AndreasV. Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμίτες! Μιας κι έχει σχεδόν φτάσει η ώρα της επιλογής πτυχιακής εργασίας θα ήθελα να ακούσω ιδέες-γνώμες. Αυτό που σκέφτομαι να υλοποιήσω είναι κάποιο web app σε React μιας κι ενδιαφέρομαι κυρίως για τον τομέα του front end development. Οι γνώσεις μου όσον αφορά το front είναι: HTML5, CSS3, BOOTSTRAP, JS και τώρα μαθαίνω React ενώ από backend γνωρίζω βασική PHP και σε μέτριο βαθμό SQL και database design. Έχω επίσης ασχοληθεί με wordpress αλλά μου φαίνεται σχετικά βαρετό. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κατασταλλάξει σε συγκεκριμένη ιδέα οπότε κάθε πρόταση καλοδεχούμενη. Μιας κι όπως προανέφερα θέλω να εστιάσω κυρίως στο front end κομμάτι θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάτι αξιοπρεπές και σχετικά dynamic ή θα πρέπει να έχω έστω κάποιο light backend? Κι αν ναι θα ήθελα να ακούσω καμιά ιδέα. Ευχαριστώ!
skiabox Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 2 ώρες πριν, AndreasV. είπε Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμίτες! Μιας κι έχει σχεδόν φτάσει η ώρα της επιλογής πτυχιακής εργασίας θα ήθελα να ακούσω ιδέες-γνώμες. Αυτό που σκέφτομαι να υλοποιήσω είναι κάποιο web app σε React μιας κι ενδιαφέρομαι κυρίως για τον τομέα του front end development. Οι γνώσεις μου όσον αφορά το front είναι: HTML5, CSS3, BOOTSTRAP, JS και τώρα μαθαίνω React ενώ από backend γνωρίζω βασική PHP και σε μέτριο βαθμό SQL και database design. Έχω επίσης ασχοληθεί με wordpress αλλά μου φαίνεται σχετικά βαρετό. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κατασταλλάξει σε συγκεκριμένη ιδέα οπότε κάθε πρόταση καλοδεχούμενη. Μιας κι όπως προανέφερα θέλω να εστιάσω κυρίως στο front end κομμάτι θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάτι αξιοπρεπές και σχετικά dynamic ή θα πρέπει να έχω έστω κάποιο light backend? Κι αν ναι θα ήθελα να ακούσω καμιά ιδέα. Ευχαριστώ! Μπορείς να δοκιμάσεις και Angular 6 που είναι ολοκληρωμένο framework. H google επενδύει πολύ γερά πάνω της (βλέπε π.χ ivy renderer). Επίσης μπορείς να γράφεις και σε typescript που είναι υπερσύνολο της javascript. 1
alou Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Αν δεν ξέρεις τι πρόκειται να φτιάξεις, δεν είναι δυνατό να σου πει κάποιος αν χρειάζεται και back end ή όχι αλλά προφανώς η λογική είναι ότι αν δεν υπάρχει απλά στατικό περιεχόμενο ή ένα εξωτερικό API μόνο που καλύπτει αυτό που θες να κάνεις, χρειάζεται κάποια μορφή back end / API Αν ο σκοπός είναι να μάθεις σημερινές τεχνολογίες και έχεις σκοπό να διαβάσεις και να ψάξεις λίγο παραπάνω, θα σου πρότεινα να διαβάσεις και να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα σχετικά απλό node / express server και να ενσωματώσεις graphQL αντί ενός πιο κλασικού RESTful API (που αν δεν ξέρεις τι είναι καλύτερα να μάθεις υποτυπωδώς έστω πρώτα αυτό και να ξεχάσεις το graphQL), σερβίροντας κάτι πολύ απλό. https://www.howtographql.com/ 3
skiabox Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, alou είπε Αν δεν ξέρεις τι πρόκειται να φτιάξεις, δεν είναι δυνατό να σου πει κάποιος αν χρειάζεται και back end ή όχι αλλά προφανώς η λογική είναι ότι αν δεν υπάρχει απλά στατικό περιεχόμενο ή ένα εξωτερικό API μόνο που καλύπτει αυτό που θες να κάνεις, χρειάζεται κάποια μορφή back end / API Αν ο σκοπός είναι να μάθεις σημερινές τεχνολογίες και έχεις σκοπό να διαβάσεις και να ψάξεις λίγο παραπάνω, θα σου πρότεινα να διαβάσεις και να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα σχετικά απλό node / express server και να ενσωματώσεις graphQL αντί ενός πιο κλασικού RESTful API (που αν δεν ξέρεις τι είναι καλύτερα να μάθεις υποτυπωδώς έστω πρώτα αυτό και να ξεχάσεις το graphQL), σερβίροντας κάτι πολύ απλό. https://www.howtographql.com/ Θεωρείς ότι συμφέρει να κάνεις wrapping ένα existing rest api service και αν ναι πόσο βαρύς θα είναι ο graphql server και που θα τον τρέχεις; Υπάρχουν online services που κάνουν αυτή τη δουλειά; Ευχαριστώ.
alou Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Μάλλον όχι αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος αλλά όπως και για το επόμενο σκέλος της ερώτησης, δεν υπάρχει γενική απάντηση. Αν καταλάβεις τα οφέλη του graphQL σε σχέση με ένα rest api μπορείς λογικά να φανταστείς τι αντίκτυπο θα έχει στον σέρβερ με βάση το δικό σου μοντέλο δεδομένων, αν έχει νόημα να σκεφτείς να το κάνεις και τι συνέπειες θα έχει. Υπάρχουν βοήθειες https://www.apollographql.com/ αλλά μη φανταστείς σε καμμία περίπτωση ότι έχει λίγη δουλειά για να υλοποιηθεί. Εκτός από το να χωνέψεις το concept, έχει περισσότερη δουλειά από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, τουλάχιστον αρχικά. 1
Predatorkill Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 30 λεπτά πριν, skiabox είπε Θεωρείς ότι συμφέρει να κάνεις wrapping ένα existing rest api service και αν ναι πόσο βαρύς θα είναι ο graphql server και που θα τον τρέχεις; Υπάρχουν online services που κάνουν αυτή τη δουλειά; Ευχαριστώ. Middleware ειναι το graphql, δεν εχει impact στο server, ειναι σα να καλεις κατευθειαν τη βαση αλλα αυτο καθεται αναμεσα και στελνει ακριβως αυτο που χρειαζεται ο χρηστης χωρις να στελνει αχρηστα δεδομενα. Ειναι τοσο flexible που αναρωτιεσαι συνεχεια αν υπαρχει καλυτερος τροπος να το χρησιμοποιησεις. Αν δεν ξερεις μεγαλο φασμα των δυνατοτητων του τοτε πανευκολα καταληγεις σε σπεγγετι. Επισης, επειδη ειναι τοσο flexible πρεπει να φυλας το κωλο σου απο παντου για το τι δεδομενα στελνουν οι χρηστες. Προς τον ts, πιασε ενα μεγαλο site και καντο clone, πχ airbnb οπου χρησιμοποιει react/redux/graphql, θα σου προτεινα να κανεις rest api να πιασεις το νοημα και μετα μπες σιγα σιγα graphql. Δες το παληκαρι στο βιντεο αν θες να σε παει χερακι χερακι.
AndreasV. Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Παιδια σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις. Αρα σα συμπερασμα συνεχιζω με react(μιας κι ακομα ειμαι σε αρχικο σταδιο) κι επειτα περναω σε graphql(πλεον τεινει να αντικαταστησει τα restfull apis οπως διαβαζω)? Το κυριως θεμα μου εμενα ηταν πως θα τα "δεσω" ολα μαζι σε ενα ολοκληρωμενο προτζεκτ ουσιας. Δεν εχω προβλημα να κουραστω αρκει να βγει κατι καλο.
skiabox Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Predatorkill :Το θεωρείς καλή λύση για μείωση των api calls όταν υπάρχει limit; Μιλάω φυσικά πάντα για wrapping ενός existing rest api.
Predatorkill Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, AndreasV. είπε Παιδια σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις. Αρα σα συμπερασμα συνεχιζω με react(μιας κι ακομα ειμαι σε αρχικο σταδιο) κι επειτα περναω σε graphql(πλεον τεινει να αντικαταστησει τα restfull apis οπως διαβαζω)? Το κυριως θεμα μου εμενα ηταν πως θα τα "δεσω" ολα μαζι σε ενα ολοκληρωμενο προτζεκτ ουσιας. Δεν εχω προβλημα να κουραστω αρκει να βγει κατι καλο. React/Redux για αρχη, μαθε οσο καλυτερα γινεται το redux, δεν ειναι κατι το τρομερο ομως στην αρχη φαινεται λιγο βουνο το πως δουλευει καθως πρεπει το state να ειναι immutable και ισως χρειαστεις βοηθητικα πακετα οπως πχ το immer ή το immutablity-helper, -καλο θα ηταν να τα μαθεις αυτα τα πακετακια καθως θα σου χρειαστουν γενικοτερα για να κανεις deep setState χωρις μανουρες και χριστουγεννιατικα δεντρα-. Σημειωση: το redux δεν χρειαζεται σε ολα τα project, βλεπωντας και κανοντας το πας, και αν ξεκινησεις απλα και το χρειαστεις στη πορεια μπορεις ευκολα να το χωσεις στον κωδικα. Εγω τρεχω node/express/mongodb για backend σε οτι εχω φτιαξει μεχρι σημερα και μπορω να πω οτι δεν ειχα ποτε προβλημα. Επεξ/σία 7 Σεπτεμβρίου 2018 από Predatorkill 1 1
skiabox Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 19 ώρες πριν, Predatorkill είπε React/Redux για αρχη, μαθε οσο καλυτερα γινεται το redux, δεν ειναι κατι το τρομερο ομως στην αρχη φαινεται λιγο βουνο το πως δουλευει καθως πρεπει το state να ειναι immutable και ισως χρειαστεις βοηθητικα πακετα οπως πχ το immer ή το immutablity-helper, -καλο θα ηταν να τα μαθεις αυτα τα πακετακια καθως θα σου χρειαστουν γενικοτερα για να κανεις deep setState χωρις μανουρες και χριστουγεννιατικα δεντρα-. Σημειωση: το redux δεν χρειαζεται σε ολα τα project, βλεπωντας και κανοντας το πας, και αν ξεκινησεις απλα και το χρειαστεις στη πορεια μπορεις ευκολα να το χωσεις στον κωδικα. Εγω τρεχω node/express/mongodb για backend σε οτι εχω φτιαξει μεχρι σημερα και μπορω να πω οτι δεν ειχα ποτε προβλημα. Πάντως το ngrx εγώ το θεωρώ απαραίτητο για την Angular. Σε ρώτησα κάτι πιο πάνω. Μάλλον δεν το είδες!
AndreasV. Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 @ Skiabox, σε περιπτωση που δε το παρατηρησες το θεμα του post ειναι αλλο. Θα σε παρακαλουσα αν θες να κανεις ασχετες ερωτησεις με το θεμα να τις κανεις σε δικο σου ποστ. Ευχαριστω
Predatorkill Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 20 ώρες πριν, skiabox είπε Predatorkill :Το θεωρείς καλή λύση για μείωση των api calls όταν υπάρχει limit; Μιλάω φυσικά πάντα για wrapping ενός existing rest api. Αναλογως τι επιστρεφει το api που εχει το limit. Αν απο τη μερια του σερβερ καλεις καποιο api δεν θα αλλαξει κατι, τις ιδιες κλησεις θα κανεις για να φερεις αυτα που πρεπει και μετα μεσω του graphql να τα στειλεις στον χρηστη. Ειναι λιγο αοριστο αυτο που ρωτας, γινε λιγο πιο συγκεκριμενος. Οσο για το ngrx αλλα και το redux πιστευω οτι εχει να κανει με το app. Στη React μπορεις να χρησιμοποιησεις Context API αντι του redux για πιο απλο state management. Υπαρχουν φυσικα και πιο ευκολα πακετακια που δεν βαζουν τοσο πολυ boilerplate οσο το redux. 1 λεπτό πριν, AndreasV. είπε @ Skiabox, σε περιπτωση που δε το παρατηρησες το θεμα του post ειναι αλλο. Θα σε παρακαλουσα αν θες να κανεις ασχετες ερωτησεις με το θεμα να τις κανεις σε δικο σου ποστ. Ευχαριστω Δεν εχεις αδικο, ξεφυγαμε λιγο αλλα νομιζω οτι σε καλυψαμε αρκετα. Εχεις ακομα αποριες ή δεν εχεις αποφασισει το επομενο βημα; 1
AndreasV. Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Προς το παρον συνεχιζω με React μιας κ ακομα ειμαι στις αρχες και βλεπουμε...λογικα θα γεννηθει η ιδεα οταν το κατεχω περισσοτερο. Ευχαριστω για τις απαντησεις!
Predatorkill Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 3 λεπτά πριν, AndreasV. είπε Προς το παρον συνεχιζω με React μιας κ ακομα ειμαι στις αρχες και βλεπουμε...λογικα θα γεννηθει η ιδεα οταν το κατεχω περισσοτερο. Ευχαριστω για τις απαντησεις! Δε χρειαζεσαι ιδεα, κανε ενα κλωνο ενος διασημου site. Παρε πχ τη χρυση ευκαιρια, το car.gr που εχουν αρκετη πολυπλοκοτητα ή καποιο ξενο και προσπαθησε να φτιαξεις το functionallity του οπως πχ προσθηκη αγγελιας με φωτογραφια, κατηγορια κτλ και μετα προβολη και φιλτραρισμα στην αρχικη, δυνατοτητα στο χρηστη να επεξεργαστει την αγγελια και ο διαχειριστης στο admin panel. Υγ. Σε ποια πολη βρισκεσαι;
AndreasV. Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Καλη η ιδεα σου αλλα μετα δε θα αναλωθω περισσοτερο σε backend για τετοιου ειδους site? Οπως ειπα κυριως το front με ενδιαφερει χωρις να αποκλειω κ την ενασχοληση με κατι σχετικα light σε back. Λαρισα βρισκομαι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα