Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στον χώρο των video games υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν ευχαρίστηση στο να συλλέγουν video games, εκτός από το να τα παίζουν. Εκεί θα έβαζα και τον εαυτό μου, καθώς από casual gamer έγινα πιο hardcore και τελικά πέρασα στο στάδιο του συλλέκτη. Στα πρώτα μου βήματα έπαιρνα κυρίως γύρω στα 5-10 παιχνίδια τον χρόνο, όλα καινούργια, τα περισσότερα full price. Μετά ανακάλυψα τα Used από γνωστή αλυσίδα στην Ελλάδα και λόγω της μειωμένης τιμής των τίτλων τσίμπαγα 3 και 4 τίτλους τον μήνα. Τα τελευταία 3.5 χρόνια έχει αυξηθεί ο ρυθμός που χτίζω την συλλογή μου, αγοράζοντας απο την πλατφόρμα του insomnia, groups στο facebook, ebay, και πολλά σκρουτζομάγαζα. Επίσης σε αυτό το χρονικο διάστημα έχω αρχίσει και μαζεύω και διάφορες συλλεκτικές και limited εκδόσεις παιχνιδιών, αυξάνοντας αρκετά το μέγεθος της συλλογής μου. Γνωρίζω ότι δεν είμαι ο μόνος και ότι η Ελλάδα έχει και αυτή ένα μεγάλο community συλλεκτών όπως και το εξωτερικό.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχω παρατηρήσει να ξεπηδάνε μερικά άτομα-καρκινοκύτταρα και στο ελληνικό comunity, των οποίων ο αριθμός μόνο αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου γιατί βλέπουν ότι υπάρχει κονόμα. Στο εξωτερικό είναι γνωστοί ως Resellers ή Scalpers, και πρόκειται για τον ορισμό του μαυραγορίτη. Προπαραγγέλνουν μεγάλα νούμερα από περιορισμένες εκδόσεις games ή gaming merchandise (amiibo) και τα πουλάνε την ημέρα κυκλοφορίας σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή. Όπως προανέφερα, η μόδα αυτή έχει έρθει και στην δύσμοιρη ψωροκώσταινα και βλέπω συλλεκτικές εκδόσεις ή και limited εκδόσεις ps4-xbox να εξαφανίζονται αμέσως από το preorder και να τις βλέπεις σε εξωφρενική τιμή στην κυκλοφορία. Θύμα υπήρξε πρόσφατα η συλλεκτική και η limited έκδοση του God of War, καθώς εξαντλήθηκαν αμέσως και στην κυκλοφορία πιάνανε νούμερα 250 από 150 και 120 απο 80. Το ίδιο φαινόμενο παρατήρησα πρόσφατα και με τo 500 Million Limited Edition PS4 καθώς και με την Collector's του Spider-Man. Η τελευταία ήδη εχει αρχίσει και εμφανίζεται σε αγγελίες στην πλατφόρμα εδω ήτοι 200+ ευρώ από 150. Συγκεκριμένα άτομα έχουν κάνει επάγγελμα και εκμεταλλεύονται το χόμπι κάποιων ανθρώπων, αναγκάζοντας τους να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά αν θέλουν να προσθέσουν ένα κομμάτι στην συλλογή τους.

Μπορώ άφοβα να στοιχηματίσω ότι αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί και μάλιστα θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Το όλο κακό και ο ντόρος γίνεται γιατί τρίτοι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση ή γνώση με τον χώρο του gaming, μπαίνουν σε αυτόν με την ταμπέλα του έμπορα με σκοπό το κέρδος. Θα μπορούσα εύκολα να αρχίσω την επίθεση προς τους ανθρώπους αυτούς λέγοντας τους να βρουν μια κανονική δουλεία και πολλά άλλα, όμως θα προτιμήσω να τονίσω την όλη ανεντιμότητα της υπόθεσης. Reseller με πρόσχημα την εύκολη κονόμα θα στερήσει την προσωπική ευχαρίστηση από κάποιον συλλέκτη. Την ίδια πρακτική παρατηρώ και με retro video games, αλλά αυτή η κατηγορία έχει πολλά περισσότερα points και θέλει δικό της thread. Θα μου πει κάποιος, ελεύθερη αγορά έχουμε μπορώ να αγοράσω και να πουλήσω κάτι όσο θέλω. Θα συμφωνήσω αλλά το νόημα δεν είναι εκεί αλλά στην όλη σαπίλα και την κουτοπονηριά που φέρουν αυτά τα άτομα. Δεν θέλουμε κύριε άτομα σαν εσένα σε αυτό το community, νισάφι πια.... κοιτάνε πως θα σε φάνε για μία χούφτα ευρώ. Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αδιαφορία προς τους resellers. Μην αγοράσεις από ιδιώτη κάτι, όταν είναι ξεκάθαρο ότι αυτός το πήρε με μόνο σκοπό να το μεταπωλήσει σε πανάκριβη τιμή. Μπορώ ήδη να προβλέψω με μαθηματική ακρίβεια, ότι θα δούμε παρόμοια πρακτική με την συλλεκτική του Tomb Raider σε μερικές μέρες και με την συλλεκτική του Fallout 76 τον Νοέμβρη, κρίμα.....

• Like 5
  • Sad 2
Δημοσ.

