rackal Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλημέρα στο κόσμο, έχω ενα μικρό ερώτημα που με βασανίζει. Εχω ενα μικρό κύκλωμα που παίρνει ρεύμα απο τροφοδοτικό 1200 watt και θέλω να συνδέσω 4 λαμπάκια led που το καθένα πάνω του έχει 10 smd resistor, 5χ122 και 5χ135, καλά μέχρι εδώ; Όλα αυτά συνδέονται παράλληλα και έχουν ασφάλεια 10 αμπερ. Οταν συνδέσω τα 3 λειτουργούν κανονικά και έχω φωτισμό, αν βάλω και το 4ο καίει την ασφάλεια. Επειδή δεν ξέρω πως παει το θέμα ohms με αμπερ και δεν ξέρω αν παίζει ρόλο θέλω τη βοήθεια σας και τις γνώσεις σας. Το θέμα είναι εγκυκλοπαιδικα πως μπορώ να ξέρω πόσα resistor αντέχει η 10ρα ασφάλεια και πως μπορώ να βρίσκω αυτά τα νούμερα; και αφού μάθω τι ασφάλεια πρέπει να βάλω (αν παίρνει) χωρίς να βάλω φωτιά; Τα λαμπάκια αν δεν κάνω λάθος είναι 5w Ευχαριστώ... Edit: τα λαμπάκια είναι αυτά https://www.banggood.com/Car-linght-p-947730.html?rmmds=search Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2018 από rackal
NikosKallithea Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Η 10αρα ασφάλεια που αναφέρεις που βρίσκεται στα 230vac ή στα 12vdc ...και τι ακριβώς κανείς με το να συνδέεις τέτοια λεντακια σε τροφοδοτικό; . Πάντως όπου και να βρίσκεται η 10αρα δεν πρέπει να καίγεται κάτι κάνεις λάθος στή σύνδεση τους 3
Fubar.gr Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 10 ώρες πριν, rackal είπε Εχω ενα μικρό κύκλωμα που παίρνει ρεύμα απο τροφοδοτικό 1200 watt και θέλω να συνδέσω 4 λαμπάκια led που το καθένα πάνω του έχει 10 smd resistor, 5χ122 και 5χ135, καλά μέχρι εδώ; 122 = 12 και 2 μηδενικά = 1200Ω. 135 = 13 και 5 μηδενικά = 1,3ΜΩ είσαι σίγουρος για το 135? Είναι πολύ μεγάλη τιμή αντίστασης και δέν θα ανάβουν καθόλου τα LED στα 12 Volt. Το να είναι όλες οι αντιστάσεις 122 κάνει νόημα, ώς εξής: Η λάμπα έχει συνολικά 6 LED cob (4 περιμετρικά και 2 μπροστά) Αυτά μάλλον χωρίζονται σε δύο ανεξάρτητες τριάδες. Λογικά είναι οι 5 αντιστάσεις παράλληλα και 3 led σε σειρά όπως στο παρακάτω σχηματικό. Το ίδιο και για τα άλλα 3 led Οι 5 αντιστάσεις παράλληλα ισοδυναμούν με μία των 1200/5 = 240 Ω. Χρησιμοποιούν 5 για να μοιράζεται η ισχύς, αλλιώς αν ήταν μία των 240 θα καιγόταν. Η πτώση τάσης για το κάθε LED είναι λίγο πάνω απο 3 Volt. Ας πούμε στρογγυλά 3 Volt επι 3 led = 9 Volt συνολική πτώση τασης πανω στα 3 led. Συνεπώς πάνω στις αντιστάσεις πέφτουν τα υπόλοιπα 4 Volt. 4 / 240 = 0,017 = 17 mA που είναι τυπικό ρεύμα λειτουργίας για LED. Ισχύς πάνω στις αντιστάσεις είναι 17mA επι 4 Volt = 68 mW. Ισχύς πάνω στα led = 17mA επι 9 Volt = 153 mW Συνολική ισχύς για το λαμπάκι (68 + 153) x 2 = 442 mW ή λίγο λιγότερο απο μισό Watt. Τα 5 Watt που λέει είναι η ονομαστική ισχύς της αντίστοιχης λάμπας πυρακτώσεως. Συνολικό ρεύμα για το κάθε λαμπάκι 17 mA x 2 = 34 mA Συνολικό ρεύμα για 4 τέτοια λαμπάκια 136 mΑ Δεν υπάρχει περίπτωση να καίει τη 10αρα ασφάλεια. Η κάποιο λαμπάκι είναι βραχυκυκλωμένο, ή κάποιο άλλο πρόβλημα στη σύνδεση υπάρχει. 1 1
rackal Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Στα 12 βρίσκεται. @Fubar.gr Αν σε όλα αυτά μπουν τα 3 σωστά δλδ + - και το 4ο πχ έκανα λάθος και το έβαλα - + υπάρχει περίπτωση εκεί να κάηκε η ασφάλεια απο βραχυκύκλωμα; Update: Έκανα μια μέτρηση με πολύμετρο να δω πόσα αμπερ τραβάει και παρατηρώ πως αν έχει σωστή πολικότητα σηκώνει 0.14 αμπερ και ανάβει, η κάθε μια, αν τη βάλω ανάποδα σηκώνει 0.08 και δεν ανάβει (γιατί ανάποδα πρέπει να τραβάει αμπερ ενώ άλλα λαμπάκια δεν τραβάνε; ) Έκανα και μια φωτο με ζουμ πάνω στα smd και έχει, στη μια μεριά 132 και στην άλλη ή 1581 λέει ή 581 ή158 ή δε ξέρω τι; Ενας με καλό μάτι ας βοηθήσει. Παρακάτω η φωτό. Τι στο καλό παίζει; Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2018 από rackal
NikosKallithea Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, rackal είπε (γιατί ανάποδα πρέπει να τραβάει αμπερ ενώ άλλα λαμπάκια δεν τραβάνε; ) Γιατι τα λεντ που κανεις πειράματα (που δεν ξερω σε τι αποσκοπουν) ειναι λεντ αυτοκινητου συμβατα με canbus(εσυ το λες) Το κάθε υλικό είναι για κάποια δουλειά Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2018 από NikosKallithea
rackal Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Ιδία λαμπάκια είναι, canbus και αυτά αλλά με λιγότερα smd, για την ακρίβεια έχει μόνο 4 smd συνολικά των 151 και 12 led συνολικά, δίνουν 0.07 με κανονική σύνδεση και ανάποδα 0, αρα λογικά κάτι σχέση έχουν τα πολλά resistor smd ε;
NikosKallithea Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, rackal είπε Ιδία λαμπάκια είναι, canbus και αυτά αλλά με λιγότερα smd, για την ακρίβεια έχει μόνο 4 smd συνολικά των 151 και 12 led συνολικά, δίνουν 0.07 με κανονική σύνδεση και ανάποδα 0, αρα λογικά κάτι σχέση έχουν τα πολλά resistor smd ε; Εμ δεν ξερεις εμ απαντας, διάβασε τι ειμει τα canbus και πως ξεγελάνε τον εγκεφαλο Καλη τυχη
rackal Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Εσύ τώρα δλδ γράφεις για να γράψεις; Ας πούμε οτι είμαι τόσο στόκος εσύ είσαι ο πανέξυπνος που βοηθάς εδώ μέσα μρ την ειρωνεία σου; Παρακάτω.. Ξέρω πάρα πολύ καλά πως λειτουργεί το canbus αλλά έχεις βάλει παρωπίδες και δεν βλέπεις τι γράφω. Να στο ξανά πω λοιπόν, όταν βάζω με τη σωστή φορά το λαμπάκι τραβάει 0.14 αμπερ, αν το βάλω ανάποδα τραβάει 0.08, αντίστοιχα άλλο λαμπάκι που και αυτό είναι canbus με τη σωστή φορά τραβάει 0.07 ενώ αν το βάλω ανάποδα τραβάει 0.00000 ρεύμα, δλδ τίποτα. Και ρωτώ εγώ ο άσχετος εσένα τον έξυπνο, πως γίνεται το ένα να έχει αντίσταση και απο τις 2 πλευρές και με τη κανονική δλδ αυτή που ανάβει και με την ανάποδη που δεν ανάβει, με άλλο αντίστοιχο που με την καλή ανάβει και τραβάει αντίσταση ενώ με την ανάποδη δεν τραβάει τπτ; Φταίει το μεγάλο resistor; Και αφού έχεις πιάσει τον ρόλο του κιλλερ και είσαι τόσο ενημερωμένος δώσε μας και μας αυτά τα λινκ που έχεις διαβάσει να μάθουμε και μεις για τα canbus led... Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2018 από rackal 1
NewProject Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Γράψε άλλη μια αν θέλεις τι μετρήσεις έχεις κάνει γιατί τα "τραβάει 0.14 (?) αντίσταση (?)" δεν τα καταλαβαίνω. 10Α ασφάλεια στα 12V για να τα ξεπεράσεις θέλεις 120W πράγμα δύσκολο για λεντ. Για μέτρα και την αντίσταση των τεσσάρων. Κανονικά και ανάποδα. Θα πρέπει να έχεις κάτι κοντά σε 0 και κάτι κοντά σε overload. Σε διαφορετική περίπτωση ή η λάμπα έχει παράλληλα κάποιο shunt/extra αντιστάσεις ή έχει καεί. Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2018 από NewProject 1
Fubar.gr Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 19/9/2018 στις 4:38 ΜΜ, rackal είπε και στην άλλη ή 1581 λέει ή 581 ή158 ή δε ξέρω τι; 1581 είναι, δηλαδή 1580 Ω Τα λαμπάκια που είναι συμβατά με canbus απλά έχουν και κάποιες αντιστάσεις παράλληλα όπως στο παρακάτω: Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δίνουν μόνιμα μία πολύ μικρή τάση στις λάμπες, ακόμα και όταν είναι σβηστές, για να ελέγξουν αν είναι καμμένες και να βγάλουν το αντίστοιχο μήνυμα στον οδηγό. Αν αλλάξουμε τη λάμπα πυρακτώσεως με LED, το σύστημα βλέπει πολύ μεγάλη αντίσταση στο κύκλωμα και νομίζει οτι είναι καμμένη. Επιπλέον, η μικρή αυτή τάση μπορεί να κάνει το LED να αχνοφέγγει οταν είναι σβηστό. Η παράλληλη αντίσταση λύνει και τα δύο παραπάνω προβλήματα. Γι αυτό βλέπεις ρεύμα και κατα την ανάστροφη φορά με το LED σβηστό. Στην περίπτωση που το θέλεις για κάποιο φωτιστικό εκτός αυτοκινήτου, μπορείς να τις βγάλεις εντελώς αυτές τις παράλληλες αντιστάσεις, θα μειωθεί και η συνολική κατανάλωση. 3
rackal Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) @Fubar.gr ΤΟ σκέφτηκα να βγάλω τα smd αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν θα καιγόταν. Η απορία μου είναι πως τα συγκεκριμένα λαμπάκια και απο τις δυο πλευρές δίνουν αντίσταση ενώ οι άλλες ( στη παρακάτω φωτό) δίνουν αντίσταση μόνο αν συνδεθούν (και ανάψουν) με τη σωστή σύνδεση. 8 ώρες πριν, NewProject είπε Γράψε άλλη μια αν θέλεις τι μετρήσεις έχεις κάνει γιατί τα "τραβάει 0.14 (?) αντίσταση (?)" δεν τα καταλαβαίνω. 10Α ασφάλεια στα 12V για να τα ξεπεράσεις θέλεις 120W πράγμα δύσκολο για λεντ. Για μέτρα και την αντίσταση των τεσσάρων. Κανονικά και ανάποδα. Θα πρέπει να έχεις κάτι κοντά σε 0 και κάτι κοντά σε overload. Σε διαφορετική περίπτωση ή η λάμπα έχει παράλληλα κάποιο shunt/extra αντιστάσεις ή έχει καεί. Απ οτι έχω καταλάβει, επειδή έχει στη μέση της συνδέσεως αυτές τις αντιστάσεις και είναι περιορισμένος ο χώρος εκεί που συνδέονται νομίζω πως κάνει επαφή γι το συν πλην με την αντίσταση και μου καίει την ασφάλεια γιατί με άλλες λάμπες που δεν έχουν στη μέση την αντίσταση (παρακάτώ φωτογραφία) πάνω στο Led, αυτά δεν μου καίει καμία ασφάλεια. Τι εννοώ τραβάει; Σύνδεσα σκέτο το λαμπάκι (αυτό που μου καίει την αντίσταση 10Α ) με δυο καλώδια κόκκινο (+) μαύρο (-) στις και έκανα κύκλωμα με πολύμετρο όταν το λαμπάκι ανάβει το πολύμετρο γράφει 0.14 γυρισμένο στην ένδειξη 20Α, αν αλλάξω τα καλώδια σε μαύρο κόκκινο πάνω στο λαμπάκι το λαμπάκι αναμενόμενο είναι να μην ανάψει αλλά στο πολύμετρο έβγαζε ένδειξη 0.08 Όταν έκανα το πείραμα με τα παρακάτω λαμπάκια με τη σωστή φορά (δλδ όταν άναβε) έδειχνε το πολύμετρο 0.07 ενώ αν άλλαζα τα καλώδια (δλδ να μην άναβε) το πολύμετρο έγραφε 0.00 Και εκεί απόρησα αν φταίει που έχει πολλά SMD και συκώνει φορτίο, αλλά όπως είπα το βραχυκύκλωμα πρέπει να είναι λόγο που κάνει επαφή. Δε ξέρω, δεν έβγαλα άκρη με τα συγκεκριμένα led (αυτά με το προτζέκτορα) και τα παράτησα, έχω φτιάξει το κύκλωμα με τα λαμπάκια τα απο πάνω και είμαι μια χαρά, απλά ήθελα το προτζέκτορα για να μου κάνει ένα rainbow effe που ήθελα. Απλά κολλάω να δω που τελικά είναι το πρόβλημα. Κάνει πρόβλημα η επαφή απο τα led ή τραβάει μεγάλη τάση και μας την σκάει την 10ρα; Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2018 από rackal
NewProject Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Ναι δεν ειναι περιεργο να περναει ρευμα και αναποδα αν υπαρχουν παραλληλες αντιστασεις οπως ειπε πολυ σωστα ο φιλος απο πανω (αυτο εννουσα και εγω). Ξαναθυμιζω οτι 10Α-20Α ειναι 120W-240W. Αν ειχες τετοια ρευματα για ωρα θα το εκαιγες το αμαξι. Τι θελω να σου πω - μη μετρας 100mA στην σκαλα των 20A. 11 λεπτά πριν, rackal είπε με τη σωστή φορά (δλδ όταν άναβε) έδειχνε το πολύμετρο 0.07 ενώ αν άλλαζα τα καλώδια (δλδ να μην άναβε) το πολύμετρο έγραφε 0.00 λογικο αν οι 3 πρωτες λαμπες εχουν παραλληλη αντισταση και αυτη η 4η δεν εχει. Αναποδα ΔΕΝ περναει ρευμα (προφανως) και γιαυτο γραφει 0Α η Overload (και καλα απειρο - αν μετρας αντισταση). 1
rackal Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Μόνες τους τις μέτρησα, μια μια... Όταν μέτρησα αυτή με το προτζεκτορα είχε 0.14 απ τη καλή και απ την ανάποδη 0.08 καλά μέχρι εδώ; Όταν μέτρησα την άλλη (αυτή που βλέπεις με σιλικόνη) απο την καλή μεριά 0.07 απο την ανάποδη 0.00 Το πολυμετρο το έβαλα στο 20Α αλλά η ένδειξη ήταν 0.14, μέτρηση έκανα αν το είχα στο 200m πχ το ίδιο θα έδειχνε αλλά θα το έγραφε 140. Όλες οι μετρήσεις έγιναν με μόνο μία λάμπα πάνω, δεν μέτρησα το κύκλωμα που έφτιαξα με σύνολο 4 λαμπάκια. Δες τη φωτο αν δε κατάλαβες τι εννοώ Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2018 από rackal
NewProject Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καταλαβα οτι τις μετρησες μια μια οπως σε ειχα παρακαλεσει. Τελικα το προβλημα τωρα ποιο ειναι; Οτι οι 3 βγαζουν ιδιες μετρησεις και η 4η μια διαφορετικη; Δουλευουν ομως και οι 4 ξεχωριστα; Αν ναι, πονταρω σαυτο που σου ειπα οτι απλα μεσα οι αντιστασεις ειναι σε διαφορετικη διαταξη. Οτι οι 3 δουλευουν και η μια οχι; Οτι δουλευουν ολες ξεχωριστα αλλα οταν βαζεις και τις 4 καις την ασφαλεια; Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2018 από NewProject 1
rackal Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2018 Το τρίτο, μια μια δουλεύουν σωστά. Αν βάλω απο 3 και πάνω μου καίει την 10ρα ασφάλεια. Και εκεί έχω κολλήσει. 1-1 τα δοκίμασα και δουλεύουν όλα, 10 δοκίμασα. Οπότε δε ξέρω αν είναι βραχυκύκλωμα ή κάτι άλλο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα