Προς το περιεχόμενο

χαμηλες ταχυτητες νεου ssd(προβλημα με ahci mode)

mpampis o fou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα προσφατα αγορασα τον samsung 860 pro

η μητρικη μου ειναι η GA-970A-UD3P  https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-970A-UD3P-rev-10#ov

ολα ξεκινησαν οταν στο magician εκανα Perfomance benchmark και οι ταχυτητες στο read και write ειναι αντιστοιχα 263 και 498

1055553322_perfbenchmark.png.b55315322d92521ce3f35f186ad88844.png

επειτα απο καποιο ψαξιμο καταλαβα οτι ο ssd πρεπει να ειναι σε ahci mode

το προβλημα ειναι λοιπον οτι ενω στο magician μου βγαζει ahci mode απενεργοποιημενο στα bios  τα port 0-3 ειναι σε ahci mode με τον ssd να τον εχω συνδεσει στο port0

επισης στο device manager sta IDE ATA/ATAPI controllers δεν μου εμφανιζει πουθενα κατι για ahci

τι μπορω να κανω εχει κανεις καποια λυση;

ευχαριστω

Επεξ/σία από mpampis o fou
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για τον οποιονδήποτε λόγο, ΔΕΝ είναι σε AHCI, αν δεν το βλέπεις στο device manager ως τέτοιο. Και δε γνωρίζω κατά πόσο γίνεται να αλλάξεις εγκατάσταση ide σε ahci εκ των υστέρων. Πρέπει να γίνει format/setup windows σε ahci από την αρχή. Τουλάχιστον μέχρι τα Win8, έτσι ήταν (υπήρχαν και κάτι αλχημείες, αλλά...). Βέβαια, δεν θα μου έκανε και εντύπωση να το χαντακώνουν οι σάπιοι amd controllers, έτσι και αλλιώς. Έχουν μεγάλη παράδοση σε αυτό...

Επεξ/σία από Occultist

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν ειναι οτι πειραξα κατι σε bios  τα βρηκα ετσι με αυτες τις ρυθμισεις(ηταν ηδη σε ahci mode)και σκεψου φορματ εκανα καμια βδομαδα τωρα

αρα το φορματ λογικα εγινε σε ahci απ την αρχη

Για την ιστορια επρεπε να εχεις αυτες τις ταχυτητες 

Occulist θυμαμαι οτι οταν ειχα την 970 4 extreme με τον phemon x6 με τον 850 πλην του achi mode ειχα ενεργοποιησει την επιλογη combine sata - ide διοτι χρησιμοποιησα και παλιο HDD δεν χρειαστηκε κανενα format στα 7αρια

Δεν νομιζω να φταινε οι controllers οι δισκοι τρεχουν καλα παντου 

Untitled.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στα 7άρια (τουλάχιστον) δε μπορούσες να γυρίσεις σε AHCI, εγκατάσταση Windows που είχε γίνει σε κλασσική IDE λειτουργία. Τώρα, αυτό που σου λέω με τους controller, στανταρ παίζει σε κάποιες μητρικές - ειδικά AMD (προφανώς είναι και πολλές που δεν έχουν θέμα). Πέρα από format/setup σε AHCI από την αρχή, θα μπορούσε να δοκιμάσει να εγκαταστήσει τους τελευταίους driver της μητρικής και να σιγουρευτεί ότι έχει δώσει 10-20% overpovisioning. Αν ο "δίσκος" είναι τιγκαρισμένος, σίγουρα θα κάτσει. Επίσης, καλό θα ήταν να δοκιμάσει να κουμπώσει σε άλλη σειρά sata ports στη μητρική, μπας και έχει και καναν καλό controller παραδίπλα...

Επεξ/σία από Occultist

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λοιπον κατι εκανα και μου εμφανιζει στο device manager το ahci (Standard SATA AHCI Controller) εκανα και το perfomance benchmark στο magician Και οι ταχυτητες ανεβηκαν

454491475_perbench2.png.50ed0d5c5b998e61d21a5c5dce6f3f07.png

παρολα αυτα στο magician ακομα το ahci Μου το δειχνει απενεργοποιημενο

ο δισκος δεν ειναι τιγκαρισμενος δεν χρησιμοποιειται ουτε στο μισο του

δοκιμασα να τον βαλω και σε κανα αλλο port (για την ακριβεια στα Port 0-3 που στα bios ειναι σε ahci mode)αλλα τα ιδια

Επεξ/σία από LOLgamer

Αυτά τα "standard controller" είναι αυτά που περνάνε τα Windows. Ψάξε να περάσεις τους τελευταίους driver της μητρικής, από την επίσημη σελίδα της.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

στο site τησ μητρικης μου https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-970A-UD3P-rev-10#ov

για windows 10 64 bit δεν εχει drivers για ahci

εχει για ahci αλλα πχ για windows 8 οπου κατεβασα τους πιο προσφατους τον ετρεξα αλλα μου πεταει this package is not compatible with the platform of windows you are running και δεν μπορω να το κανω install

αν και σε αλλα θεματα ειδα οτι ατομα με την gigabyte μητρικη και περιπου με  το ιδιο θεμα κατεβαζαν καποιους chipset drivers απο amd αλλα δεν ξερω ποιους να κατεβασω

Επεξ/σία από LOLgamer

Στις 30/8/2018 στις 10:38 ΠΜ, Occultist είπε

Στα 7άρια (τουλάχιστον) δε μπορούσες να γυρίσεις σε AHCI, εγκατάσταση Windows που είχε γίνει σε κλασσική IDE λειτουργία. Τώρα, αυτό που σου λέω με τους controller, στανταρ παίζει σε κάποιες μητρικές - ειδικά AMD (προφανώς είναι και πολλές που δεν έχουν θέμα). Πέρα από format/setup σε AHCI από την αρχή, θα μπορούσε να δοκιμάσει να εγκαταστήσει τους τελευταίους driver της μητρικής και να σιγουρευτεί ότι έχει δώσει 10-20% overpovisioning. Αν ο "δίσκος" είναι τιγκαρισμένος, σίγουρα θα κάτσει. Επίσης, καλό θα ήταν να δοκιμάσει να κουμπώσει σε άλλη σειρά sata ports στη μητρική, μπας και έχει και καναν καλό controller παραδίπλα...

Oταν πηρα το δισκο και εκανα την διαμορφωση εβαλα τα 7αρια με SATA IDE χωρις να πειραξω το bios 

Βαζωντας το magician εκανε update στο firmware  μου το εβγαλε ως προειδοποιηση , οταν εγινε το restart και ρυθμισα το achi απο το bios  ο δισκος δουλεψε κανονικα χωρις κανενα προβλημα  , δεν χρειαστηκε να ξανακανω φορματ  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, 7700K είπε

Oταν πηρα το δισκο και εκανα την διαμορφωση εβαλα τα 7αρια με SATA IDE χωρις να πειραξω το bios 

Βαζωντας το magician εκανε update στο firmware  μου το εβγαλε ως προειδοποιηση , οταν εγινε το restart και ρυθμισα το achi απο το bios  ο δισκος δουλεψε κανονικα χωρις κανενα προβλημα  , δεν χρειαστηκε να ξανακανω φορματ  

Μπορεί να έχει αλλάξει κάτι με τα SP...

Επεξ/σία από Occultist

3 ώρες πριν, Occultist είπε

Μπορεί να έχει αλλάξει κάτι με τα SP...

Το ιδιο συμβαινει με τους chipset drivers  ,στις απλες αναβαθμισεις (cpu-mb-ram) πολλες μητρικες ξεκινανε τα λειτουργικα  χωρις προβλημα καποιες αλλες παλι οχι  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δοκιμασα να βαλω τους chipset drivers απο amd(γιατι στο site της μητρικης μου δεν εχει) και εξαφανιστηκε το Standard SATA AHCI Controller στο IDE ATA/ATAPI controllers στο device manager

επισης οι ταχυτητες του δισκου μειωθηκαν περιπου στο μισο και περισσοτερο

ξερω οτι το Standard SATA AHCI Controller το περνανε τα windows αλλα τουλαχιστον ετσι ο ssd τρεχει καλυτερα

αυτο που θα θελα να φτιαξω αν γινεται ειναι τα χαμηλα  random iops σε read και write που αν καταλαβα δειχνουν ποσο γρηγορα ανοιγουν οι εφαρμογες

per bench2.png

τελος το ahci mode στο magician ειναι ακομα  deactivated πιστευω ειναι καποιο bug του magician

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...