Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Μου έδωσε ένα φίλος ένα παλιό του laptop για να το δω μήπως και το φτιάξουμε. Είναι ένα παλιό Toshiba Satellite A300-20C. Το laptop γενικώς είναι αρκετά κακοποιημένο αλλά θα ήθελε να το φτιάξει για απλή χρήση (πχ office).

To laptop όταν άνοιγε, λίγο πριν ανοίξουν τα windows έκανε reboot. Επίσης όταν πήγα να κάνω εγκατάσταση windows 7 από την αρχή κολλάει σε τυχαία σημεία της εγκατάστασης. Μπορεί να κολλήσει ενώ επιλεγείς δίσκο, ενώ αντιγράφει τα αρχεία ή ακόμα και όταν επιλεγείς γλωσσά στην αρχή. Όταν κολλάει κατά την εγκατάσταση δεν κάνει reboot, αλλά απλά η οθόνη ασπρίζει και μένει εκεί ενώ το λαμπάκι από το usb drive (που έχει τα αρχεία εγκατάστασης των windows) συνεχίζει να αναβοσβήνει.

Έχει 3GB ram (2+1 modules) τα οποία τα έχω δοκιμάσει και ξεχωριστά και στις 2 θέσεις άλλα το πρόβλημα παραμένει. Επίσης το ίδιο κάνει αν βάλω άλλο δίσκο. 

Επίσης να πω ότι να ανεμιστηράκι του δεν δουλεύει, αλλά δεν νομίζω να ζεσταίνεται τόσο πολύ τόσο γρήγορα ώστε να κλείνει από αυτό. Στο bios που το άφησα για κανένα μισάωρο δεν κόλλησε.

Καμιά ιδέα;  

Επεξ/σία από fingolfingr
Δημοσ.

δοκιμασε του λειτουργικο απο usb ή dvd: ωστε να αποκλεισεις ορισμενα προβληματα!
⚠️
(κυριως με το δισκο που εχει τωρα θα μπορουσαν να ειναι αυτα, η στον controller του...)

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TheDevilMayCare είπε

δοκιμασε του λειτουργικο απο usb ή dvd: ωστε να αποκλεισεις ορισμενα προβληματα!
⚠️
(κυριως με το δισκο που εχει τωρα θα μπορουσαν να ειναι αυτα, η στον controller του...)

Έβαλα ubuntu live cd (σε usb) αλλά λίγη ώρα μετά την εκκίνηση κάνει reboot. Οπότε θεωρώ ότι είναι λόγω θερμοκρασιών. Το χαζό είναι ότι στο bios δεν υπάρχει αναφορά για θερμοκρασίες. Ξεκίνησα να το ανοίγω για να δω το ανεμιστηράκι αλλά..... πρέπει να το ξηλώσω όλο για να γίνει αυτό

Δημοσ.

Δηλαδη ακομη και 100% idle στο ubuntu θα σου κανει reboot??
😮
H ακομη και στο bios? (μολονοτι εκει δεν ειναι ακριβως idle..) 

Το μοντελο παντως -στις εκδοσεις- εδω δεν θυμαμαι να εχει καποια
γνωστη "ζεστη" καρτα Nvidia / Ati... Με την Intel 4500M δεν ερχοταν?

Δοκιμασε αλλη μια φορα, διχως ομως το δισκο του καθολου επανω!
Ετσι αποφευγεις το να την ακουει και να κλεινει: λογω δισκου του 😜

Απο θερμοκρασιες, για να κλεισει cpu θελει παραπανω > 90C και
λογικα θα το καταλαβεις, αν εχει φτασει να ανεβει τοσο πολυ...🤪

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Δηλαδη ακομη και 100% idle στο ubuntu θα σου κανει reboot??
😮
H ακομη και στο bios? (μολονοτι εκει δεν ειναι ακριβως idle..) 

Το μοντελο παντως -στις εκδοσεις- εδω δεν θυμαμαι να εχει καποια
γνωστη "ζεστη" καρτα Nvidia / Ati... Με την Intel 4500M δεν ερχοταν?

Στο bios ΔΕΝ κλείνει. Στα ubuntu κλείνει μετά από 2-3λεπτα χωρίς να κάνεις τίποτα. 

Από ότι βλέπω με 4500m είναι. Φαντάζομαι ότι χωρίς ανεμιστηρακια δεν αντέχει. 

Δημοσ.

Δοκιμασε και τα παραπανω => βγαλε εντελως το δισκο.
(γιατι ο δισκος κλεινει το συστημα πολυ κατω απο 90C)

Σε αυτα τα 2-3 ubuntικα λεπτα, δεν μπορεις να χαμηλωσεις
στο ελαχιστο τη συχνοτητα λειτουργιας του -> στα 0.8GHz?
Οπως & να δεις τι συμβαινει: ποιες ειναι οι θερμοκρασιες?

Εκτιμηση μου ειναι πως αν το κατεβασεις στην ελαχιστη συχνοτητα
και ακομη σε idle σου κλεινει παντα -ενω δεν κανει ποτε το ιδιο στο
bios τοτε, πιθανοτατα, δεν ειναι θεμα απλως του ανεμιστηριου του...

Δημοσ.

Όπως γραφω και παραπάνω, το reboot το εκανε ακομα και όταν του έβαλα αλλο σκληρό που ξέρω ότι σιγουρα λειτουργούσε σωστά.

Επειδή με τα Linux και το terminal δεν το πολυεχω υπαρχει καποια συγκεκριμένη εντολή για να δώ θερμοκρασίες; Γιατί καποιες εντολες που βρίσκω, καποιοι λενε ότι δεν τους λειτουργούν.

Δημοσ.
55 λεπτά πριν, nikos903 είπε

Nec Tokin?

Δεν είχα ιδέα τι είναι αλλά τώρα που το κοιτάω.... μπορεί.  Δεν είναι ακριβά βλέπω αλλά η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από εμένα.  Οπότε... ίσως να μην αξίζει τον κόπο για τέτοιο μηχάνημα. 

Δημοσ.

Μπορείς να το ελέγξεις αν είναι αυτό κλείνοντας τον έναν πυρήνα απο το bios (αν σου δίνει την δυνατότητα) ή αν καταφέρεις και του βάλεις κάποιο λειτουργικό κλείνεις τον έναν πυρήνα απο msconfig και βλέπεις αν στρώσει λίγο. Και στις 2 περιπτώσεις αν με έναν πυρήνα λειτουργεί το παραπάνω τσίπ θέλει αλλαγή.

Μπορείς αν έχεις και κανέναν συμβατό μονοπύρηνο για αυτό το σόκετ να τον βάλεις, αν δεν τραβάει τόσο ρεύμα όσο αυτός που έχεις απάνω μπορεί να δουλέψει για λίγο καιρό.

Τώρα αν όντως είναι αυτό το θέμα και το επιβεβαιώσεις η αλλαγή δεν είναι και δύσκολη, πόσο να σου πάρουν, χτύπα 2-3 τηλέφωνα σε μαγαζιά και ρώτα τιμές Αν πας την μητρική σκέτη και έχουν ανταλλακτικό ή συμβατούς πυκνωτές τσακ μπάμ στο φτιάχνουν.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, fingolfingr είπε

Δεν είχα ιδέα τι είναι αλλά τώρα που το κοιτάω.... μπορεί.  Δεν είναι ακριβά βλέπω αλλά η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από εμένα.  Οπότε... ίσως να μην αξίζει τον κόπο για τέτοιο μηχάνημα. 

Αν θες μαγαζί πολύ καλό για τέτοια πράγματα πες μου να σου πω που θα ρωτήσεις ( δεν κάνω διαφήμιση , απλά είναι πολύ καλό το συγκεκριμένο ) B)

Δημοσ.
7 ώρες πριν, fingolfingr είπε

Όπως γραφω και παραπάνω, το reboot το εκανε ακομα και όταν του έβαλα αλλο σκληρό που ξέρω ότι σιγουρα λειτουργούσε σωστά.

Δεν εχει να κανει παντα με το αν ετερος δισκος λειτουργει σωστα, για παραδειγμα αν ο controller ειναι χτυπημενος:
θα εχει ιδια αποτελεσματα και με/σε αλλους δισκους, η αν το λαπτοπ/μητρικη ανεβαζει θερμοκρασιες τοσο που να
κατεβαζουν ρολλα οι δισκοι κατι τετοιο θα συνεβαινε με ολους -> προφανως δεν ειναι τα πιθανοτερα σεναρια αυτα

Αλλα μη χανομαστε σε αλλα, οταν η απενεργοποιηση του ενος core θα σου δωσει περισσοτερα στοιχεια/απαντηση ⚠️

Δημοσ.

Αρχικά να πω ότι το έλυσα ολόκληρο (πολύ διασκεδαστικό μιας και δεν είχα κάνει ξανά laptop κομμάτια), έβγαλα τον ανεμιστήρα, τον φύσηξα με το blower και τον καθάρισμα με μπατονέτα. Τα ξαναέβαλα όλα στην θέση τους (περίσσεψε και μια βίδα 😃) και το έθεσα σε λειτουργία. Ο ανεμιστήρας δουλεψε και εβγαζε πια ζεστό αέρα. Έκανε τα ίδια reboot και πιο σύντομα από ότι πριν. Τώρα δεν προλαβαίνει να μπει καν στα ubuntu με live cd.

Επίσης έβαλα από το bios να δουλευει μόνο ο ένας πυρήνας αλλα αυτό δεν αλλαξε κάτι. Όπως εκλεινε, κλείνει.

Δημοσ.

H ψήκτρα σιγουρέψου οτι πατάει καλά (πάστα άλλαξες; ).

Άλλαξε θέσεις στις μνήμες και δοκίμασε με μια-μια.

Φτιάξε ένα bootable hirens boot cd και δες αν μπορείς να μπεις σε mini xp ή σε κανένα πρόγραμμα για θερμοκρασίες απο εκεί.

Αν έχεις άλλο τροφοδοτικό δοκίμασε με αυτό (ίδια βόλτ και ίδια ή παραπάνω αμπέρ). Την μπαταρία βγάλτην απο το λάπτοπ αν έχει. Ξήλωσε δίσκο και κάρτες WiFi BT ή οτι δεν χρειάζεται τέλος πάντων.

Κανένα επεξεργαστή άλλον συμβατό με αυτήν την μητρική υπάρχει περίπτωση να έχεις;

Προσωπικά όπως και να έχει θα σούτερνα το NEC και μετά θα έψαχνα παρακάτω, λόγος το οτι μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να κρατήσει καθόλου φορτίο τώρα, γενικά όπου το βλέπω και υπάρχει πιθανό θέμα τροφοδοσίας CPU μου βρωμάει 😋

Δημοσ.

Πάστα δεν άλλαξα μιας και όπως ανέφερα δεν το έχω με τα laptop. Αν είναι χαμένη υπόθεση τότε θα το προσπαθήσω 😀.

Τις μνήμες τις έχω δοκιμάσει και μια μια και στις 2 θέσεις και ανάποδα από ότι είναι τώρα. 

Hiren's boot disk... καλή ιδέα.  Έχω να χρησιμοποιήσω hiren's πάνω από 10 χρόνια. Will do.

Τροφοδοτικο αλλο δεν υπαρχει. Μπαταρία έχει βγει από την αρχή. Δίσκος έχει βγει. Cpu φοράει ίδιο με του δικού μου laptop αλλά δεν θα μπω στην διαδικασία τραμπας λόγω ελλειψης εμπειρίας. Και βασικά δεν έχει νόημα. 

Τώρα ξαναεχω κενό για για ανοιγμα κλπ την Πέμπτη οπότε.... θα αργήσει η οποία απάντηση. 

Θα δοκιμάσω αύριο με hiren's και βλεπουμε

Στις 23/9/2018 στις 6:00 ΜΜ, ss13 είπε

Αν θες μαγαζί πολύ καλό για τέτοια πράγματα πες μου να σου πω που θα ρωτήσεις ( δεν κάνω διαφήμιση , απλά είναι πολύ καλό το συγκεκριμένο ) B)

Για πες για να ξεκινήσω να ρωτάω. Αν δεν θες να πεις εδώ στείλε pm

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...