electropolis Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2018 Προβληματισμένος για την αξιοπιστία των σκληρών δίσκων που προορίζονται για χρήση σε NAS, ζητώ την εμπειρία σας ή την άποψη σας για τους εξειδικευμένους αυτούς δίσκους. Πρόσφατα μου χάλασαν σχεδόν ταυτόχρονα τρεις από τους πέντε WD-RED 4TB ηλικίας δύο ετών και έχοντας 4422 ώρες λειτουργίας (RAID-5 σε NAS). Είναι η δεύτερη φορά που με πουλάει η WD. Η προηγούμενη ήταν με Black-3Τ όπου χάλασαν δύο στους δύο (RAID-0 στην μητρική). Έτσι κοιτάζω προς την πλευρά της Seagate και στη σειρά Ironwolf. Αναμένω με ενδιαφέρον απόψεις καθώς επίσης ΑΝ υπάρχει εμπειρία από Drobo (από κάτοχο NAS). Ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haris013 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2018 είσαι λίγο άτυχος μπορείς να δεις datacenter grade δίσκους αλλά μου φαίνεται overkill. Ρίξε μια ματιά στους deskstar NAS της hitachi. Θέωρω τη συγκεκριμένη σειρά από τις κορυφαίες. Μετά βλέπεις σειρές ultrastar ή gold αλλά το θεωρώ υπερβολή. Ultrastar He έχει ο database server στη δουλειά, αρκετά ακριβοί δίσκοι που δεν υπάρχει λόγος να μπούν σε home - sme NAS. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
electropolis Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Share Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2018 1 λεπτό πριν, haris013 είπε είσαι λίγο άτυχος μπορείς να δεις datacenter grade δίσκους αλλά μου φαίνεται overkill. Ρίξε μια ματιά στους deskstar NAS της hitachi. Θέωρω τη συγκεκριμένη σειρά από τις κορυφαίες. Μετά βλέπεις σειρές ultrastar ή gold αλλά το θεωρώ υπερβολή. Ultrastar He έχει ο database server στη δουλειά, αρκετά ακριβοί δίσκοι που δεν υπάρχει λόγος να μπούν σε home - sme NAS. ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου, όμως οι Hitachi δεν ανήκουν πλέον στη WD ; άρα το εσωτερικό τους δε θα είναι από π.χ. RED ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
AKAKIOS1 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Σε τι μηχανημα τους βαζεις και σου χαλανε? Τους WD RED ειλικρινα τους εχω ευχαριστηθει οσο τιποτα. Σε ενα HP microserver εχω 4 * 3ΤΒ red και δουλευχαν αψογα. Φαντασου εσπασε το ραφι (εβαλα πολλα πραγματα βαρια και δεν αντεξε) και επεσε ολο μαζι οπως δουλευε απο υψος 1.6m Και το μονο που παθανε ηταν ο ενας να εμφανιζει 110 bad sector . αλλα εδω και 3 μηνες δεν εχουν βγαλει τιποτα επιπλεον. Το παν να ξερεις ειναι η σφιχτη στερεωση τους... να μην "παιζει" το κουτι και να μην εχεις πολλα spinup και spindown. ειναι να δουλευουν 24/7 και το κανουν καλα. Απο εκει και περα δεν εχω επαφη με ironwolf αλλα βλεπω ανεβαινουν ποιοτικα. Δεν ξερω αν εχουν αφησει πισω τους τα πολλα προβληματα του παρελθοντος. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
electropolis Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 17 λεπτά πριν, AKAKIOS1 είπε Σε τι μηχανημα τους βαζεις και σου χαλανε? Τους WD RED ειλικρινα τους εχω ευχαριστηθει οσο τιποτα. Σε ενα HP microserver εχω 4 * 3ΤΒ red και δουλευχαν αψογα. Φαντασου εσπασε το ραφι (εβαλα πολλα πραγματα βαρια και δεν αντεξε) και επεσε ολο μαζι οπως δουλευε απο υψος 1.6m Και το μονο που παθανε ηταν ο ενας να εμφανιζει 110 bad sector . αλλα εδω και 3 μηνες δεν εχουν βγαλει τιποτα επιπλεον. Το παν να ξερεις ειναι η σφιχτη στερεωση τους... να μην "παιζει" το κουτι και να μην εχεις πολλα spinup και spindown. ειναι να δουλευουν 24/7 και το κανουν καλα. Απο εκει και περα δεν εχω επαφη με ironwolf αλλα βλεπω ανεβαινουν ποιοτικα. Δεν ξερω αν εχουν αφησει πισω τους τα πολλα προβληματα του παρελθοντος. Ευχαριστώ για την απάντηση. Πράγματι, οι πέντε δίσκοι των 4Tb WD RED, βρισκόταν μέσα σε NAS της Thecus, όλα καινούρια αγορασμένα μαζί. Σε σημείο απόλυτα σταθερό και σωστά αεριζόμενο. Υπήρχε μια πιθανότητα κακής διαχείρισης του λογισμικού του NAS, όμως μετά την αποστολή του αρχείου συμβάντων στην Κίνα, μου απάντησαν πως δεν οφείλεται στη συσκευή. Περαιτέρω η κατάσταση έχει πως σε λιγότερο από ώρα, ο ένας έβγαλε bad sectors και ο άλλος αδύναμες κεφαλές, κατά τη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων 43Gb από PC προς το NAS. Το αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες ευρώ για ανάκτηση, καθώς το RAID-5 είχε καταρρεύσει. Για την ιστορία, το πακέτο των δεδομένων (Photo/Video) που μετέφερα, τη στιγμή που έσκασαν οι δίσκοι, μετά την ανάκτηση, δεν λειτουργεί. Ήταν εκεί που χτύπησαν οι δίσκοι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
AKAKIOS1 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Τι να σου πω..... μαλλον θελεις εναν αγιασμο... πωωω κριμα. Απο οταν εχασα ΟΛΑ τα αρχεια μου πριν απο περιπου 6 χρονια... εβαλα μυαλο. Πλεον ουτε excel-οφυλλο δεν χανω. Ετσι για την ιστορια παντως..... (την εχω παθει και ξερω οπως ειπα) το raid ΔΕΝ σε διασφαλιζει. ΔΕΝ ειναι backup. Γιαυτο και εχω σε 3 σημεια τα αρχεια μου με βραδινο συγχρονισμο μονο των αλλαγων. Ενα HP microserver G8 ειναι στο σπιτι. Ενα microserver G7 στο υπογειο και ενα microserver G8 σε συγγενικο σπιτι . 4 φορες ετυχε να "σκασουν" τα μηχανηματα σπιτι μου (οι 3 ηταν απο δικο μου λαθος) και οπως καταλαβαινεις ιδρωσα λιγο αλλα δεν ειχα απωλειες ευτυχως. Φλυαρω λιγο για να συνεχισω και να σου πω οτι οταν τα ξαναεστησα τα μηχανηματα δουλευαν σερι μεχρι να ξαναμπουν ολα τα αρχεια στη θεση τους. (περιπου 9ΤΒ) Οι δισκοι ανεβασαν λιγο θερμοκρασια (μεχρι και 46 ) αλλα αυτο ηταν. τιποτα αλλο. Απολυτα ευχαριστημενος απο WD . Οτι και να αποφασισεις για δισκο.... να δεις το backup. παντου θα το συναντησεις σαν 3-2-1 1) τα αρχεια σου. 2) 2η συσκευη με backup τα αρχεια σου 3) 3η συσκευη offsite τα αρχεια σου Τα λεφτα για το recovery ειναι πολλα και δεν σου εγγυονται οτι τα παρεις και ολα πισω. Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2018 από AKAKIOS1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haris013 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Για αυτό το λόγο γενικός κανόνας είναι οταν χρησιμοποιούμε sw/hw raid με parities (πχ raid-5/raid-6) να μην χρησιμοποιούμε δίσκους μεγαλύτερους του 1TB καθώς είναι αυξημένο το failure. Σε μεγάλους δίσκους καλύτερα να υπάρχουν πολλαπλά mirrors. Αρκετά ποιο safe σε σχέση με parity όπου μπορεί να κρασάρουν παραπάνω από 2 δίσκοι πριν προλάβουν να αντικατασταθούν και να αναδημιουργηθεί ξανά το raid. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
electropolis Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Share Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 17/9/2018 στις 8:46 ΜΜ, haris013 είπε Για αυτό το λόγο γενικός κανόνας είναι οταν χρησιμοποιούμε sw/hw raid με parities (πχ raid-5/raid-6) να μην χρησιμοποιούμε δίσκους μεγαλύτερους του 1TB καθώς είναι αυξημένο το failure. Σε μεγάλους δίσκους καλύτερα να υπάρχουν πολλαπλά mirrors. Αρκετά ποιο safe σε σχέση με parity όπου μπορεί να κρασάρουν παραπάνω από 2 δίσκοι πριν προλάβουν να αντικατασταθούν και να αναδημιουργηθεί ξανά το raid. Λογικό ακούγεται αυτό που λες, όμως αν έχεις μεγάλα αρχεία και δεν επαρκεί το 1Tb/Disk ; Επίσης γιατί παράγουν χωρητικότητες επιπέδου έως και 14ΤΒ σήμερα, αν είναι τρομακτικά ευαίσθητη ακόμη και η καλύτερη ποιότητα δίσκων; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2018 Προσωπικά αγοράζω μόνο enterprise level δίσκους της Seagate, την σειρά Constellation (πλέον λέγονται Enterprise Capacity). Κοστίζουν τα διπλά από τους συμβατικούς, αλλά είναι σκυλιά σε θέμα αξιοπιστίας. Γενικά θα σου έλεγα να αγοράζεις δίσκους με πενταετή εγγύηση. Έχουν όλες οι εταιρίες τέτοιους, η WD νομίζω έχει τους Black που είναι consumer, τους Red Pro που είναι NAS και τους Gold που είναι enterprise level. Στην Seagate αντίστοιχα είναι όλα τα pro μοντέλα. Αντί δηλαδή να πάρεις τον απλό Ironwolf, πάρε τον IronWolf Pro. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Convict Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2019 Κοίτα HGST HC320 . Όπως προείπε και ο απο πάνω ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ enterprise level δίσκους με διαφορετικές πάντα ημερομηνίες κατασκευής και ΠΑΝΤΑ burn in τους δίσκους πριν μπούν σε παραγωγή. Στις 17/9/2018 στις 8:46 ΜΜ, haris013 είπε Για αυτό το λόγο γενικός κανόνας είναι οταν χρησιμοποιούμε sw/hw raid με parities (πχ raid-5/raid-6) να μην χρησιμοποιούμε δίσκους μεγαλύτερους του 1TB καθώς είναι αυξημένο το failure. Σε μεγάλους δίσκους καλύτερα να υπάρχουν πολλαπλά mirrors. Αρκετά ποιο safe σε σχέση με parity όπου μπορεί να κρασάρουν παραπάνω από 2 δίσκοι πριν προλάβουν να αντικατασταθούν και να αναδημιουργηθεί ξανά το raid. Και το mirror δεν σου διασφαλίζει τα αρχεία σου. Ενα σενάριο που είναι πολύ εύκολονα σου συμβεί εκτός του dual drive failure του mirror είναι κατα το resilver του mirror να έχεις URE στον εναπομείναντα δίσκο. 3-way Mirroring και ας έχω waste 50% χώρου. Τουλάχιστον το βράδυ κοιμάμαι ο σαν πουλάκι.😀 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gntgrx Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 Share Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 Aν έχετε εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα, καλό είναι να υπάρχει και off site redundancy. Συμφωνά με όσα έχουν γραφτεί για τα υπόλοιπα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 Share Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 Μου φαίνεται περίεργο που έκαναν 3 δίσκοι ταυτόχρονα fail. Μάλλον για πρόβλημα στην τροφοδοσία ρεύματος μοιάζει και ας λένε ότι θέλουν οι Κινέζοι. Εκτος και είσαι τόσο άτυχος. Πάντως μιας ρωτάς για σκληρούς που αντέχουν ως τώρα είμαι ικανοποιημένος από τους wd black. Έχω έναν σε καταγραφικό pc που δουλεύει 8 περίπου χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα