Επισκέπτης Δημοσ. 29 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2018 Ναι, πρέπει να ρυθμίσεις το software. Συνήθως είναι το mdadm. Δες εδώ: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-create-raid-arrays-with-mdadm-on-ubuntu-16-04 ή ψάξε στο Google με βάση το λογισμικό που σου έδωσαν. Εναλλακτικά ρώτα τους, όλο και κάποιο manual θα έχουν για το σετάρισμα.
kleo1 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2018 19 λεπτά πριν, elorant είπε Ναι, πρέπει να ρυθμίσεις το software. Συνήθως είναι το mdadm. Δες εδώ: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-create-raid-arrays-with-mdadm-on-ubuntu-16-04 ή ψάξε στο Google με βάση το λογισμικό που σου έδωσαν. Εναλλακτικά ρώτα τους, όλο και κάποιο manual θα έχουν για το σετάρισμα. ωραία, αρχίζω το διάβασμα γιατί δεν έχω ιδέα. αλλά απ ότι βλέπω είναι έτοιμο ή θα είναι σε λίγο. αν εκτελέσω cat /proc/mdstat Spoiler Personalities : [raid1] [linear] [multipath] [raid0] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10] md2 : active raid1 sda3[0] sdb3[1] 2111700992 blocks super 1.2 [2/2] [UU] [===============>.....] resync = 76.3% (1612294016/2111700992) finish=58.2min speed=142941K/sec bitmap: 6/16 pages [24KB], 65536KB chunk md3 : active raid1 sda4[0] sdb4[1] 1777751872 blocks super 1.2 [2/2] [UU] resync=DELAYED bitmap: 14/14 pages [56KB], 65536KB chunk md1 : active raid1 sda2[0] sdb2[1] 523712 blocks super 1.2 [2/2] [UU] resync=DELAYED md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[1] 16760832 blocks super 1.2 [2/2] [UU] unused devices: <none> και όσο πάει προχωράει. αυτό δε σημαίνει ότι αντιγράφει τα αρχεία;
CyberCr33p Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 29/8/2018 στις 2:55 ΜΜ, kleo1 είπε επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα το θεμα, το setup fee είναι για την αρχική παραγγελία μόνο. αν νοικιάσω έναν server για ένα μήνα και συνεχίσω την ανανέωση, λογικά δε πληρώνω το fee σε κάθε ανανέωση ε; επίσης, αλλάζουν οι τιμές σαν χρηματιστήριο ή είναι η ιδέα μου; χθες είχα δει στη hetzner με 35€ και σήμερα δεν υπάρχει. (εκτός αν τελειώσανε) Το setup fee είναι μόνο για την αρχική παραγγελία. Μετά πληρώνεις μόνο το μηνιαίο κόστος. Αυτό που αναφέρεις για τα 35 ευρώ μάλλον ήταν κάποιος παλιός server που δίνουν στις δημοπρασίες που έχουν. Θα πρότεινα να πάρεις κάποιον server που κοστίζει 39 ευρώ ή περισσότερο γιατί για τους πιο φτηνούς servers έχουν χαμηλής προτεραιότητας support (θα αργούν να απαντήσουν περισσότερο). Στις 29/8/2018 στις 10:11 ΜΜ, kleo1 είπε ρωτάω εδώ αν και έπρεπε να ανοίξω νέο θέμα. Νοίκιασα έναν server στη hetzner. Μέχρι τώρα έχω εμπειρία από μικρούς vps στη Digital Ocean. Σε κανέναν δεν είχα ποτέ raid. Γενικά δεν έχω δουλέψει ποτέ με raid. O server που πήρα έχει έχει Software RAID 1, και μου παραδόθηκε με το λειτουργικό (ubuntu). Πρέπει να κάνω κάτι εγώ για τη ρύθμιση του raid; Απ' ότι έχω δει εάν εγκαταστήσεις κάποια διανομή Linux γίνεται αυτόματα η αρχική εγκατάσταση του RAID-1 (με κάθε επιφύλαξη αυτό μιας και στους servers που διαχειρίζομαι περνάμε FreeBSD). Στη συνέχεια θα πρέπει να δεις πώς θα το παρακολουθείς ώστε εάν χαλάσει κάποιος δίσκος να τους ζητήσεις να τον αντικαταστήσουν άμεσα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τα δεδομένα, διότι είναι συχνό φαινόμενο για όσους δεν έχουν εμπειρία με διαχείριση servers να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά αφού χαλάσει και ο δεύτερος δίσκος και τότε θα χρειαστεί επαναφορά από backups εάν φυσικά υπάρχουν διαθέσιμα. Μετά την αντικατάσταση του δίσκου θα πρέπει να δημιουργήσεις μόνος σου το RAID. Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2018 από CyberCr33p
slvsnt Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 Στις 27/8/2018 στις 11:08 ΜΜ, fouros είπε Ok αποδεκτό, backup πως παιρνεις τα δεδομένα τώρα; Ελπίζω να μη μου πεις πως βασίζεσαι στο raid , γιατι τότε δε μιλάμε για αξιοπιστία. Πάντως η hetzner είναι μία καλή περίπτωση για αυτο που θες, ειδικά μεχρι 31 Αυγουστου που κάνει δώρο το setup fee. έκανα την αγορά μέσα στην προθεσμία. όσο για το backup που ρωτάς. το μόνο που χρειάζομαι είναι τα videos από κάποια conferences που καταγράφονται στον server. πολλά από αυτά τα έχω τοπικά. με ενδιαφέρει να διατηρηθούν για ένα διάστημα 6 μηνών, μετά δεν είναι απαραίτητα. όσα χρειάζονται υπάρχουν και τοπικά ή και σε ξεχωριστό cloud (1ΤΒ)
JoooJ Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 να μην ανοίξω νέο θέμα αφού βρήκα αυτό. είδα στη Hetzner που συζητάτε ότι έχει Server auction τι παίζει με αυτά; οι τιμές είναι πολύ καλές, μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά; Spoiler με ~20€ παίρνεις καλό μηχάνημα χωρίς fee που άλλοι το δίνουν σε τουλάχιστον διπλάσια τιμή. το Fixed price είναι κανονικά η τιμή, το άλλο με το χρόνο τι είναι; πόσο ακόμα θα υπάρχει ο server; οι τιμές μου φαίνονται περίεργες διότι με 20€ μπορεί να βρεις κάποιο με 32GB και i7 αλλά μπορείς να βρεις και κάποιον athlon64 με 2GB RAM τι μειονεκτήματα έχει μια τέτοια επιλογή; γιατί να πάρω έναν VPS και να μην πάρω ένα τέτοιο μηχάνημα; αναμένω τα φώτα σας.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 Οι τιμές που βλέπεις είναι τιμές βάσης. Επειδή πρόκειται για δημοπρασία η τελική τιμή καθορίζεται από την ζήτηση. Οπότε μην περιμένεις να τα πάρεις στις τιμές που γράφει.
JoooJ Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2018 3 ώρες πριν, elorant είπε Οι τιμές που βλέπεις είναι τιμές βάσης. Επειδή πρόκειται για δημοπρασία η τελική τιμή καθορίζεται από την ζήτηση. Οπότε μην περιμένεις να τα πάρεις στις τιμές που γράφει. ok αλλά πως ακριβώς δουλεύει το σύστημα τους; έστω ότι κάνω παραγγελία τον 2ο server που έχω στη φωτογραφία στα 21,85€ fixed price, μετά; στις δημοπρασίες υπάρχει και ο χρόνος λήξης, εδώ πως πάει; αν μπορούσε κάποιος να γράψει 2 λογάκια...
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δεν έχω αγοράσει ποτέ από τα auctions της Hetzner οπότε δεν γνωρίζω τα διαδικαστικά. Αν οι τιμές είναι fixed τότε δεν τίθεται θέμα δημοπρασίας. Σε γενικές γραμμές τα μηχανάκια που είναι σε auctions είναι αυτά που έχουν ξεμείνει από dedicated κι άλλες χρήσεις και τα βγάζουν σε προσφορά για να μην τα έχουν να κάθονται. Οι δε τιμές δεν είναι και τόσο χαμηλές όσο νομίζεις, αν δεις προσεκτικά τα specs θα διαπιστώσεις ότι αγοράζεις CPU εφταετίας και βάλε.
CyberCr33p Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 @JoooJ : Υπόψην ότι για dedicated κάτω από 39 ευρώ + ΦΠΑ δεν παρέχουν τηλεφωνική υποστήριξη (αν και τα περισσότερα αιτήματα σε datacenter - όμως και στις περισσότερες εταιρίες που ασχολούνται με υπηρεσίες στο ιντερνετ - λύνονται καλύτερα μέσω ticket) και η υποστήριξη μέσω ticket έχει χαμηλότερη προτεραιότητα από τη κανονική. Επίσης λόγο του ότι συνήθως το hardware είναι παλιό θα είναι αυξημένη η πιθανότητα να χαλάσει κάτι. Για παράδειγμα οι δίσκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαλάσουν στους πρώτους μήνες λειτουργίας τους ή μετά τα 4 έτη. Οι πιο νέοι servers τους παρέχουν τη δυνατότητα hot-swap, δηλαδή εάν χαλάσει ο ένας δίσκος, μπορούν να τον αντικαταστήσουν με τον server σε λειτουργία και να δημιουργήσεις το RAID στη συνέχεια χωρίς downtime. Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε και εμείς για την αντικατάσταση κάποιου δίσκου που χάλασε και αφού δημιουργηθεί το RAID προγραμματίζουμε βραδινή ώρα μια επανεκκίνηση που παίρνει γύρω στα 2-3 λεπτά για να ελέγξουμε εάν μπορεί να εκκινήσει και από τον καινούργιο δίσκο χωρίς πρόβλημα.
Predatorkill Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) @CyberCr33p εντελως ενημερωτικα, καθε ποτε χαλανε οι δισκοι; Ειναι εντελως random ποτε θα χαλασει καποιος ή αυτοι που τρωνε heavy usage σε μεγαλες βασεις με απειρα io ειναι οι νο1 για να χαλασουν(ρητορικο το 2ο μερος της ερωτησης 😄); Ποιοι εχουν μεγαλυτερη αστοχια(ssd, hdd) και τι μαρκες/μοντελα θεωρεις τα πιο αξιοπιστα; Υπαρχει χρονοδιαγραμμα αντικαταστασης σε δισκους που ξερετε οτι τραβανε ζορι ωστε να μην φτασετε στο τετελεσται; Επεξ/σία 7 Σεπτεμβρίου 2018 από Predatorkill
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2018 Άσχετο, αλλά αν έχεις πολλά IO βάζεις αβέρτα RAM και φορτώνεις από cache. Δεν χτυπάς τον δίσκο όλη την ώρα. Για τα υπόλοιπα που ρωτάς υπάρχουν και τα στατιστικά της BackBlaze που αγοράζει δίσκους με το κιλό. https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-q1-2018/
CyberCr33p Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2018 Αυτή τη στιγμή οι servers μας έχουν μηχανικούς δίσκους μιας και οι SSD έχουν μικρότερη χωρητικότητα που δεν θα επαρκούσε για το στήσιμο που έχουμε, οπότε δεν έχω εμπειρία για να σου απαντήσω για τους SSD. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω δουλεύουμε όσο γίνεται με RAM που είναι πιο γρήγορη από οποιοδήποτε SSD δίσκο καθώς έχουμε κάνει και τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μειώνεται το I/O των δίσκων μόνο στο εντελώς απαραίτητο. Ελέγχουμε αυτόματα μέσω SMART (μας φτάνει e-mail) αλλά και τακτικά χειροκίνητα για τυχόν προβλήματα τόσο στους δίσκους όσο και στο RAID και τους αλλάζουμε στις περισσότερες περιπτώσεις προληπτικά πριν χαλάσουν (όταν εμφανίζουν το πρώτο bad sector). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαλάσουν εντελώς απροειδοποίητα (δεν διαβάζονται καν). Χωρίς να έχω κρατήσει στατιστικά θα έλεγα ότι γίνεται αντικατάσταση σε περίπου 5% των δίσκων κάθε χρόνο (είναι μέσα στην εγγύηση τους οπότε δεν επιβαρύνεται και το datacenter), χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα άντεχε ο δίσκος να συνεχίσει να δουλεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να παραδώσει πνεύμα, αλλά καλύτερα να γίνει προγραμματισμένη προληπτική αντικατάσταση αντί να περιμένεις να χαλάσει εντελώς (κάτι που ίσως να δημιουργούσε πρόβλημα και στο RAID). Από τότε που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε RAID (δεν θυμάμαι ακριβώς από πότε αλλά νομίζω για περισσότερο από 10 έτη) δεν έχει υπάρξει ανάγκη να γίνει επαναφορά κάποιου server από backups. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα