Προς το περιεχόμενο

SSD για την λάντζα - Αξίζει τον κόπο;

9-11

Προτεινόμενες αναρτήσεις

... όπου «λάντζα» = Paging File (Virtual Memory), Swap Space, Temp/Scratch files κ.λπ.

Συνηθίζαμε -κάποιοι ακολουθούν ακόμα την ίδια τακτική- να ορίζουμε κάποιον HDD για τις προαναφερθείσες εργασίες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις εγγραφές του SSD (που κατά κανόνα περιείχε μόνο λειτουργικό & προγράμματα)

Το αδύνατο σημείο (και bottleneck) της όλης υπόθεσης είναι φυσικά ο μηχανικός σκληρός δίσκος. Αναλογιστείτε π.χ. τον χρόνο που απαιτείται υπό αυτές τις συνθήκες (δηλ. με τον HDD να μεσολαβεί) κατά το extraction ενός multivolume RAR αρχείου.

Από τη στιγμή που οι τιμές των TLC μοντέλων έχουν πάρει την κατιούσα έχοντας φτάσει σε σημείο να χρησιμοποιούνται ΚΑΙ ως αποθήκες, γιατί να μην δαπανήσουμε €25-€30 για έναν 120άρη SSD για τις «βρομοδουλειές»;

Και δεν αναφέρομαι μόνο σε άτομα που ασχολούνται με photo/video editing, αλλά στον μέσο χρήστη. Ορίζεις εκεί την virtual memory, πετάς ό,τι άλλη σαβούρα έχεις χωρίς να σε νοιάζει το γράψε-σβήσε, κι άμα λάχει δημιουργείς και ένα partition όπου θα πειραματίζεσαι με Linux distros ή ό,τι άλλο κατεβάσει η κούτρα σου B)

Συμφωνείτε με το σκεπτικό αυτό; Ή μήπως είναι περιττή μια τέτοια αγορά; (αν π.χ. έχεις 500άρη primary SSD με αρκετό ελεύθερο χώρο, ο αριθμός των εγγραφών, τα blocks/cells κ.λπ. παύουν να σε απασχολούν)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, 9-11 είπε

αν π.χ. έχεις 500άρη primary SSD με αρκετό ελεύθερο χώρο, ο αριθμός των εγγραφών, τα blocks/cells κ.λπ. παύουν να σε απασχολούν)

Αυτό!

• Like 1

7 ώρες πριν, 9-11 είπε

(αν π.χ. έχεις 500άρη primary SSD με αρκετό ελεύθερο χώρο, ο αριθμός των εγγραφών, τα blocks/cells κ.λπ. παύουν να σε απασχολούν)

Γνώμη μου ειναι οτι δεν ισχύει αυτό , γιατι τα πάρα πολλά read/writes με αρκετά gb μειώνουν την υγεία του δίσκου χωρίς να εχει bad sectors. 

Δηλαδή ενώ ειναι 100% η "επιφάνεια" του δίσκου , η υγεία θα πέφτει σιγά-σιγά. Και αυτό μειώνει την αγοραστική του αξία σε περίπτωση αναβάθμισης

πλέον βρίσκεις 128gb με 25-30 ευρώ και 2-3 χρονια εγγύηση. Πάρε εναν τέτοιο για τις σαβουρό-δουλειές 

Παίρνοντας αφορμή από το θέμα , μήπως γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία γεμίζουν με δεδομένα τα cells ενός SSD;

Δηλαδή υπάρχει πχ κάποιος αλγόριθμος που κατανέμει τις εγγραφές των cells ισόποσα ή μπορεί πχ κάποια cells να έχουν γραφτεί/προσπελαστεί χιλιάδες φορές και κάποια άλλα να είναι πχ ανέγγιχτα;

προσωπικά τον μηχανικό δίσκο στο λαπτοπ τον έχω μόνο για λήψεις αρχείων κλπ, και για γενικότερη αποθήκη.

Τα υπόλοιπα στον ssd. Ειδικά δε οταν γεμίζει η μνήμη και πρέπει να πάρει αρχεία απο την εικονική θα δεις καθυστέρηση αναλόγως βέβαια και τον μηχανικό δίσκο που έχεις.

Επειδή και εμένα παλιότερα με απασχολούσαν οι εγγραφές στον SSD και η εγγύησή του κλπ, ειχα περάσει την εικονική μνήμη(ακόμα και την cache των browsers) στον μηχανικό. Απο ενα σημείο και μετά τα γύρισα default γιατί πραγματικά είδα να καθυστερεί το σύστημα εξαιτίας αυτού.

• Like 1

Επειδή ακριβώς οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό [με σταθερά πτωτική πορεία], ο κόσμος που τώρα παίρνει 500άρηδες SSD στα €90 [αρχές Αυγούστου 2018] θα ’χει κάπου και έναν παλιότερο μικρότερης χωρητικότητας (με το όποιο wear level έχει στο διάστημα που χρησιμοποιείται). Δηλ. δεν χρειάζεται καν να βάλει το χέρι στην τσέπη - το κόστος περιορίζεται σε ένα SATA port.

Έστω ότι το board σας διαθέτει αρκετά ή τέλος πάντων δεν έχετε πολλές συσκευές συνδεδεμένες, θα το κάνατε; Και αν όχι, πως σκοπεύετε να αξιοποιήστε τον 120άρη SSD που αντικαταστήσατε; Ειδικά αν δεν έχετε στην κατοχή σας 2ο PC ή laptop με μηχανικούς σκληρούς δίσκους που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν (η προφανής επιλογή).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τυχαίνει να έχω έναν 120άρη της intel στην άκρη από πέρυσι τον Αύγουστο γιατί τον κρατάω για το htpc που θέλω με το καλό να στήσω. Κάποια στιγμή τον χειμώνα του έβαλα ένα κομμάτι από την βιβλιοθήκη του steam μου και τον δοκίμασα με εξωτερική θήκη usb3.1 όπου τα πήγε μια χαρά, πολύ καλύτερα από τον μηχανικό που είχα τότε εσωτερικό δεύτερο στο pc μου... Μια ιδέα είναι...

Επεξ/σία από dimoskoutr

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν τον έχεις και κάθεται τότε δεν χάνεις τίποτα να το κάνεις! Προσωπικά αυτό που θα έκανα θα ήταν να βάλω στον παλιό ssd page file μαζί με τους φακέλους documents,desktop,pictures,music,videos και στον hdd θα έβαζα downloads και όλα τα υπόλοιπα...Τέλος στον main ssd μου καθαρό το λειτουργικό σύστημα. Μπλέκεις με 3 δίσκους βέβαια και αυτό δεν το λες και εύχρηστο...

Επεξ/σία από nikοs

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως με τους καινούργιους ssd δεν θεωρώ ότι υπάρχει ιδιαίτερο θέμα με τις εγγραφές... Ένας mx500 500gb έχει εγγύηση 5 χρόνια ή 180tb εγγραφών αν θυμάμαι καλά... Εγώ λοιπόν που έχω έναν απαλευτο tl100 250gb σαν κύριο δίσκο, με το page file και την cache του chrome εκεί πάνω, έχω γράψει σε ένα χρόνο 2tb πάνω στον δίσκο... Σε 5-6 χρόνια αναλογικά θα έχω γράψει περίπου 10-12tb...ε έτσι όπως πέφτουν οι τιμές θεωρώ ότι του χρόνου, άντε σε 2 χρόνια θα πάρω καινούργιο μεγαλύτερο... Φανταστείτε στον mx500 500gb που είναι από τους καλύτερους sata... Δεν τα φτάνεις σχεδόν ποτέ, άντε πολύ δύσκολα να πω, όχι ποτέ... Άρα πιστεύω ότι η χρήση σαν page file δεν είναι η ενδεδειγμένη... Τζάμπα ο δίσκος... Βάλτε τον σαν εξωτερικό για βιβλιοθήκη steam, για δεύτερο λειτουργικό, χαρίστε τον σε κάποιον δικό σας που έχει ακόμη για κύριο μηχανικό... Σε ένα παλιό laptop με linux... Σε ένα android box για έξτρα χώρο... Ακόμη και σαν cache σε ένα nas αρκεί να έχετε βέβαια 10gbit σύνδεση με το nas αλλιώς δεν έχει νόημα γιατί σας περιορίζει το 1gb ethernet ούτως ή άλλως.

Επεξ/σία από dimoskoutr

• 2 εβδομάδες αργότερα...

το SWAPFILE είναι απαραίτητο ακόμη και αν έχουμε 32GB RAM στο pc μας

Πλέον δεν πρέπει να προβληματιζόμαστε για την "ζωή" του SSD μας γιατί είναι πλέον ποιο μακρόχρονη από τους συμβατικούς δίσκους

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...