Προς το περιεχόμενο

Συμβουλες σε Τεχνικά θέματα, επισκευές, ζημιες, ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις, diy και λοιπές εργασίες

stelios18120

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, paylidis είπε

Συμφωνώ απόλυτα. Και κανονικά πρέπει να είναι διαχωρισμένα υλικά από εργασία ώστε να έχει την εναλλακτική ο πελάτης αν θέλει να στα φέρει ο ίδιος (είχα πελάτη στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία ηλεκ/κών και τα πήρε πιο φθηνά από εμένα ως επαγγελματία πιθανότατα στο κοστος) αν και συνηθωσ Αν στα φέρει ο ίδιος κάτι θα κάνει λάθος και θα έχεις μπρος πίσω ή θα του βγουν περισσότερα. 
Οσο είχα δουλέψει στο κομμάτι μίλαγα αναλυτικά με μάρκες/μέτρα/περιγραφή/τεμάχια μέχρι και στο τελευταίο αυτοματακι. Για αυτό για να βγάλω μια προσφορά έτρωγα εως και μια ημέρα (ανάλογα τη δουλειά) όταν άλλοι το έβλεπαν κ πέταγαν μια τιμή στο ντούκου. Είχε τύχει μάλιστα σε 2-3 περιπτώσεις σε μονοκατοικίες το 2007-08 περίπου που ήταν οι άνθρωποι τσίμα τσίμα οικονομικά να μου ζητήσουν εάν υπάρχει εναλλακτική με οικονομικότερα υλικά (πράγμα το οποίο γενικά απέφευγα γιατί όταν κάτι είναι ποιοτικό και το δουλεύεις δε το αλλάζεις γιατί είναι ρίσκο) Ε τους έδωσα δυο εναλλακτικές (ίδιες διατομες κλπ αλλά οικονομικότερα καλώδια κ ραγουλικο). 

αυτο που με ξεπερνάει τελειως είναι οι γυφτιές στις διατομες και στο ραγουλικο (πχ κινεζικά) για να δώσουν καλή τιμή ή και η άλλη καφρίλα που κάνουν κάποιοι (Συνήθως αλλοδαποί) και δε βάζουν κουτιά διακλάδωσης η τραβάνε γραμμες διαγώνια και όπως λαχει για να γλυτώσουν λίγα μέτρα... 

οσο για τους μπριζοδιακόπτες το σωστό είναι να τους αγοράσει ο ιδιοκτήτης και όχι ο μάστορας κατά τη γνώμη μου καθως επίσης θεωρω απαράδεκτο να του υποδείξει μαγαζί/μάρκες. Αυτό το κάνουν αρκετοί συνήθως προτείνοντας μάρκες του κ*λου από τις οποίες έπειτα παίρνουν ποσοστά ή δώρα (συνήθως εργαλεία) - βλ. παραπάνω περίπτωση που του πρότεινε δυο άκυρες μάρκες. 

γενικα τα τεχνικά επαγγέλματα στην Ελλάδα πάσχουν πολύ από πλευράς ποιότητας πραγμΑ που μπορεί να στο επιβεβαιώσει πχ κ ο Στέλιος ως επαγγελματίας (το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν) και σε αυτό φταίει η λογική της Ελληνίδας μάνας να γίνει ο γιος της επιστημονας άσχετα αν του αρέσει η όχι απλά κ μόνο για το πρεστίζ...

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα (τα έχουμε πει και παλιά άλλωστε) 😁

Και επίσης, εννοείται ότι δεν λες πήγαινε να τα πάρεις απο εκεί τα υλικά, αφήνεις τον πελάτη να τα αγοράσει απ όπου θέλει εφόσον θέλει να πάρει τα υλικά. 

Μάρκες προτείνω συνήθως γιατί αν αφήσεις τον πελάτη που δεν γνωρίζει, μπορεί το μαγαζί να του "πασάρει" μάρκες άγνωστες, μάρκες μουφα κτλπ

οπότε εφόσον μιλάμε για ηλεκτρικά στην προκειμένη περίπτωση, λέω στον πελάτη, εγώ θέλω αυτά τα υλικά αν θέλει να τα πάρει, επέλεξε ανάμεσα σε Hager, Legrand, ABB για να μην του δώσει τίποτα β' και γ' ποιοτητας όπως κάνουν. 

Διαγώνιες γραμμές, η χωρίς κουτιά διακλάδωσης δεν έχω δει (ευτυχώς) αλλά να περνάνε καλώδια μικρότερης διατομής, τσιγουνιες σε ασφάλειες, και γενικά "μειωμένα" υλικά έχω δει αρκετές φορές σε δουλειές που έχουν δώσει πολύ χαμηλές τιμές, και λογικο είναι γιατί δεν βγαίνουν 😁

Επεξ/σία από stelios18120
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 17,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Οχι για το πρεστιζ.. Θεωρω η λογικη στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρονια ηταν να παρει το παιδί ενα πτυχιο (οτι να 'ναι, σε οποιοδήποτε κλαδο, μονο το πτυχιο μας ενδιαφερει) για να μπορεί να μπει μετα στο δημόσιο.. Εκει και σε συνδιασμο την μετανάστευση στα χρόνια της κρίσης προεκυψε η έλλειψη τεχνικων (μάλιστα καλων και σωστών επαγγελματιων).. 

Οπως αναφερθηκε παραπάνω, δυστυχως η πλειοψηφια θα επιλέξει τον πιο φθηνό και μετα αναρωτιέται τι πηγε λάθος.. 

• Like 3

17 λεπτά πριν, stelios18120 είπε

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα (τα έχουμε πει και παλιά άλλωστε) 😁

Και επίσης, εννοείται ότι δεν λες πήγαινε να τα πάρεις απο εκεί τα υλικά, αφήνεις τον πελάτη να τα αγοράσει απ όπου θέλει εφόσον θέλει να πάρει τα υλικά. 

Μάρκες προτείνω συνήθως γιατί αν αφήσεις τον πελάτη που δεν γνωρίζει, μπορεί το μαγαζί να του "πασάρει" μάρκες άγνωστες, μάρκες μουφα κτλπ

οπότε εφόσον μιλάμε για ηλεκτρικά στην προκειμένη περίπτωση, λέω στον πελάτη, εγώ θέλω αυτά τα υλικά αν θέλει να τα πάρει, επέλεξε ανάμεσα σε Hager, Legrand, ABB για να μην του δώσει τίποτα β' και γ' ποιοτητας όπως κάνουν. 

Διαγώνιες γραμμές, η χωρίς κουτιά διακλάδωσης δεν έχω δει (ευτυχώς) αλλά να περνάνε καλώδια μικρότερης διατομής, τσιγουνιες σε ασφάλειες, και γενικά "μειωμένα" υλικά έχω δει αρκετές φορές σε δουλειές που έχουν δώσει πολύ χαμηλές τιμές, και λογικο είναι γιατί δεν βγαίνουν 😁

Πάντα δίνεις προδιαγραφές κ πολύ καλά κανείς ως σωστός μάστορας. Από εκεί κ πέρα μάρκες εγώ πχ δούλευα Hager ή ΑΒΒ και όταν ήθελε πιο οικονομικά ο πελάτης Schneider σε ράγα Και αυτό έλεγα σε όλους όσους ήθελαν να πάρουν οι ίδιοι τα υλικά. Έχει τύχει να μου φέρει πελάτης κινεζικό υλικό και αρνήθηκα να το βάλω, και δε μιλάμε για αποθήκη αλλά για διαμέρισμα ρετιρέ 140 τετραγωνικά. Σε αποθήκη έχω βάλει και στη δίκη μου φθηνοδουλεια που βρηκα μπροστά μου στο μερλιν (γιατί πλέον στα ειδικά καταστήματα δεν έχω ειδικές τιμές πλην 2-3 εξαιρέσεων που είναι παλιοί φίλοι οι υπεύθυνοι) αλλά ήξερα τι έπαιρνα και ξέρω και τι φορτία θα περάσουν...

μη σου τύχει αγαπητέ Στέλιο να πέσεις σε διαγωνίες γραμμες περασμένες από «φίλο από τη κωριο που έτρωγε πίτα με κορταρι»....... η τη γραμμή να ξεκινάει από τον πίνακα και να πηδάει από πρίζα σε πρίζα 😂 Δυστυχώς τα έχω δει... σε βλάβες που με φώναξαν... όπως έχω δει και 2.5αρα γραμμή για θερμοσίφωνα και 4αρα για κουζίνα (οκ δουλεύει αλλά όχι με ταυτόχρονισμο όποτε παπαλα)

μονο που τα σκέφτομαι με πιάνει φαγούρα!

26 λεπτά πριν, Maktheo είπε

Οχι για το πρεστιζ.. Θεωρω η λογικη στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρονια ηταν να παρει το παιδί ενα πτυχιο (οτι να 'ναι, σε οποιοδήποτε κλαδο, μονο το πτυχιο μας ενδιαφερει) για να μπορεί να μπει μετα στο δημόσιο.. Εκει και σε συνδιασμο την μετανάστευση στα χρόνια της κρίσης προεκυψε η έλλειψη τεχνικων (μάλιστα καλων και σωστών επαγγελματιων).. 

Οπως αναφερθηκε παραπάνω, δυστυχως η πλειοψηφια θα επιλέξει τον πιο φθηνό και μετα αναρωτιέται τι πηγε λάθος.. 

Γιατι υδραυλικούς κ ηλεκτρολόγους δε ζητάνε στο δημόσιο; Το ξέρεις ότι δεν βρίσκουν;;; (Οκ η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά είναι λίγα)

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, paylidis είπε

Πάντα δίνεις προδιαγραφές κ πολύ καλά κανείς ως σωστός μάστορας. Από εκεί κ πέρα μάρκες εγώ πχ δούλευα Hager ή ΑΒΒ και όταν ήθελε πιο οικονομικά ο πελάτης Schneider σε ράγα Και αυτό έλεγα σε όλους όσους ήθελαν να πάρουν οι ίδιοι τα υλικά. Έχει τύχει να μου φέρει πελάτης κινεζικό υλικό και αρνήθηκα να το βάλω, και δε μιλάμε για αποθήκη αλλά για διαμέρισμα ρετιρέ 140 τετραγωνικά. Σε αποθήκη έχω βάλει και στη δίκη μου φθηνοδουλεια που βρηκα μπροστά μου στο μερλιν (γιατί πλέον στα ειδικά καταστήματα δεν έχω ειδικές τιμές πλην 2-3 εξαιρέσεων που είναι παλιοί φίλοι οι υπεύθυνοι) αλλά ήξερα τι έπαιρνα και ξέρω και τι φορτία θα περάσουν...

μη σου τύχει αγαπητέ Στέλιο να πέσεις σε διαγωνίες γραμμες περασμένες από «φίλο από τη κωριο που έτρωγε πίτα με κορταρι»....... η τη γραμμή να ξεκινάει από τον πίνακα και να πηδάει από πρίζα σε πρίζα 😂 Δυστυχώς τα έχω δει... σε βλάβες που με φώναξαν... όπως έχω δει και 2.5αρα γραμμή για θερμοσίφωνα και 4αρα για κουζίνα (οκ δουλεύει αλλά όχι με ταυτόχρονισμο όποτε παπαλα)

μονο που τα σκέφτομαι με πιάνει φαγούρα!

Και καλά κάνεις που αρνήθηκες να βάλεις τα  κινέζικα που έφερε.και γενικά όταν φέρνουν υλικά μάπα, εγώ προσωπικά δεν τα βάζω, η αν επιμένουν τα βάζω και ευθύνη δικιά τους λέω ξεκάθαρα. 

(140τμ ρετιρέ και ήθελε κινέζικα χαχαχα μου έχουν τύχει τέτοια πολλα, να έχει δώσει 60κ για ανακαινιση και να θέλει να βάλει 2 παλιά a/c 9αρια κίτρινα από την τσιγαριλα, που του είχε δώσει ένας φίλος πριν 10 χρόνια και επειδή δεν ήθελε να τα πετάξει, ήθελε να τα βάλουμε σε όλοκαινουργιο σπίτι, ρε συ δεν λυπάσαι το βάψιμο και τον χώρο του λέω που φτιάξαμε;;; τελικά πήρε 2 καινούργια 😂

Πίτα με κορταρι=ξέρω να φτιάξω από μια βρύση, μέχρι να κάνω ενδοδαπεδια θερμανση και παροχικα καλώδια να περάσω όλα φθηνά και γρήγορα  😋😋

(σταματάω, αν και έχουμε πολλά να πούμε, γιατί θα μας πουν offtopic και δεν θέλω γρουσουζιες 1 του μήνα 😁😋

Επεξ/σία από stelios18120
  • Like 2

3 λεπτά πριν, paylidis είπε

Γιατι υδραυλικούς κ ηλεκτρολόγους δε ζητάνε στο δημόσιο; Το ξέρεις ότι δεν βρίσκουν;;; (Οκ η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά είναι λίγα)

Ε να μην λερωνομαστε κιόλας.. Ετσι σκέφτεται η ελληνιδα μανα.. 

Θεωρω οτι ιδιως στους τεχνικους  κλάδους το επιπεδο είναι χαμηλο στην Ελλάδα.. 1 ή 2 στους 10 είναι ΣΩΣΤΟΙ επαγγελματιες σε ολα τα επίπεδα. Το βλεπω και στον δικο μου κλάδο (επιπλο), υπάρχουν φορες που ουτε με συναδελφους δεν μπορείς να συνεννοηθείς καθως το να τελειωσουν γρήγορα την δουλειά προσπερνά ολες τους τις τεχνικες προτεραιότητες.. 

Υπαρχουν πολλοι τροποι να γινει ή να κατασκευαστει κατι.. Ο ευκολος, ο γρηγορος, ο σωστος, ο φθηνος, ο κερδοφόρος κτλ.. Έχοντας οριστει καποιοι στάνταρ κανονες απο οργανισμους/υπηρεσιες και εχοντας ορίσει εσυ ως επαγγελματίας τα δικα σου στανταρ ακολουθείς την δικη σου χρυση τομη στον τρόπο που δουλεύεις και αξιολογεις αντίστοιχα την πληρωμη σου.. 

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, stelios18120 είπε

Και καλά κάνεις που αρνήθηκες να βάλεις τα  κινέζικα που έφερε.και γενικά όταν φέρνουν υλικά μάπα, εγώ προσωπικά δεν τα βάζω, η αν επιμένουν τα βάζω και ευθύνη δικιά τους λέω ξεκάθαρα. 

(140τμ ρετιρέ και ήθελε κινέζικα χαχαχα μου έχουν τύχει τέτοια πολλα, να έχει δώσει 60κ για ανακαινιση και να θέλει να βάλει 2 παλιά a/c 9αρια κίτρινα από την τσιγαριλα, που του είχε δώσει ένας φίλος πριν 10 χρόνια και επειδή δεν ήθελε να τα πετάξει, ήθελε να τα βάλουμε σε όλοκαινουργιο σπίτι, ρε συ δεν λυπάσαι το βάψιμο και τον χώρο του λέω που φτιάξαμε;;; τελικά πήρε 2 καινούργια 😂

Πίτα με κορταρι=ξέρω να φτιάξω από μια βρύση, μέχρι να κάνω ενδοδαπεδια θερμανση και παροχικα καλώδια να περάσω όλα φθηνά και γρήγορα  😋😋

Όχι δε τα έβαλα γιατί δεν υφίσταται η δίκη του ευθύνη τη στιγμή που εγώ θα πρέπει να υπογράψω για την εγκατασταση. Του είπα αν φέρεις κάποιον να πει ότι θα υπογράψει αυτός την εγκατάσταση πολύ ευχαρίστως ούτως η αλλιώς το 90% της δουλειάς έγινε μόνο ο πίνακας έμεινε και το διακοπτικο υλικό να μπει εάν θες με πληρώνεις και ως εδώ και φεύγω... Όπως ήταν μάζεψε την ουρά στα σκέλια και μου είπε πες ποσά είναι και πηγαινε παρε τα εσυ. 

(κατα τα αλλά μετά από εμένα θα έμπαινε ο μαρμαράς για τα πατώματα και με είχε πρήξει να του βγάλω τριφασική πρίζα που να μείνει μέτα και να μη φαίνεται κιόλας ...!!! )

καταλαβες τώρα γιατί δεν είμαι για ελεύθερο επάγγελμα;; Με αυτόν ας πούμε αρπάχτηκα άσχημα - με άλλους μάγκες που δε πλήρωναν έφτασα έως και σε σημείο ασβερκων από Ασπρόπυργος για να πληρωθώ (από δικηγόρους δε καταλάβαινε, ήταν ο ίδιος δικηγόρος)...

Επεξ/σία από paylidis
  • Like 1

9 ώρες πριν, Ribopaido είπε

Kαταρχάς οι αναμονές για το τεχνικο του συναγερμού  - αν ειναι αλλος- ειναι στάνταρ (4x0.22 ή. utp) δεν ειναι το θεμα η καλωδίωση ειναι μεσα σκαψιματα - σωληνώσεις κλπ κλπ . Δεν μπορούμε χωρις να δουμε το κτίριο να πουμε αν ειναι λογικη ή οχι μια τιμή εκτος ιδιαίτερων περιπτώσεων.   Hager- Schneider κομπλε σαν υλικα .

Εννοείται πως πρέπει να πάρεις προσφορά από άλλους ηλεκτρολόγους , δε σου κοστίζει τίποτα  και είναι πλέον αναγκαίο στις μέρες μας. Αν χρειαστείς βοήθεια ή κάποιο τηλέφωνο μας ενημερώνεις

AAA402BB-DD6B-4972-B931-288F9729EBB3.jpeg

1 λεπτό πριν, Kara-man είπε

AAA402BB-DD6B-4972-B931-288F9729EBB3.jpeg

Αυτό είναι το συγκεντρωτικό ,Αν καταλαβαίνω καλά απτην προσφορά αυτά είναι π περιλαμβάνει δηλαδή οι εργασίες π θα κάνει ,ευχαριστω πολυ για τον χρόνο σ 

Καλησπέρα έχω κάποιες μικροσυσκευές όπως και πολύμπριζα που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τύπο βίδας για το οποίο δεν έχω κατσαβίδι ή μπιτάκι. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει με το όνομα της βίδας;

IMG_20200501_180608.jpg

3 ώρες πριν, Nickos56 είπε

Καλησπέρα έχω κάποιες μικροσυσκευές όπως και πολύμπριζα που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τύπο βίδας για το οποίο δεν έχω κατσαβίδι ή μπιτάκι. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει με το όνομα της βίδας;

IMG_20200501_180608.jpg

Κόψιμο με τρυπάνι και μετά βάζεις δικιά σου βίδα. 

Προσφορα χωρις αναλυτικά τα υλικα και τιμες απλα τσαλακωμα και καδο αχρηστων. Les Lamogio Inc χρεοκώπησε εδω και χρόνια, δεν θα ζουμε τα απομειναρια τους.

• Like 2

47 λεπτά πριν, narta είπε

Προσφορα χωρις αναλυτικά τα υλικα και τιμες απλα τσαλακωμα και καδο αχρηστων. Les Lamogio Inc χρεοκώπησε εδω και χρόνια, δεν θα ζουμε τα απομειναρια τους.

Υπάρχουν αναλυτικά όταν λέω αναλυτικά εννοώ σύνολο φωτιστικών και ρευματοδοτών συναγερμου κλπ το τι θα μπει σε κάθε δωμάτιο λουτρό wc και καθιστικό κουζίνα πυλωτη μηχανοστάσιο ανελκυστήρα και κοινοχργστοι χώροι ,απλά δεν τα ανέβασα

1 ώρα πριν, Kara-man είπε

Υπάρχουν αναλυτικά όταν λέω αναλυτικά εννοώ σύνολο φωτιστικών και ρευματοδοτών συναγερμου κλπ το τι θα μπει σε κάθε δωμάτιο λουτρό wc και καθιστικό κουζίνα πυλωτη μηχανοστάσιο ανελκυστήρα και κοινοχργστοι χώροι ,απλά δεν τα ανέβασα

Όταν λέμε αναλυτικά εννοούμε τα πάντα. Καλώδια, αγωγοί, κουτιά διαστάσεις μέτρα. Υπάρχει utp cat5 με 15λεπτα και με 30λεπτα. Ίδιο καλώδιο,ίδια μέτρα 2πλασια τιμη

• Like 1
  • Thanks 1

10 λεπτά πριν, narta είπε

Όταν λέμε αναλυτικά εννοούμε τα πάντα. Καλώδια, αγωγοί, κουτιά διαστάσεις μέτρα. Υπάρχει utp cat5 με 15λεπτα και με 30λεπτα. Ίδιο καλώδιο,ίδια μέτρα 2πλασια τιμη

Τα γράφει αναλυτικά τι μάρκα είναι και διαστασεισ αλλά δεν γράφει μέτρα ,για την δομημένη καλωδίωση χρησιμοποιεί καλώδιο cat6 ,ευχαριστω για τον χρόνο σ

3 ώρες πριν, Kara-man είπε

Τα γράφει αναλυτικά τι μάρκα είναι και διαστασεισ αλλά δεν γράφει μέτρα ,για την δομημένη καλωδίωση χρησιμοποιεί καλώδιο cat6 ,ευχαριστω για τον χρόνο σ

Αναλυτικά σημαίνει ραγουλικο ποσότητα και μάρκες σε ασφάλειες, πίνακας, καλωδίωση. Μέτρα πόσα καρούλια αν θα είναι μόνοκλωνο ή πολυκλωνο (σπάνιο). Πόσα μέτρα καλώδιο συναγερμού utp ή ότι άλλο θα βάλεις. Ρώτα τον πόσες γραμμές θα κάνει. Αν είναι να σκάσεις 8000€ τον όροφο καλύτερα κάνε smarthome μια η άλλη έρχεται. 

• Thanks 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...