Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλα είναι φυσικά, και τα πάντα είναι χημεία. Μη μπερδεύεστε με το μάρκετινγκ. Αν εξαιρέσουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και ποτά ακόμα και το νερό της βρύσης επεξεργάζονται με διαφορές μεθόδους (φυσικές, μηχανικές, χημικές) γιατί έτσι πρέπει. Ποιος μπορεί να καταναλώσει "φυσική" ωμή πατάτα ή να μασήσει "φυσικούς" κόκκους καφέ;

Επεξ/σία από Επισκέπτης
  • Απαντ. 103
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
On 23/09/2018 at 21:37, Γιάννης Platano said:

Χρησιμοποιει καποιος ?

Η αναλογια με την ζαχαρη ποση ειναι ? Σε καφε για παραδειγμα μια κουταλια ζαχαρη σε ποση στεβια αντιστοιχει?

Ολες οι "μαρκες" που κυκλοφορουν ειναι ιδιες ?

Ναι χρησιμοποιω σε συγκεκριμενα φαγητα εδω και χρονια.

Η αναλογια ποικιλη αναλογα τον τυπο (πχ κρυσταλλικη η εκχυλισμα) και την εταιρεια. Δεν ειναι ολες ιδιες. Υπαρχει επεξεργασμενη στεβια σε κρυσταλλικη μορφη με 1:1 αναλογια της ζαχαρης, αλλα και σε πολλες διαφορετικες αναλογιες οπως εχει αναφερθει.

Δεν ειναι ολες οι μαρκες ιδιες. Εχουν διαφορετικο τροπο και προτυπα παραγωγης/παρασκευης. Στην Ελλαδα ευτυχως υπαρχουν πλεον και παραγωγοι και τα επεξεργασμενα προιοντα τους, αριστης ποιοτητας. Απο ολα οσα σκευασματα κυκλοφορουν προτειμω το εκχυλισμα της, ειναι πολυ πιο φυσικο απο την κρυσταλλοποιηση που γινεται. Το καλυτερο φυσικα ειναι τα ιδια τα φυλλα του φυτου, αλλα η αναλογικα προκειμενου να μην πικριζει ειναι δυσκολο να επιτευχθει.

On 23/09/2018 at 23:22, margaritagr said:

Περίεργο κάνεις γιατρός δε μας έχει προτείνει στέβια

Μη πετάτε λεφτά σε μαρκετινιστικες μπούρδες για γλυκαντικές ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. 

Επίσης το να χρησιμοποιήσεις original στέβια κ μόνο, βγαίνει ακριβά. Τα προϊόντα του εμπορίου με συνθετικές μορφές είναι απλά και μόνο για να τα παίρνουν από τον κόσμο.

Εχω δει γιατρους που τους συνέστησε ο γιατρος την χρηση στεβιας αντι της ζαχαρης, και ακομα περισσοτερο κοσμο που την χρησιμοποιει για αυτο το λογο.

Πραγματι παιζει παρα πολυ προωθηση και διαφημιση, παρα πολλες φορες λανθασμενη, ως και επικίνδυνη. Μελετη παντως υπαρχει σε παγκοσμιο επιπεδο, ακομα και στην Ελλαδα. Στο ΓΠΑ εχουνε κανει διαφορα πειραματα εδω και χρονια.

Και ναι οντως ειναι παραλογα ακριβη, μιας και ειναι πολυ ευκολο να καλλιεργησει κανεις. Στην Ελλαδα ευδοκιμει σε παρα πολλες περιοχες, με πολυ μικρες και συγκεκριμενες απαιτησεις. Για τα προιοντα που αναγραφουν στεβια και εχουν ακομα 666 πραγματα ειναι προβλημα και επαυξανω να κοιταει κανεις τα συστατικα.

Απο περιεργεια, στη φυτικη παραγωγη δεν ειχατε αναφερθει για τις κτηνοτροφικες ιδιοτητες της Stevia rebaudiana; Σε διαφορες χωρες της νοτιας Αμερικης ειναι πολυ διαδεδομενο κτηνοτροφικο φυτο.

On 23/09/2018 at 23:27, Vassilis_24 said:

Υπάρχει κι η αγαύη που θεωρείται ακόμα καλύτερη απ'τη στέβια..

Οχι, σε καμια περιπτωση σε οσους αποφευγουν τις διαφορες ιδιοτητες που εχει και η ζαχαρη. Ισως το καλυτερο φυτικο γλυκαντικο ειναι απο το φρουτο μοναχος (Siraitia grosvenorii). Στην Ελλαδα δεν ειναι πολυ κοινο να βρεθει, και δυστυχως η παραγωγη του σε παγκοσμιο επιπεδο ειναι προς το παρων αρκετα περιορισμενη.

• Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

φρουτο μοναχος

Πές μου ότι αυτό είναι η ελληνική απόδοση του monk fruit :D:D:D 

(βέβαια θα μου πεις και θα χεις δίκιο ότι monk σημαίνει μοναχός/καλόγερος...)

Δημοσ.
20 minutes ago, Speculoos said:

Πές μου ότι αυτό είναι η ελληνική απόδοση του monk fruit :D:D:D 

(βέβαια θα μου πεις και θα χεις δίκιο ότι monk σημαίνει μοναχός/καλόγερος...)

Ναι για το Siraitia grosvenorii μιλαω. Δεν εχω δει καποια πιο επισημη ονομασια. Εχω βρει εκχυλισμα του, δεν θυμαμαι ομως τιμη. Ακομα περιμενω για σπορους παντως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ τελευταία φορά είχα πάρει αυτό:

Spoiler

IMG_2621.JPG.e8a1abde72ba7861cb394eb335fae6c8.JPG

Λέει ότι έχει γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Παρατηρώντας όμως τα συστατικά, βλέπω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Spoiler

IMG_2622.JPG.55c93cec001d86e605544ed11b9bd4a8.JPG

Έχει μέσα 96% δεξτρόζη και μόλις 4% γλυκοζίτες στεβιόλης(λογικά το εκχύλισμα του φυτού στέβια). Αφού είναι όμως σε τόση μικρή ποσότητα, τι ακριβώς κάνει? Συνεισφέρει καθόλου στην γλυκύτητα ή είναι για να πούνε ότι "έχει μέσα στέβια" και άρα ένα φτηνό κόλπο μάρκετινγκ? Επίσης η δεξτρόζη τι δουλειά κάνει? Διότι σε ποσοστό 96% μάλλον αυτή κάνει όλη την δουλειά.

Επίσης από το πινακάκι βλέπουμε ότι στα 100 γραμμάρια, το προιόν αυτό έχει 355 θερμίδες, όσες περίπου δηλαδή και η απλή ζάχαρη...

Spoiler

IMG_2623.JPG.0b03e0b439a6262749a98a9ab6d3ae5f.JPG

Όμως απότι λέει, από άποψη γλυκύτητας 40g του προϊόντος ισοδυναμούν με 500g ζάχαρη. Οπότε το προϊόν παρότι έχει θερμίδες (σε αντίθεση με την φήμη που λέει ότι τα προϊόντα στέβιας δεν έχουν θερμίδες(άλλο που το συγκεκριμένο δεν είναι καθαρή στέβια)) σε τελική ανάλυση δεν παχαίνει διότι χρειάζεται να βάζεις πάρα πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με το να έβαζες ζάχαρη (που προσωπικά αυτό που κυρίως με αφορά είναι οι θερμίδες). Και πράγματα το κάθε φακελάκι έχει μέσα μόλις 0,4 γραμμάρια και άρα αμελητέες θερμίδες(στον καφέ μου αρκεί όντως να βάζω ένα) .

Γνώμες πάνω στο προϊόν και στην δεξτρόζη? Υπάρχει κάποιο καλύτερο από κάποια άποψη?

Επεξ/σία από cthulhucarbide
Δημοσ.

Αν δεν κάνω λάθος, δεξτρόζη είναι η σκέτη γλυκόζη (Η χαρά του διαβητικού αυτό το πράγμα δλδ). 

Γενικά ότι γράφει ΜΕ.... Περιέχει.... Μακρία. Μάρκετινγ είναι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σωστά, η δεξτρόζη δηλαδή η "δεξιόστροφη εξόζη" είναι ο πιο απλός υδατάνθρακας, που τον γνωρίζουμε και ως γλυκόζη, με θερμίδες 4cal/g.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν είναι όλα τα προ'ι'όντα στέβια το ίδιο. Πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά. Προσωπικά η απλή ζάχαρη δεν μου αρέσει. Ειδικά στον καφέ. 'Οπως ειπώθηκε και παραπάνω τα πάντα χημεία είναι. Λίγο ή πολύ επεξεργάζονται. Π.χ. και το κρέας που τρώμε μπορεί να έχει ένα κάρο ουσίες που δεν γνωρίζουμε,  το γάλα, κλπ κλπ. αλλά θα συνεχίσουμε να τα καταναλώνουμε. Απλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέγουμε από θα τα αγοράζουμε, ψάχνωντας και κάνοντας. 100%  σίγουρος δεν γίνεται να είσαι. (Άμα φυτέψεις κανά λαχανικό στον κήπο σου, πάρεις και μερικά κοτόπουλα κλπ ακόμα καλύτερα. :P).  Αν δεν μπορεί κάποιος να κόψει την ζάχαρη τότε μια καλή στέβια σαν υποκατάστατο, με ορθή χρήση, είναι μια καλή λύση. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Getta Robo είπε

Ναι χρησιμοποιω σε συγκεκριμενα φαγητα εδω και χρονια.

Η αναλογια ποικιλη αναλογα τον τυπο (πχ κρυσταλλικη η εκχυλισμα) και την εταιρεια. Δεν ειναι ολες ιδιες. Υπαρχει επεξεργασμενη στεβια σε κρυσταλλικη μορφη με 1:1 αναλογια της ζαχαρης, αλλα και σε πολλες διαφορετικες αναλογιες οπως εχει αναφερθει.

Δεν ειναι ολες οι μαρκες ιδιες. Εχουν διαφορετικο τροπο και προτυπα παραγωγης/παρασκευης. Στην Ελλαδα ευτυχως υπαρχουν πλεον και παραγωγοι και τα επεξεργασμενα προιοντα τους, αριστης ποιοτητας. Απο ολα οσα σκευασματα κυκλοφορουν προτειμω το εκχυλισμα της, ειναι πολυ πιο φυσικο απο την κρυσταλλοποιηση που γινεται. Το καλυτερο φυσικα ειναι τα ιδια τα φυλλα του φυτου, αλλα η αναλογικα προκειμενου να μην πικριζει ειναι δυσκολο να επιτευχθει.

Εχω δει γιατρους που τους συνέστησε ο γιατρος την χρηση στεβιας αντι της ζαχαρης, και ακομα περισσοτερο κοσμο που την χρησιμοποιει για αυτο το λογο.

Πραγματι παιζει παρα πολυ προωθηση και διαφημιση, παρα πολλες φορες λανθασμενη, ως και επικίνδυνη. Μελετη παντως υπαρχει σε παγκοσμιο επιπεδο, ακομα και στην Ελλαδα. Στο ΓΠΑ εχουνε κανει διαφορα πειραματα εδω και χρονια.

Και ναι οντως ειναι παραλογα ακριβη, μιας και ειναι πολυ ευκολο να καλλιεργησει κανεις. Στην Ελλαδα ευδοκιμει σε παρα πολλες περιοχες, με πολυ μικρες και συγκεκριμενες απαιτησεις. Για τα προιοντα που αναγραφουν στεβια και εχουν ακομα 666 πραγματα ειναι προβλημα και επαυξανω να κοιταει κανεις τα συστατικα.

Απο περιεργεια, στη φυτικη παραγωγη δεν ειχατε αναφερθει για τις κτηνοτροφικες ιδιοτητες της Stevia rebaudiana; Σε διαφορες χωρες της νοτιας Αμερικης ειναι πολυ διαδεδομενο κτηνοτροφικο φυτο.

Οχι, σε καμια περιπτωση σε οσους αποφευγουν τις διαφορες ιδιοτητες που εχει και η ζαχαρη. Ισως το καλυτερο φυτικο γλυκαντικο ειναι απο το φρουτο μοναχος (Siraitia grosvenorii). Στην Ελλαδα δεν ειναι πολυ κοινο να βρεθει, και δυστυχως η παραγωγη του σε παγκοσμιο επιπεδο ειναι προς το παρων αρκετα περιορισμενη.

Εγώ βρε τελείωσα ζωική παραγωγη και υδατοκαλ οχι φυτική.

Δημοσ.
2 minutes ago, margaritagr said:

Εγώ βρε τελείωσα ζωική παραγωγη και υδατοκαλ οχι φυτική.

Συγνωμη ναι ζωικη παραγωγη ηθελα να γραψω και μπερδευτηκα. Καθηγητες της φυτικης παραγωγης και της βιοτεχνολογιας, κανανε διαρκεις αναφορες και για την κτηνοτροφικη χρηση της με παραδειγματα και γραφηματα, δεν ειχατε αναλογες αναφορες εσεις; Το κοιτουσα και σχετικα προσφατα, νομιζω στην Αυστραλια εχει αρχισει πιο συστηματικα.

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Συγνωμη ναι ζωικη παραγωγη ηθελα να γραψω και μπερδευτηκα. Καθηγητες της φυτικης παραγωγης και της βιοτεχνολογιας, κανανε διαρκεις αναφορες και για την κτηνοτροφικη χρηση της με παραδειγματα και γραφηματα, δεν ειχατε αναλογες αναφορες εσεις; Το κοιτουσα και σχετικα προσφατα, νομιζω στην Αυστραλια εχει αρχισει πιο συστηματικα.

Αναφορές είχαμε απλα τωρα στο master μας έλεγε καθηγητής πως ακόμα γίνονται μελέτες ως προς τα side effects της και σε συζήτηση στην τάξη ηταν στη φάση «οκ ξέρουμε οτι ειναι ασφαλής για διαβητικούς αλλα κατα τ αλλα...?» 

• Thanks 1
Δημοσ.
1 minute ago, margaritagr said:

Αναφορές είχαμε απλα τωρα στο master μας έλεγε καθηγητής πως ακόμα γίνονται μελέτες ως προς τα side effects της και σε συζήτηση στην τάξη ηταν στη φάση «οκ ξέρουμε οτι ειναι ασφαλής για διαβητικούς αλλα κατα τ αλλα...?» 

Μας μιλησαν για τα πειραματα που κανανε στις εγκαταστασεις, καθως και για αντιστοιχες ερευνες στην Ιαπωνια, οπου εξεταζεται και χρησιμοποιειται ενδελεχως απο το 1970. Το ιδιο και για αναφορες στη χρηση της στη κτηνοτροφια, χαρακτηριστικο παραδειγμα με τους χοιρους αν δεν κανω λαθος.

Μπορω να σου πω παντως, επειτα απο συζητηση απο ανθρωπο γκουρου του μαρκετινγκ και της προωθησης, πως η στεβια εχει φαει απειρο πολεμο σε ολα τα επιπεδα. Και στην Ελλαδα φυσικα. Εγκριθηκε παρα πολυ προσφατα, σε σχεση με το απο ποτε ενδιεφερε κοσμο να αναπτυχθει η βιομηχανια της και εδω.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από την στιγμή που το προϊόν που παρέθεσα έχει μέσα σχεδόν αποκλειστικά γλυκόζη, τότε αλλάζουν κάποια πράγματα. Μπορεί μεν να περιέχει ελάχιστες θερμίδες απότι λέει, αλλά διαβάζω ότι η γλυκόζη είναι η πιο αποτελεσματική ουσία στο να ανεβάζει ταχύτατα τον γλυκαιμικό δείκτη! Αυτό σημαίνει ότι ό,τι άλλο φας εκείνη την ώρα μαζί με τον καφέ, θα απορροφηθεί πολύ γρηγορότερα προς σχηματισμό λίπους. Άρα παρότι δεν έχει θερμίδες συντελεί στο να παχύνεις! δώρο άδωρο λοιπόν.

Επίσης, πήγα σήμερα σε μεγάλο ΣΜ και κοίταζα τα διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης και τα συστατικά τους. Δεν βρήκα ούτε ένα που να περιέχει γλυκοζίτες στέβιας σε ικανή ποσότητα (παρότι όλα διαφήμιζαν από μπροστά ότι έχει/είναι από στέβια). Η πιο μεγάλη περιεκτικότητα που εντόπισα ήταν σε ένα (από τα πολλά) canderel που είχε μόλις 2,2% ! Άλλα προϊόντα είχαν 1% ή και 0,5% ! Εννοείται αυτό το έγραφαν μόνο στα συστατικά από πίσω με ψιλά γράμματα. Κάποια προϊόντα δεν έγραφαν καν ποσοστά περιεκτικοτήτων, απλώς ονομαστικά τις ουσίες. Οι οποίες ουσίες που κυριαρχούσαν ήταν ερυθριτόλη, μαλτοδεξτρίνη, σουκραζόλη και κάποιες άλλες που δεν θυμάμαι και δεν έχω ψάξει ακόμα να δω πόσο καλές είναι ή όχι αν και μας ενδιαφέρουν γιατί αυτές είναι τα κύρια συστατικά και όχι η στέβια. Επίσης κάποια περίεργα πράγματα ήταν ότι το ένα συστατικό κάποιες φορές αναγραφόταν ως "διογκωτικό" και μετά η στέβια ως γλυκαντικό...

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ, είναι ότι εκτός και αν η στέβια έχει κάποια επίδραση στην γλυκύτητα σε τόσο μικρές συγκεντρώσεις, τότε η όλη υπόθεση με την στέβια είναι απλά μια απάτη (και όχι απλά κόλπο μάρκετινγκ) διότι απότι φαίνεται δεν υπάρχει προϊόν στην αγορά με ικανή ποσότητα στέβιας(πχ 20-30%) ως δραστική ουσία.

Edit για διευκρίνηση: Η στέβια απότι φαίνεται είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη οπότε και σε μικρές περιεκτικότητες θα παίξει τον ρόλο της

Επεξ/σία από cthulhucarbide
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω χρησημοποιω την Στεβια Λαμιας [ http://www.lamiastevia.gr/  ].
Εχει σε δοσεις ( φακελακια ) και "χυμα" που λεει την αναλογια με την κανονικη ζαχαρη .
Ειναι κρυσταλικη και μπορεις να κανεις γλυκα κλπ .
Και η γευση της καλη ( με χαλαγαν τα αλλα στεβια που ηταν πουδρα )
Εγω την παραγγειλα μεσω του Site τους [ http://www.lamiastevia.gr/el/shop-stevia ] , αλλα νομιζω την ειχα δει και σε ενα σουπερμαρκετ

hXOnphG.jpgi4cdO9h.jpg

Επεξ/σία από villasg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...