Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ανοίγω αυτό το θέμα διότι πολλοί θα έχουν απορία τι έχει μέσα ένα kv, cabin του ΟΤΕ και πως παίρνουμε ADSL/VDSL από εκεί.Παραθέτω μερικές φωτογραφίες.

Αυτό είναι ένα kv της Wind απέξω.

20180103_190323.jpg

Ένα kv του ΟΤΕpost-127874-0-56046800-1456303972.jpg

Και μέσα θα δούμε:

20171128_101449.jpg

Αυτή είναι η δεξιά πλευρά του kv όπου είναι το DSLAM.Με απλά λογια τι βλέπουμε.

Από πάνω προς τα κάτω:

Αριστερά είναι ο οπτικός κατανεμητής. Το καθε πράσινο που βλέπουμε ειναι μια οπτική ίνα που υπάρχει στο πίσω μέρος.Συνολικα είναι τερματισμένες 12 οπτικές ίνες.Αυτές συνδέονται με τον κορμό του δικτύου του ΟΤΕ και μεταφέρουν την κίνηση από και προς το DSLAM.Οπως βλέπουμε στις 2 πράσινες υποδοχές ειναι κουμπωμένες δύο ίνες(tx,rx) οι οποίες συνδέονται με το DSLAM. Οι άλλες είναι σε αναμονή σε περίπτωση που χρειαστεί να μπει δεύτερο DSLAM ή να δώσουμε μεγαλύτερο bandwidth στο DSLAM. Συνήθως ή κάθε ίνα είναι 1Gbit και η κάρτα έχει 4 υποδοχές για οπτική ίνα. Ακριβώς δίπλα στον οπτικό κατανεμητή είναι οι ασφάλειες για το DSLAM ,ρελέ διαρροής και για οποιονδήποτε ενεργό εξοπλισμό μπορεί να υπάρχει μέσα στο kv.

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα ALCATEL DSLAM. Ο OTE όσο ξέρω χρησιμοποιεί στην παρούσα φάση ALCATEL και HUAWEI DSLAM. Στην μέση του DSLAM υπάρχει η διαχειριστική κάρτα η οποία κάνει όλη την διαχείριση του DSLAM. Πάνω σε αυτήν συνδέεται η οπτική ίνα που δίνει το bandwidth και επίσης η διαχειριστική έχει το configuration του Dslam και είναι απαραίτητη για να bootarei το DSLAM. Αριστερά από αυτήν υπάρχουν 3 κάρτες οι οποίες έχουν καλώδια πάνω. Αυτές οι τρεις κάρτες είναι κάρτες DATA που στην ουσία το router μας συγχρονίζει με αυτές και αυτές μας δίνουν το Internet. Η κάθε κάρτα ΑΝΑΛΟΓΩΣ τον τύπο της μπορεί να υποστηρίξει από 48 μέχρι 72 πελάτες. Δηλαδή το κάθε καλώδιο είναι από 24 μέχρι 36 πελάτες.Δεξιά από αυτές τις κάρτες υπάρχουν κενές θέσεις για να τοποθετηθούν και άλλες καρτες αν χρειαστεί. Αν υποθέσουμε πχ ότι η κάθε κάρτα ειναι 72 πελάτες αυτήν την στιγμή μπορεί να παίξουν 216 πελάτες.Οπότε όταν κάποιος πάει να βάλει VDSL και του λένε ότι δεν υπάρχει όριο σημαίνει ότι έχουν γεμίσει οι κάρτες και πρέπει να μπει και άλλη κάρτα.Είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το έλλειψη κεντρικού,απερχομένου δικτύου.Επίσης και δεξιά απο την διαχειριστική υπάρχουν κενά slot για άλλες κάρτες. Το κάθε DSLAM δεν είναι υποχρεωτικό οτί μπορεί να πάρει μόνο κάρτες data vdsl. Σε κάθε slot μπορούμε να βάλουμε ότι κάρτα θέλουμε.

πχ κάρτα ADSL, κάρτα VDSL 17a profile μέχρι 100mbit, κάρτα  VDSL 35b profile, κάρτα voice, κάρτα SHDSL. Ο ΟΤΕ πιθανότατα έχει μόνο VDSL είτε μέχρι 100mbit είτε μέχρι 300mbit που ειναι οι 35b. Voice λογικά δεν έχει αφού δίνει voip. Δεξιά απο την διαχειριστική υπάρχουν άλλες τρεις κάρτες. Από κάτω  είναι το fan tray το οποιο ψύχει το DSLAM. Τραβάει αέρα από κάτω και τον σπρώχνει μέσα στο μηχάνημα. Ο ζεστός αέρας διαφεύγει από το πάνω μερος του DSLAM και μετά σε μερικές καμπίνες υπάρχουν fan που βγάζουν τον ζεστό αέρα έξω από το DSLAM.  Δεξιά του DSLAM βλέπουμε ένα AC to DC CONVERTER. Το AC ρεύμα γίνεται DC συνήθως περίπου 48 volt για να τροφοδοτήσει το DSLAM.Συνήθως το DSLAM έχει 2 παροχές ρεύματος ώστε αν γίνει κάτι με την μία παροχή να υπάρχει η δεύτερη σαν redundancy.Επίσης αν προσέξουμε στο converter θα δούμε ότι έχει 2 converters διαφορετικά ώστε η κάθε παροχή να είναι συνδεδεμένη σε διαφορετικό converter. Συνήθως τα converters ειναι και hot swap ώστε άμα χαλάσει το ένα να γίνει κατευθείαν αλλαγή on the fly. Συνήθως τα converters ειναι με ethernet για remote παρακολούθηση.Είναι το καλώδιο ethernet κάτω κάτω δίπλα στο κίτρινο της γείωσης.Και τέρμα δεξιά βλέπουμε τα καλώδια ρεύματος για converters και DSLAM. Αν θυμάμαι σωστά υπάρχει πρόβλεψη για μπαταρίες στις καμπίνες ώστε σε διακοπή ρεύματος να μην κλείσουν(υπάρχει ανάλογη ασφάλεια στον πίνακα) αλλά δεν υπάρχουν μπαταρίες μέσα. Από την μία δεν φαίνεται παράλογο με την έννοια οτί το κόστος αγοράς και συντήρησης τόσων μπαταριών σε τόσα DSLAM είναι πολύ μεγάλο.

Πάμε στην αριστερή πλευρά του KV:

20171128_101455.jpg

Εδώ βλέπουμε ρεγκλέτες ,ρεγκλέτες και μην ξεχάσω ρεγκέτες. Χωρίς να μπορώ να το πω με σιγουριά διότι δεν μπορούσα να κάτσω 10 ώρες στο KV να τα καταγράψω όλα και οι φωτογραφίες δεν έχουν πλήρη λεπτομέρια έχουμε τα παρακάτω:

Αριστερά οι ρεγκλέτες είναι 3m και πανω σε αυτές είναι συνδεδεμένο το κεντρικό καλώδιο που έρχεται από το αστικό κέντρο του ΟΤΕ. Είναι το μαύρο χοντρό καλώδιο που βγαίνει από το πάτωμα του KV κάτω από τις ρεγκλέτες ακριβώς. Είναι 20 ρεγκλέτες των 16 ζευγών η μία. Κάτω δεξιά οι γκρι ρεγκλέτες είναι τα απέρχομενα. Είναι όλα τα καλώδια που πηγαίνουν στα box και στους κατανεμητές. Οι πάνω δεξιά ρεγκλέτες έχουν τερματισμένα τα καλώδια που βλέπουμε πάνω στις κάρτες του DSLAM.

Πως συνδέονται όλα αυτά τώρα.Το πως εξαρτάτε απο την υπηρεσία που έχει ο πελάτης όπως και αν είναι πελάτης του ΟΤΕ ή οχι. Επίσης όταν το kv δεν είναι του ΟΤΕ τότε δεν υπάρχει κεντρικό καλώδιο μέσα ούτε απερχόμενα διότι αυτά είναι στο καφάο του ΟΤΕ που συνεχίζει να υφίστατε παράλληλα με το kv του παρόχου. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση οι ρεγκλέτες που έχουν το VDSL από τις κάρτες του DSLAM αντί για να ενώνονται με το DSLAM του ΟΤΕ ενώνονται με το DSLAM στο KV του παρόχου σε αντίστοιχες ρεγκλέτες και αυτές με την σειρά τους με το DSLAM του παρόχου.

Αν ένας πελάτης έχει ADSL απο το αστικό κέντρο τότε το καλώδιο ξεκινάει από το αστικό κέντρο πάει αριστερά στις ρεγκλέτες και μετά πάει απευθείας στις κάτω δεξιά για να πάει στον κατανεμητή/box και στο σπίτι μας.

Αν έχει VDSL από το αστικό κέντρο τότε έχουμε ακριβώς το ίδιο.

Αν ένας πελάτης πχ wind έχει τηλεφωνία από το αστικό κέντρο και VDSL από το kv του ΟΤΕ τότε γίνεται το παραπάνω.

Η τηλεφωνία ξεκινάει απο το αστικό κέντρο και καταλήγει στις αριστερές ρεγκλέτες. Το VDSL του ΟΤΕ ξεκινάει απο το DLSAM και πηγαίνει στις πάνω δεξιά ρεγκλέτες. Οι πάνω δεξιά ρεγκλέτες ενώνονται με τις αριστερα οπότε στις αριστερές ρεγκλέτες έχουμε το voice απο το αστικό κέντρο και το Internet από το DSLAM του OTE. Τα δύο αυτά ζευγάρια ενώνονται σε ένα** και πηγαίνουν στις κάτω δεξιά ρεγκλέτες για να πάνε στον κατανεμητή /box άρα και σε εμάς. **Για να ενωθούν τα 2 ζευγάρια (internet και voice σε ένα )πίσω απο τις ρεγκλέτες υπάρχει ένα splitter αν και στην πράξη ειναι combiner.Δηλαδή κάνει το ανάποδο από αυτό που κάνει το splitter σπίτι μας.Το splitter σπίτι μας δέχεται σε ενα ζεύγαρι καλώδια το internet και την τηλεφωνία και έχει δύο εξόδους ώστε να πάρουμε την τηλεφωνία και το Internet σε ξεχωριστά καλώδια. Εδώ γίνεται το ανάποδο. Από δύο ζευγάρια καλώδια (internet και voice) τα κάνουμε ένα.

Αν ένας πελάτης έχει VDSL από τον OTE άρα και voip τότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κεντρικό καλώδιο(αριστερές ρεγκλέτες) άρα από πάνω δεξιά που είναι το Internet πάμε απευθείας κάτω δεξιά που ειναι τα απερχόμενα.

Συνήθως στα kv και γενικά στις καμπίνες λόγω ότι βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο υπάρχουν και sensors σε περίπτωση που γίνει εισροή υδάτων στην καμπίνα. Ίσως να είνα το μαύρο κουτάκι ανάμεσα στις ρεγκλέτες χαμηλά.Τα κεντρικά καλώδια και απερχόμενα ή και ζευκτικά που βγαίνουν έξω από το KV για να μην μπει νερό σφραγίζουν με glan.

Οποιαδήποτε απορία μπορούμε να την συζητήσουμε ή να προσθέσουμε κάτι αν κάποιος έχει εξτρά πληροφορίες.

  • Like 12
  • Thanks 17
  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Βλέπεις την ρεγκλέτα κάτω δεξιά, βλέπεις και κάτι racks που στήνουν κάτι τύποι και μετά είναι να απορείς γιατι σου λενε ΜΕΧΡΙ 24 και σου έρχονται 2.4. Δεν υπάρχει δικαιολογία, απο οτι φαίνεται δεν είναι στημένη απο το 1960...

Δημοσ.
5 minutes ago, mpentenis said:

Βλέπεις την ρεγκλέτα κάτω δεξιά, βλέπεις και κάτι racks που στήνουν κάτι τύποι και μετά είναι να απορείς γιατι σου λενε ΜΕΧΡΙ 24 και σου έρχονται 2.4. Δεν υπάρχει δικαιολογία, απο οτι φαίνεται δεν είναι στημένη απο το 1960...

οι ρεγκλετες σε ολα τα kv ειναι πλαστικες οποτε ασχετα με το αν δεν ειναι περασμενα καλα τα καλωδια δεν χανεις εκει σε ταχυτητα. το πιο μεγαλο προβλημα ειναι τα παλια box(χελωνες) που ειναι με βιδα,τα παλια καφαο που ειναι επισης με βιδα,τα xk που μπαζουν νερα και οι ενωσεις ειναι οτι να νε.τα κομμενα /χιλιοενωμενα καλωδια του οτε.γενικως τα kv ειναι φτιαγμενα σωστα .οτι το καλωδιο μπορει να ειναι 5 km οτι ειναι του 1960 αυτο ειναι αλλη ιστορια.

οτι τα ραζιμ τα περνανε λιγο χυμα ειναι ενα θεμα χωρις να σημαινει οτι κανει προβλημα.

  • Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, mpentenis είπε

Βλέπεις την ρεγκλέτα κάτω δεξιά, βλέπεις και κάτι racks που στήνουν κάτι τύποι και μετά είναι να απορείς γιατι σου λενε ΜΕΧΡΙ 24 και σου έρχονται 2.4. Δεν υπάρχει δικαιολογία, απο οτι φαίνεται δεν είναι στημένη απο το 1960...

Θα συμφωνούσα αν είσαι από τους λίγους τυχερούς και παίρνεις ADSL από το DSLAM της καμπίνας, αλλά συνήθως το ADSL έρχεται από το αστικό κέντρο και μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογική η ταχύτητα που λαμβάνεις διότι εξαρτάται από την απόσταση που έχεις από το DSAM του κέντρου.

  • Like 1
Δημοσ.

Στην δικη μου περιπτωση παντως, οταν ενεργοποιηθηκε η καμπινα στην περιοχη μου, εβαλε ο ΟΤΕ τους πελατες του με 24/1, η με ADSL εξοπλισμο -αναλογως την αποσταση- ως και 22 mbps (Δεν ειχε δοθει εμπορικα VDSL 30 η 50mbps). Απο την αποτομη εκχυση ισχυος ολες οι γραμμες των εναλλακτικων (μεταξυ των οποιων και η  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ δικη μου - 6mbps ταχυτητα με 59dB αποσβεση γραμμης!!! - βουλιαξαν κυριολεκτικα. Η δικη μου εφτανε με το ζορι τα 2,5mbps ενω ακομα μακρυτερες γραμμες (με ανω των 64dB αποσβεση γραμμης) εχασαν  οπως διαπιστωσα μετα απο λιγο καιρο την δυνατοτητα να φτανει ιντερνετ. Αφου μου αλλαξαν  απερχομενο ζευγαρι , και οριο στο Α.Κ δεν αλλαξε τιποτα και μου δοθηκε το ελευθερο να φυγω χωρις ποινη (το ιδιο εγινε και με αρκετους που πλεον δεν ειχαν ιντερνετ). Πηγα μετα ΟΤΕ (μιας και οπως προειπα δεν υπηρχε διαθεσιμοτητα VDSL) με 24/1 VDSL η 17,5/1 ΑDSL

ΣΗΜ.  Ενα μεγαλο ευχαριστω στον poulinos για το κατατοπιστικοτατο post, και θα προτεινα να μπει στα "προτεινομενα" προς αμεση γνωση των χρηστων.

Δημοσ.
1 minute ago, goana12 said:

Στην δικη μου περιπτωση παντως, οταν ενεργοποιηθηκε η καμπινα στην περιοχη μου, εβαλε ο ΟΤΕ τους πελατες του με 24/1, η με ADSL εξοπλισμο -αναλογως την αποσταση- ως και 22 mbps (Δεν ειχε δοθει εμπορικα VDSL 30 η 50mbps). Απο την αποτομη εκχυση ισχυος ολες οι γραμμες των εναλλακτικων (μεταξυ των οποιων και η  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ δικη μου - 6mbps ταχυτητα με 59dB αποσβεση γραμμης!!! - βουλιαξαν κυριολεκτικα. Η δικη μου εφτανε με το ζορι τα 2,5mbps ενω ακομα μακρυτερες γραμμες (με ανω των 64dB αποσβεση γραμμης) εχασαν  οπως διαπιστωσα μετα απο λιγο καιρο την δυνατοτητα να φτανει ιντερνετ. Αφου μου αλλαξαν  απερχομενο ζευγαρι , και οριο στο Α.Κ δεν αλλαξε τιποτα και μου δοθηκε το ελευθερο να φυγω χωρις ποινη (το ιδιο εγινε και με αρκετους που πλεον δεν ειχαν ιντερνετ). Πηγα μετα ΟΤΕ (μιας και οπως προειπα δεν υπηρχε διαθεσιμοτητα VDSL) με 24/1 VDSL η 17,5/1 ΑDSL

ΣΗΜ.  Ενα μεγαλο ευχαριστω στον poulinos για το κατατοπιστικοτατο post, και θα προτεινα να μπει στα "προτεινομενα" προς αμεση γνωση των χρηστων.

με βαση αυτο να γραψω δυο πραγματα ακομα.οι vdsl Καρτες συνηθως μπορουν να παιξουν και adsl .οποτε ο οτε μπορει να σου δωσει και vdsl.τι γινεται ομως.

αν ο οτε σου δωσει vdsl απο το kv που το dslam ειναι μεσα τοτε δημιουργει παρα πολυ μεγαλο Crosstalk στον παροχο που δινει απο το αστικο κεντρο.ο παροχος εχει ενα σημα που το στελνει απο το αστικο κεντρο και εξασθενει μεχρι να φτασει στον πελατη αλλα ο οτε στην μεση της διαδρομης παει και στελνει ενα πολυ δυνατο σημα .το αποτελεσμα ειναι στην μεση της διαδρομης των παροχων να εχει εξασθενισει και ο οτε να στελνει δυνατο σημα με αποτελεσμα των παροχων να γινεται ακομα χειροτερο.εκει εγιναν 2 λυσεις.η μια λυση ηταν ο οτε να χαμηλωσει το Output power.αντι για 17 που νομιζω ειναι το max να δωσει λιγοτερο ωστε να κανει λιγοτερο crosstalk στους αλλους.παλι εχεις crosstalk απλα λιγοτερο.το προβλημα με αυτο ηταν οτι αντι για να συγχρονισεις 24/1 που ησουν διπλα στο kv να συγχρονιζεις πχ 18/1 λογω οτι δεν ηταν το output power στο Full.η δευτερη λυση ηταν ο οτε για να μην χρειαστει να ριξει το Output power να δωσει vdsl 24/1 το οποιο λογω οτι παιζει σε αλλα φασματα συχνοτητων δεν δημιουργει πολυ crosstalk οπως με το adsl. O ote ακομα και αυτους που τους εβαλε adsl στην πραξη αμα βαλουν vdsl router πανω θα παιξουν vdsl 24/1.αν ο εξοπλισμος δεν υποστηριζει vdsl τοτε το ριχνει σε adsl αυτοματα.η καρτα μπορει να παιξει και τα δυο Modes adsl/vdsl χωρις να χρειαστει να γινει καποια ρυθμιση. Σε forthnet πχ η vdsl κάρτα παιζει μονο vdsl.αν καποιος βαλει adsl δεν θα συγχρονισει εκτος αν ο τεχνικος γυρισει την καρτα σε adsl οποτε μετα δεν θα συγχρονιζει vdsl. Στον οτε το καλο ειναι οτι αμα αλλαξεις ρουτερ επειδη πχ σου χαλασε και βαλεις adsl θα παιξει χωρις κανενα προβλημα το κακο ειναι οτι μερικες φορες οταν ξαναβαλεις πανω vdsl modem δεν παιζει vdsl απευθειας και ειτε πρεπει να μιλησεις με οτε ή πρεπει να απενεργοποιησεις στο Modem τα adsl modes ωστε ναμην προσπαθησει να συγχρονισει σε adsl. στην forthnet το κακο ειναι οτι αμα βαλεις πανω adsl πρεπει να παρεις τηλεφωνο μεσα για να στο αλλαξουν σε adsl αλλα το καλο ειναι οτι αν βαλεις vdsl θα παει να συγχρονισει σε vdsl και οχι σε adsl ακομα και χωρις απενεργοποιησεις των adsl modes.

Δημοσ.

Ναι, στην αρχή υπήρχε θέμα με τους συγχρονισμούς των άλλων παρόχων, αλλά πλέον με τον κανονισμό περί διαχείρισης του φάσματος και τις μάσκες που επιβάλει, αν ο χρήστης βάλει ADSL συσκευή τότε δεν θα έχει 24/1 αλλά μπορεί να πέσει και στο 12άρι (ανάλογα το δίκτυο της περιοχής). Βέβαια όλα τα Speedport παίζουν και σε VDSL οπότε έχουμε συγχρονισμό σε αυτό αλλά με κόφτη στο πακέτο 24/1.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και σε καμπίνα vectoring οποιουδήποτε παρόχου. Αν μπει συσκευή μη συμβατή με το vectoring, έρχεται κόφτης σε ταχύτητες ADSL αρκετά χαμηλές.

Δημοσ.

Απο την πρωτη στιγμη υπηρχαν "μασκες" που εμπαιναν για να μην υπαρχουν προβληματα στους συγχρονισμους. Εχω μαλιστα  παραθεσει   εδω στον τρακερ, και την απαντηση του ΟΤΕ στο ερωτημα που του εθεσα για την πτωση του συγχρονισμου στην περιοχη.

Και οπως ειναι φυσικο αμφιβαλω πολυ για την αποτελεσματικοτητα τους, μιας και μεχρι σημερα, δεν αλλαξε απολυτως τιποτα στους συγχρονισμους των εναλλακτικων που δινουν ADSL απο το Α.Κ.

Δημοσ.

Δεν υπήρχε εξαρχής ο κανονισμός. Ο πρώτος βγήκε Μάρτη του 2012 (ΦΕΚ 729/Β/13-03-2012) βέβαια είχε προηγηθεί διαβούλευση, όταν μήνες πριν ο ΟΤΕ έδινε ήδη VDSL από καμπίνα (και μάλιστα υπήρχε 1 μόνο κέντρο στην Αθήνα και τα άλλα ήταν επαρχία (Θράκη, Μακεδονία). Αν δεν υπήρχαν οι μάσκες να είσαι σίγουρος ότι δεν θα έπιαναν τίποτα αυτοί που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, ενώ ήταν γνωστά τέτοια θέματα αρκετές φορές.

Σαν τι περίμενες να αλλάξει. Την δουλειά τους κάνουν, αλλιώς θα υπήρχε θέμα.

Δημοσ.

Απ' οτι εγω συμπαιρανα, αυτες οι "μασκες" που λεει οτι βαζει ο ΟΤΕ, πιθανοτατα χανουν την αποτελεσματικοτητα τους οσο μεγαλωνει η αποσταση απο το Α.Κ. Στα 4 και στα 5 χιλιομετρα χαλκο, θεωρω οτι ισως τα αποτελεσματα τους να ειναι ως και ανυπαρκτα.

Γιατι οπως προειπα δεν μπορω να θεωρησω οτι λειτουργουν στην αποσταση που ειμαι, αν απο τα 6mbps σε ριχνουν στα 2 (300% πτωση συγχρονισμου), και κατω απο 4 χανεις την δυνατοτητα για ιντερνετ διαπαντος... Και αναρωτιεμαι...  Αν δεν υπηρχαν μασκες, θα επρεπε να ειχες αρχικα πανω απο 10 για να καταληξεις να εχεις ενα υποτυπωδες ιντερνετ των 2-3mbps ?

Δημοσ.
On 05/09/2018 at 10:57, poulinos said:

τυχεροι αρκετοι πελατες του οτε που ζητησαν adsl και πηραν vdsl 24/1 απο το Kv.

Θυμάμαι πριν ακόμα βάλουν τις οπτικές που το έλεγα εδώ μέσα κάπου ότι θα γίνεται αυτό μετά το πέρας της εγκατάστασης των ινών και μόνο που δεν με λιθοβολούσαν εδώ μέσα. Δεν βρίσκω και το ποστ.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
On 05/09/2018 at 15:35, jkoukos said:

Ναι, στην αρχή υπήρχε θέμα με τους συγχρονισμούς των άλλων παρόχων, αλλά πλέον με τον κανονισμό περί διαχείρισης του φάσματος και τις μάσκες που επιβάλει, αν ο χρήστης βάλει ADSL συσκευή τότε δεν θα έχει 24/1 αλλά μπορεί να πέσει και στο 12άρι (ανάλογα το δίκτυο της περιοχής). Βέβαια όλα τα Speedport παίζουν και σε VDSL οπότε έχουμε συγχρονισμό σε αυτό αλλά με κόφτη στο πακέτο 24/1.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και σε καμπίνα vectoring οποιουδήποτε παρόχου. Αν μπει συσκευή μη συμβατή με το vectoring, έρχεται κόφτης σε ταχύτητες ADSL αρκετά χαμηλές.

και με το vectoring καποια router αντι να γυρισουν σε adsl ή να συγχρονισουν vdsl πιο χαμηλα δεν συγχρονιζαν καθολου.

On 07/09/2018 at 22:50, goana12 said:

Απο την πρωτη στιγμη υπηρχαν "μασκες" που εμπαιναν για να μην υπαρχουν προβληματα στους συγχρονισμους. Εχω μαλιστα  παραθεσει   εδω στον τρακερ, και την απαντηση του ΟΤΕ στο ερωτημα που του εθεσα για την πτωση του συγχρονισμου στην περιοχη.

Και οπως ειναι φυσικο αμφιβαλω πολυ για την αποτελεσματικοτητα τους, μιας και μεχρι σημερα, δεν αλλαξε απολυτως τιποτα στους συγχρονισμους των εναλλακτικων που δινουν ADSL απο το Α.Κ.

η μασκα μπαινει απο τον οτε για τους αλλους παροχους.στην ουσια οσο ξερω μειωνουν το Output power.τωρα σιγουρα βοηθαει αλλα σκεψου οτι πανω στα ιδια καλωδια περνανε και isdn γραμμες περνανε για πιο παλια και pcm(φερεσυχνα) περνανε και shdsl και γενικοτερα πολλες διαφορετικες τεχνολογιες και συχνοτητες οποτε ολα ειναι σχετικα.πχ εχει ενεργοποιησει ο οτε γραμμη παροχου και την εχει ενεργοποιησει σε ρεγκλετα που οι αλλες 9 γραμμες ηταν isdn.περιττο να σου πω οτι απλα δεν επαιζε τιποτα.την εβαλε σε αλλη δεκαδα που δεν ειχε ενεργες γραμμες και ολα οκ.

On 07/09/2018 at 23:31, jkoukos said:

Δεν υπήρχε εξαρχής ο κανονισμός. Ο πρώτος βγήκε Μάρτη του 2012 (ΦΕΚ 729/Β/13-03-2012) βέβαια είχε προηγηθεί διαβούλευση, όταν μήνες πριν ο ΟΤΕ έδινε ήδη VDSL από καμπίνα (και μάλιστα υπήρχε 1 μόνο κέντρο στην Αθήνα και τα άλλα ήταν επαρχία (Θράκη, Μακεδονία). Αν δεν υπήρχαν οι μάσκες να είσαι σίγουρος ότι δεν θα έπιαναν τίποτα αυτοί που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, ενώ ήταν γνωστά τέτοια θέματα αρκετές φορές.

Σαν τι περίμενες να αλλάξει. Την δουλειά τους κάνουν, αλλιώς θα υπήρχε θέμα.

αντε να εξαφανιστουν και τα isdn σιγα σιγα να γινουν voip να γινει και η ζωη μας καλυτερη

On 08/09/2018 at 01:25, goana12 said:

Απ' οτι εγω συμπαιρανα, αυτες οι "μασκες" που λεει οτι βαζει ο ΟΤΕ, πιθανοτατα χανουν την αποτελεσματικοτητα τους οσο μεγαλωνει η αποσταση απο το Α.Κ. Στα 4 και στα 5 χιλιομετρα χαλκο, θεωρω οτι ισως τα αποτελεσματα τους να ειναι ως και ανυπαρκτα.

Γιατι οπως προειπα δεν μπορω να θεωρησω οτι λειτουργουν στην αποσταση που ειμαι, αν απο τα 6mbps σε ριχνουν στα 2 (300% πτωση συγχρονισμου), και κατω απο 4 χανεις την δυνατοτητα για ιντερνετ διαπαντος... Και αναρωτιεμαι...  Αν δεν υπηρχαν μασκες, θα επρεπε να ειχες αρχικα πανω απο 10 για να καταληξεις να εχεις ενα υποτυπωδες ιντερνετ των 2-3mbps ?

ολα εχουν να κανουν με αποσταση και ποιοτητα χαλκου.σιγουρα μια μασκα μπορει να βοηθησει λιγακι χωρις να σημαινει οτι δεν θα επηρεασει και παλι.αν μειωσεις το Output power τοτε οτι γραμμη και να εχεις θα χασει σε ταχυτητα και θα επηρεασει λιγοτερο τις αλλες.

On 08/09/2018 at 07:39, SeXBOX said:

Θυμάμαι πριν ακόμα βάλουν τις οπτικές που το έλεγα εδώ μέσα κάπου ότι θα γίνεται αυτό μετά το πέρας της εγκατάστασης των ινών και μόνο που δεν με λιθοβολούσαν εδώ μέσα. Δεν βρίσκω και το ποστ.

και λογικο ηταν να γινει οπως και γινοταν και πιο παλια αυτο με κατι mini dslam κτλ.

  • Like 1
  • 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Πολύ καλή η περιγραφή σου φίλε. Ξέχασες μόνο το κυριότερο ... Ανάμεσα από το dslam και τον ac/dc convertor, υπάρχει ένα metro ethernet switch, για την δικτυακή σύνδεση του dslam με τον L3switch του ΙP MPLS core δικτύου του ΟΤΕ.

Δημοσ.
On 03/03/2019 at 18:51, bojos said:

Πολύ καλή η περιγραφή σου φίλε. Ξέχασες μόνο το κυριότερο ... Ανάμεσα από το dslam και τον ac/dc convertor, υπάρχει ένα metro ethernet switch, για την δικτυακή σύνδεση του dslam με τον L3switch του ΙP MPLS core δικτύου του ΟΤΕ.

ειλικρινα δεν θυμαμαι ουτε φαινεται στην φωτογραφια τι ειναι αυτο δεξια απο το dslam  αλλα δεν θυμαμαι  να ειχα δει switch.στην συγεκριμενη υλοποιηση η οπτικη απο το dslam θα δεις να πηγαινει στο οπτικο patch panel οποτε και υποθετω οτι στελνουν σε switch εκτος kv. τωρα βεβαια αν αποφασισουν να δωσουν ftth σιγουρα θα θελουν καποιο οπτικο switch η καποιο αλλο μηχανημα  δεν ξερω τι για να γινει η υλοποιηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...