπ θα τα κανει ο ηλεκτρολογος εννοειται

Δημοσ.
12 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Κεραμοσκεπή, αλλα εχεις αλλά σοβαρά προβληματα, ηλιακοί χώρος κλπ

Σιγά τα σοβαρά προβλήματα ρε 'συ... Υπάρχουν βάσεις ηλιακού για κεραμοσκεπές. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

Τώρα αν θες τον χώρο στην ταράτσα σου για αποθήκη ΟΚ αλλά αυτό δεν το λες σοβαρό πρόβλημα.

Αντίθετα η κεραμοσκεπή σε γλιτώνει από σωρό άλλων σοβαρών προβλημάτων, που παρουσιάζουν τα συνήθη δώματα: διαβρώσεις, μούχλες, υγρασίες, και πάει λέγοντας. Ότι στεγανοποίηση και να κάνεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αστοχήσει, θα θέλει συντήρηση και θα χρειάζεται επανακατασκευή κάθε κάποια χρόνια. Η κεραμοσκεπή αν γίνει σωστά και μπουν τα κατάλληλα υλικά, έχει πρακτικά απεριόριστη διάρκεια ζωής.

Από θέμα ζέστης - κρύου, ειδικά στα θερμά περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί ότι μια αεριζόμενη στέγη με κεραμίδια επιτυγχάνει μια εξοικονόμηση ενέργειας της ψύξης περί του 20% σε σχέση με μια επίπεδη στέγη ενώ έχουν αναπτυχθεί κάποια κεραμίδια (στο εξωτερικό) τα οποία βελτίωσαν περαιτέρω αυτό το νούμερο (https://webgate.ec.europa.eu/life/publicWebsite/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5240)

Τέλος πάντων και στην μια και στην άλλη περίπτωση, το παν είναι η θερμομόνωση. Θέλει κάτω από το κεραμίδι ένα 8άρι πετροβάμβακα, και θα είναι τούμπανο. Και αντίστοιχα στην πλάκα, 8άρι eps/xps αυξημένης σκληρότητας.

Υπόψη μιας και αναφέρθηκε το θέμα βατότητας της πλάκας, για να κάνεις σωστή θερμομόνωση υγρομόνωση και σωστή βατότητα, χωρίς προβλήματα, δεν είναι και τζάμπα...

2 ώρες πριν, Spect~ είπε

Θελω να περασω ενα καλωδιο απο ενα κουτι μεχρι τον πινακα για να μπει ο φουρνος εκει με δικη του ασφαλεια. 3χ2,5 ειναι ενταξει ή θελει κατι αλλο; 

Εγω θα περασω απλα το καλωδιο με ατσαλινα απο το κουτι μεχρι τον πινακα. Συνδεσεις στον πινακα, ασφαλειες κλπ θα τα κανει ο ηλεκτρολογος εννοειται

Ναι άνετα! Σηκώνει 19.5Α που σημαίνει 4.200Watt...Φαντάζομαι όμως ότι η ασφάλεια σου θα είναι 16άρα (ασφαλίζεις το καλώδιο, όχι το φορτίο!) οπότε όπως και να 'χει είσαι καλυμμένος! Οι φούρνοι καίνε 3 - 3.5 kw... θα σου λέει ίσως load 16A. Στις εστίες θες πιο γαϊδούρι καλώδιο, να τις σηκώνει αν πάρουν όλες μαζί!

13 ώρες πριν, userAnon είπε

Ευχαριστώ. Το πιο πιθανό είναι να φωνάξω μάστορα  να το αλλάξει. Θα δω τι μπορώ να βάλω.. (πάντως 150€ δεν τα δίνω για αυτό :) )

Υπάρχουν σχαράκια ανοξείδωτα με 10-15€. Μην κοιτάς τα λουσάτα αυτά είναι για ντουζιέρες!

• Like 2
  • Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ναι άνετα! Σηκώνει 19.5Α που σημαίνει 4.200Watt...Φαντάζομαι όμως ότι η ασφάλεια σου θα είναι 16άρα (ασφαλίζεις το καλώδιο, όχι το φορτίο!) οπότε όπως και να 'χει είσαι καλυμμένος! Οι φούρνοι καίνε 3 - 3.5 kw... θα σου λέει ίσως load 16A. Στις εστίες θες πιο γαϊδούρι καλώδιο, να τις σηκώνει αν πάρουν όλες μαζί!

Ναι 16 αρα ασφαλεια θα μπει. Γενικα ο πινακας θελει καποιες αλλαγες αλλα θα γινουν συντομα αυτες. 

Οι εστιες εχουν ηδη καλωδιωση απο πριν με δικη τους ασφαλεια.

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Ναι 16 αρα ασφαλεια θα μπει. Γενικα ο πινακας θελει καποιες αλλαγες αλλα θα γινουν συντομα αυτες. 

Οι εστιες εχουν ηδη καλωδιωση απο πριν με δικη τους ασφαλεια.

Φαντάσου έχω 3φασική αντλία θερμότητας, είχε μείνει 5x2.5 καλώδιο από άλλο σημείο της εγκατάστασης (η αντλία τραβήχτηκε τελευταία) και μου λέει ο ηλεκτρολόγος, πάω να πάρω 4άρι να είμαστε σίγουροι...κάτσε ρε μανούλα μου του λέω...ανοίγω τα πινακάκια βλέπουμε απόσταση όδευσης κλπ και το 2.5άρι έφτανε και περίσσευε! Έλεγε και ο κατασκευαστής 16Α ασφάλεια...τον έστειλα και επέστρεψε και την ασφάλεια γιατί είχε βάλει 25άρα, μπήκε 16άρα...οπότε κομπλέ... Τώρα που το λέμε ένα πράμα πρέπει να κάνω που μου έχει μείνει σαν εκκρεμότητα, να αλλάξει το ρελέ ισχύος του ηλιακού γιατί μου έβαλε ρελέ καστάνιας και μπερδεύεται το shelly που το οπλίζει, του λέει να ξεοπλίσει αλλά αυτό επειδή είναι καστάνιας, μένει οπλισμένο!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Guys μερικές φορές όταν χειρίζομαι μια συσκευμή με μεταλικά μέρη με χτυπάει το ρεύμα ελαφρώς, έτσι υποψιάστηκα γείωση. Έβαλα στις πρίζες ένα έτοιο εργαλειάκι:
https://www.ebay.com/itm/265406261984?hash=item3dcb722ae0:g:7JMAAOSwiaFhkiDB

Και επιβεβαίωσα ότι είναι γείωση. Όμως επειδή μένω με τους δικούς μου τουςε μίλησα για ηλεκτρολόγο και μου είπαν:

1. Ότι θα πρέπει να γκρεμίσουμε τι μισό σπίτι
  2. Ότι αν δεν είναι γνωστός για τέτοιες εργασίες δεν μπαίνει σπίτι.

So η μόνη λύση είναι DIY. Έτσι σκεύτηκα εξωτερικά να περάσω καλώδιο στον τοίχο https://www.skroutz.gr/s/27562850/Cablel-Καλώδιο-Ρεύματος-με-Διατομή-1x1-5mm-σε-Κίτρινο-Χρώμα-100m-H07V-U-15-YG.html

Με κλέμες. Μετά σε κάθε πρίζα να την ανοίγω και με τρύπα μικρή να περνώ μέσα το καλώδιο και να το βιδώνω στην γείωση. Το καλώδιο θα βγαίνει έξω και σε μια ράβδο γείωσης θα μπει:

https://www.skroutz.gr/s/29677407/ΡΑΒΔΟΣ-ΓΕΙΩΣΗΣ-ΧΑΛΚΟΥ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-16χ1500mm-Μ90-Φ14mm.html?from=catspan

Ξέρω καλό είναι επαγγελματίας ηλεκτρολόγος αλλά δεν μένω μόνος για να το κάνω και το μπλα μπλά δεν δίνει αποτέλεσμα όχι το 100% αλλά ένα good enough.

Αν δεν γειώσω όμως την εγκατάσταση τι μπορεί να πάθω πέρα από την ενόχληση.

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Spect~ είπε

Ούτε για θερμοσίφωνα δεν κάνει το 3×2,5

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Μιλάει για σκέτο φούρνο, χωρίς εστίες, μια χαρά κάνει το 2,5αρι

11 ώρες πριν, Spect~ είπε

Αγωγούς, όχι καλώδιο και να παρακαλάς να χωράνε να περάσουν...

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Μιλάει για σκέτο φούρνο, χωρίς εστίες, μια χαρά κάνει το 2,5αρι

Απόκρυψη περιεχομένων

Αγωγούς, όχι καλώδιο και να παρακαλάς να χωράνε να περάσουν...

ΟΚ, δεκτό

• Moderators
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Maurikycli είπε

Με έβαλες σε σκέψεις. Ο φούρνος έχει κατανάλωση Μαξ 3.65kw και το καλώδιο θα περαστεί (ελπίζοντας ότι χωράει) από τα ήδη υπάρχουσα κουτιά και θα είναι με 16α ασφάλεια μόνο γιά τον φούρνο 

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Με έβαλες σε σκέψεις. Ο φούρνος έχει κατανάλωση Μαξ 3.65kw και το καλώδιο θα περαστεί (ελπίζοντας ότι χωράει) από τα ήδη υπάρχουσα κουτιά και θα είναι με 16α ασφάλεια μόνο γιά τον φούρνο 

Σαφώς και το 3*2.5 σε καλύπτει για τον φούρνο μη το σκέφτεσαι καν! 

2 ώρες πριν, PC_MAGAS είπε

Guys μερικές φορές όταν χειρίζομαι μια συσκευμή με μεταλικά μέρη με χτυπάει το ρεύμα ελαφρώς, έτσι υποψιάστηκα γείωση. Έβαλα στις πρίζες ένα έτοιο εργαλειάκι:
https://www.ebay.com/itm/265406261984?hash=item3dcb722ae0:g:7JMAAOSwiaFhkiDB

Και επιβεβαίωσα ότι είναι γείωση. Όμως επειδή μένω με τους δικούς μου τουςε μίλησα για ηλεκτρολόγο και μου είπαν:

1. Ότι θα πρέπει να γκρεμίσουμε τι μισό σπίτι
  2. Ότι αν δεν είναι γνωστός για τέτοιες εργασίες δεν μπαίνει σπίτι.

So η μόνη λύση είναι DIY. Έτσι σκεύτηκα εξωτερικά να περάσω καλώδιο στον τοίχο https://www.skroutz.gr/s/27562850/Cablel-Καλώδιο-Ρεύματος-με-Διατομή-1x1-5mm-σε-Κίτρινο-Χρώμα-100m-H07V-U-15-YG.html

Με κλέμες. Μετά σε κάθε πρίζα να την ανοίγω και με τρύπα μικρή να περνώ μέσα το καλώδιο και να το βιδώνω στην γείωση. Το καλώδιο θα βγαίνει έξω και σε μια ράβδο γείωσης θα μπει:

https://www.skroutz.gr/s/29677407/ΡΑΒΔΟΣ-ΓΕΙΩΣΗΣ-ΧΑΛΚΟΥ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-16χ1500mm-Μ90-Φ14mm.html?from=catspan

Ξέρω καλό είναι επαγγελματίας ηλεκτρολόγος αλλά δεν μένω μόνος για να το κάνω και το μπλα μπλά δεν δίνει αποτέλεσμα όχι το 100% αλλά ένα good enough.

Αν δεν γειώσω όμως την εγκατάσταση τι μπορεί να πάθω πέρα από την ενόχληση.

Να τα αφήσεις αυτά και να φέρεις έναν ηλεκτρολόγο, να σου κάνει έναν έλεγχο με όργανα, να σου φτιάξει και την γείωση και να την μετρήσει, και να σου αφήσει και υπογεγραμμένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκατάστασης σύμφωνα με τα νέα πρότυπα του ΕΛΟΤ. 

Μόνο έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ρεύματα και diy δεν πάνε μαζί, εκτός από το άλλαγμα καμίας λάμπας! Αυτό που περιγράφεις μπορεί να είναι κομμένος ουδέτερος και/σε συνδυασμό με, κακή γείωση...

Υγ. Ρελέ ηλεκτροπληξίας έχεις;

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα μου φούσκωσε το συρτάρι της κουζίνας επειδή έφυγε η σωλήνα του πλυντηρίου, τωρα δεν ανοίγει και έχει και μια άσχημη μυρωδιά τι μπορώ να κανω;

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Flower22 είπε

Καλησπέρα μου φούσκωσε το συρτάρι της κουζίνας επειδή έφυγε η σωλήνα του πλυντηρίου, τωρα δεν ανοίγει και έχει και μια άσχημη μυρωδιά τι μπορώ να κανω;

Αντικατάσταση 

Δημοσ.

Σε λεκάνη τουαλέτας παλιά (κοντά 40 ετών) εμφανίστηκε αυτή η τριχοειδής ρωγμή. Να ανησυχούμε;

Είναι σε σπίτι σε χωριό που κατοικείται 30 μέρες το χρόνο. 

Spoiler

IMG-20220501-163159.jpg

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...