Προς το περιεχόμενο

win7 vs win10 σε παλιό laptop

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Έχω αυτό το λάπτοπ εδώ και αρκετά χρόνια με την μόνη διαφορά ότι του έβαλα 4gb ram αντί για 2 που είχε κατα την αγορά του.
Το θέμα μου είναι το εξής : Χρησιμοποιώ το λάπτοπ για ίντερνετ/word/netflix,και γενικότερα χαζοδουλίτσες.Πολλές φορές όμως σκαλώνει.Μπορεί πχ να αργήσει να ανοίξει μία καρτέλα,ή να αργεί να ανοίγει πράγματα/προγράμματα.Μην αναφέρω το πόσο χρόνο θέλει για να κάνει boot :P ...Έχω εναν ssd που τον έχω να κάθεται,και θα ήθελα να τον βάλω στο λάπτοπ,γιατί πιστεύω ότι θα δώ βελτίωση στις επιδόσεις συγκριτικά με πριν,παρόλο που τρώω μπουκάλι και απο τον επεξεργαστή.

Έτσι η ερώτησή μου είναι η εξής : αξίζει να του βάλω windows 7 ή windows 10?Όσα έχω διαβάσει στο ίντερνετ είναι 50-50.Άλλοι λένε τα 7 λόγω παλαιότητας ( άρα και πιο ελαφριά ),ενώ άλλοι λένε για τα 10 επειδή είναι πιο optimised για χρήση με ssd.Όμως, όσον αφορά τα 10 σκαλώνω στο κομμάτι ότι έχουν και πολλά περιττά πράγματα σε σύγκριση με τα 7,επίσης έχουν και τις αναβαθμίσεις που γίνονται οι οποίες λογικά κάνουν το σύστημα όλο και πιο βαρύ(αν είμαι λάθος διορθώστε με).

Αν δεν πρόκειται να υπάρξει διαφορά με τον ssd καλό θα ήταν να το ξέρω και αυτό, για να γλιτώνω το βίδωνε ξεβίδωνε και τα φορμάτια.

Δυστυχώς το να βάλω lubuntu ή κάτι τέτοιο δεν παίζει σαν λύση,γιατί το χρησιμοποιεί και ο πατέρας μου,και αντε να του τα μαθαινω απο την αρχη :P

Ευχαριστώ!

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, micos000 είπε

Άποψη μου, βάλε τον ssd και βάλτου 10άρια, κατά προτίμηση ltsb 1609 enterprize.

Εχω τα win 10 education.Ελεγα να μην παω σε σπασμενα.

Επισης γνωριζει κανενας τι παιζει με τα windows 10 lean και τα 10 S? (Αν λεγονται ετσι) 

Επεξ/σία από Chrisgs
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, chicken32 είπε

Εγώ θα σου πρότεινα τα Windows 7 (και μάλιστα τα 32-bit, λόγω της ram), καθώς είναι τα μόνα για τα οποία έχει βγάλει επίσημους drivers.

Δες κι εδώ: Can I upgrade to Windows 10?  και I want to upgrade my Windows 7 to a Windows 10 on my Compaq Presario cq56

compaq_windows.jpg

Από τη στιγμή που ο TS έχει βάλει 4Gb RAM στο φορητό είναι χαζό να τα «ακυρώσει» φορτώνοντας του 32μπιτο λειτoυργικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βάλε τα edu τότε αφού τα έχεις και δες πως θα πάει. Εννοείτε πως προτείνω τον ssd και λέω για 10άρια γιατί διαχειρίζονται καλύτερα το boot στα windows με τον υβριδικό τερματισμό.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.

σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν θα βαλεις 32Bit λειτουργικο...!!!!!!   γιατι να χασεις  500-600-700ΜΒ RAM?  με τοση θα δουλευει η καρτα γραφικων κι εσυ θα εχεις τα υπολοιπα καθαρα. ενω στα 32bit θα μεινουν καθαρα, κατω απο 3gb RΑΜ..!!   

τα 7αρια για μενα ειναι πιο κοντα στην "παλαιοτητα" του λαπτοπ σου, ωστε να υπαρχουν Drivers για ολες τις συσκευες.   ισως και με τα 10αρια, να μην εχεις θεμα, αλλα .....!!! 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, dpolal είπε

Βάλε του win10 home και κάνε ενεργοποίηση με το κλειδί από τα 7 που φόραγε.

Με τον ssd θα είσαι μια χαρά.

Γινεται αυτο?Πολυ καλη φαση :P

34 λεπτά πριν, cabdik είπε

σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν θα βαλεις 32Bit λειτουργικο...!!!!!!   γιατι να χασεις  500-600-700ΜΒ RAM?  με τοση θα δουλευει η καρτα γραφικων κι εσυ θα εχεις τα υπολοιπα καθαρα. ενω στα 32bit θα μεινουν καθαρα, κατω απο 3gb RΑΜ..!!   

τα 7αρια για μενα ειναι πιο κοντα στην "παλαιοτητα" του λαπτοπ σου, ωστε να υπαρχουν Drivers για ολες τις συσκευες.   ισως και με τα 10αρια, να μην εχεις θεμα, αλλα .....!!! 

64ρια θα βαλω προφανως.

Εν τελει θα ακουσω τον @chicken32 και θα βαλω τα 7ρια,θα απενεργοποιησω και ολα τα ακυρα ( πχ windows aero ) και ο θεος βοηθος.

Ευχαριστω για τιςπροτασεις σας!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Chrisgs είπε

Καλησπέρα,

Έχω αυτό το λάπτοπ εδώ και αρκετά χρόνια με την μόνη διαφορά ότι του έβαλα 4gb ram αντί για 2 που είχε κατα την αγορά του.
Το θέμα μου είναι το εξής : Χρησιμοποιώ το λάπτοπ για ίντερνετ/word/netflix,και γενικότερα χαζοδουλίτσες.Πολλές φορές όμως σκαλώνει.Μπορεί πχ να αργήσει να ανοίξει μία καρτέλα,ή να αργεί να ανοίγει πράγματα/προγράμματα.Μην αναφέρω το πόσο χρόνο θέλει για να κάνει boot :P ...Έχω εναν ssd που τον έχω να κάθεται,και θα ήθελα να τον βάλω στο λάπτοπ,γιατί πιστεύω ότι θα δώ βελτίωση στις επιδόσεις συγκριτικά με πριν,παρόλο που τρώω μπουκάλι και απο τον επεξεργαστή.

Έτσι η ερώτησή μου είναι η εξής : αξίζει να του βάλω windows 7 ή windows 10?Όσα έχω διαβάσει στο ίντερνετ είναι 50-50.Άλλοι λένε τα 7 λόγω παλαιότητας ( άρα και πιο ελαφριά ),ενώ άλλοι λένε για τα 10 επειδή είναι πιο optimised για χρήση με ssd.Όμως, όσον αφορά τα 10 σκαλώνω στο κομμάτι ότι έχουν και πολλά περιττά πράγματα σε σύγκριση με τα 7,επίσης έχουν και τις αναβαθμίσεις που γίνονται οι οποίες λογικά κάνουν το σύστημα όλο και πιο βαρύ(αν είμαι λάθος διορθώστε με).

Αν δεν πρόκειται να υπάρξει διαφορά με τον ssd καλό θα ήταν να το ξέρω και αυτό, για να γλιτώνω το βίδωνε ξεβίδωνε και τα φορμάτια.

Δυστυχώς το να βάλω lubuntu ή κάτι τέτοιο δεν παίζει σαν λύση,γιατί το χρησιμοποιεί και ο πατέρας μου,και αντε να του τα μαθαινω απο την αρχη :P

Ευχαριστώ!

Πρώτο και βασικο, ναι να του κοτσάρεις τον ssd. Σίγουρο.

Απο εκει και πέρα βάλε του windows 10 κατά προτιμηση home σε έκδοση 32bit. Τα 10 32βιτ υποστηριζουν εως 4GB, οποτε θα δει ολη τη μνημη και απο αυτή θα δεσμευτεί ένα ποσο συνηθως γυρω στα 300-500MB για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών (το ιδιο θα γινει αν βάλεις και 64bit). Αφαίρεσε του και animations/σαβουρες/microsoft bloatware και το μηχανάκι θα πηγαινει ικανοποιητικά. Και πάλι θα τρώει τα κολληματάκια του (δεν άλλαξες hardware cpu gpu) αλλά εμπειρικά σου λεω οτι εφόσον δεν μπαινει linux στην εξίσωση θεωρώ οτι win10home 32bit ειναι η βέλτιστη επιλογη. Δε σου προτείνω 7αρια για τη συγκεκριμένη περιπτωση

Αν βάλεις win64bit μπορει να εχεις συμβατότητα με περισσοτερες συγχρονες εφαρμογές αλλα οι 64bit εκδόσεις των windows ειναι "πιο απαιτητικές σε πόρους" και θα ζοριζεται παραπάνω το συστημα. Για τους ίδιους ακριβώς λογους ειναι ανουσιο (και λάθος) να βάλεις εκδόσεις professiona, ultimate, κλπ.

Όσο για τα σπασμένα πάλι δε στο προτείνω αν δεν εχεις πολύ σοβαρό "σπαστήρι" (κυκλοφορουν πολλα με ιους και κορες). Καλυτερα να δώσεις 5 ευρω και να πάρεις μια oem αδεια για το συγκεκριμένο μηχάνημα ( https://psngames.org/software/windows/microsoft-windows-10-home  )

Tip : Σε αντιθεση με παλιοτερες εκδόσεις των windows, το ενσωματωμένο antivirus στα windows10 ειναι πολύ αποτελεσματικό, δηλαδη αν δε σερφάρεις σε επικινδυνους ιστοτοπους ή δεν κάνεις εγκατάστασεις σε οτιδηποτε σαβουρα εμφανιστει μπροστά σου, θα εισαι πολυ καλα προστατευμενος με το ενσωματωμένο ΑΛΛΑ το βασικοτερο δεν θα δεσμευεις πορους για ξεχωριστό antivirus.

Εκδόσεις Lean και Σ μην ασχοληθεις. Είναι καταλληλα για πολυ ειδικές περιπτώσεις αλλα για σενα δεν θα στο προτεινα

Επεξ/σία από isay
Δημοσ.

Οπωσδηποτε το κυριαρχο ζητημα ειναι να μπει SSD....!!!! 

και μετα, το πολυ πολυ, βαζεις και τα 2 λειτουργικα και βλεπεις πως συμπεριφερεται το καθενα και αποφασιζεις εσυ ποιο σου κανει καλυτερα...!!!   

isay , ειναι σιγουρο πως τα 10-32βιτ μπορρουν να δουν και τα 4 GB RΑΜ?   Αν μπορουν ΟΚ..... ας τα δοκιμασει και αυτα..!! 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cabdik είπε

Οπωσδηποτε το κυριαρχο ζητημα ειναι να μπει SSD....!!!! 

και μετα, το πολυ πολυ, βαζεις και τα 2 λειτουργικα και βλεπεις πως συμπεριφερεται το καθενα και αποφασιζεις εσυ ποιο σου κανει καλυτερα...!!!   

isay , ειναι σιγουρο πως τα 10-32βιτ μπορρουν να δουν και τα 4 GB RΑΜ?   Αν μπορουν ΟΚ..... ας τα δοκιμασει και αυτα..!! 

Για να είμαι πιο τυποκος στα γραφόμενα μου, το τι πραγματικά γινεται δεν εξαρτάται μονο απο την εγκατεστημενη ram αλλά και απο αλλους παραγοντες όπως το bios (έκδοση και PAE), onboard gpu με shared memory, κλπ. Θεωρητικά τα win10 home 32bit (όπως και τα αντιστοιχα xp, vista,7 και 8 ) έχουν μεγιστο μνήμης τα 4GB, αλλά επειδή εισέρχονται και άλλοι παραγοντες αυτό που φαινεται στο τελικο νουμερο μπορει να ειναι 3,25 ή 4 και αυτό εξαρτάται απο το μηχάνημα. 

@Chrisgs Θα συμφωνησω με τον cabdik για τη δοκιμή. Βάλε πάνω τον ssd δισκο και κάνε δυο δοκιμαστικές εγκατάστάσεις με 32bit και 64bit και δες τη διαθεσιμη μνήμη και γενικοτερα τη συμπεριφορα του μηχανηματος σε χρήση 1-2 ημερων και μετά αποφασιζεις τι θα βαλεις μονιμα και θα ενεργοποιησεις. Εννοείται οτι θα συγκρινεις ιδιες εκδοσεις (π.χ. home 32bit με home 64bit και οχι home 32bit με education 64bit). Στα υποψη οτι υπάρχει και education 32bit. 

Link της ms με τους περιορισμους μνήμης ανα εκδοση λειτουργικου windows -> https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/memory/memory-limits-for-windows-releases#physical-memory-limits-windows-10

• Like 1
Δημοσ.

Για τέτοιο μηχάνημα κάνεις τα παρακάτω :

1. Απενεργοποίησε τον Flash Player , θα δεις μεγάλη διαφορά

http://www.tomsguide.com/us/flash-click-to-run-how-to,news-20422.html

μην χρησιμοποιείς πολλούς Browsers μαζί .

2. Aφαίρεσε ότι τρέχει στην εκκίνηση

https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

http://www.makeuseof.com/tag/manage-windows-startup-programs-autoruns/

3. Ακόμα πρόσεχε το 30 % του δίσκου να είναι άδειο για να έχει ανάσες το Laptop ( εκτός εαν του βάλεις Ssd ) .

Αυτά θα δώσουν σίγουρα ώθηση στο μηχάνημα .

Τώρα εγώ νομίζω πως τα Windows 10 είναι εντάξει αλλά υπάρχουν προβλήματα με τις ενημερώσεις ( δηλαδή κολλάνε τα πάντα ) πολλοί χρήστες έχουν τρελλά προβλήματα , τώρα δοκιμάζεις και βλέπεις πως πάει B)

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, ss13 είπε

Για τέτοιο μηχάνημα κάνεις τα παρακάτω :

1. Απενεργοποίησε τον Flash Player , θα δεις μεγάλη διαφορά

http://www.tomsguide.com/us/flash-click-to-run-how-to,news-20422.html

μην χρησιμοποιείς πολλούς Browsers μαζί .

2. Aφαίρεσε ότι τρέχει στην εκκίνηση

https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

http://www.makeuseof.com/tag/manage-windows-startup-programs-autoruns/

3. Ακόμα πρόσεχε το 30 % του δίσκου να είναι άδειο για να έχει ανάσες το Laptop ( εκτός εαν του βάλεις Ssd ) .

Αυτά θα δώσουν σίγουρα ώθηση στο μηχάνημα .

Τώρα εγώ νομίζω πως τα Windows 10 είναι εντάξει αλλά υπάρχουν προβλήματα με τις ενημερώσεις ( δηλαδή κολλάνε τα πάντα ) πολλοί χρήστες έχουν τρελλά προβλήματα , τώρα δοκιμάζεις και βλέπεις πως πάει B)

Ευχαριστώ!Το 1 δεν το ηξερα καν.

Θα βάλω τα 7ρια προς το παρον να δω τι παιζει και πως ειναι γενικα, και αν υπαρχει προβλημα θα παω στα 10ρια.
Σας ευχαριστω ολους για τη βοηθεια!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...