Super Moderators Snoob Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Άλλο το "τρέχω για κέρματα", άλλο το καθαρίζω ένα τάληρο (ακόμη και με αυτή τη ληστρική φορολογία) ανά κλιματιστικό και μου φαίνονται λίγα. Δηλαδή, θα καθίσει σε εμένα μία ώρα (και πολύ λέω, αλλά ας πούμε μία ώρα) για πέντε κλιματιστικά, θα φύγει με ένα 25αρι στο παντελόνι και είναι λίγα; Άντε να παίξουμε την κολοκυθιά: όλοι εσείς που θίγεστε με τα 15, πόσο θα θέλατε για "δίκαιη" αμοιβή; Να το πω αλλιώς: σε μια κοινωνία όπου ο πελάτης αμείβεται με 5/ώρα, ο μάστορας πόσα πρέπει να πάρει; Ναι, το ξέρω πως ορισμένοι νοσταλγούν τις εποχές που ερχόταν ο "μάστορας", κορόιδευε μισή ώρα και έφευγε με ένα κατοστάρι μαύρο, αλλά αυτά έχουν περάσει. Τι να κάνουμε τώρα. Και, τέλος πάντων, δεν σβερκώσαμε κανέναν να έρθει με 15/κλιματιστικό. Μόνοι τους μας τηλεφωνούν. Και όχι ένας. Πολλοί. Άρα, ή όλοι αυτοί ψωμολυσσάνε και είναι σύγχρονοι δούλοι όπως θα τους ήθελε το λαϊκίστικο αφήγημα, ή βγάζουν ένα καλό μεροκάματο, δεδομένων των συνθηκών. 1 2
paylidis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Alejandro είπε Αφού είναι με απόδειξη σημαίνει ότι στην τσέπη του μένουν περίπου 5€. Χωρίς να υπολογίζω αλλά έξοδα, μόνο ΦΠΑ και φορολογία. Το ότι σας αρέσει σαν τιμή δεν σημαίνει ότι είναι και καλή. Αν όλοι οι πελάτες σου θεωρούν πολλά τα 5€ που παίρνεις εσύ και αποφασίσουν να σου δίνουν 2€/ώρα, μια χαρά τιμή θα τους φαίνεται. Εσύ θα πηγαίνεις για 2€; Επίσης το "ντουβάρι πτυχία", που φροντίζεις να αναφέρεις συνέχεια, δε σημαίνει ότι εσύ πρέπει να χέζεσαι στο τάληρο και ο ψυκτικός του ΕΠΑΛ να τρέχει για τα κέρματα. Τουλάχιστον να παίρνει τα ίδια. Δε μειώνω τη μόχθο κανενός επαγγελματία αλλα παραλληλίζω τι παίρνω εγώ ως πελάτης την ώρα με το τι θα πάρει αυτός ως επαγγελματιας για 15’ - άντε βάλε και αλλά 20 πήγαινε έλα με το παπί (αν και ξέρω ότι κανονίζουν τα ραντεβού τους να είναι κοντινά σε απόσταση και ώρα, πχ 18.30 μου εκλεισαν για αύριο και 19.00 έχουν άλλον). Οσον αφορά τη δίκη μου εργατοώρα έχει ήδη μειωθεί από τα 8.5€ στα 5€ και ο μισθος που παίρνω είναι ντροπιαστικός αναλογικά των προσόντων μου-δε θα μειωθεί του ψυκτικού ή οποιοδήποτε σχετικού επαγγέλματος; Ομοίως η κίνηση ενός μαγαζιού που πουλάει παπούτσια μειώθηκε, θα πρέπει να διπλασιάσει την τιμή για να βγαίνει; Δε λειτουργεί έτσι η αγορά... Επισης μέσα σε ένα οκτάωρο βγαίνουν άνετα 16 συντηρήσεις του τέταρτου στην ίδια περιοχή κοινώς στη χειρότερη 80€, ποιος παίρνει 80€ μεροκάματο; Ο καθηγητής πανεπιστημίου ισως...; Εν κατακλείδι είτε 5 τσέπατα είτε 15 τσεπατα (εφόσον οι τιμές παίζουν από 10 με ΦΠΑ έως 15-20€ με ΦΠΑ) είναι μια χαρά για κυριολεκτικά 15’ δουλειά και δεδομένων των γενικότερων οικονομικών συνθηκών στη χώρα-σε οποιον δεν άρεσε η δεδομένη οικονομική κατάσταση έχει ήδη φύγει (όπως έκανε ο ψυκτικός που μου το πέρασε που φεύγει το καλοκαίρι εξωτερικό για να τσεπώνει 150€+ μεροκάματο σε ξενοδοχείο και δυστυχώς ένας εξαιρετικός υδραυλικός που είχα). Και όπως είπε ο αγαπητός snoob δε φέραμε κανέναν με το μαχαίρι στο λαιμό μόνοι τους παρακαλάνε... Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2019 από paylidis 1
Alejandro Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 45 λεπτά πριν, Snoob είπε 1. Άλλο το "τρέχω για κέρματα", άλλο το καθαρίζω ένα τάληρο (ακόμη και με αυτή τη ληστρική φορολογία) ανά κλιματιστικό και μου φαίνονται λίγα. Δηλαδή, θα καθίσει σε εμένα μία ώρα (και πολύ λέω, αλλά ας πούμε μία ώρα) για πέντε κλιματιστικά, θα φύγει με ένα 25αρι στο παντελόνι και είναι λίγα; Άντε να παίξουμε την κολοκυθιά: όλοι εσείς που θίγεστε με τα 15, πόσο θα θέλατε για "δίκαιη" αμοιβή; 2. Να το πω αλλιώς: σε μια κοινωνία όπου ο πελάτης αμείβεται με 5/ώρα, ο μάστορας πόσα πρέπει να πάρει; Ναι, το ξέρω πως ορισμένοι νοσταλγούν τις εποχές που ερχόταν ο "μάστορας", κορόιδευε μισή ώρα και έφευγε με ένα κατοστάρι μαύρο, αλλά αυτά έχουν περάσει. Τι να κάνουμε τώρα. Και, τέλος πάντων, δεν σβερκώσαμε κανέναν να έρθει με 15/κλιματιστικό. Μόνοι τους μας τηλεφωνούν. Και όχι ένας. Πολλοί. Άρα, ή όλοι αυτοί ψωμολυσσάνε και είναι σύγχρονοι δούλοι όπως θα τους ήθελε το λαϊκίστικο αφήγημα, ή βγάζουν ένα καλό μεροκάματο, δεδομένων των συνθηκών. 1. Εγώ 20€ πλήρωσα και 2-3 που με πήραν τηλέφωνο, αυτή την τιμή μου έδωσαν (Θεσσαλονίκη). Δεν κάθομαι να το ψάξω παραπάνω για να γλιτώσω 5€, δεν θα σωθώ από αυτό. Σε κάθε περίπτωση την τιμή την ορίζει αυτός που "πουλάει" και ο πελάτης αποφασίζει αν θα τη δεχτεί. Αλλά το να μην μου αρέσει η τιμή, δεν καθιστά τον άλλο απατεώνα. Κανείς βέβαια δε γκρινιάζει για τον γιατρό ή το δικηγόρο που χρεώνουν τουλάχιστον 50€ το τέταρτο, χωρίς υλικά, στο χώρο τους και χωρίς απόδειξη. Μάλλον λόγω "ντουβαριού με πτυχία". 2. Δηλαδή πρέπει η αμοιβή του "μάστορα" να είναι εξαρτώμενη από το εισόδημα του πελάτη; Για την ίδια δουλειά άλλα να πληρώνει ο άνεργος ή ο χαμηλόμισθος και άλλα ένας γιατρός; Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η λέξη "μάστορας" χρησιμοποιείται υποτιμητικά δείχνοντας κάποιον που έρχεται να σου φάει χρήματα για κάτι που έπρεπε να κάνει δωρεάν. 2
DrLo Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Όλες οι αμοιβές που συμφωνούνται μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων είναι κατά τεκμήριο "δίκαιες". Πάμε παρακάτω. 4
Alejandro Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, paylidis είπε Τουλάχιστον να παίρνει τα ίδια. Δε μειώνω τη μόχθο κανενός επαγγελματία αλλα παραλληλίζω τι παίρνω εγώ ως πελάτης την ώρα με το τι θα πάρει αυτός ως επαγγελματιας για 15’ - άντε βάλε και αλλά 20 πήγαινε έλα με το παπί (αν και ξέρω ότι κανονίζουν τα ραντεβού τους να είναι κοντινά σε απόσταση και ώρα, πχ 18.30 μου εκλεισαν για αύριο και 19.00 έχουν άλλον). 1. Οσον αφορά τη δίκη μου εργατοώρα έχει ήδη μειωθεί από τα 8.5€ στα 5€ και ο μισθος που παίρνω είναι ντροπιαστικός αναλογικά των προσόντων μου-δε θα μειωθεί του ψυκτικού ή οποιοδήποτε σχετικού επαγγέλματος; Ομοίως η κίνηση ενός μαγαζιού που πουλάει παπούτσια μειώθηκε, θα πρέπει να διπλασιάσει την τιμή για να βγαίνει; Δε λειτουργεί έτσι η αγορά... 2. Επισης μέσα σε ένα οκτάωρο βγαίνουν άνετα 16 συντηρήσεις του τέταρτου στην ίδια περιοχή κοινώς στη χειρότερη 80€, ποιος παίρνει 80€ μεροκάματο; Ο καθηγητής πανεπιστημίου ισως...; Εν κατακλείδι είτε 5 τσέπατα είτε 15 τσεπατα (εφόσον οι τιμές παίζουν από 10 με ΦΠΑ έως 15-20€ με ΦΠΑ) είναι μια χαρά για κυριολεκτικά 15’ δουλειά και δεδομένων των γενικότερων οικονομικών συνθηκών στη χώρα-σε οποιον δεν άρεσε η δεδομένη οικονομική κατάσταση έχει ήδη φύγει (όπως έκανε ο ψυκτικός που μου το πέρασε που φεύγει το καλοκαίρι εξωτερικό για να τσεπώνει 150€+ μεροκάματο σε ξενοδοχείο και δυστυχώς ένας εξαιρετικός υδραυλικός που είχα). Και όπως είπε ο αγαπητός snoob δε φέραμε κανέναν με το μαχαίρι στο λαιμό μόνοι τους παρακαλάνε... Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Εδώ συμφωνώ στα περισσότερα. 1. Όχι απαραίτητα. Το ότι ο μισθός μειώνεται δεν επιφέρει γενικότερη μείωση τιμών. Δεν μειώθηκε κάτι π.χ. στα σουπερμάρκετ λόγω κρίσης, εκτός από το προσωπικό και τις αμοιβές τους. 2. Στο συγκεκριμένο επάγγελμα να μην ξεχνάμε ότι αυτό γίνεται για 3 μήνες το χρόνο. Για την ιστορία, έχω εργαστεί και ως υπάλληλος σε εταιρία και όταν η μείωση μισθού με έκανε να νιώσω δούλος, αποχώρησα και πήγα στο ελεύθερο επάγγελμα (όχι ψυκτικός), οπότε έχω μια κάποια εικόνα και από τις 2 πλευρές. Με πτυχίο Αυτοματισμού από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2019 από Alejandro 1
bobptz Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, paylidis είπε Τουλάχιστον να παίρνει τα ίδια....... Αυτή η συζήτηση που οδηγεί? Υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσετε σε κάποια αποδεκτά από εσάς νούμερα τα οποία θα υιοθετηθούν από την υπόλοιπη κοινωνία? Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε όλα αυτά ρυθμίζοντε αυτόματα από την προσφορά και τη ζήτηση. Μόλις έβαψα το σπίτι μου. Ο μπογιατζής πήρε 550 ευρώ αμοιβή, χώρια οι μπογιές. Έβαψε 5 χώρους, το ταβάνι και την πόρτα του μπάνιου. Η κουζίνα είχε πάρα πολλά σκασίματα και σχεδόν έξυσε όλη την παλιά μπογιά και ξανα-στοκάρισε. Δεν άφησε ούτε μια σταλαγματιά μπογιά για καθάρισμα. Δούλεψε σαν το σκυλί για περίπου 3 ημέρες από το πρωί 07:30 μέχρι το βράδυ 09:30, υπολογίζω συνολικά περίπου 34 ώρες. Δηλαδή πληρώθηκε πάνω από 15 ευρώ την ώρα. Εγώ με δύο πτυχία βγάζω λιγότερα. Αλλά αν ξαναβάψω, αυτόν θα καλέσω. Ειλικρινά 550 μου φαίνοντε πολλά και θα άξιζε ίσως τον κόπο να ασχοληθώ 1 εβδομάδα και να το κάνω μόνος με τη γυναίκα. Πιάνουν τα χέρια μου και κάνω άλλα πράγματα. Το βάψιμο όμως το βαριέμαι. Οπότε τα πληρώνω. Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2019 από bobptz 5
paylidis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 3 λεπτά πριν, Alejandro είπε Εδώ συμφωνώ στα περισσότερα. 1. Όχι απαραίτητα. Το ότι ο μισθός μειώνεται δεν επιφέρει γενικότερη μείωση τιμών. Δεν μειώθηκε κάτι π.χ. στα σουπερμάρκετ λόγω κρίσης, εκτός από το προσωπικό και τις αμοιβές τους. 2. Στο συγκεκριμένο επάγγελμα να μην ξεχνάμε ότι αυτό γίνεται για 3 μήνες το χρόνο. Στη παροχή υπηρεσιών που ρυθμιζεται από την προσφορά και τη ζήτηση είναι προφανώς πιο εύκολη μια μεταβολή της τιμής από το ένα πακέτο μακαρόνια Που περιλαμβάνει πρώτη ύλη. Δυστυχώς όμως δεν αναπροσάρμοσαν τις τιμές τους όλοι οι επαγγελματίες και για αυτό πολλοί έμειναν να Βαράνε μύγες (πχ γιατροί-έχω οδοντίατρο στην πολυκατοικία που από τις 17.00 και μετά που είμαι σπίτι μετά βίας να μπουν 2 άτομα ως το βράδυ και αυτό στο peak τους έχει τύχει να μη δω και κανέναν) για το δεύτερο εν μέρει έχεις δίκιο αλλά από την άλλη και όπως μου έχουν πει πολλοί ψυκτικοί πλέον δουλεύουν και το χειμώνα καθώς τα κλιματιστικά τα χρησιμοποιούμε και για θέρμανση. Οι κενοί μήνες ειναι 2-3 με το ζόρι (Μάρτιος και Οκτώβριος μου είχε πει χαρακτηριστικά)
Alejandro Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 3 λεπτά πριν, paylidis είπε για το δεύτερο εν μέρει έχεις δίκιο αλλά από την άλλη και όπως μου έχουν πει πολλοί ψυκτικοί πλέον δουλεύουν και το χειμώνα καθώς τα κλιματιστικά τα χρησιμοποιούμε και για θέρμανση. Οι κενοί μήνες ειναι 2-3 με το ζόρι (Μάρτιος και Οκτώβριος μου είχε πει χαρακτηριστικά) Λάθος εκτίμηση δική μου. Είχα την αίσθηση ότι καθαρισμός γίνεται μια φορά το χρόνο και συνήθως καλοκαίρι. 13 λεπτά πριν, paylidis είπε Στη παροχή υπηρεσιών που ρυθμιζεται από την προσφορά και τη ζήτηση είναι προφανώς πιο εύκολη μια μεταβολή της τιμής από το ένα πακέτο μακαρόνια Που περιλαμβάνει πρώτη ύλη. Επειδή ανέφερες μαγαζί με παπούτσια.
paylidis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 47 λεπτά πριν, Alejandro είπε Λάθος εκτίμηση δική μου. Είχα την αίσθηση ότι καθαρισμός γίνεται μια φορά το χρόνο και συνήθως καλοκαίρι. Επειδή ανέφερες μαγαζί με παπούτσια. Τυπικά θέλει κάθε αλλαγή εποχής. Ενταξει τα παραδείγματα μπορούν να είναι πολλά. Αυτά, ας μην αναλωνόμαστε περαιτέρω. Ο κάθε επαγγελματίας αξιολογεί το ποσό θα ζητήσει με βάση την ανάγκη του κι την αγορά. Εάν αυτό είναι κ προς το συμφέρον του καταναλωτή όλοι είναι χαρούμενοι. Όλοι μας λοιπόν για συντήρηση κλιματιστικού να στηρίξουμε τους επαγγελματίες! 1
paylidis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 9 λεπτά πριν, divo είπε Καθαρισμος καυστήρα που παιζουν οι τιμες; δεν εχει βλαβη, καθαρισμα θελω να γινει και μπεκακι για να ειμαστε σιγουροι Το συνεργείο που φώναξα για καθαρισμό ac έχει και καυστήρατζη, νομίζω 30€ παίρνει για συντήρηση καυστήρα. Αν θες μπεκ πάει επιπλέον δε ξέρω ποσό εξαρτάται από τη μάρκα μοντέλο παροχή κλπ
Super Moderators Thresh Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 3 hours ago, Snoob said: Άντε να παίξουμε την κολοκυθιά: όλοι εσείς που θίγεστε με τα 15, πόσο θα θέλατε για "δίκαιη" αμοιβή; 15 euro για το "κλασικό" καθάρισμα είναι μια χαρά. Για παραπάνω όμως περιμένω να γίνεται και καθάρισμα της προκοπής, φτερωτές τα πάντα όλα, λες και καθαρίζει του σπιτιού του και μετά θα πέσει επιθεώρηση από τη μάνα του που είναι ψείρας... Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2019 από ThReSh
troi.g Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Μακάρι όλοι να έπαιρναν τα χρήματα που αξίζουν, υπάρχουν πολλοί που έχουν δώσει μια περιουσία για να σπουδάσουν το παιδί τους, και αυτό καταλήγει να γίνει υπάλληλος για 450 το μήνα. Υπάρχουν επίσης πολλοί που είναι αγράμματοι, ανοιξαν μια επιχείρηση και βγάζουν όσα θελουν,. Υπάρχουν επίσης επαγγελματίες (ψυκτικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολογοι,κ.α) όπου έχουν δώσει και πάνω από 80.000 ευρώ σε εργαλεία, αυτοκίνητα κλπ. Όλοι μας παίρνουμε χ λεφτά για να δουλέψουμε, εάν δε μας αρέσει προσπαθούμε να αλλάξουμε δουλειά, υπάρχουν και ψυκτικοί όπου έχουν ένα σκασμό πτυχία και κάνουν αυτό το επάγγελμα γιατί δεν έβρισκαν σε αυτό που σπούδασαν. Οπότε όλα είναι σχετικά, αλλά σίγουρα μια σωστή συντήρηση π.χ κλιματιστικού είναι μια ώρα γεμάτη, αλλά πώς να την κάνει με αυτές τις τιμές? Ελευθερη αγορά έχουμε, ο καθένας μας ρωτάει τι θα του στοιχήσει το κάθε τι, και από κει και πέρα πράττει. Πάντως δε μπορείς να κρίνεις ένα μάστορα μόνο από τις τιμές,οσοι την έχουν πατήσει καταλαβαίνουν.Πάντως έχουμε βγει κατά πολύ off topic .
cger Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 11 ώρες πριν, paylidis είπε Το συνεργείο που φώναξα για καθαρισμό ac έχει και καυστήρατζη, νομίζω 30€ παίρνει για συντήρηση καυστήρα. Αν θες μπεκ πάει επιπλέον δε ξέρω ποσό εξαρτάται από τη μάρκα μοντέλο παροχή κλπ Εξαρτάται από τη συντήρηση που σου κάνει. Αν σου καθαρίζει μόνο το μπεκ με spay και το μάτι του καυστήρα χωρίς να σου μετρήσει τα αέρια καύσης πολλά είναι. Επίσης σου έλυσε καθόλου το λέβητα να τον καθαρίσει στο εσωτερικό του και το πίσω μέρος προς την καμινάδα.
paylidis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 8 λεπτά πριν, cger είπε Εξαρτάται από τη συντήρηση που σου κάνει. Αν σου καθαρίζει μόνο το μπεκ με spay και το μάτι του καυστήρα χωρίς να σου μετρήσει τα αέρια καύσης πολλά είναι. Επίσης σου έλυσε καθόλου το λέβητα να τον καθαρίσει στο εσωτερικό του και το πίσω μέρος προς την καμινάδα. Δεν τους πήρα για καυστήρα εγώ, έχω αυτονομία δεν ασχολούμαι εγώ με λέβητα κλπ. Απλά ανέφερα ότι κάνουν και καθαρισμό καυστήρα.
panos4tw Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Σε συστημα αυτοματου ποτισματος, τοποθετουμε την δεξια πλευρα απο τη μερια του κεντρικου φ16 σωληνα και την αριστερη στο σωληνακι φ6 που παει μεχρι το φυτο, σωστα; Αν ναι και εκει που ενωνεται με τον φ16 σταζει νερο οταν ανοιγω τη βρυση, τι λυσεις υπαρχουν εκτος απο το να αλλαξω λαστιχο φ16 και να δοκιμασω να τρυπησω απο την αρχη; edit: Σορρυ ειμαι κουρασμενος και δεν πολυνοιωθω, την αριστερη μερια ειχα βαλει σωστα στο φ16 και παλι εσταζε. Επεξ/σία 26 Ιουνίου 2019 από panos4tw
Προτεινόμενες αναρτήσεις