fidolos Δημοσ. 16 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2018 Στο site που φτιάχνω, θα παρουσιάζονται λίστες αποτελεσμάτων από την βάση δεδομένων. Όχι απλός πίνακας, αλλά rows με φωτογραφίες, τίτλους, χαρακτηριστικά κλπ. Σε list view, όχι grid. Στα αποτελέσματα αυτά δεξιά έχω και μια sidebar, που αυτή την στιγμή έχω ένα demo banner 300x600. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να διαμορφωθούν από κάποια φίλτρα (πχ. όπως είναι τα φίλτρα του σκρουτζ). Έχω 10 κατηγορίες φιλτρων με 6-10 επιλογές το καθένα σε radio button ή checkboxes. Λειτουργικά δουλεύουν όλα όπως θέλω ακριβώς. Θέλω όμως την γνώμη σας σε 2 πράγματα. 1) Επειδή το δουλέυω με το κλασσικό τρόπο php και δεν είμαι εξοικοιωμένος ακόμα με ajax (κάποια στιγμή θα το φτιάξω έτσι), γίνεται refresh όλη η σελίδα με τα φιλτραρισμένα αποτελέσματα (δεν με ενοχλεί). Το πρώτο δίλλημα όμως είναι αν θα πρέπει να γίνεται αυτόματα refresh η σελίδα με την επιλογή κάποιου φίλτρου ή να επιλέγει ο επισκέπτης όλα τα φίλτρα που τον ενδιαφέρουν και μετά να πατάει μια "εφαρμογή φίλτρων". Ο πρώτος τρόπος μου φαίνεται πιο ωραίος, αλλά σε δοκιμές μου, μου φάνηκε κάπως κουραστικός. Δηλαδή αν πρέπει να επιλέξει κάποιος 5-6 φίλτρα. π.χ. Μάρκα->refresh->Κατηγορία->refresh->Μέγεθος->refresh->χρώμα->refresh κλπ κλπ. 2) Επειδή τα φίλτρα είναι πολλά αλλά θέλω να υπάρχουν, δυσκολεύομαι να αποφασίσω που να τα τοποθετήσω στην σελίδα. Που θα τα τοποθετούσατε εσείς? Στην sidebar μόνιμα ανοιχτά και όπου φτάσουν? Παράδειγμα Στην sidebar που να ξεδιπλώνονται με ένα κουμπί toggle που θα λέει "φίλτρα" ? Πάνω από τα αποτελέσματα μόνιμα ανοιχτά και όσο χώρο πιάσουν? Παράδειγμα Πάνω από τα αποτελέσματα με ένα κουμπί toggle που θα λέει "φίλτρα" ? Σε ξεχωριστή σελίδα που θα ανοίγει με ένα λινκ στο navbar και θα λέει π.χ. "Περισσότερα φίλτρα"? Περίπου όπως αυτό Σε modal που θα ανοίγει όταν πατήσει κάποιος φίλτρα?
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Χέστο το ajax. Κάντο όσο πιο απλό μπορείς. Κι όσο πιο απλό, τόσο λιγότερο και το ζόρι για τον server. Τα φίλτρα θα τα έβαζα όλα σε μια κολώνα στα αριστερά, το ένα κάτω από το άλλο. Είναι συνήθης πρακτική, ειδικά σε e-commerce sites. Κι αφού δουλεύει γι αυτούς θα δουλέψει και για σένα.
Guerriero4 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Καλύτερα στο αριστερό sidebar σε στυλ σκρουτζ.
dichagr Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Εγώ θα πρότεινα σε στυλ να ακολουθήσεις το eShop αν έχεις τόσα πολλά φίλτρα. Το πώς να το ανανεώνεις θα πρότεινα να δεις την αναζήτηση που έχει ο spitogatos στο sidebar αφού κάνεις την πρώτη αναζήτηση.
fidolos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Τελικα μετα απο δοκιμες καταλαβα οτι κατα 99% θα το κανω στην sidebar. Απλα καποια radio button τα αντικατεστησα με dropdown select, ωστε να μειωσω το ολο κατεβατο. Απο οτι ειδα και απο αλλα site ενημερωνεταο αυτοματα με την καθε αλλαγη, οποτε το αφησα ετσι. Και απλα εβαλα ενα κουμπι «μηδενισμου» των φιλτρων. Φυσικα οποιαδηποτε αλλη εναλλακτικη προταση, μου την λετε.
XPHSTOS_ Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2018 Στην 1η ερώτηση απάντησες μόνος σου. Το να κάνει refresh μετά από κάθε επιλογή φίλτρου είναι πολύ κακό UX. Όσο για τα φίλτρα.. Μια λύση είναι να αφήσεις ανοικτά και πρώτα σε σειρά τα πιο συνήθεις φίλτρα και τα υπόλοιπα, λιγότερα γνωστά τα έχεις στο τέλος και κλειστά και τα ανοίγει ο χρήστης αν θέλει. Προφανώς αφού είναι τόσα πολλά, θα τα βάλεις στην sidebar.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα