Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στο forum. Μπήκα στην διαδικασία να κάνω αυτο το topic κυρίως για τα άτομα που δεν έχουν τις γνώσεις επάνω σε αυτό το θέμα ουτως ώστε να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης σε περίπτωση που χρειαστούν παρόμοια επισκευή για τον Η/Υ τους η το Laptop τους. Η ιδέα για να κάνω το topic μου ήρθε μετα  απο μερικούς δικούς μου πελάτες που είχανε αντίστοιχο θέμα και προσπαθούσα να τους εξηγήσω το πρόβλημα και πως μια τέτοια επισκευή δεν είναι μόνιμη, αλλα προσωρινή και θέμα τύχης. Αναφέρομαι στην επισκευή που γίνετε κυρίως απο διάφορα καταστήματα και ιδιώτες σε κάρτες γραφικών, το λεγόμενο reballing. Συγκεκριμένα το reballing σε flip chip bga τσιπάκια, όπως πχ σε κάρτες γραφικών. Η με μια μετάφραση στα ελληνικά, σε ένα αναστρεφόμενο τσιπάκι με πλέγμα  απο μπάλες, το οποίο είναι κάτι τέτοιο όπως στην εικόνα 1. Με το reballing στην ουσία θέλουμε να αντικαταστήσουμε της μπαλίτσες που φαίνοντε κάτω απο το τσιπ με άλλες καινούργιες, ουτως ώστε να ξαναλειτουργήσει η κάρτα γραφικών μας, επειδή με την πάροδο του χρόνου δημιουργούντε μικρά ραγίσματα στις μπαλίτσες με αποτέλεσμα να μην γίνετε σωστή επαφή. Το πρόβλημα όμως θα είναι πολύ λιγες φορές εκει, καθώς το ασημένιο τετραγωνάκι που φαίνεται στην φωτογραφία ( είναι στην ουσία το τσιπάκι μας απο σιλλικόνη, η αλλιώς chip die) έχει και αυτό με την σειρά του απο κάτω αντίστοιχες μπαλίτσες ακόμα πιο μικρές σε μέγεθος. Θα παραθέσω μερικές φωτογραφίες απο ένα παλιο τσιπ μιας nvidia gs 9600 που είχα παλιά και το άνοιξα ουτως ώστε να έχετε μια καλύτερη εικόνα. Κάνοντας το reballing η κάρτα όντως λειτουργεί, αλλα όχι επειδή μπήκαν καινούριες μπάλες απο κάτω, αλλα γιατι θερμένοντας το τσιπ , λιώνουν και οι μπάλες που είναι κάτω απο το τσιπ, και έτσι υπάρχει μια προσωρινή αναγέννηση. Πρακτικά είναι το πρώτο κομμάτι που δέχεται την μηχανική δύναμη που του ασκεί η ψύκτρα οταν είναι επάνω στην κάρτα γραφικών, οπότε και στρεσάροντε αρκετά, και με την πάροδο του χρόνου και τις διακυμάνσεις των θερμοκρασιών που δέχοντε ραγίζουν. Το die το κρατάει κολλημένο στο τσιπ μια στρώση εποξικού underfill το οποίο και αυτό ορισμένες φορες διαστέλλεται με αποτέλεσμα να κουνάει ουσιαστικά τις μπάλες. Εαν έχετε παρόμοιες εμπειρίες με αντίστοιχα προβληματα μοιραστείτε τα απο κάτω μαζί μας. Όταν βρώ λιγο παραπάνω χρόνο θα συμπληρώσω και άλλες πληροφορίες με φωτογραφίες και κείμενο. Εαν θελήσει κάποιος moderator να το κάνει sticky ας το κάνει. Καλο καλοκαίρι!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

• Like 8
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ναι δυστυχώς έχεις δίκιο, εγώ δεν ήξερα καν τι είναι αυτό με αποτέλεσμα οι κάρτες γραφικών που αγόραζα μετά από ένα μήνα έως 2 ώρες άντε το πολύ κανα 6 μήνες να άρχιζαν και να έβγαζαν γραμμές έφτασα στις 17 κάρτες το πλαίσιο όμως γνώριζε καλά με αποτέλεσμα όταν γινόταν η επιστροφή να μην της βλέπουνε καν και να δίνουνε πάλι κάποιο άλλο μοντέλο με διαφορά 5 10€ και το ίδιο να γίνεται πάλι σε 5 μήνες, ταλαιπωρία κούραση πάνε έλα, χωρίς υπολογιστή κάποιες μέρες γιατί δεν της άλλαζαν πάντα άμεσα   

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενδιαφέρον post γιατί έχουν ακουστεί πολλά κατά καιρούς. Εάν κατάλαβα καλά δε γίνεται να επισκευαστεί οριστικά η κάρτα γραφικών που έχει πρόβλημα... Κι αν είναι μια κάρτα στε desktop, άντε και πάμε... παρακάτω. Αν είναι όμως η (έστω dedicated) κάρτα γραφικών ενός σπάνιου και αγαπημένου soo to be - retro laptop (Acer Aspire 1710)? :( Βρέθηκα με 3 ίδια laptop γιατί πάντα η κάρτα γραφικών ξεκινάει με γραμμές και καταλήγει... νεκρή. Να υποθέσω κακή κατασκευή αφού άλλες κάρτες γραφικών δεν κάνουν "κιχ" δουλεύοντας "θερμά" πνιγ,ενες στη σκόνη για πάνω από 10 χρόνια.

Επεξ/σία από CyanBlue
Δημοσ.

Πρακτικά ναι δεν υπάρχει μόνιμη λύση, μιάς και το να αφαιρέσης το chip σιλικόνης και να κάνεις reball τις μπαλίτσες του είναι απίθανο να γίνει, κυρίως γιατί:
1)Δεν μπορεί να αφαιρεθεί το εποξικό που κρατάει το τσιπ σιλικόνης κρατημένο χωρίς να γίνει ζημιά στο ίδιο το τσιπ
2)Ακόμα και να μπορέσεις να αφαιρέσεις το τσιπ χωρίς να το καταστρέψεις, δεν μπορεί να γίνει reballing σε αυτές τις μπαλίτσες, είναι μικρότερες απο 0.1mm, τώρα εαν σου βρίσκετε ενα μηχάνημα των 500.000 ευρώ να σου το κάνει με λέιζερ αυτο είναι άλλη υπόθεση :P

Παίζει ρόλο και η πίεση που ασκείται στο τσιπ απο την ψύκτρα, γιαυτό ποτέ τέρμα σφηξιμο της βίδες, χαλαρα ίσα ίσα να πιάνει την θερμοαγώγιμη σε αποδεκτα πλαίσια.
Όσο αναφορα παλιά λαπτοπ με καμένες κάρτες, υπάρχει τρόπος να γίνει bypass της κάρτας και να λειτουργούν κανονικά, στην περίπτωση που βαρεθείς να κάνεις reflow, και αυτό γίνετε αφαιρώντας κάποια συγκεκριμένα εξαρτήματα απο την μητρική όπως gpu, dram, και κάποια πηνία και controllers που διαφοροποιούνται απο λαπτοπ σε λαπτοπ

On 15/08/2018 at 02:02, panos0100 said:

Ναι δυστυχώς έχεις δίκιο, εγώ δεν ήξερα καν τι είναι αυτό με αποτέλεσμα οι κάρτες γραφικών που αγόραζα μετά από ένα μήνα έως 2 ώρες άντε το πολύ κανα 6 μήνες να άρχιζαν και να έβγαζαν γραμμές έφτασα στις 17 κάρτες το πλαίσιο όμως γνώριζε καλά με αποτέλεσμα όταν γινόταν η επιστροφή να μην της βλέπουνε καν και να δίνουνε πάλι κάποιο άλλο μοντέλο με διαφορά 5 10€ και το ίδιο να γίνεται πάλι σε 5 μήνες, ταλαιπωρία κούραση πάνε έλα, χωρίς υπολογιστή κάποιες μέρες γιατί δεν της άλλαζαν πάντα άμεσα   

Είναι θέμα τύχης, εαν σου κάνει λάδια η κάρτα και την κάνεις reflow, μπορεί να είσαι τυχερός και εαν έχει μικροραγίσματα εσωτερικά κάποια μπαλίτσα να κολήσουν και να σε βγάλει μέχρι και χρόνια. Έχω μια gts 250 που είχε πεθάνει, την έκανα και δούλευει ακόμη μια χαρά μετα απο 2 χρόνια

3 hours ago, CyanBlue said:

Ενδιαφέρον post γιατί έχουν ακουστεί πολλά κατά καιρούς. Εάν κατάλαβα καλά δε γίνεται να επισκευαστεί οριστικά η κάρτα γραφικών που έχει πρόβλημα... Κι αν είναι μια κάρτα στε desktop, άντε και πάμε... παρακάτω. Αν είναι όμως η (έστω dedicated) κάρτα γραφικών ενός σπάνιου και αγαπημένου soo to be - retro laptop (Acer Aspire 1710)? :( Βρέθηκα με 3 ίδια laptop γιατί πάντα η κάρτα γραφικών ξεκινάει με γραμμές και καταλήγει... νεκρή. Να υποθέσω κακή κατασκευή αφού άλλες κάρτες γραφικών δεν κάνουν "κιχ" δουλεύοντας "θερμά" πνιγ,ενες στη σκόνη για πάνω από 10 χρόνια.

Παίζει ρόλο και η ποιότητα του εποξικού που χρησιμοποιείται απο τις εταιρίες, η ποιότητα του καλάι και πολλοι παράγοντες. Αλλα ναι αμα εχει μπουκώσει και στην σκόνη το λαπτοπ και δεν παίρνει ανάσα και βαράει κατι 80-90 βαθμούς η κάρτα χωρίς να την ζορίζεις, είναι θέμα χρόνου να πεθάνει :P Προσωπικά όσα λαπτοπ έχω επισκευάσει η κάρτες σε σταθερα pc, τους καλύπτω για ενα 6μηνο την επισκευή σε περίπτωση που το ξαναπάθει, γιατί λογικό είναι ο καθένας κανει διαφορετική χρήση, ειδικά εαν το πέρνουν παιδία και παίζουν παιχνίδια. Χίλιες φορες να πάθεις ζημιά απο νερο παρά να χτυπήσει κάρτα γραφικών, τουλάχιστον με το νερό θα βρείς τι βραχυκύκλωσε, και θα το αλλάξεις :P 

• Like 1
Δημοσ.

Για την κουβέντα, η κάρτα γραφικών που φοράει (σε ξεχωριστή AGP καρτούλα) το "τέρας" Acer Aspire 1710 είναι η nVidia GeForce FX Go5700 64MB. Πάντα το ίδιο πρόβλημα σε όλα, η κάρτα γραφικών. Είχα αγοράσει ένα το 2005, παρέδωσε το πνεύμα το 2016 με πολύ σπάνια χρήση. Αγοράστηκαν άλλα δύο για ανταλλακτικά με το ένα να έχει πρόβλημα εξαρχής και το άλλο να δουλεύει (για λίγο ακόμα υποθέτω). Δεν ξέρω εάν βοηθάει κάτι στο να επισκευαστεί από εδώ.

Δημοσ.
11 hours ago, CyanBlue said:

Για την κουβέντα, η κάρτα γραφικών που φοράει (σε ξεχωριστή AGP καρτούλα) το "τέρας" Acer Aspire 1710 είναι η nVidia GeForce FX Go5700 64MB. Πάντα το ίδιο πρόβλημα σε όλα, η κάρτα γραφικών. Είχα αγοράσει ένα το 2005, παρέδωσε το πνεύμα το 2016 με πολύ σπάνια χρήση. Αγοράστηκαν άλλα δύο για ανταλλακτικά με το ένα να έχει πρόβλημα εξαρχής και το άλλο να δουλεύει (για λίγο ακόμα υποθέτω). Δεν ξέρω εάν βοηθάει κάτι στο να επισκευαστεί από εδώ.

Απο όπου και να τα πάρεις, είναι τσιπάκια του 2005, αντε να τελείωσε η γραμμη παραγωγής τους 2-3 χρόνια μετα, δηλαδή το 2008, οπότε πάλι μπλεξίματα θα έχεις σε λίγο χρόνο. Αμφιβάλλω εαν είναι "αχρησιμοποίητα". Έχουν φάει και αυτά ζόρι και απλά τα ξηλώσαν, τα κάναν ενα reball και τα πουλάν σαν καινούργια

Δημοσ.
10 ώρες πριν, rayven18 είπε

Απο όπου και να τα πάρεις, είναι τσιπάκια του 2005, αντε να τελείωσε η γραμμη παραγωγής τους 2-3 χρόνια μετα, δηλαδή το 2008, οπότε πάλι μπλεξίματα θα έχεις σε λίγο χρόνο. Αμφιβάλλω εαν είναι "αχρησιμοποίητα". Έχουν φάει και αυτά ζόρι και απλά τα ξηλώσαν, τα κάναν ενα reball και τα πουλάν σαν καινούργια

Χαχα... όχι άλλες δύο κάρτες γραφικών (είναι πιο σπάνιες από ζωντανό τυρανόσαυρο) αλλά άλλα δύο ολόκληρα μεταχειρισμένα μηχανήματα με την ελπίδα...

Δημοσ.
On 18/08/2018 at 12:18, CyanBlue said:

Χαχα... όχι άλλες δύο κάρτες γραφικών (είναι πιο σπάνιες από ζωντανό τυρανόσαυρο) αλλά άλλα δύο ολόκληρα μεταχειρισμένα μηχανήματα με την ελπίδα...

Τσίμπα πιστολάκι και πιάσε δουλειά😂Για ποιές κάρτες μιλάμε;

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, rayven18 είπε

Τσίμπα πιστολάκι και πιάσε δουλειά😂Για ποιές κάρτες μιλάμε;

nVidia GeForce FX Go5700 64MB σε ξεχωριστή καρτούλα πάνω στη motherboard.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, rayven18 είπε

Πραγματικά t-rex

Μάλλον velociraptor :-) ... Είπαμε, ρετρολάγνος. Το ένα αγοράστηκε καινούργιο (μάλλον με χρήση 2-3 ημερών) και κόστισε όσο ένα καινούργιο παπί (όχι κινέζικο).

• Confused 1
Δημοσ.

Πριν λίγο καιρό πούλησα αυτήν, 

Την έδωσα σε πολύ καλη τιμή, 80 αν θυμάμαι, έξω την έχω βρεί με 400-500, το ρέτρο είναι ακριβό πλέον αυτο εννοείται, το ίδιο που γίνετε με την τέχνη 😂

Δημοσ.
4 ώρες πριν, rayven18 είπε

Πριν λίγο καιρό πούλησα αυτήν, 

Την έδωσα σε πολύ καλη τιμή, 80 αν θυμάμαι, έξω την έχω βρεί με 400-500, το ρέτρο είναι ακριβό πλέον αυτο εννοείται, το ίδιο που γίνετε με την τέχνη 😂

Στα pc παρατηρείται αυτό το niche φαινόμενο, κάποιες κάρτες γραφικών (κυρίως voodoo γιατί δεν υπάρχει 100% αναπαράσταση με glide direct 3d wrapper), κάποιες παλιές κάρτες ήχου (soundblaster και gravis ultrasound για πιστή απόδοση παλιών dos games και gameport), και κάποια παλιά περιφερειακά πχ συγκεκριμένα joysticks ή πληκτρολόγια όπως το ibm type m, με τον καιρό ανεβαίνει η αγοραστική αξία τους από τους ρετρολάγνους.😍 Περιττό να σου πω ότι έδωσες πραγματικά την voodoo σε τιμή σκότωμα, ειδικά η έκδοση με το tv out έχει εξαιρετική σπανιότητα να βρεθεί λειτουργική.

Δημοσ.

Το γνώριζα αλλα δεν με έκαιγε κιόλας να σε πω γιαυτό την έδωσα και τόσο, τουλάχιστον να την χαρεί κάποιος. Δεν είμαι απο αυτούς που θα κοιτάξουν να βγάλουν κέρδος με μεταχειρισμένα, σαν κάτι τυπάκια που προσπαθούν να πουλήσουν πχ λαπτοπ του 2009 500 ευρώ επειδη τόσο το είχαν πάρει  🤣🤣

• Like 1
  • 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά θέλω να κάνω μια ερώτηση..έχω ένα λάπτοπ samsung και θέλω να αλλάξω καρτα γραφικών σε αυτήν την μητρική αλλάζει η κάρτα γραφικών? 

Screenshot_2020-09-13-22-04-26-397_com.facebook.katana.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...