το να σαι συλλεκτης κοστιζει. Απτην στιγμη που καταλαβαινεις πως λειτουργει το πραγμα πρεπει να ελιχθεις για να μην σε πιασουν κοροιδο.Και να σου πω την αληθεια γενικοτερα η εννοια συλλεκτης σε οτιδηποτε σημαινει με αρκετο ακουμπημα φραγκων,οποτε υπο μια εννοια πρεπει να το δεχθεις.

Απο κει και περα βεβαια,η εννοια του συλλεκτη στο PC gaming εχει χασει κατα πολυ την εννοια της δυστυχως. 

• Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Alastor192 είπε

Απο κει και περα βεβαια,η εννοια του συλλεκτη στο PC gaming εχει χασει κατα πολυ την εννοια της δυστυχως. 

Μπορει αν γινω λιγο κακος, αλλα το steam σκοτωσε το collecting στο pc μας αρεσει δεν μας αρεσει. Big Box PC games... αλλες εποχες αυτα, τωρα πλεον μονο digital πουλαει σε αυτον τον τομεα. Παλι καλα που κονσολες ειναι λιγο διαφορετικα τα πραγματα.

Δημοσ.

Για να πάει ο scalper να προπαραγγείλει 5-10 συλλεκτικές εκδόσεις σημαίνει ότι είναι σίγουρος ότι υπάρχει αγοραστικό κοινό από πίσω είτε εγχώριο με αγγελίες είτε μέσω ebay κλπ για να έχει το κέρδος εξασφαλισμένο αργά ή γρήγορα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια εδώ στο insomnia ήταν με το nes mini όταν και εξαντλήθηκε τις πρώτες 2 βδομάδες κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Έπαιξαν μετέπειτα αρκετές αγγελίες ακόμα και στα τριπλά λεφτό! Σε αυτές τις περιπτώσεις αν πραγματικά χρειάζεσαι κάτι απλά προπαραγγέλνεις από αξιόπιστα καταστήματα με αρκετό stock (amazon, caseking ή και Κωτσόβολος από Ελλάδα) και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, JohnDeus είπε

με σκοπό το κέρδος. στην όλη σαπίλα και την κουτοπονηριά που φέρουν αυτά τα άτομα. κοιτάνε πως θα σε φάνε για μία χούφτα ευρώ.

O TS κάπου εδώ ανακάλυψε το καλούπι του νομισματικού συστήματος. Για επέκτεινε το και πέρα από το χόμπι σου. Mind blowing...

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίο θέμα αλλά δε χρειάζεται να ξεφεύγεις(με "φάουλ" λέξεις, ξέρεις ποια) και να χαλάς τη ζαχαρένια σου. Εσύ θα συνεχίσεις το collecting και θα ολοκληρώσεις μετά από κάποια χρόνια όλη τη συλλογή μιας κονσόλας και αυτοί να εκμεταλλευονται τα αρρωστακια. Το είπες και μόνος σου εξάλλου το flipping ειδικα στο εξωτερικό είναι σχεδόν επάγγελμα(!). 

Τι όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον; 

Να γίνει moderation ή φιλτράρισμα αγγελιών ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση και δεν είναι εφικτό. 

Να σταματήσεις εσύ κι ο κάθε εσύ να μαζεύεις προσφορές παιχνιδιών δε πρόκειται 

Να σταματήσουν αυτοί ούτε πρόκειται επίσης. 

Δες το σαν το ασταμάτητο κυνήγι σινεμά - τορρεντς, denuvo-crackscene κ.ο.κ και προσπέρασε :)

Επεξ/σία από xaratsi
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, xaratsi είπε

Ωραίο θέμα αλλά δε χρειάζεται να ξεφεύγεις(με "φάουλ" λέξεις, ξέρεις ποια) και να χαλάς τη ζαχαρένια σου. Εσύ θα συνεχίσεις το collecting και θα ολοκληρώσεις μετά από κάποια χρόνια όλη τη συλλογή μιας κονσόλας και αυτοί να εκμεταλλευονται τα αρρωστακια. Το είπες και μόνος σου εξάλλου το flipping ειδικα στο εξωτερικό είναι σχεδόν επάγγελμα(!). 

Τι όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον; 

Να γίνει moderation ή φιλτράρισμα αγγελιών ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση και δεν είναι εφικτό. 

Να σταματήσεις εσύ κι ο κάθε εσύ να μαζεύεις προσφορές παιχνιδιών δε πρόκειται 

Να σταματήσουν αυτοί ούτε πρόκειται επίσης. 

Δες το σαν το ασταμάτητο κυνήγι σινεμά - τορρεντς, denuvo-crackscene κ.ο.κ και προσπέρασε :)

Δυστυχως πανω κατω ετσι ειναι, αν βλεπουν οτι υπαρχει υλικο και κονομα, και δεν μπορει κανενας να τους πει τιποτα, δεν εχουν λογο να σταματησουν να αγοραζουν μαζικα. Ενα φιλτραρισμα αγγελιων θα μπορουσε εν μερει να ταρακουνησει λιγο την κατασταση αλλα οπως ειπες και εσυ και εγω, σε ελευθερη αγορα δεν ειναι εφικτο...

Επεξ/σία από JohnDeus
Δημοσ.
Στις 7/9/2018 στις 7:05 ΠΜ, JohnDeus είπε

Δυστυχως πανω κατω ετσι ειναι

Γιατί δυστυχώς; Δυστυχώς θα ήταν αν υπάρχει συνολικό χάσιμο. Τη στιγμή που κερδίζουν και οι δυο πλευρές όμως γιατί δυστυχώς; 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...