Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σκέπτομαι να περιορισω τη ζάχαρη αν και μου αρέσουν πιο πολύ τα γλυκά από τα φαγητά μιας και το ζάχαρο είναι κοντά στο πάνω όριο και υπάρχει και παρελθόν κληρονομικοτητας. 

Ακούω διάφορες απόψεις για ρύζι ντομάτες κλπ που ανεβάζουν το ζάχαρο κλπ

Τι ισχύει τελικά? 

Ποιες τροφές δεν αυξάνουν το ζάχαρο? 

Επεξ/σία από adi32
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι πρώτες ύλες που έχουν ζάχαρη, αλλά όλες οι υπόλοιπες τροφές που αγοράζουμε (από σαλάμια, μακαρόνια, μέχρι μουστάρδα, αγγουράκια τουρσί και ωμό μπέικον!) που έχουν ως συστατικό τη ζάχαρη. 

Έδω και δύο μήνες έχω ξεκινήσει να προσέχω τα συστστικά των προιόντων αγοράζω και δεν αγοράζω οτιδήποτε που αναφέρει τη ζάχαρη ως συστατικό, με εξαιρεση τα γλυκίσματα που δεν αγοράζω ούτως ή άλλως. 

Αυτά που τρώω είναι:

1. Φρέσκα λαχανικά, είτε ώμα είτε στον ατμό ή ψητά. Τρώω σπάνια τηγανητές πατάτες ή κάτι που έχει μαγειτερευεί με βούτυρο (βλέπε γαλλική κουζίνα). Και το καλοκαίρι κάνω φαγητά όπως μπριαμ, με σχετικά λίγο λάδι κλπ.

2. Φρέσκα φρούτα. Για παράδειγμα όταν χρειάζομαι κάποια τόνωση με ζάχαρη, τρώω ένα φρούτο. 

3. Ψαρικα, κοτόπουλο, που και που μπριζόλα, σχεδόν πάντα στα κάρβουνα. 

4. Αυγά.

5. Οσπρια, whole grains και ξηρούς καρπούς 

6. Φυτικά έλαια, κυρίως ελαιολαδο, ghee, sesame oil, αβοκαντο (σε μικρές ποσότητες).

7. Μου επιτρέπω τυρί, σε μικρές ποσότητες (έτρωγα 200 γραμ σε κάθε μου γευμα) και ψωμί ολικής που ξέρω όλα του συστατικά.

 Σε όλα αυτά, υπάρχουν τροφές που έχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, αλλά δεν τα αποφεύγω. Θεωρώ πως αν λιγουρευτώ ένα κομμάτι ανανά ή σταφύλι είναι καλύτερο να το φάω και να μου φύγει η λιγούρα παρά να το σκεφτομαι ένα μηνα και στο τέλος να φάω έναν κουβά σταφύλια. 

Πίνω πολύ νερό -πάω παντού με το μπυκάλι μου-, σκέτο καφέ, σόδα. Μου αρέσει η μπύρα, αλλά πια δεν αγοράζουμε να έχουμε στο σπίτι, όταν πάμε έξω και θελήσω να πιω μπύρα, θα το κάνω.

Όπως καταλαβαίνεις, αποφευγω οτιδήποτε είναι επεξεργασμένο και πωλείται συσκευασμένο (πχ πατατάκια που τα λατρεύω), μαγειρευω τα πάντα με φρέσκα υλικά, δεν τρώω γλυκά/γλυκίσματα/σοκολάτες ούτως ή άλλως (δεν είμαι ο παπαρας που πάει σε πάρτυ γενεθλίων και δε δοκιμάζει την τούρτα), δεν πίνω αναψυκτικά (έστω και αυτά με 0γρ ζάχαρη) διότι μου δημιουργούν την "αναγκη" να συνεχίσω να καταναλώνω κάτι γλυκό.

Από τότε που άρχισα να αποφευγω τις τροφές με συμπληρώμα ζάχαρης, η γευστική μου παλέτα έχει διευρυνθεί και ευχαριστιέμαι ακόμα περισσότερο οτιδήποτε δοκιμάζω.

 

Δεν ξέρω αν σε βοηθούν όλα αυτά, αλλά προσωπικά νιώθω καλύτερα.

Και κάτι τελευταίο, άσχετο μεν αλλά βοηθάει στην ευεξία μου και το διαπίστωσα αφού ξεκινησα να προσέχω τη διατροφή μου: Η μαγειρική μετά το γραφείο με ηρεμεί.

Επεξ/σία από Ψιτ
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ. 

Γενικά με τα φρούτα τι παίζει?

Ποια επιτρέπονται για τους διαβητικούς? 

Το άσπρο ρύζι ανεβάζει το ζάχαρο? 

Νομίζω το κακό είναι να μένουμε νυστικοι όλη μέρα και να τρώμε μια φορά πολύ 

Επεξ/σία από adi32
Δημοσ.

Δεν είμαι γιατρός, επομένως ότι γράφω δεν ειναι σίγουρο ότι ειναι και απόλυτα σωστό.

Μπορείς να φας όλα τα φρούτα, αλλά μην το παρακάνεις με οποιοδήποτε από αυτά, διότι όλα έχουν ζάχαρη. Κάποια λιγότερη, πχ μήλα, αχλάδια, κάποια περισσότερη πχ ανανάς, καρπούζι. 

Το ρύζι γενικά, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με το λευκό ρύζι να έχει το υψηλότερο.

Σχετικά με τον αριθμό των γευμάτων, προτείνεται 5 την ημέρα με γενικό κανόνα μη νώθεις ποτέ πεινασμένος ή σκασμένος από το πολύ φαγητό.

 

 

  • Confused 1
  • Δημιουργία νέου...