swayback Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Ιούνιο του 2017 έστησα ένα Ryzen built με τα εξής: -R5 1600 -MSI B350M Mortar Arctic -1x 4GB Corsair pow profile -MSI GT1030 Aero 2GB -XFX TS 550W -Samsung 850 Evo 256GB -Windows 10 Pro Από την πρώτη μέρα είχα μπλε οθόνες σε άκυρες φάσεις. Το error code πάντα το ίδιο και από google είδα σχετίζεται με την κάρτα γραφικών. Αφαιρώντας τον driver της nvidia και αφήνοντας τον driver των Windows, όλα καλά. Μέχρι που το Windows update πέρναγε από μόνο του τον nvidia driver και πάλι τα ίδια. Υπέθεσα ότι επειδή ήταν καινούρια η GT1030 θα έπρεπε να περιμένω λίγο για σταθερούς drivers. Σεπτεμβριο του 2017, περνάω τον τελευταίο driver της nvidia. Τα ίδια. Μπλε οθόνες. Νοέμβριο του 2017, πάλι τα ίδια. Έκανα και bios update τότε, μπας και φτιάξει το πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα. Ξαναπερνάω τους τελευταίους drivers της κάρτας τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς αλλαγή. Βάζω την GTX 1050Ti που έχω, χωρίς αλλαγή. Ενδιάμεσα έπαιξαν format και κάθε φορά που πέρναγα νέα έκδοση driver, έσβηνα την παλιά μέσω Display driver uninstaller. Δοκιμασα να βάλω την μνήμη και σε αλλά slots. Πριν 3 μέρες είπα πάνω στην απελπισία να περάσω το τελευταίο bios μπας και... Το κατέβασα, πέρασα το αρχείο σε fat32 φλασάκι, bootάρα το bios, έτρεξα M-Flash και η διαδικασία ολοκληρώθηκε πλήρως. Έφτασε 100%, έκανε επανεκκίνηση, αλλά δεν ξαναπόσταρε ποτέ από τότε. Έβγαλα μπαταρίες, βραχυκύκλωσα τα jumpers όπως λέει το manual, χωρίς αποτέλεσμα. Για να μην μακρηγορώ, επειδή το πισί είναι φίλου και το χρειάζεται για δουλειά, πρέπει μέχρι Παρασκευή να έχω πάρει καινούρια μητρική. Και φτάνουμε στο ψητό. Έχω μεγάλη δυσκολία στο να καταλήξω σε κάποιο μοντέλο. Αυτό γιατί όσο το έψαξα τις τελευταίες 3 μέρες, διαβάζω στις κριτικές ΠΟΛΛΩΝ AM4 μητρικών, για μπλε οθόνες και freezαρίσματα σε άκυρες φάσεις. Είδα ότι αυτή με τις περισσότερες θετικές κριτικές σχεδόν παντού, είναι η Asus B350-F Strix, αλλά δεν το επιτρέπει το budget και επίσης δεν χρειαζόμαστε μητρική με τόσα features. Γιατί σας γράφω: Θέλω να πάρω μία αξιόπιστη μητρική (θα μου πείτε, που θες να το ξέρουμε εμείς), έως 100€, για απλή χρήση γραφείου και θα ήθελα τις προτάσεις σας. Αν δηλαδή έχετε κανένα μοντέλο υπ’ όψιν που να έχετε ακούσει πως είναι αξιόπιστο/δοκιμασμένο, θα με βοηθούσε η άποψη σας. Μερικά μοντέλα που έχω υπ’ όψιν: -Asrock AB350M Pro4 -Asrock AB350 Pro4 -Asrock A320M Pro4 -Asrock B450M Pro4 -Asrock B450 Pro4 -MSI B350 PC Mate Σκεφτόμουν να πάω σε B450 με την λογική ότι παίζει να έχουν βελτιώσει κάποια προβλήματα που υπάρχει με το B350. Ή είναι άκυρη η λογική; Δεν μας ενδιαφέρει OC, gaming, κλπ. Απλά να δουλεύει χωρίς προβλήματα. Γενικά ψάχνω απλά κάτι αξιόπιστο γιατί δεν με παίρνει να το δώσω και να έχει πάλι τέτοια προβλήματα. Σκέφτηκα ακόμα και το ενδεχόμενο να πάρω μητρική και cpu intel 8ης γενιάς για να ξεμπερδεύω.. Κάθε άποψη δεκτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2018 από swayback
swayback Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, Lezantas26 είπε στο bios μπαινει? Όχι. Πατάω το power button, ανάβει το PC αλλά δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη. Δοκίμασα και τις δύο κάρτες και στις δύο PCI-e που έχει η μητρική. Μόλις ανάβει, ανάβει και το πάνω πάνω Debug LED και σβήνει μετά από 1 sec. Το πάνω πάνω υποδεικνύει (βάσει του manual) ότι ή έχει πρόβλημα ο επεξεργαστής ή ότι δεν αναγνωρίζεται. Δεν γράφει όμως στο manual αν πρέπει το ledάκι να παραμένει αναμμένο για να ισχύει η υπόδειξη (ότι δηλαδή υπάρχει θέμα με τον επεξεργαστή). Αλλά να έχει καεί ο επεξεργαστής; Πολύ σπάνιο/κουλό μου ακούγεται. Επίσης, για να κλείσει, πρέπει να κρατήσω πατημένο το power button. Δεν κλείνει αν το πατήσω κανονικά όπως δηλαδή θα έκανε αν είχε κολλήσει κάπου στο bios post. Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2018 από swayback
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 20 λεπτά πριν, swayback είπε Όχι. Πατάω το power button, ανάβει το PC αλλά δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη. Δοκίμασα και τις δύο κάρτες και στις δύο PCI-e που έχει η μητρική. Μόλις ανάβει, ανάβει και το πάνω πάνω Debug LED και σβήνει μετά από 1 sec. Το πάνω πάνω υποδεικνύει (βάσει του manual) ότι ή έχει πρόβλημα ο επεξεργαστής ή ότι δεν αναγνωρίζεται. Δεν γράφει όμως στο manual αν πρέπει το ledάκι να παραμένει αναμμένο για να ισχύει η υπόδειξη (ότι δηλαδή υπάρχει θέμα με τον επεξεργαστή). Αλλά να έχει καεί ο επεξεργαστής; Πολύ σπάνιο/κουλό μου ακούγεται. Επίσης, για να κλείσει, πρέπει να κρατήσω πατημένο το power button. Δεν κλείνει αν το πατήσω κανονικά όπως δηλαδή θα έκανε αν είχε κολλήσει κάπου στο bios post. μπορεις να δοκιμασεις να βγαλεις τον επεξεργαστη να δεις μηπως εχει κοπει καποια ακιδα. αμα αλλαξεις μητρικη θα το κανεις ετσι κι αλλιως, οποτε..
swayback Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μόλις τώρα, Lezantas26 είπε μπορεις να δοκιμασεις να βγαλεις τον επεξεργαστη να δεις μηπως εχει κοπει καποια ακιδα. αμα αλλαξεις μητρικη θα το κανεις ετσι κι αλλιως, οποτε.. Όταν μου έβγαλε το debug led, τον έβγαλα και τον ξανά έβαλα μπας και αλλάξει κάτι. Σίγουρα δεν είχε στραβωμένα pins ούτε είδα να λείπει κάποιο. Το τσέκαρα πάντως γιατί η ψύκτρα βγήκε μαζί με τον επεξεργαστή, λόγω θερμοαγώγιμης. Λειτούργησε σαν βεντούζα. Και το τσέκαρα μήπως έγινε βλακεία έτσι. Αλλά δεν είχα ξαναβγάλει τον επεξεργαστή από τη μέρα που έστησα το μηχάνημα και την πρώτη φορά τον είχα βάλει πολύ προσεκτικά στο socket.
ilos Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, swayback είπε Από την πρώτη μέρα είχα μπλε οθόνες σε άκυρες φάσεις. Σεπτεμβριο του 2017, περνάω τον τελευταίο driver της nvidia. Τα ίδια. Μπλε οθόνες. Νοέμβριο του 2017, πάλι τα ίδια. Έκανα και bios update τότε, μπας και φτιάξει το πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα. Πριν 3 μέρες είπα πάνω στην απελπισία να περάσω το τελευταίο bios μπας και... ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asrock AB350M Pro4 -Asrock AB350 Pro4 -Asrock A320M Pro4 -Asrock B450M Pro4 -Asrock B450 Pro4 -MSI B350 PC Mate Καταρχάς χαρά στο κουράγιο σου να ασχοληθείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχεις εφεδρικό hardware να κάνεις σκάντζες ωστέ να δοκιμάσεις και να αποκλείσεις ενδεχόμενα, Από όλα αυτά που έγραψες δύο κράτησα. Πρώτον πως γίνεται αφού οι μπλε οθόνες σχετίζονται με τη κάρτα γραφικών, αφού την άλλαξες να έχεις και πάλι τα ίδια προβλήματα? Έκανες clean install τα win από την αρχή? Θα βοηθούσε να μας έλεγες πάντως ποιο μήνυμα / error code βγάζανε οι μπλε οθόνες. Μπορεί μεν να σχετίζεται όπως λες με τη κάρτα γραφικών αλλά μπορεί και να σχετίζεται και με τη τροφοδοσία της, αν και η 1030 δεν έχει απαιτήσεις και το πιο πιθανό είναι απλά να είχες shutdowns και όχι μπλε οθόνες αν έφταιγε το psu. Επίσης σίγουρα έχεις αποκλείσει τον παράγοντα μνήμες? Από προσωπική εμπειρία με την AM4 πλατφόρμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας instability του συστήματος. Αν έχεις μπανάνα imc στον 1600 και οι μνήμες δεν είναι στο QVL, το πιο πιθανό με το που ενεργοποιήσεις το A-XMP από το bios της msi να σου πέρναγε ότιναναι subtimings και να ζοριζόταν παραπάνω από όσο άντεχε. Δεύτερον και πιο σημαντικό και το γράφω για να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι που μπορεί να τους διαφεύγει. To bios/firmware flashing δεν είναι για πειραματισμούς. Το κάνουμε μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος πχ αν είναι corrupted ή αποδεδειγμένα δεν δουλεύει σωστά άλλο hardware με παλιότερες εκδόσεις. Ειδικά για τις mobo που δεν έχουν bios flashback ή διπλά bios όπως η b350 της msi σιγουρευόμαστε 100% ότι το σύστημα είναι stable και σεταρισμένο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις πριν προχωρήσουμε σε αναβάθμιση. Καλό είναι επίσης να είναι και πάνω σε UPS για να μην έχουμε και κανένα παρατράγουδο με την ΔΕΗ. Όσο για μητρικές δε θα σου πρότεινα καμία από αυτές. Αφού θα μείνεις με τον 1600 και δε σε νοιάζει το offset voltage στο vcore, πας καρφί στην msi b450 tomahawk που έχει το καλύτερο vrm design για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής ενώ διαθέτει και bios flashback. https://www.skroutz.gr/s/15570073/MSI-B450-Tomahawk.html 33 λεπτά πριν, swayback είπε Όταν μου έβγαλε το debug led, τον έβγαλα και τον ξανά έβαλα μπας και αλλάξει κάτι. Σίγουρα δεν είχε στραβωμένα pins ούτε είδα να λείπει κάποιο. Το τσέκαρα πάντως γιατί η ψύκτρα βγήκε μαζί με τον επεξεργαστή, λόγω θερμοαγώγιμης. Λειτούργησε σαν βεντούζα. Και το τσέκαρα μήπως έγινε βλακεία έτσι. Αλλά δεν είχα ξαναβγάλει τον επεξεργαστή από τη μέρα που έστησα το μηχάνημα και την πρώτη φορά τον είχα βάλει πολύ προσεκτικά στο socket. Ωπ τώρα το πρόσεξα αυτό. Τσέκαρε σχολαστικά όλα τα πινάκια με μεγεθυντικό φακό αν είναι κάποιο τσακισμένο και αν είναι όλα alligned (δε φαίνεται πολλές φορές με γυμνό μάτι). Όταν βγάζουμε τη ψύκτρα σε non lga sockets όπως το AM4, ποτέ δε την τραβάμε πάνω (κλασικό λάθος). Καταρχάς ενώ πιέζουμε ελάχιστα προς τα κάτω, μετά με περιστροφικές κινήσεις δεξιά-αριστερα την στρίβουμε ώστε να κάνει slide πάνω στη cpu και να βγει από τα πλάγια. Κοντά ένα χρόνο η δικιά μου με την stock πάστα και βγήκε έτσι στο λεπτό χωρίς καμία αντίσταση. Ούτε καν χρειάστηκε να ζεστάνω από πριν τη cpu με stress test κλπ. Αν σου βγάζει το debug led πρόβλημα στη cpu ή έχει θέμα το socket (πχ στραβά pins στον 1600) ή χαιρέτησε κάποιο από τα 2 (μάλλον η μητρική μετά το bios update). 1
swayback Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 8 λεπτά πριν, ilos είπε Καταρχάς χαρά στο κουράγιο σου να ασχοληθείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχεις εφεδρικό hardware να κάνεις σκάντζες ωστέ να δοκιμάσεις και να αποκλείσεις ενδεχόμενα, Από όλα αυτά που έγραψες δύο κράτησα. Πρώτον πως γίνεται αφού οι μπλε οθόνες σχετίζονται με τη κάρτα γραφικών, αφού την άλλαξες να έχεις και πάλι τα ίδια προβλήματα? Έκανες clean install τα win από την αρχή? Θα βοηθούσε να μας έλεγες πάντως ποιο μήνυμα / error code βγάζανε οι μπλε οθόνες. Μπορεί μεν να σχετίζεται όπως λες με τη κάρτα γραφικών αλλά μπορεί και να σχετίζεται και με τη τροφοδοσία της, αν και η 1030 δεν έχει απαιτήσεις και το πιο πιθανό είναι απλά να είχες shutdowns και όχι μπλε οθόνες αν έφταιγε το psu. Επίσης σίγουρα έχεις αποκλείσει τον παράγοντα μνήμες? Από προσωπική εμπειρία με την AM4 πλατφόρμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας instability του συστήματος. Αν έχεις μπανάνα imc στον 1600 και οι μνήμες δεν είναι στο QVL, το πιο πιθανό με το που ενεργοποιήσεις το A-XMP από το bios της msi να σου πέρναγε ότιναναι subtimings και να ζοριζόταν παραπάνω από όσο άντεχε. Δεύτερον και πιο σημαντικό και το γράφω για να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι που μπορεί να τους διαφεύγει. To bios/firmware flashing δεν είναι για πειραματισμούς. Το κάνουμε μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος πχ αν είναι corrupted ή αποδεδειγμένα δεν δουλεύει σωστά άλλο hardware με παλιότερες εκδόσεις. Ειδικά για τις mobo που δεν έχουν bios flashback ή διπλά bios όπως η b350 της msi σιγουρευόμαστε 100% ότι το σύστημα είναι stable και σεταρισμένο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις πριν προχωρήσουμε σε αναβάθμιση. Καλό είναι επίσης να είναι και πάνω σε UPS για να μην έχουμε και κανένα παρατράγουδο με την ΔΕΗ. Όσο για μητρικές δε θα σου πρότεινα καμία από αυτές. Αφού θα μείνεις με τον 1600 και δε σε νοιάζει το offset voltage στο vcore, πας καρφί στην msi b450 tomahawk που έχει το καλύτερο vrm design για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής ενώ διαθέτει και bios flashback. https://www.skroutz.gr/s/15570073/MSI-B450-Tomahawk.html Χαρά στο κουράγιο του φίλου βασικά που δεν με έχει χέσει τόσο καιρό. Ευτυχώς με τον display driver των windows την έβγαλε το περισσότερο διάστημα, μέχρι το windows update να ξαναπεράσει τον nvidia driver. Αν και δεν έχω συγκρατήσει το error code της μπλε οθόνης, 99% θυμάμαι είναι αυτό: Spoiler Ναι, είχα κάνει clean install. δηλαδή κατέβασα τα win 10 από την MS, τα πέρασα σε φλασάκι μέσω της εφαρμογής της MS, πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση επέλεξα όλα τα partition που σχετίζονταν με τον σκληρό, τα διέγραψα και μετά ξεκίνησε η εγκατάσταση κανονικά. Και φρόντισα να περάσω μόνο browser και τους απαραίτητους drivers για να δω αν θα βγάλει μπλε οθόνη. Μόνο μπλε οθόνες βγάζει, ποτέ δεν μου έχει κολλήσει ή κλείσει απότομα. Μπλέ οθόνη πάντα με το συγκεκριμένο error. Δεν έχω αποκλείσει τον παράγοντα μνήμες. Δεν έχω τρέξει memtest και έχω κάποιες υποψίες ότι μπορεί και να μην είναι συμβατές με την μητρική αλλά μπορεί να παίζει ρόλο ότι έχω μόνο μία ram dimm και δουλεύει σε single channel. Και δυστυχώς δεν έχω PC που να παίρνει DDR4 για να δω αν έχει πρόβλημα η μνήμη. Συν αυτό που λες ότι γενικά υπάρχει θέμα με τις μνήμες στα Ryzen setups. Έχεις δίκιο για το bios update. Είχε αρχίσει να τελειώνει η υπομονή μου και είχα απελπιστεί λίγο. Αναγκαστικά πάω για μητρική και ελπίζω να μην φταίει και τίποτα άλλο. Ενδιαφέρουσα πρόταση η MSI που έγραψες. Δεν την είχα στα υπ' όψιν. Μήπως έχεις να προτείνεις και κάποια πιο φθηνή στα 80-90€; Λέω μπας και υπάρχει τίποτα μιας και πρόκειται για απλή χρήση. Είχα διαβάσει για τις ASRock που ανέφερα ότι έχουν παραπάνω phases και ότι είναι καλό αυτό. Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
ilos Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Οι asrock στο b450 χρησιμοποιούν πλέον nikos mosfets, όπως οι msi στο b350 🤩 Από την άλλη που είδες ότι έχουν παραπάνω phases οι asrock? Στο b350 2x3 design έχουν χωρίς doubler. Εκτός αν εννοείς την taichi.🤩 Αν σε νοιάζει μόνο η τιμή πάρε κλασικά αυτή είναι η πιο vfm: https://www.skroutz.gr/s/11553176/Asrock-AB350M-Pro4.html Πάντως κάτσε και τσέκαρε σχολαστικά τον 1600 για στραβά pins. Διορθώνονται εύκολα με μηχανικό μολύβι αν δεν έχουν πατηθεί εντελώς για να φοβάσαι μη τα κόψεις. Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2018 από ilos 1
swayback Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Εδώ το διάβασα αλλά δεν το έψαξα να δω αν όντως έτσι είναι. Οκ, θα τον ξαναβγάλω πάλι σήμερα να τσεκάρω τα pins. Διαφορετικά πάω για την μητρική όπως είπα αρχικά. Εφόσον οι B450 της ASRock έχουν καλύτερα mosfets από ότι οι B350 της ίδια εταιρείας, δεν είναι καλύτερα να πάρω μία B450 μιας και η διαφορά στην τιμή είναι ~10€; Ή λες καλύτερα την B350 που έχει πιο πολύ καιρό στην αγορά και είναι δοκιμασμένη; Κάτι τελευταίο...οι αντίστοιχες ATX εκδόσεις των παραπάνω μητρικών(πχ ASRock B450 Pro4 & ASRock AB350 Pro4) που αναφέρω, πέρα από τις έξτρα θύρες και τις μεγαλύτερες ψύκτρες, έχουν άλλες ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες m-ATX(πχ ASRock B450M Pro 4 & ASRock AB350M Pro4) οι οποίες να τις καθιστούν "πιο ποιοτικές";
ilos Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Βασικά τώρα που ξαναέριξα μια ματιά στις asrock b450 οι πιο πολλές κράτησαν το ίδιο vrm design με τις αντίστοιχες b350 (κάποιες φτηνές x470 μόνο πήγαν σε nikos), όποτε μια ή άλλη θα είναι η b350 pro4 με την b450 pro 4 από πλευράς power delivery. Αν είναι να δώσω 20 ευρώ παραπάνω για να έχω λίγο καλύτερο memory compatibility ας δώσω 40 που λέει ο λόγος και ας πάρω την msi b450 tomahawk που θα έχει και πιο πολύ αέρα να βάλω καλύτερο cpu πάνω αργότερα. Στο δεύτερο που ρωτάς όχι. Δεν έχουν καμία διαφορά. Άσε που παίζει να έχουν και τον ίδιο αριθμό σε θύρες κιόλας. 1
gbras Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Εγω με τις MSI εχω κακη εμπειρια και δεν τις ξαναεμπιστευομαι. Την asrock που αναφερεις b350 την εχω εδω καιρο . Δεν ειχα κανενα προβλημα μεχρι που αποφασισα να κανω BIOS update. Απο τοτε δεν ξαναοινξε το pc. ΑΛΛΑ, ισως να εκανα εγω λαθος γιατι το εκανα με το utility που εχει των windows και οχι με τον αλλο τροπο που εχει το instant flash. Τεσπα πηρα παλι την ιδια γιατι δεν μπορουσα να περιμενω το service και επειδη την βρηκα σε πολυ καλη τιμη και ετοιμαπαραδοτη. Και αυτη που πηρα λειτουργει μια χαρα ,εκανα αμεσως bios update και ολα μια χαρα.. 1
thetiesthatbind Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 12/9/2018 στις 12:45 ΜΜ, swayback είπε Καλησπέρα. Ιούνιο του 2017 έστησα ένα Ryzen built με τα εξής: -R5 1600 -MSI B350M Mortar Arctic -1x 4GB Corsair pow profile -MSI GT1030 Aero 2GB -XFX TS 550W -Samsung 850 Evo 256GB -Windows 10 Pro Από την πρώτη μέρα είχα μπλε οθόνες σε άκυρες φάσεις. Το error code πάντα το ίδιο και από google είδα σχετίζεται με την κάρτα γραφικών. Αφαιρώντας τον driver της nvidia και αφήνοντας τον driver των Windows, όλα καλά. Μέχρι που το Windows update πέρναγε από μόνο του τον nvidia driver και πάλι τα ίδια. Υπέθεσα ότι επειδή ήταν καινούρια η GT1030 θα έπρεπε να περιμένω λίγο για σταθερούς drivers. Σεπτεμβριο του 2017, περνάω τον τελευταίο driver της nvidia. Τα ίδια. Μπλε οθόνες. Νοέμβριο του 2017, πάλι τα ίδια. Έκανα και bios update τότε, μπας και φτιάξει το πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα. Ξαναπερνάω τους τελευταίους drivers της κάρτας τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς αλλαγή. Βάζω την GTX 1050Ti που έχω, χωρίς αλλαγή. Ενδιάμεσα έπαιξαν format και κάθε φορά που πέρναγα νέα έκδοση driver, έσβηνα την παλιά μέσω Display driver uninstaller. Δοκιμασα να βάλω την μνήμη και σε αλλά slots. Πριν 3 μέρες είπα πάνω στην απελπισία να περάσω το τελευταίο bios μπας και... Το κατέβασα, πέρασα το αρχείο σε fat32 φλασάκι, bootάρα το bios, έτρεξα M-Flash και η διαδικασία ολοκληρώθηκε πλήρως. Έφτασε 100%, έκανε επανεκκίνηση, αλλά δεν ξαναπόσταρε ποτέ από τότε. Έβγαλα μπαταρίες, βραχυκύκλωσα τα jumpers όπως λέει το manual, χωρίς αποτέλεσμα. Για να μην μακρηγορώ, επειδή το πισί είναι φίλου και το χρειάζεται για δουλειά, πρέπει μέχρι Παρασκευή να έχω πάρει καινούρια μητρική. Και φτάνουμε στο ψητό. Έχω μεγάλη δυσκολία στο να καταλήξω σε κάποιο μοντέλο. Αυτό γιατί όσο το έψαξα τις τελευταίες 3 μέρες, διαβάζω στις κριτικές ΠΟΛΛΩΝ AM4 μητρικών, για μπλε οθόνες και freezαρίσματα σε άκυρες φάσεις. Είδα ότι αυτή με τις περισσότερες θετικές κριτικές σχεδόν παντού, είναι η Asus B350-F Strix, αλλά δεν το επιτρέπει το budget και επίσης δεν χρειαζόμαστε μητρική με τόσα features. Γιατί σας γράφω: Θέλω να πάρω μία αξιόπιστη μητρική (θα μου πείτε, που θες να το ξέρουμε εμείς), έως 100€, για απλή χρήση γραφείου και θα ήθελα τις προτάσεις σας. Αν δηλαδή έχετε κανένα μοντέλο υπ’ όψιν που να έχετε ακούσει πως είναι αξιόπιστο/δοκιμασμένο, θα με βοηθούσε η άποψη σας. Μερικά μοντέλα που έχω υπ’ όψιν: -Asrock AB350M Pro4 -Asrock AB350 Pro4 -Asrock A320M Pro4 -Asrock B450M Pro4 -Asrock B450 Pro4 -MSI B350 PC Mate Σκεφτόμουν να πάω σε B450 με την λογική ότι παίζει να έχουν βελτιώσει κάποια προβλήματα που υπάρχει με το B350. Ή είναι άκυρη η λογική; Δεν μας ενδιαφέρει OC, gaming, κλπ. Απλά να δουλεύει χωρίς προβλήματα. Γενικά ψάχνω απλά κάτι αξιόπιστο γιατί δεν με παίρνει να το δώσω και να έχει πάλι τέτοια προβλήματα. Σκέφτηκα ακόμα και το ενδεχόμενο να πάρω μητρική και cpu intel 8ης γενιάς για να ξεμπερδεύω.. Κάθε άποψη δεκτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Την Χ370 Prime PRO θα πάρεις ~ 130 ευρω ό,τι καλυτερο υπαρχει στο μπάτζετ αυτο 1
swayback Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Επαναφέρω λίγο το θέμα. Λόγω περιορισμένου χρόνου, βιασύνης και έλλειψης διαθεσιμότητας πολλών μητρικών σε καταστήματα όπου προλαβαίνω να πάω, έχω καταλήξει ανάμεσα σε δύο μητρικές που με εξυπηρετεί να πάω άμεσα να πάρω: -ASRock AB350 Pro4 (92€) -ASUS Strix B350-F (109€) Θα ζητήσω να γίνει bios update πριν την παραλάβω. Τα καταστήματα όπου μπορώ να πάω, το κάνουν αυθημερόν. Μάλλον για την ASRock πάω αλλά αν πιστεύετε ότι αξίζει να δώσω την διαφορά για την ASUS, σας ακούω. Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2018 από swayback
akoinonitos Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 11 λεπτά πριν, swayback είπε Επαναφέρω λίγο το θέμα. Λόγω περιορισμένου χρόνου, βιασύνης και έλλειψης διαθεσιμότητας πολλών μητρικών σε καταστήματα όπου προλαβαίνω να πάω, έχω καταλήξει ανάμεσα σε δύο μητρικές που με εξυπηρετεί να πάω άμεσα να πάρω: -ASRock AB350 Pro4 (92€) -ASUS Strix B350-F (109€) Θα ζητήσω να γίνει bios update πριν την παραλάβω. Τα καταστήματα όπου μπορώ να πάω, το κάνουν αυθημερόν. Μάλλον για την ASRock πάω αλλά αν πιστεύετε ότι αξίζει να δώσω την διαφορά για την ASUS, σας ακούω. Γιατι οχι μια b450?
swayback Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2018 6 λεπτά πριν, akoinonitos είπε Γιατι οχι μια b450? Σκεφτόμουν την B450 Tomahawk που πρότεινε ο ilos, η οποία έχει και bios reset κουμπί, αλλά δεν υπάρχει πουθενά άμεσα διαθέσιμη. Εναλλακτικά έχω υπ' όψιν και τις B450 Pro4 της ASRock αλλά δεν τείνω προς αυτές γιατί δεν είναι τόσο δουλεμένες όσο οι AB350 της ίδιας εταιρείας. Επίσης η AB350 Pro4 έχει γενικά αρκετά καλές κριτικές και πέρα από αυτό, αν δεις τα post πιο πάνω, σύμφωνα με τις απόψεις των συμφορουμιτών, δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε B350 και B450 για να προτιμήσω το 2ο chipset.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα