DrLo Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) Στη παρακάτω φώτο φαίνεται παράθυρο το παλιό, ξύλινο παντζούρι το οποίο βρίσκεται σε αποσύνθεση Λόγω της θέσης του σπιτιού αλλά και του παραθύρου, το παράθυρο αυτό δεν ανοίγει ποτέ το ίδιο σχεδόν και το παντζούρι (καθώς το απόγευμα χτυπά κατευθειαν ο ήλιος και είναι και μέρος που προτιμώ σχετικά σκοτεινό και μαπίνει αρκετό φως από τη διπλανή μπαλκονόπορτα). Θέλω λοιπόν να "καταργήσω" ουσιαστικά το παράθυρο πετώντας το υποδιάλυση παντζούρι με το ελάχιστο δυνατό κόπο Σκέφτομαι δύο λύσεις 1. Αντικατάσταση των παντοζυριών με συμπαγή κατασκευή (πχ "σάντουιτς κοντρα πλακέ θαλάσης με μονωση μεσά και εξωτερική επιφάνεια παρόμοια με του τοίχου) ώστε και να μη μπαίνει φως αλλά και μία στο 1.000.000 να μπορεί να ανοίξει 2. πέταγμα των παντζουριών και χτίσιμο του παραθύρου εξωτερικά με αλφαμπλοκ ενώ στα ανοιγώμενα εσωτερικά παράθυρα να φύφουν τα τζάμια και στη θέση τους να μπουν κάποια σχέδια ώστε τα παράθρυθα να είναι απλά διακοστμιτικά σαν κάποιο frame με κάποια εικόνα/σχέδιο/αφίσα κλπ (σχετικά ευκολη λύση + ότι έχω ήδη τα περισσότερα υλικά) το ερώτημα είναι: στη 2η περιπτωση τι εξωτερικές στρώσεις θα χειαστεί να περαστούν τα αλφαμπλόκ ώστε να είναι οκ ... το αν θα διαφέρει χρωματικά από τον τοίχο ή αν δε θα πετύχω 100% την ίδια υφή δε με πολύ ενδιαφέρει. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από DrLo
thodoris1985 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 9 minutes ago, DrLo said: Στη παρακάτω φώτο φαίνεται παράθυρο το παλιό, ξύλινο παντζούρι το οποίο βρίσκεται σε αποσύνθεση Λόγω της θέσης του σπιτιού αλλά και του παραθύρου, το παράθυρο αυτό δεν ανοίγει ποτέ το ίδιο σχεδόν και το παντζούρι (καθώς το απόγευμα χτυπά κατευθειαν ο ήλιος και είναι και μέρος που προτιμώ σχετικά σκοτεινό και μαπίνει αρκετό φως από τη διπλανή μπαλκονόπορτα). Θέλω λοιπόν να "καταργήσω" ουσιαστικά το παράθυρο πετώντας το υποδιάλυση παντζούρι με το ελάχιστο δυνατό κόπο Σκέφτομαι δύο λύσεις 1. Αντικατάσταση των παντοζυριών με συμπαγή κατασκευή (πχ "σάντουιτς κοντρα πλακέ θαλάσης με μονωση μεσά και εξωτερική επιφάνεια παρόμοια με του τοίχου) ώστε και να μη μπαίνει φως αλλά και μία στο 1.000.000 να μπορεί να ανοίξει 2. πέταγμα των παντζουριών και χτίσιμο του παραθύρου εξωτερικά με αλφαμπλοκ ενώ στα ανοιγώμενα εσωτερικά παράθυρα να φύφουν τα τζάμια και στη θέση τους να μπουν κάποια σχέδια ώστε τα παράθρυθα να είναι απλά διακοστμιτικά σαν κάποιο frame με κάποια εικόνα/σχέδιο/αφίσα κλπ (σχετικά ευκολη λύση + ότι έχω ήδη τα περισσότερα υλικά) το ερώτημα είναι: στη 2η περιπτωση τι εξωτερικές στρώσεις θα χειαστεί να περαστούν τα αλφαμπλόκ ώστε να είναι οκ ... το αν θα διαφέρει χρωματικά από τον τοίχο ή αν δε θα πετύχω 100% την ίδια υφή δε με πολύ ενδιαφέρει. Ξέρω ότι το τελικό χέρι για τα ytong (το ίδιο με alfablock δεν είναι;) τα περνάνε με marmocret plus fine (δε ξέρω τι άλλο υπάρχει να σου πω την αλήθεια). Δε γνωρίζω όμως αν θα γίνει ίδιο με τον υπόλοιπο τοίχο. Νομίζω ότι λόγω του ύψους της κατασκευής θα πρέπει αν το περάσεις και με πλεγμα-κόλλα από μέσα (πριν το τελικο χέρι) και πιστεύω ότι θα έχεις μια πολύ γερή κατασκευή. Πριν από αυτό το περνάς και με ένα ειδικό αστάρι για να τραβήξει και να πιάσει καλύτερα η κόλλα. Να τα γράφω και με τη σειρά τώρα: Αστάρι ytong Πλέγμα-κόλλα (στις παρακάτω φωτογραφίες είναι της thracon Τελικό χέρι - marmocret plus fine
Maurikycli Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, DrLo είπε Στη παρακάτω φώτο φαίνεται παράθυρο το παλιό, ξύλινο παντζούρι το οποίο βρίσκεται σε αποσύνθεση Λόγω της θέσης του σπιτιού αλλά και του παραθύρου, το παράθυρο αυτό δεν ανοίγει ποτέ το ίδιο σχεδόν και το παντζούρι (καθώς το απόγευμα χτυπά κατευθειαν ο ήλιος και είναι και μέρος που προτιμώ σχετικά σκοτεινό και μαπίνει αρκετό φως από τη διπλανή μπαλκονόπορτα). Θέλω λοιπόν να "καταργήσω" ουσιαστικά το παράθυρο πετώντας το υποδιάλυση παντζούρι με το ελάχιστο δυνατό κόπο Σκέφτομαι δύο λύσεις 1. Αντικατάσταση των παντοζυριών με συμπαγή κατασκευή (πχ "σάντουιτς κοντρα πλακέ θαλάσης με μονωση μεσά και εξωτερική επιφάνεια παρόμοια με του τοίχου) ώστε και να μη μπαίνει φως αλλά και μία στο 1.000.000 να μπορεί να ανοίξει 2. πέταγμα των παντζουριών και χτίσιμο του παραθύρου εξωτερικά με αλφαμπλοκ ενώ στα ανοιγώμενα εσωτερικά παράθυρα να φύφουν τα τζάμια και στη θέση τους να μπουν κάποια σχέδια ώστε τα παράθρυθα να είναι απλά διακοστμιτικά σαν κάποιο frame με κάποια εικόνα/σχέδιο/αφίσα κλπ (σχετικά ευκολη λύση + ότι έχω ήδη τα περισσότερα υλικά) το ερώτημα είναι: στη 2η περιπτωση τι εξωτερικές στρώσεις θα χειαστεί να περαστούν τα αλφαμπλόκ ώστε να είναι οκ ... το αν θα διαφέρει χρωματικά από τον τοίχο ή αν δε θα πετύχω 100% την ίδια υφή δε με πολύ ενδιαφέρει. Εφόσον πρόκειται για πρόσοψη αν το χτίσεις τυπικά θα είναι πολεοδομική παράβαση. Ένα παράθυρο πάντα είναι απαραίτητο για αερισμό Ιδανικά βρες κάποιο σύστημα εξωτερικής σκίασης που θα σου προσφέρει περισσότερη δροσιά αφού ο ήλιος θα χτυπάει μακριά από το παράθυρο. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από Maurikycli
DrLo Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Εφόσον πρόκειται για πρόσοψη αν το χτίσεις τυπικά θα είναι πολεοδομική παράβαση. Ένα παράθυρο πάντα είναι απαραίτητο για αερισμό Ιδανικά βρες κάποιο σύστημα εξωτερικής σκίασης που θα σου προσφέρει περισσότερη δροσιά αφού ο ήλιος θα χτυπάει μακριά από το παράθυρο. Ένας άλλος λόγος που το παράθυρο αυτό δεν εανοιγει ποτέ είναι ότι είναι σχεδόν πάνω στη Λ.Αθηνων οπότε πέρα από το φως, υπάρχει και πολύς θορυβος κ σκόνη. Για τα πολεοδομικά δε με απασχολούν ιδιαίτερα. Το κτίριο είναι τόσο παλιό που πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν κάπου σχέδια. Αυτό με τη σκίαση θα το σκεφτώ αν και θα ήθελα κάτι που ιδανικά να κόβει 100% το φως. αλλά και αυτό, εφόσον προεξέχει από τον όγκο του κτιρίου δεν είναι πολεοδομικά παράνομο ; 1 ώρα πριν, thodoris1985 είπε Ξέρω ότι το τελικό χέρι για τα ytong (το ίδιο με alfablock δεν είναι;) τα περνάνε με marmocret plus fine (δε ξέρω τι άλλο υπάρχει να σου πω την αλήθεια). Δε γνωρίζω όμως αν θα γίνει ίδιο με τον υπόλοιπο τοίχο. Νομίζω ότι λόγω του ύψους της κατασκευής θα πρέπει αν το περάσεις και με πλεγμα-κόλλα από μέσα (πριν το τελικο χέρι) και πιστεύω ότι θα έχεις μια πολύ γερή κατασκευή. Πριν από αυτό το περνάς και με ένα ειδικό αστάρι για να τραβήξει και να πιάσει καλύτερα η κόλλα. Να τα γράφω και με τη σειρά τώρα: Αστάρι ytong Πλέγμα-κόλλα (στις παρακάτω φωτογραφίες είναι της thracon Τελικό χέρι - marmocret plus fine thanks, το κρατάω αν πάω με τη 1η λύση τελικά. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από DrLo
thodoris1985 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 27 minutes ago, DrLo said: thanks, το κρατάω αν πάω με τη 1η λύση τελικά. Ενημερωτικά, όταν είπα πλέγμα-κόλλα από μέσα, δεν εννοούσα μέσα στο σπίτι, αλλά σαν ένα χέρι πριν (ή "μέσα" αν θες) από το τελικό χέρι. Και εσωτερικά και εξωτερικά του τοίχου Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από thodoris1985
DrLo Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 λεπτά πριν, thodoris1985 είπε Ενημερωτικά, όταν είπα πλέγμα-κόλλα από μέσα, δεν εννοούσα μέσα στο σπίτι, αλλά σαν ένα χέρι πριν (ή "μέσα" αν θες) από το τελικό χέρι. Και μέσα και έξω Ναι ναι , το κατάλαβα. Για εξωτερικό στρώμα (στη έξω πλευρά) δεν βάζεις τίποτα διαφορετικό από ότι μέσα πχ κάποιο "στεγανωτικό" στρώμα για το νερό της βροχής ή αυξημένης αντοχής από ήλιο/υγρασία ; Τι πάχος θα έχει τελικά αυτό το εξωτερικό στρώμα συνολικά ώστε να μπουν (αν πάω με το νο1) τα ytong αντίστοια πιο μέσα από τον εξωτερικό τοίχο ώστε να έρθει τελικά "πρόσωπο" με τον υπάρχοντα τοίχο ; Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από DrLo
Maurikycli Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 54 λεπτά πριν, DrLo είπε Ένας άλλος λόγος που το παράθυρο αυτό δεν εανοιγει ποτέ είναι ότι είναι σχεδόν πάνω στη Λ.Αθηνων οπότε πέρα από το φως, υπάρχει και πολύς θορυβος κ σκόνη. Για τα πολεοδομικά δε με απασχολούν ιδιαίτερα. Το κτίριο είναι τόσο παλιό που πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν κάπου σχέδια. Αυτό με τη σκίαση θα το σκεφτώ αν και θα ήθελα κάτι που ιδανικά να κόβει 100% το φως. αλλά και αυτό, εφόσον προεξέχει από τον όγκο του κτιρίου δεν είναι πολεοδομικά παράνομο ; Όπως και οι εσωτερικές περσίδες μπορούν να ενώνονται. Όχι γιατί χρησιμοποιούνται στη λογική εξοικονόμησης ενέργειας μαζί με τις θερμοποροσόψεις που προσθέτουν πάχος στους εξωτερικούς τοίχους. Μάλιστα μπορούν να βάλουν σε πολυκατοικία από την ταράτσα έως το ισόγειο και να περνάει μπροστά από τα μπαλκόνια.
Doubt Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Γιατί όχι μπετοσανίδα έξω, γυψοσανίδα μέσα κι ενδιάμεσα μόνωση (πολυστερίνη);;
DrLo Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) Μέσα θα μείνουν τα frames των παραθύρων και απλά θα φύγουν τα τζάμια (αν πάω με λύση 1). Το "χτίσιμο" που σκέφτομαι είναι στο μέρος έξω από το ξύλινο κούφωμα, στους 10-12 πόντους που φαίνονται πάνω από τη μαρμαροποδιά. Αλλά ένα frame με διπλες τσιμεντοσανίδες αντί ytong είναι όντως ίσως πιο ευκολο. Απλά ίσως θα φαίνεται πιο "παραταιρο" ... στα υπόψη κι αυτό, thanks. από την άλλη αν πάω έτσι η λύση 2 με "συμπαγή" ανοιγώμενα παντζούρια (είτε όπως είχα σκεφτεί από ξύλο/μόνωση/ξύλο είτε με τσιμεντοσανίδα) είναι καλύτερο και πρακτικά το ίδιο ευκολο ΄ίσως κάνω κάτι σαν αυτό που προτείνεται παραπάνω με κάτι που θα είναι εντελώς κλειστό στο 99,9% του χρόνου και θα μπορεί να ανοίγει σπάνια, απλά μου φαίνεται πιο δύσκολο. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από DrLo
thodoris1985 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 7 hours ago, DrLo said: Ναι ναι , το κατάλαβα. Για εξωτερικό στρώμα (στη έξω πλευρά) δεν βάζεις τίποτα διαφορετικό από ότι μέσα πχ κάποιο "στεγανωτικό" στρώμα για το νερό της βροχής ή αυξημένης αντοχής από ήλιο/υγρασία ; Τι πάχος θα έχει τελικά αυτό το εξωτερικό στρώμα συνολικά ώστε να μπουν (αν πάω με το νο1) τα ytong αντίστοια πιο μέσα από τον εξωτερικό τοίχο ώστε να έρθει τελικά "πρόσωπο" με τον υπάρχοντα τοίχο ; Προσωπικά αυτή τη λύση έχω κάνει σε χτιστό παγκάκι εξωτερικά, χωρίς να βάλω κάτι άλλο πάνω από το marmocret. Στο πάχος που ρωτάς, δε μπορώ να απαντήσω με σιγουριά γιατί είναι τεχνική λεπτομέρεια και δεν τη γνωρίζω...μόνο με το μάτι ξέρω. Δεδομένου ότι μόνο έχω δει πως γίνεται και δεν το έχω κάνει με τα χέρια μου, δε μπορώ να απαντήσω με μεγάλη ακρίβεια αλλά μπορώ να πω ότι είναι περίπου 5-6 χιλιοστά σύνολο. Άλλη, μόνιμη, λύση θα μπορούσε να είναι και το ενισχυμένο φελιζόλ (;;;). Από πάνω δε ξέρω αν μπαίνουν τα ίδια υλικά με αυτά που είπα πριν όμως (χωρίς το αστάρι). Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2020 από thodoris1985
Maurikycli Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Έχε υπόψιν ότι με το προμπετόν (ytong) μπορεί να έχεις καλύτερη θερμομόνωση αλλά θα έχεις χειρότερη ηχομόνωση απ'ότι τώρα.
DrLo Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2020 10 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Έχε υπόψιν ότι με το προμπετόν (ytong) μπορεί να έχεις καλύτερη θερμομόνωση αλλά θα έχεις χειρότερη ηχομόνωση απ'ότι τώρα. To τζαμί από μέσα είναι απλό μόνο και πιθανόν να μείνει και αυτό οπότε χειρότερα δε θα ειναι. Θα δω πάντως. Ίσως κάνω κάτι που να είναι εύκολα αντιστρέψιμο σε κανονικό παράθυρο αν χρειαστεί
troi.g Δημοσ. 13 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2020 15 ώρες πριν, DrLo είπε To τζαμί από μέσα είναι απλό μόνο και πιθανόν να μείνει και αυτό οπότε χειρότερα δε θα ειναι. Θα δω πάντως. Ίσως κάνω κάτι που να είναι εύκολα αντιστρέψιμο σε κανονικό παράθυρο αν χρειαστεί Έχεις ρωτήσει πόσο κοστίζει ένα αλουμίνιο ή συνθετικό κουφωμα , ώστε οπότε θες να μπορεί να ανοίξει, και σαφώς θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα και λιγότερη βαβούρα.
DrLo Δημοσ. 13 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, troi.g είπε Έχεις ρωτήσει πόσο κοστίζει ένα αλουμίνιο ή συνθετικό κουφωμα , ώστε οπότε θες να μπορεί να ανοίξει, και σαφώς θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα και λιγότερη βαβούρα. Ναι , αλλά δε θέλω κούφωμα. Θέλω 100% σκίαση. Εκτός αν βγάινουν "συμπαγή" παντζούρια ... δεν έχω δει ποτέ. Το να αλλαχθούν πάντως απλά τα παλιά παντούρια με νέα εντελώς κλειστά μου φαίνεται πα΄ντως η λύση με τη λυγότερη βαβούρα αφού δε θα πειράξεις τίποτα, απλά βγάζεις τα παλιά, βάζεις τα νεα, χωρίς σπασίματα, σοβατίσματα, στοκαρίσματα κλπ) Επεξ/σία 13 Ιουλίου 2020 από DrLo
papoys1 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2020 2 ώρες πριν, DrLo είπε Ναι , αλλά δε θέλω κούφωμα. Θέλω 100% σκίαση. Εκτός αν βγάινουν "συμπαγή" παντζούρια ... δεν έχω δει ποτέ. Το να αλλαχθούν πάντως απλά τα παλιά παντούρια με νέα εντελώς κλειστά μου φαίνεται πα΄ντως η λύση με τη λυγότερη βαβούρα αφού δε θα πειράξεις τίποτα, απλά βγάζεις τα παλιά, βάζεις τα νεα, χωρίς σπασίματα, σοβατίσματα, στοκαρίσματα κλπ) Τότε η πιο απλή και φτηνή λύση είναι το ytong.Υπάρχει πάχους από 5 μέχρι 25 εκατοστά.Παίρνεις ότι σε βολεύει το χτίζεις με κόλα. Αφήνεις μισό εκατοστό περίπου και αν πιάνουν τα χέρια σου το στοκάρεις και είσαι εντάξει. Εγώ κατήργησα σε ένα δωμάτιο μία μπαλκονόπορτα έχτισα μέχρι τη μέση με ytong 20 εκατοστών και στο υπόλοιπο έβαλα παράθυρο.Πρόσωπο το έφερα εσωτερικά αφήνοντας περίπου κενό 5 χιλιοστά στοκάρισα με παρετίνα στην οποία έριξα και λίγο κόλλα από αυτή που τοποθέτησα τα ytong αρχικά και στην τελευταία στρώση μόνο με παρετίνα.Έτριψα αστάρωσα έβαψα και έγινε λείο εσωτερικά.Εξωτερικά να ταιριάζει με το σοβάτισμα και στο τελικό σπατουλάρισμα έβαλα λίγο κόλα να είναι πιο άγριο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις