Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 minutes ago, dimitris21gr said:

1) Υπάρχει ζήτηση στον κλάδο.

2)Οι μισθοί είναι πολύ καλοί. Δουλεύω 3 μήνες σαν junior software engineer και βγάζω μόλις 20% λιγότερα χρήματα (δεν θα πω πόσα) από την μητέρα μου που δουλεύει 25 χρόνια σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Κανένας γνωστός μου από την σχολή (που δεν ήταν τουρίστας) δεν δυσκολεύτηκε να βρει άμεσα δουλεία με καλά λεφτά. 

3)Το ότι αποφοιτούν πολλοί, δεν λέει κάτι. Αν δεν ασχοληθείς πραγματικά και απλά περνάς τα μαθήματα στην σχολή το να πάρεις πτυχίο θα σε βοηθήσει ελάχιστα στην πρώτη σου δουλεία. 

4)Δεν είναι δύσκολο να βρεις την πρώτη σου δουλεία αν μιλάμε για Αθήνα. Αρκεί να δείξεις ένα σοβαρό βιογραφικό με projects στο github κλπ.

σε ποια σχολη ησουν;

• Απαντ. 348
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Mercyful_Fate είπε
5 ώρες πριν, geo7geg είπε

Εύκολο το ερώτημα σου εννοείται πως προγραμματιστής. Δουλεύω εξωτερικό σε πολυεθνική με εξαιρετικό μισθό, σπουδές ΑΕΙ και MSc τίτλο.

3-4  φορές την εβδομάδα εάν θες δουλεύεις από το σπίτι σου και έχεις τα παιδιά σου πχ  . Όσοι έχουν παιδιά εδώ μπορούν να φύγουν νωρίτερα και να ολοκληρώσουν σπίτι τους την εργασία αν έχουν να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο. Οπότε δεν ισχύει τπτ από αυτά που ακούς για ινδούς κτλ καθώς οι πολύ καλοί εννοείται ως προγραμματιστές ινδοί προσλαμβάνονται από μεγάλες εταιρείες και χρυσοπληρώνονται.

Επίσης, θα κάνεις μια δουλεία που περιλαμβάνει δημιουργικότητα, θέλει να έχεις μυαλό ξυράφι ,δεν θα βαρεθείς ποτέ να μαθαίνεις κάτι νέο και δεν θα κάνεις τα ίδια και τα ίδια όπως ένας οδοντίατρος που η δουλειά του δεν είναι τπτ περισσοτερο από διεκπεραιωτική. 8 ώρες σταθερά στο γραφείο σου με τον κλιματισμό σου τον καφέ σου κι ούτε καν να σηκωθείς για να ανοίξεις... στόματα. Κι αυτό γιατί κάποιος ανέφερε πιο πάνω ότι ειμαστε και χαμάληδες(έλα παναγία μ) ενώ ο οδοντίατρος που ιδρώνει και κάνει καθαρισμούς σε ξένα στόματα δεν είναι η έννοια του χαμάλη??!! Και για να μην τρελαθούμε από μόνη σου καταλαβαίνεις ποια δουλειά χρειάζεται μυαλό ή όχι.

Τέλος, ο προγραμματιστής δεν θα μείνει ποτέ χωρίς δουλειά,  η αποκατάσταση είναι ταχύτατη (υπὀθεση μήνα) και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ποτέ. Εννοείται πως θα επιλέξεις αυτό και θα φύγεις και εξωτερικό. 

7 λεπτά πριν, Mercyful_Fate είπε

Μην διαβάζεις όσα λέει ο Kostakis, δεν ισχύουν αυτά που γράφει. Μάλιστα, βγάζει μια τόσο διαστρεβλωμένη πραγματικότητα για το επάγγελμα του προγραμματιστή, που πολύ αμφιβάλλω αν έχει σχέση με τον χώρο (για PM ούτε καν...). 

Το επάγγελμα του προγραμματιστή συνεχίζει και έχει καλές προοπτικές στην Ελλάδα. Τα χρήματα είναι ανταγωνιστικά (δεν γνωρίζω προγραμματιστή να ξεκινάει κάτω από τα 950 ευρώ/μήνα, μεικτά) και το περιβάλλον εργασίας είναι συνήθως πολυ καλό. Πολλές εταιρείες είναι αρκετά ευέλικτες και ως προς την ισσοροπία δουλιάς και προσωπικής ζωής. Για κάθε εταιρεία προγραμματισμού που πιέζει τους υπαλλήλους της, υπάρχουν άλλες 2-3 που έχουν πιο καλό εργασιακό περιβάλλον.

Για το εξωτερικό, τα πράγματα εργασιακά είναι ακόμα καλύτερα. Για να μιλήσω για την αγορά εργασίας που γνωρίζω, στις ΗΠΑ ένας junior προγραμματιστής (απόφοιτος πανεπιστημίου με ελάχιστη έως μηδενική πείρα) ξεκινάει γύρω στα 50-60Κ/χρόνο στα μέρη με λογικό κόστος ζωής, και 80-90Κ/χρόνο στις πολύ ακριβές πόλεις (π.χ. NY ή SF). Στην εταιρεία που δουλεύω (πολυεθνική) το εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ καλό (αν και θα ομολογήσω ότι είναι λίγο καλύτερο από τον μέσο όρο). Ωράρια ελαστικά, δουλεύω από το σπίτι όποτε θέλω, σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας ευγενικές και επαγγελματικές. Απαιτήσεις προφανώς και υπάρχουν αλλά, εφόσον όλοι δουλεύουν υπεύθυνα και με επαγγελματισμό, κανένας δεν θα κάτσει να ψάξει πόσες ώρες δουλεύεις και από που δουλευεις. Προσωπικός χρόνος μετα την δουλιά υπάρχει, δεν έχω κανένα παράπονο.

Για να μην πολυλογώ, και για να απαντήσω στο ερώτημά σου: θέμα προοπτικών δεν τίθεται, μην έχεις καμιά ανησυχία περι αυτού. Οπότε το ερώτημά σου αναγάγεται καθαρά σε ένα απλούστερο και πιο μονοδιάστατο. Σου αρέσει η πληροφορική σαν κλάδος, και ο προγραμματισμός σαν επάγγελμα? Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο πρέπει να βρεις απάντηση. 

υ.γ.: με όλο τον σεβασμό, και χωρίς διάθεση να είμαι προσβλητικός, αν ο πατέρας σου νομίζει ότι αυτό που κάνει ο τεχνικός στο internet cafe είναι προγραμματισμός, και ότι εκείνος είναι προγραμματιστής, τότε να εξετάσεις τις συμβουλές του στο ερώτημα που έθεσες με προβληματισμό και διστακτικότητα. Οι καλές προθέσεις του προφανώς και δεν αμφισβητούνται, μόνο η επάρκειά του στο να σε συμβουλέψει στο συγκεκριμένο θέμα.

κοιτα εγω μιλαω για Ελλάδα και μόνον 

στο εξωτερικό είναι καλύτερα

αλλα προσπαθώ να δώσω την πραγματική διάσταση στο θέμα αυτην τουλάχιστον που εγω αντιλαμβανομαι 

ολοι θυμαστε απο τησ σχολεσ τα παιδακια στα τραπεζακια τησ δαπ και των κομματων γενικα 

οι περισοτεροι οπωσ και εγω τουσ κοροιδευαμε και λεγαμε τι τρεχουν αυτοι τωρα και τουσ λυπωμουν και λιγο

μετα απο 10 χρονια αυτοι που τους περναγα τα μαθηματα εγω οι τουσ τα περναγαν αλλοι 

βρεθηκαν μπροστα μου και μου το παιζουν διευθηντεσ και μανατζερσ  και συνεχιζουν να μην ξερουν ακομα τιποτα

προσεξτε λοιπον στης επιλογεσ σασ γιατι ο δρομοσ ειναι δυσκολοσ και του προγραμματιστη ακομα δυσκολοτεροσ 

για παραδειγμα οι μανατζερσ γελανε στα μιτινγκσ και μιλάνε για τουσ προγραμματιστεσ με όρους γαλέρας καθώς εισαι εξαιρετικά αναλώσιμος και πιστεψτε με ειναι τρομερα λυπηρο να σε πιεζουν να βγαλεισ κατι αυτοι που δεν ξερουν τιποτα απο τη δουλεια που κανεισ 

οταν μεγαλωσα καταλαβα οτι εγω ειμουν το κουτορνιθι και αυτοι ειχαν πιαση το νοημα απο μικροι που ετρεχαν στα κομματα και στισ παραταξεισ 

προσεξτε λοιπον να πιασετε το νοημα οσο ειναι νωρις

• Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Kostakis81 νομίζω ότι είμαι λίγο μικρή για να καταλαβαίνω πλήρως αυτά που λες περί κομμάτων οπότε θα προτιμούσα να αφήσεις ανθρώπους που θέλουν να με ενημερώσουν να το κάνουν σωστά και να φύγεις από το συγκεκριμένο thread. Ευχαριστώ. 

Δημοσ.

Άνοιξες μεγάλη κουβέντα και ελπίζω να καταλαβαίνουν όλοι την ευθύνη που έχουν λέγοντας σε ένα παιδι τι να επιλέξει για επάγγελμα. Να ξέρεις ένα πράγμα. Εάν γουστάρεις αυτό που θα κάνεις, τότε θα είσαι και καλή και θα βγάλεις και αρκετά χρήματα. Το ποσο εξαρτάται από το πόσο καλή είσαι. Αν είσαι ένας μέτριος οδοντίατρος θα έχεις λίγη πελατεία ενώ δεν χρειάζεται και πολύ εάν είσαι σε μια μικρή πόλη να βγουν και φήμες. Καλές η κακές. Αν σκοπός σου είναι να φύγεις έξω, μάλλον έχεις μεγαλύτερη τυχη ως προγραμματιστης από οδοντίατρος. Μαθηματικά πάντως τα χρειάζεσαι έως ένα σημείο σίγουρα. Οπως σε όλες τις δουλειές, υπάρχει και λίγο το θέμα της τύχης. Ειδικά για προγραμματισμό πιστεύω πως είναι σημαντικό να μπεις σε μια εταιρεία που θα σε βοηθήσουν. Και αυτό είναι το δύσκολο. Να βρεις κάποιον να σε βοηθήσει επαγγελματικά. Και ναι συνήθως οι προγραμματιστες ειδικά στην δουλειά τους είναι πολύ κλειστοί. 

Σχετικά με τα ωράρια, εάν δεν είσαι προετοιμασμενη ειδικά στην αρχή να κάνεις θυσίες και να δουλέψεις σκληρά τότε άστα όλα και πήγαινε για εξυπηρέτηση πελατών η κάτι ανάλογο. 8ωρο χωρίς ευθύνες, 500 600 ευρώ στην τσέπη και τέλος. 

Και μακριά από κλειστά επαγγέλματα αν δεν έχεις δόντι. Όταν εννοώ κλειστά εννοώ γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους. Δεν είναι εύκολο να μπεις χωρίς μέσον κάπου και εάν δεν υπάρχει στρωμένη δουλειά από πίσω. 

Δημοσ.

Αν εισαι γυναικα με προσόντα οποιο κλάδο και να διαλέξεις θα πάς μπροστά, αν ομος δεν εισαι με προσόντα πάλι θα πάς μπροστά αλλά με αργότερους ρυθμους,

Εμεις οι αντρες ταλεπωριομαστε..εχεις δει καμια αγγελια να λέει ''ζητειτε αντρας εμφανίσιμος για εργασία?''  

Και τωρα στα σοβαρα.

Αν εισαι αναμεσα σε αυτα τα δυο για μενα οδοντιατρος, αργα η γρήγορα εχεις πιθανότητες να χεστείς στο τάλιρο, αν πάς προγραμματιστρια δέν εχεις καμία πιθανότητα να χεστεις στο τάλιρο το πολυ πολυ να παιρνεις κανα καλό μισθό της τάξεως των 800€ εκτός αν γίνεις αινστάιν προγραμματήστρια θα βγάζεις κάνα 1200€ (τοσα παίρνει ενα αλάνι προγραμματιστής φιλος φίλου τώρα, πρό κρίσης επαιρνε περίπου 2κ) 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Aggeluska είπε

Καταρχας οι δυο επιλογες που παραθετεις ειναι τελειως διαφορετικες. Αυτο που μπορεις να κανεις για να δεις ΠΕΡΙΠΟΥ τι σου αρεσει απο αυτα τα δυο ειναι για παραδειγμα να μπεις στην σελιδα ενος Πανεπιστημειου Μηχανικων Πληροφορικης και σε ενα αντιστοιχο που εχει Οδοντιατρικη και να δεις τα προγραμματα σπουδων τους, τι μαθηματα εχουν, τι επαγγελματικες προοπτικες εχει η καθε σχολη(Περισσοτερο της πληροφορικης δλδ).

Αποφοιτοντας απο μια σχολη πληροφορικης μπορεις να ασχοληθεις σε  ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ  πολλους τομεις.

Μπορεις να ασχοληθεις με:

- Δικτυα, ασφαλεια Δικτυων κλπ

- Τεχνητη Νοημοσυνη, Machine Learning

- Big Data Analysis

και γενικα δεκαδες χιλιαδες πραγματα και οχι μονο σε επιπεδο εργασιας αλλα και επιπεδο ερευνας. Αυτος που τελειωνει πληροφορικη δεν ειναι μονο για να φτιαχνει σελιδες για 700 ευρω τον μηνα. Μπορει να κανει απειρα πραγματα και να παει πολυ ψηλα αρκει να εχει ορεξη για μαθηση και χρονο.

Το Big Data Analysis που ακούγεται πολύ συχνά τώρα τελευταία, τι γνώσεις απαιτεί ;;

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, kostakis81 είπε

κοιτα εγω μιλαω για Ελλάδα και μόνον 

στο εξωτερικό είναι καλύτερα

αλλα προσπαθώ να δώσω την πραγματική διάσταση στο θέμα αυτην τουλάχιστον που εγω αντιλαμβανομαι 

ολοι θυμαστε απο τησ σχολεσ τα παιδακια στα τραπεζακια τησ δαπ και των κομματων γενικα 

οι περισοτεροι οπωσ και εγω τουσ κοροιδευαμε και λεγαμε τι τρεχουν αυτοι τωρα και τουσ λυπωμουν και λιγο

μετα απο 10 χρονια αυτοι που τους περναγα τα μαθηματα εγω οι τουσ τα περναγαν αλλοι 

βρεθηκαν μπροστα μου και μου το παιζουν διευθηντεσ και μανατζερσ  και συνεχιζουν να μην ξερουν ακομα τιποτα

προσεξτε λοιπον στης επιλογεσ σασ γιατι ο δρομοσ ειναι δυσκολοσ και του προγραμματιστη ακομα δυσκολοτεροσ 

για παραδειγμα οι μανατζερσ γελανε στα μιτινγκσ και μιλάνε για τουσ προγραμματιστεσ με όρους γαλέρας καθώς εισαι εξαιρετικά αναλώσιμος και πιστεψτε με ειναι τρομερα λυπηρο να σε πιεζουν να βγαλεισ κατι αυτοι που δεν ξερουν τιποτα απο τη δουλεια που κανεισ 

οταν μεγαλωσα καταλαβα οτι εγω ειμουν το κουτορνιθι και αυτοι ειχαν πιαση το νοημα απο μικροι που ετρεχαν στα κομματα και στισ παραταξεισ 

προσεξτε λοιπον να πιασετε το νοημα οσο ειναι νωρις

Η ορθογραφία σου πάντως με το ΡΜ που υποτίθεται ότι επαγγέλεσαι δεν συνάδουν. Μας έχεις βγάλει τα μάτια.

Πρόσεχε μην τα δουν οι "ἑργάτες" σου και κοροιδεύουν εσένα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, _Theo_ είπε

Το Big Data Analysis που ακούγεται πολύ συχνά τώρα τελευταία, τι γνώσεις απαιτεί ;;

Είναι πολυσύνθετο κομμάτι, δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Σε πολύ πολύ γενικές γραμμές, είναι η επιστήμη επεξεργασίας τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, χωρίς συγκεκριμένη δομή, και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων (π.χ. σε μορφή παραμέτρων και τιμών). Συνδέεται συνήθως με το Machine Learning, διότι τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να "ταϊστούν" κάπου για αυτοματισμούς και calibration αλγορίθμων.

Για παραπάνω, ξεκίνα από το wiki και συνεχίζεις στο google.

Επεξ/σία από Mercyful_Fate
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για τους μισθούς όχι γιατί θα κάνω κάτι μόνο και μόνο επειδή θέλω τα χρήματα αλλά αν είναι να επιλέξω σε 2 πράγματα που μου αρέσουν προφανώς θα επιλέξω εκείνο με τα περισσότερα.. Ομως οι μισοί λένε ότι οι προγραμματιστες βγάζουν γύρω στα 1500 ευρώ τον μήνα και άλλοι λένε 800

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, stellaxam είπε

Ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για τους μισθούς όχι γιατί θα κάνω κάτι μόνο και μόνο επειδή θέλω τα χρήματα αλλά αν είναι να επιλέξω σε 2 πράγματα που μου αρέσουν προφανώς θα επιλέξω εκείνο με τα περισσότερα.. Ομως οι μισοί λένε ότι οι προγραμματιστες βγάζουν γύρω στα 1500 ευρώ τον μήνα και άλλοι λένε 800

Λάθος, να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Και έπειτα τα 800 € σε χαλάνε για αρχή ;;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, _Theo_ είπε

Λάθος, να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Και έπειτα τα 800 € σε χαλάνε για αρχή ;;

Μου αρέσουν εξίσου και τα 2.. Για αρχή όχι αλλά στο μέλλον θα χρειαστώ πολλά παραπάνω για να συντήρησω οικογένεια.. Και δε μιλάω για μισθό αρχικό 800 ευρώ.. Μιλάω για βασικο

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, stellaxam είπε

Αναλογα που δουλευεις ποσο καιρο δουλευεις και πολλά άλλα...οπος ανέφερα φιλος φίλου πάιρνει 1200 το μήνα αλλά μιλάμε για πολλά κιλά προγραμματιστής, τον χρειαστηκα για μια δουλεια και χάζεψα με αυτα που εκανε, αν γινεις τόσο καλή και αν βρείς δουλεια τοτε εκει θα πάιζεις.. πάνω απο 1200 δυσκολα να πάρεις αλλά ξανα λέω οχι προγραμματιστής με ενα χαρτί απλά...να ξέρεις την δουλεια...αν μπορεις να γινεις οδοντίατρος γιατι το σκευτεσαι απορώ..οκ σε 10 χρονια θα τελειώσεις αν ομος τελειωσεις και κάνεις οτι ειναι να κάνεις μπαινεις σε κανα εσπα ανοιγεις οδοντιατρείο και αντε γεια...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...