indigo Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Καλησπέρα... Πρόσφατα απέκτησα ένα πισάκι με μητρική Albatron 865PE PRO II η οποία υποστηρίζει και sata δίσκους. Προσπαθώντας να συνδέσω όλες τις συσκεύες μου ( δίσκους, cd-r, dvd ) στην μητρική προκύπτει το παρακάτω πρόβλημα ... για να "δεί" το σύστημα μου τον δίσκο θα πρέπει να του ορίσω μέσα απο το bios να λειτουργεί σαν primary master ( με μια ρύθμιση Combined/Enhanced ή κάπως έτσι μου το λέει ) ... με αυτή τη ρύθμιση το pcακι μπουτάρει με Primary Master τον SATA δίσκο... στο δεύτερο κανάλι (Secondary) έχω συνδέσει κανονικά ένα DVD και ένα CD-R ... το πρόβλημα μου είναι οτι δεν μπορώ να συνδέσω (με κάποιο τρόπο) μία επιπλέον συσκεύη στο Primary κανάλι ( δηλ. slave στο primary κανάλι αφού master είναι ο SATA ... :roll: ) απο το Πλαίσιο μου είπανε οτι η μητρική λέει για να δεί τον SATA (Seagate Baracuda 80gb) κλείνει όλα το primary Κανάλι. ... αλλά δεν τους πολυπιστεύω ... έχει κανείς καμμιά γνώμη ;;; sorry αν δεν τα εξήγησα καλά ... όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ας μιλήσει ...
skoy Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Sto boot sou deixnei ton SATA san primary? Egw kserw oti efoson einai panw se sata controler den ton deixnei ekei... Kanonika ekei deixnei tis syskeyes pou einai ston ide controler... (se emena toulahiston...). Dokimase isws na kaneis "boot from SCSI" Etsi ekana gia na valw deytero skliro, oxi sata...
Παναγιώτης Σ. Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Καλησπέρα, λοιπόν όπως βλέπουμε παρακάτω,,,, http://www.albatron.com.tw/english/it/mb/overview.asp?pro_id=51 η Μ/Β έχει onboarb, sata controller. Άρα θα πρέπει τον δίσκο σου να τον συνδέσεις πάνω στο κανάλι sata. Με τους ide δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείς να βάλεις μέχρι 4 (2χ2) PS Άλλη μια φορά το ΠΛΑΙΣΙΟ "έγραψε".
indigo Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Sto boot sou deixnei ton SATA san primary? ναι, σαν primary master.... η Μ/Β έχει onboarb, sata controller. Άρα θα πρέπει τον δίσκο σου να τον συνδέσεις πάνω στο κανάλι sata. Με τους ide δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείς να βάλεις μέχρι 4 (2χ2) ακριβώς το m/b έχει onboard sata controller και ο sata δίσκος είναι συνδεμένος πάνω στον sata controller .... το θέμα είναι οτι με αυτή τη φυσιολογική διάταξη το σύστημα δεν τον βλέπει τον δίσκο ... με επιλογές απο το bios το κατάφερα να τον δεί σαν primary master (πείραξα κάποιες επιλογές που αναφέρονταν στο mode λειτουργίας του δίσκου (Enhanced/Combined) ) αλλά χωρίς να καταφέρω να έχω και τις 4 συσκεύες που θέλω να έχω .... θα επανέλθω με post για περισσότερες λεπτομέρειες περί των ρυθμίσεων στο bios που αναφέρω ... μήπως κάποιος μπορεί να βοηθήσει... :roll:
indigo Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2004 λοιπόν επανήλθα ... pls όποιος μπορεί ας βοηθήσει :roll: Στο BIOS της μητρικής (Phoenix-Award / Albatron 865PE PROII) υπάρχει το menu On Chip Serial ATA Settings το οποίο δίνει τρείς ρυθμίσεις : 1) SATA Mode (πιθανές τιμές: IDE,RAID) και εγώ το έχω στο IDE 2) On Chip Serial ATA (πιθανές τιμές: Disabled, Auto, Combined, Enhanced, SATA Only) και εγώ το έχω στο Combined. Αναλυτικότερα λέει : Disabled (Disable SATA Controller) , Auto (Auto arrange by BIOS), Combined (PATA and SATA are combined. Max of 2 IDE devices in each channel), Enhanced (Enable both SATA and PATA. Max of 6 IDE devices are supported), SATA Only (SATA is operating in legacy mode) 3) SATA Port0 Mode (πιθανές τιμές Primary Master, Primary Slave, Secondary Master, Secondary Slave) και εγώ το έχω στο Primary Master. Με τις τιμές που σας περιέγραψα μου βλέπει τον SATA δίσκο σαν Primary Master με αποτέλεσμα να έχω το πρόβλημα που περιγράφω στο 1ο post... Μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να μου πεί ποιές ρυθμίσεις πρέπει να βάλω (στα παραπάνω) ώστε να δεί τον SATA (Seagate Baracude) σαν SATA και όχι σαν IDE Primary Master ; ;;; Σημειώση ... απο κάποια δικά μου test παρατήρησα τα εξής : Αν το βάλω σε Enhanced Mode μου θέτει μόνο του SATA Port0 Mode σε τιμή SATA0 και στο restart μου χτυπάει DISK BOOT FAILURE ενώ το ίδιο χτυπάει και αν δώσω SATA1... Αν το βάλω στο Auto δουλεύει και bootάρει σωστά στα XP αλλά μου βλέπει πάλι τον SATA σαν Primary Master .... Αν το βάλω στο SATA Only βλέπει MONO τον SATA πάλι σαν Primary Master χωρίς να βλέπει καμμία άλλη συσκεύη (DVD, CD-R)... αυτά .... ευχαριστώ όσους κάθησαν και διάβασαν ολόκληρο το post... :wink:
Fotis_Greece Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Λοιπον φιλε, ο δισκος πρεπει να μπει στο enhanced. Ετσι λειτουργει σωστα. Τωρα βεβαια δεν bootarei διοτι στο λειτουργικο που ειναι εγκατεστημενο στο δισκο πιθανον λειπουν καποια αρχεια για να λειτουργει σωστα απο sata. Οποτε να τι θα κανεις. Θα μπεις κανονικα μεσω auto ρυθμισης, θα κανεις εγκατασταση το Intel Chipset Software Installation Utility 5.1.1.1002 και τοτε μαλλον εισαι ενταξει. Ο δισκος θα περιεχει ολα τα απαραιτητα στοιχεια και θα μπορει να bootarei απο sata στην ρυθμιση enhanced. Κοιταξε ποια εκδοση εχει το cd της μητρικη, ειδαλλως κατεβασε απο το site της intel. Ριξε μια ματια και στο cd της μητρικης μηπως εχει τιποτε αλλο που αφορα sata και δεν το εγκατεστησες. Για κανε αυτα και πες μας.
skoy Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Ax aytes oi Albatron... Ti mia mera den ypeirxan kai tin alli to plaisio mono tetoies eixe ... Ti na pei kaneis... Sorry gia to out of subject alla den mporousa na mi to pw...
indigo Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 θα κανεις εγκατασταση το Intel Chipset Software Installation Utility 5.1.1.1002 και τοτε μαλλον εισαι ενταξει ok ... το έχω κατεβάσει, θα το εγκαταστήσω το βράδυ σπίτι και θα ενημερώσω... thnx... Ax aytes oi Albatron... Ti mia mera den ypeirxan kai tin alli to plaisio mono tetoies eixe άστα να πάνε ... κάθε μέρα μετανοιώνω που δεν χτύπησα μια ASUS (νομίζω P4P800 ή κάτι τέτοιο ...) που είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την ίδια τιμή... νομίζω οτι η Albatron δίνει 3 χρόνια εγγύηση ενώ η ASUS 1...
Fotis_Greece Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Παιδες οτι και να παρετε ποτε δεν θα φθασετε στην ποιοτητα της Gigabyte 8KNXP
KWSN_Men Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2004 Παιδες οτι και να παρετε ποτε δεν θα φθασετε στην ποιοτητα της Gigabyte 8KNXP Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
indigo Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 παιδιά τζίφος... κατέβασα και έτρεξα το Intel Chipset Software Installation Utility 5.1.1.1002 όπως αναφέρθηκε παραπάνω... στη συνέχεια άλλαξα απο το bios τη ρύθμιση για την λειτουργία του SATA απο Combined σε Enhanced... αλλά το pcακι αρνείται να μπουτάρει με αυτή τη διάταξη και μου πασάρει ένα μεγαλοπρεπέστατο "DISK BOOT FAILURE...." ... σκέφτομαι μήπως χρειάζεται κάνα format το μηχανάκι ... :? έχετε τίποτα να προτείνεται ... ? ??
Παναγιώτης Σ. Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Πάντως στην asus μου, για να δουν τα xp τον sata (maxtor), κατά το setup, στο σημείο που πατάς f6 ή f8 (δεν θυμάμαι), θέλει οπωσδήποτε δισκέτα με drivers απο το cd της. Πάμε παρακάτω. http://www.albatron.com.tw/english/it/mb/FAQ_advance.asp?pro_id=51&keywords=PX865PE%20PRO%20II Τρίτη Ερώτηση απο πάνω, κατέβασε το αρχείο και μάλλον θα βρείς την λύση που ζητάς.
indigo Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Πάντως στην asus μου' date=' για να δουν τα xp τον sata (maxtor), κατά το setup,στο σημείο που πατάς f6 ή f8 (δεν θυμάμαι), θέλει οπωσδήποτε δισκέτα με drivers απο το cd της. Πάμε παρακάτω. http://www.albatron.com.tw/english/it/mb/FAQ_advance.asp?pro_id=51&keywords=PX865PE%20PRO%20II Τρίτη Ερώτηση απο πάνω, κατέβασε το αρχείο και μάλλον θα βρείς την λύση που ζητάς.[/quote'] Thnx.. αυτό το αρχείο είναι ένα τμήμα απο το manual της μητρικής... το είχα βρεί αλλά αναφέρεται σε fresh clean installation των WinXP σε SATA δίσκο ... το πρόβλημα μου είναι οτι εγώ έχω ήδη εγκατεστημένα win xp pro με τον SATA δίσκο να γίνεται redirect σε IDE .... μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να γλιτώσω την επανεγκατάσταση των win ?
Παναγιώτης Σ. Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Δεν το πολυβλέπω, αν δεν γίνει απο την αρχή η διαδικασία, δεν νομίζω οτι υπάρχει τρόπος να γλυτώσεις το format. Πάντως μην σε πάρω στον λαιμό μου, περίμενε και κανέναν άλλον να απαντήσει.
Fotis_Greece Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2004 Ωραια ρε παιδια, αυτο το αρχειο με τους drivers πρεπει να υπαρχει και σε μορφη εγκαταστασης σε ηδη ετοιμο δισκο, για ψαξτε να το βρειτε. Για δοκιμαστε πρωτα, ενδεχεται να κανει και το ιδιο οπως ειναι. Σε καμια περιπτωση δεν χρειαζεσαι format. Απλα λειπουν τα drivers για τον sata controller
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.