Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 30/12/2023 at 17:30, GREGORYMO said:

Εννοείται.

Θελω να ξερω τι να περιμενω, και οσο το δυνατον να ειμαι 'ανεξαρτητος' απο λογιστες. 

Οποτε να ρωτησω: Θα κανω τροποποιητικη δηλωση Ε9, οπου θα εμφανιστει πλεον, και το νεο ακινητο.

- Στην εποχη της AI, του gov.gr, των διασταυρωσεων, κλπ κλπ κλπ, θα μου βγει αυτοματα καποιος αναδρομικος φορος για 2 ετη που δεν δηλωθηκε; Ή πρεπει, παμε παλι, στην εποχη της ΑΙ κλπ, να το δηλωσει ο λογιστης; Και αν πρεπει να το δηλωσει ο λογιστης, δεν καταλαβαινω. Δηλαδη, αν δεν το δηλωσει ο λογιστης, το κρατος δεν θα το εβρισκε; Δηλαδη....πληρωνω Ε9 φορο, καλη τη πιστει, επειδη τα δηλωνω εγω ή ο λογιστης; Βασικα, ελπιζω, να μην χρειαζεται να κανει καποια ενεργεια λογιστης, και να βγει αυτοματα το ποσο για τα 2 προηγουμενα ετη. Και παλι βεβαια, ποσο wow ειναι να ξερει το συστημα οτι ειναι πχ 2 τα ετη και οχι παραπανω. Γνωριζει κανεις;

- Παρομοια με την παραπανω ερωτηση, ειναι το πως/που, θα αναρτηθει το προστιμο, που ξεχασαμε να δηλωσουμε το ακινητο, οποτε ειμαστε....φοροφυγαδες.... Ελπιζω και παλι, να μην χρειαζεται λογιστης.

Επεξ/σία από mindreader
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 367
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Απ' ότι διάβασα, στον καινούριο Ένφια θα ισχύσει η έκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλισμένο το σπίτι...Η ασφάλεια πρέπει να είναι ολική, μαζί με το περιεχόμενο του σπιτιού...;;; Έχετε ακούσει κάτι ;;

Δημοσ.

Καταλαθος πλήρωσα παραπάνω λεφτά για την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Πως μπορώ να τα πάρω πισω; Κάνω αίτηση από το my ΑΑΔΕ η θα μου κάνουν συμψηφισμό με τον επόμενο ΕΝΦΙΑ; 

Δημοσ.

Δεν έχω πληρώσει  3 έτη  ενφ λόγο αδυναμίας πληρωμής άλλων οφειλών εκείνο το καιρό, ξέρετε αν γίνετε τπτ κατάσχεση?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, costas_ είπε

Συμψηφιζεται στην επόμενη και τελευταίο δόση, οπότε θα πληρώσεις μόνο την διαφορά σε έναν μήνα 

Το ποσό που πληρώθηκε είναι υψηλότερο από την επόμενη δόση, δηλαδή παραμένει ένα θετικό υπόλοιπο πλέον των δόσεων.... 

2 ώρες πριν, Mlenko είπε

Δεν έχω πληρώσει  3 έτη  ενφ λόγο αδυναμίας πληρωμής άλλων οφειλών εκείνο το καιρό, ξέρετε αν γίνετε τπτ κατάσχεση?

Ναι φυσικά και γίνονται και απορώ πως και δεν στα αφαίρεσαν από τον τραπεζικό λογαριασμό σου τόσα χρόνια. Ψάξε άμεσα να κάνεις ρύθμιση και διακανονισμό, γιατί θα βρεθείς καμία μέρα που θα θες να πληρώσεις κάτι με καρτα και δεν θα μπορείς η θα μπεις στο ebanking σου και θα βλέπεις δεσμευμένο το υπόλοιπο χωρίς να έχεις λεφτά, με τον τραπεζικό υπάλληλο να σε παραπέμπει να τα βρεις με την εφορία. 

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Καταλαθος πλήρωσα παραπάνω λεφτά για την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Πως μπορώ να τα πάρω πισω; Κάνω αίτηση από το my ΑΑΔΕ η θα μου κάνουν συμψηφισμό με τον επόμενο ΕΝΦΙΑ; 

Θα πληρώσεις λιγότερα στην επόμενη.

• Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Μου έχει συμβεί και εμένα να πληρώσω μεσω ebaniking μια 'Βεβαιωμένη οφειλή' και να βάλω ένα ψηφίο παραπάνω στο ποσό πληρωμής. Το ebanking όμως δίνει την δυνατότητα ακύρωσης της συναλλαγής μου μέσα σε μερικές ώρες (ίσως και μέρα) με έναν απλό χειρισμό. 

Εαν έχει παρέλθει ο χρόνος και έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά προς την ΑΑΔΕ τότε είτε θα μήνει ένα ανοικτό υπόλοιπο έναντι επόμενης οφειλής πχ στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς που θα βεβαιωθεί τον Απρίλιο φέτος, είτε θα πρέπει να γίνει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από την ΑΑΔΕ.  

• Thanks 1
Δημοσ.

Χασαμε τη μητερα μου πριν 2 χρονια.
Δυστυχως επειδη μπλεξαμε με διαφορα αλλα οικογενειακα προβληματα, ενα μεριδιο απο ακινητο που ειχε η μητερα μου, εμεις οι αμεσοι συγγενεις (παιδια, πατερας) δεν το εμφανισαμε στο Ε9.
Επειδη θελω να δηλωθει σωστα, ειμαστε σε φαση να γινει η αποδοχη κληρονομιας και να βγουν τα ποσοστα του καθενος.

Σε ερωτηση ομως σε φιλο λογιστη, τι στην ευχη γινεται με τα ακινητα και τον ενφια, ειπαμε τα εξης:
- Τι γινεται, 'εξαφανιστηκε' ενα ακινητο για 1-2 χρονια (της μητερας μας), και θα ξαναεμφανιστει σε αλλο Ε9 (μετα την αποδοχη κληρονομιας κλπ) μετα απο καποια χρονια. Στο ενδιαμεσο τι γινεται με το θεμα ενφια;
- Δεν προκειται να γινει κατι! Ουτε προστιμο ουτε αναδρομικος ενφια!
- Δηλαδη του λεω, με αυτη τη λογικη, 'εξαφανιζω'-δεν εμφανιζω τα περιουσιακα μου στοιχεια, 'για μια ζωη', και καποτε στο μελλον οταν εγω αποφασισω (δεν υπαρχουν πια γονεις, εχω μεγαλωσει κλπ), απλα τα εμφανιζω!
- Μου λεει ναι, ακομη και αν πληρωσεις πχ μια 5ετια προηγουμενων οφειλων, παλι κερδισμενος εισαι, αφου εχεις κερδισει ενφια δεκαετιων!

Για να τα λεει, προφανως εχει δει τι γινεται στην πραξη, οχι τι υποτιθεται οτι επρεπε να γινεται, φανταζομαι.
Εσεις ομως, τι γνωριζεται για αυτο το θεμα;

Δημοσ.
1 hour ago, mindreader said:

Του φίλου σου του λογιστή του διαφεύγει μια λεπτομέρεια, αν είστε σε φάση αποδοχή κληρονομιάς (δλδ πρόκειται να ολοκληρωθεί προσεχώς) τότε αμέσως μετά θα πάτε σε συμβολαιογράφο για τη μεταβίβαση, η οποία δεν θα προχωρήσει χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο δεν βγαίνει αν δεν πληρωθεί πρώτα ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 2-3 ετών, νομίζω με πρόστιμο κιόλας.

Όσο για το άλλο που λες (δλδ να εξαφανίσεις τα ακίνητα σου για μια ζωή) μάλλον δεν σε συμφέρει, και να καταφέρεις να γλιτώσεις τον ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις/εκμεταλλευτείς νομίμως.

• Like 2
Δημοσ.
11 hours ago, giorgos_76 said:

Απ' ότι διάβασα, στον καινούριο Ένφια θα ισχύσει η έκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλισμένο το σπίτι...Η ασφάλεια πρέπει να είναι ολική, μαζί με το περιεχόμενο του σπιτιού...;;; Έχετε ακούσει κάτι ;;

Δε χρειάζεται ασφάλεια περιεχομένου... μόνο το σπίτι. Με την προϋπόθεση να έχεις ασφαλίσει όλα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού όπως αναγράφονται στο Ε9 και η ασφάλιση να είναι προς 1000 ευρώ / τμ ελάχιστο.

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, giorgos_76 είπε

Περιοχομενο ΟΧΙ αλλά πρέπει να ασφαλιστεί για σεισμό πλημμύρα πυρκαγιά 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, mindreader είπε

Σε ερωτηση ομως σε φιλο λογιστη, τι στην ευχη γινεται με τα ακινητα και τον ενφια, ειπαμε τα εξης:

Αυτές τις κουτο-πονηριές που λέει ο φίλος σου .. ούτε στα παιδιά δεν πιάνουν τόπο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, costas_ είπε

Μου έχει συμβεί και εμένα να πληρώσω μεσω ebaniking μια 'Βεβαιωμένη οφειλή' και να βάλω ένα ψηφίο παραπάνω στο ποσό πληρωμής. Το ebanking όμως δίνει την δυνατότητα ακύρωσης της συναλλαγής μου μέσα σε μερικές ώρες (ίσως και μέρα) με έναν απλό χειρισμό. 

Εαν έχει παρέλθει ο χρόνος και έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά προς την ΑΑΔΕ τότε είτε θα μήνει ένα ανοικτό υπόλοιπο έναντι επόμενης οφειλής πχ στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς που θα βεβαιωθεί τον Απρίλιο φέτος, είτε θα πρέπει να γίνει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από την ΑΑΔΕ.  

Το πρώτο πράγμα που έψαξα είναι η ακύρωση μέσω του ebanking αλλά στην attica bank δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Τεσπα μικρό το κακό αν αφαιρεθεί από τον επόμενο ΕΝΦΙΑ. 

6 ώρες πριν, mindreader είπε

Χασαμε τη μητερα μου πριν 2 χρονια.
Δυστυχως επειδη μπλεξαμε με διαφορα αλλα οικογενειακα προβληματα, ενα μεριδιο απο ακινητο που ειχε η μητερα μου, εμεις οι αμεσοι συγγενεις (παιδια, πατερας) δεν το εμφανισαμε στο Ε9.
Επειδη θελω να δηλωθει σωστα, ειμαστε σε φαση να γινει η αποδοχη κληρονομιας και να βγουν τα ποσοστα του καθενος.

- Τι γινεται, 'εξαφανιστηκε' ενα ακινητο για 1-2 χρονια (της μητερας μας), και θα ξαναεμφανιστει σε αλλο Ε9 (μετα την αποδοχη κληρονομιας κλπ) μετα απο καποια χρονια. Στο ενδιαμεσο τι γινεται με το θεμα ενφια;
- Δεν προκειται να γινει κατι! Ουτε προστιμο ουτε αναδρομικος ενφια!
- Δηλαδη του λεω, με αυτη τη λογικη, 'εξαφανιζω'-δεν εμφανιζω τα περιουσιακα μου στοιχεια, 'για μια ζωη', και καποτε στο μελλον οταν εγω αποφασισω (δεν υπαρχουν πια γονεις, εχω μεγαλωσει κλπ), απλα τα εμφανιζω!
- Μου λεει ναι, ακομη και αν πληρωσεις πχ μια 5ετια προηγουμενων οφειλων, παλι κερδισμενος εισαι, αφου εχεις κερδισει ενφια δεκαετιων!

Για να τα λεει, προφανως εχει δει τι γινεται στην πραξη, οχι τι υποτιθεται οτι επρεπε να γινεται, φανταζομαι.

Αλλάξτε λογιστή γιατί κινδυνευετε από αυτόν. 

Το ακίνητο πρέπει εντός προθεσμίας κάποιων μηνών να γίνει αποδοχή κληρονομιάς και να δηλωθεί στο Ε9 των κληρονόμων. Αν δεν κάνετε εσείς αποδοχή τοτε στο εξάμηνο θεωρείται ότι κάνατε σιωπηρή αποδοχή, οπότε πάλι υπάρχει και η δήλωση στο Ε9. 

Τώρα έτσι όπως τα κάνατε. Η ΑΑΔΕ υπολογίζει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο της μητέρας σας ή το μερίδιο που έχετε κάθε χρόνο. Όταν κάνετε την δήλωση στο Ε9, είτε θα σας επιβαρύνουν αναδρομικά με βάση την ημερομηνία εκείνη που υπήρχε η υποχρέωση, είτε θα σας μεταφέρουν το χρέος που είχε η μητέρα σας μετά θάνατον για αυτό το νεκρο διάστημα που είχατε το ακίνητο εξαφανισμένο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από φόρους δεν γλιτώνετε. 

Αυτά περί εμφάνισης και εξαφάνισης που είπε ο λογιστής, πέραν το ότι δεν είναι νόμιμο, έχετε τον κίνδυνο να το καταλάβει η εφορία και να σας κάνουν τακτικό έλεγχο, επίσης αραιά και που κάνουν διασταύρωση από το κτηματολόγιο για να δουν αν είναι δηλωμένα στο Ε9 τα ακίνητα ανά ιδιοκτήτη ακριβως για κάτι τέτοιες λαμογιες. Δεν θα μπορείτε να νοικιάσετε το σπίτι ενώ πρόβλημα και υπάρξει και όταν θα θέλετε να μεταβιβασετε το ακίνητο. 

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 01/02/2024 at 11:17, GREGORYMO said:

Περιοχομενο ΟΧΙ αλλά πρέπει να ασφαλιστεί για σεισμό πλημμύρα πυρκαγιά 

Άρα όσοι μένουν σε διαμέρισμα... σχεδόν κανείς δε δικαιούται έκπτωση 10%. Αν το διαμέρισμα έχει 15+ χρόνια παλαιότητα, ή αν είναι παλαιότερο κι έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που έγινε η τελευταία εγκατάσταση σωληνώσεων (με τη προϋπόθεση να υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά αγορών και παροχής υπηρεσιών), τότε δε καλύπτει πλημμύρα το βασικό ασφάλιστρο.

Spoiler

43.jpg.62af744fa65cd8c9dff163698b0489a8.jpg

Για όσους δεν έχουν βρει το link των αιτήσεων... είναι εδώ:

https://www.aade.gr/aitisi-horigisis-meiosis-enfia-asfalismenon-katoikion

Επεξ/σία από ekrepali

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...