InTheEnd Δημοσ. 4 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2018 Λοιπόν... σήμερα έχτισα το μβ καινούργιο Πύργο μου! Πήγα σε Ryzen 5 2400g 2x4gb ram 3200mhz 120gb ssd m.2 μητρικη MSI b350 pcmate Για να αποδίδει ο m.2 στο μέγιστο πρέπει να αλλαξω κάτι απτό bios πχ; Tips&tricks για πράγματα που είναι «must” να κάνω...
hasapario Δημοσ. 4 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2018 Νομιζω πως οχι. Για να σιγουρευτεις κατεβασε το CrystalDiskMark και τσεκαρε τις ταχυτητες που θα σου δειξει
InTheEnd Δημοσ. 4 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2018 Λοιπον πρωτο startup του υπολογιστη σας γράφω από αυτό. Αντιμετωπίζω ένα πολύ παράξενο πρόβλημα. Οτι κατεβαζω απο Browser κατεβαίνει με ρυθμούς χελώνας... Ενώ εχω vdsl συνδεση και ενω στο speedtest εχω ταχυτητες 25-27mbps οτι κατεβαζω κατεβαινει με 18-19kbps
InTheEnd Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Ανέβασα από τον Ryzen Master τον cpu 3.9 και την gpu από 400 στα 1,500mhz και τώρα έκανε Restart και δεν έχω σήμα στην οθόνη καν.... τι κάνω??? Προσπάθησα να κάνω clear cmos και τίποτα δεν δίνει σήμα ούτε η οθόνη ούτε πληκτρολόγιο ποντίκι... ο υπολογιστής ανοίγει κανονικά 1 1
LambisElef Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Σταμάτα αμέσως ό,τι κάνεις, είναι επικίνδυνο για το σύστημά σου να πειράζεις πράματα χωρίς να έχεις ιδέα πώς ακριβώς δουλεύουν. Γύρνα τα όλα stock (μπορεί να χρειαστεί ένα Clear CMOS) και απεγκατέστησε το Ryzen Master. Overclock μόνο μέσω BIOS και αφού διαβάσεις μερικούς οδηγούς και πάρεις μια καλή ιδέα. Μόλις κάνεις τα παραπάνω θα δούμε για τα υπόλοιπα. Αφού σιγουρευτείς ότι όλα δουλεύουν όπως πρέπει stock, τότε θα πας να πειράξεις πράματα, κυρίως τη RAM. Επεξ/σία 5 Αυγούστου 2018 από LambisElef 1
InTheEnd Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Είμαι καινούριος στους Ryzen. Και αυτά είναι "tweaks" που είδα μετά από έρευνα στο Google. Εχω κανει clear cmos και ολα Reset οπως ηταν. Οι μνημες τρεχουν στα 2100. Τι πρεπει να κανω για να κανω το συστημα οσο αποδοτικό λένε; http://prntscr.com/kexwz9 http://prntscr.com/kexxcz Αυτά είναι τώρα!
LambisElef Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 έκανες αυτά που είπαμε πιο πάνω; Δηλαδή να απεγκαταστήσεις το Ryzen Master; Γενικά το overclock μέσα από τα windows είναι κακή ιδέα για 24/7 use. Σε ενδιαφέρει προτίστως να τρέξει η RAM ψηλά. Πρώτα βεβαιώνεσαι ότι η μητρική σου τρέχει στο νεότερο BIOS και μετά ενεργοποιείς το XMP Profile να δεις αν θα δουλέψει σωστά. Πες μας και πόσο είναι το Vsoc από το BIOS. Θα τρέξεις κάποιο memory test, πχ το HCI Memtest (ανοίγεις 8 παράθυρα, διαιρείς την ελεύθερη RAM με το 8 και βάζεις σε κάθε παράθυρο από τόση). Αν δε βγάλει κάποιο error, είσαι σταθερός και θα επιλέξεις αν θες να ασχοληθείς παραπάνω με subtimings ή όχι. Αν τώρα το XMP δεν είναι σταθερό, θα μπλέξεις με timings κατευθείαν. Θα ψάξεις για το Ryzen Timings Master, θα το βρεις στο overclock.net μέσω google. Θα χρησιμοποιήσεις το Typhoon Burner να δεις λεπτομέρειες για τη RAM σου, θα τα βάλεις στο RTS και θα σου βγάλει κατάλληλα timings για να βάλεις στο BIOS.
InTheEnd Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Εβαλα το XMP Profile και οι μνημες τρεχουν 3.200... Τωρα εχω αλλο προβλημα... εχω ssd m.2 και σκληρο σε Sata.στο Boot Priority δεν βρίσκω τον M.2 παρα μονο τον κανονικο σκληρο που ειναι αποθηκευτικος. Και για να μπω με τον ssd πρεπει να πατησω F11 και να μου βγαλει εκει τον ssd να τον επιλεξω να κανει boot με αυτον. Λοιπον μεσω του Bios ενεργοποιησα το A-XMP στο προφιλ 2 και το OC Genie 4 που απλα κανει λιγο boost αποτι καταλαβα... στα πρωτα 2-3λεπτα εκανε κρασ ο Chrome και επιτα Blue Screen. απενεργοποιω το OC Genie 4 παλι μπλου σκρεν επιτοπου... βαζω XMP Profile 1 νομιζω ειναι λιγο πιο light. Ειμαστε νορμαλ μεχρι στιγμης... θα σκασω! τώρα πάλι blue screen! Οσο δουλευει ο υπολογιστης και βλεπω κατι ας πουμε. Κρασαρε το Ryzen Master,και συνεχεια κρασαρουν τα παραθυρα απο τον Chrome...κρασαρε και το pubg γενικως ειμαστε για κλαματα...
mindtrapper Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Ή θα κάνεις oc από το bios ή από το ryzen master, τι μπλέκεις με genie και βλακειες. Πάρτο από την αρχή πάλι. Επεξ/σία 5 Αυγούστου 2018 από mindtrapper
InTheEnd Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Από την αρχή το έχω πάρει και ότι κάνω είναι από το Bios το Ryzen Master το έχω για να βλέπω!
LambisElef Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Λοιπόν αυτό θα είναι το τελευταίο μου μήνυμα στο παρόν thread αν δε σταματήσεις να κάνεις του κεφαλιού σου. Ξαναδές το μήνυμα που έγραψα πιο πάνω: 1 ώρα πριν, LambisElef είπε έκανες αυτά που είπαμε πιο πάνω; Δηλαδή να απεγκαταστήσεις το Ryzen Master; Γενικά το overclock μέσα από τα windows είναι κακή ιδέα για 24/7 use. Σε ενδιαφέρει προτίστως να τρέξει η RAM ψηλά. Πρώτα βεβαιώνεσαι ότι η μητρική σου τρέχει στο νεότερο BIOS και μετά ενεργοποιείς το XMP Profile να δεις αν θα δουλέψει σωστά. Πες μας και πόσο είναι το Vsoc από το BIOS. Θα τρέξεις κάποιο memory test, πχ το HCI Memtest (ανοίγεις 8 παράθυρα, διαιρείς την ελεύθερη RAM με το 8 και βάζεις σε κάθε παράθυρο από τόση). Αν δε βγάλει κάποιο error, είσαι σταθερός και θα επιλέξεις αν θες να ασχοληθείς παραπάνω με subtimings ή όχι. Αν τώρα το XMP δεν είναι σταθερό, θα μπλέξεις με timings κατευθείαν. Θα ψάξεις για το Ryzen Timings Master, θα το βρεις στο overclock.net μέσω google. Θα χρησιμοποιήσεις το Typhoon Burner να δεις λεπτομέρειες για τη RAM σου, θα τα βάλεις στο RTS και θα σου βγάλει κατάλληλα timings για να βάλεις στο BIOS. Στο OC δεν τα κάνουμε όλα μαζί, αν πας και μπλέξεις και κάνεις με τη μία OC GPU, CPU, RAM θα βγαίνουν blue screens, λογικότατο, όμως δε θα ξέρεις ποιο από τα τρία φταίει για να το φτιάξεις εύκολα. Ξανά απ' την αρχή: Έχεις APU, ξεκίνα με το OC στη RAM ΚΑΙ ΜΟΝΟ στη RAM. Ούτε OC Genie, ούτε ryzen master, ούτε τίποτα. Για να βλέπεις να βάλεις το HwInfo64 στο sensor monitor mode. Για test σταθερότητας της RAM το HCI Memtest και το τρέχεις όπως έγραψα πιο πάνω. Βάλε ΜΟΝΟ το XMP από το BIOS και τρέξε memtest 2-3 κύκλους να δούμε τι θα γίνει. Με το που βγάλει έστω ΕΝΑ σφάλμα, σημαίνει ότι είσαι ασταθής. Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να μπλέξεις λίγο με τα timings στο BIOS, όπως έγραψα ξανά στο προηγούμενο post. Επίσης πες μας πόσο είναι το soc voltage από το BIOS. Πληροφοριακά: Δύο είναι τα βασικά voltages στο BIOS, το Vcore και το Vsoc. Το Vcore είναι για το CPU κομμάτι, το Vsoc για τον memory controller και την iGPU. Όλα αυτά είναι μέσα στο APU, δηλαδή τον 2400G που έχεις πάνω στη μητρική σου. Το Vsoc ίσως χρειαστεί να το αυξήσεις λίγο, πες μας λοιπόν πόσο είναι στο BIOS. Φαίνεται επίσης από το HwInfo64. 1
InTheEnd Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Ωραία λοιπόν πάμε. Έχω κάνει απέγκατασσταση το Ryzen Master τελειος. Έκανα τα πάντα default και προχωράω! http://prntscr.com/kf0wv8 Αυτά είναι τώρα!! Χωρίς τίποτα! Σε Idle. Κάνω restart και βάζω το XMP 1 http://prntscr.com/kf0nkh http://prntscr.com/kf0pxk Το HCI Memtest που μου ειπες δεν... βγαζω ακρη... χρειαζομαι καποιο memtest που να ειναι newbie friendly! http://prntscr.com/kf0s4g αυτό είναι με XMP Profile 2 που ειναι στα 3200! Με το που ανοιγω XMP εχω Blue Screen και κρασαρισματα! Επεξ/σία 5 Αυγούστου 2018 από InTheEnd
LambisElef Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Πολύ ωραία, έχουμε πρόοδο. Αυτό το error που έβγαλες screenshot από το HCI σημαίνει ότι είσαι ασταθής, εξ ου και τα BSODs. Πολύ απλά, στο HCI ανοίγεις 8 (όσα και τα thread του επεξεργαστή σου) παράθυρα, δηλαδή το ανοίγεις 8 φορές και στο κάθε παράθυρο βάζεις το 1/8 της ελεύθερης μνήμης του pc σου. Δηλαδή έχεις 8GB, πας στο task manager βλέπεις έχεις 6GB ελεύθερα, 1/8 * 6GB = 750MB το κάθε παράθυρο. Τα τρέχεις και αν δε βγάλουν σφάλμα μετά από το 200-300% σημαίνει ότι είσαι σταθερός. Τώρα, για να προχωρήσουμε, κάπου στο HwInfo πρέπει να έχει πληροφορίες και για ένα άλλο voltage σαν το Core#0 VID ας πούμε, θα το λέει μάλλον SOC VID ή κάτι τέτοιο. Αν δεν το βρίσκεις, απλά postαρε screenshot από όλες τις σελίδες του HwInfo να το βρούμε εμείς. Αν αυτό είναι πολύ χαμηλό, προκαλεί τις αστάθειες με το XMP ενεργοποιημένο. Αφού κάνεις το παραπάνω, κατέβασε τα εξής: Ryzen DRAM Calculator 1.3.1 Ryzen Timing Checker Thaiphoon Burner Από τα παραπάνω προγράμματα θα πάρουμε μια καλύτερη εικόνα για τη RAM και το πώς θα τη χρονίσουμε. Το Taiphoon Burner θα μας δώσει τις πληροφορίες που θέλουμε για να τις βάλουμε στο Ryzen DRAM Calculator και να μας βγάλει προτεινόμενα timings. Το Ryzen Timing Checker απλά προβάλει σε ένα παράθυρο ΟΛΑ τα subtimings της RAM αυτή τη στιγμή. Τα subtimings είναι οι διάφοροι χρόνοι που μεσολαβούν ή παίρνουν για να ολοκληρωθούν διάφορες διεργασίες στη RAM και καθορίζονται στο BIOS. Εάν είναι πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά, ή απλά δεν "κάτσουν" καλά, προκαλούν αστάθειες σε συνδυασμό με μεγάλη συχνότητα λειτουργίας της RAM. Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2018 από LambisElef
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα