mechpanos Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 56 λεπτά πριν, gippas είπε Μετά από σχεδόν 2 χρόνια Home Assistant σε Raspberry Pi3B+ το μηχάνημα αρχίζει και ζορίζεται και σκέφτηκα να κάνω μια σχετικά οικονομική και λίγο future proof αναβάθμιση σε Nuc, μάλλον το NUC7CJYH. Η αρχική σκέψη ήταν να εγκαταστήσω απλά το image του Home Assistant και να το χρησιμοποιώ μαζί με τον Supervisor και τα Addons του, μιας και με διευκολύνουν. Όμως μελετώντας λίγο σκέφτομαι πως ίσως θα έπρεπε να εκμεταλλευτώ περισσότερο τις δυνατότητες του μηχανήματος. Οπότε κοίταξα μήπως να το χρησιμοποιήσω και ως ένα μικρό NAS με OpenMediaVault, απλά για να σώζουμε στο σπίτι εκεί καμιά ταινία, σειρά κλπ, μιας και το backup μας το κάνουμε στο cloud. Είδα πως στην περίπτωση αυτή θα μπορώ να εγκαταστήσω μόνο τον Home Assistant σε docker container, χωρίς Supervisor και επομένως να εγκαταστήσω σε άλλα containers τα Node-Red, DuckDNS κλπ plugins που χρησιμοποιώ. Επειδή είμαι εντελώς άσχετος με Linux και Docker, ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που θελήσω να πάω σε αυτή την κατεύθυνση, αν κάποιος δουλέυει το σύστημα έτσι: - Είναι εύκολη να ρυθμιστεί η επικοινωνία ανάμεσα στα Containers; -Είναι εύκολη η συντήρηση του συστήματος; 1. Μπορείς να βάλεις proxmox και να στήσεις επάνω εκεί ό,τι θέλεις... 2. Ή και οποιοδήποτε άλλο απλό server (headless) λειτουργικό πχ Ubuntu και να φορτώσεις docker και ό,τι θέλεις σε Container. Supervisor δεν ξέρω τι κάνει, υπάρχουν διάφορα γραφικά για την διαχείριση των containers σου και του linux box σου (webmin κ.α.) 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Spect~ Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Moderators Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 2 ώρες πριν, gippas είπε Μετά από σχεδόν 2 χρόνια Home Assistant σε Raspberry Pi3B+ το μηχάνημα αρχίζει και ζορίζεται και σκέφτηκα να κάνω μια σχετικά οικονομική και λίγο future proof αναβάθμιση σε Nuc, μάλλον το NUC7CJYH. Η αρχική σκέψη ήταν να εγκαταστήσω απλά το image του Home Assistant και να το χρησιμοποιώ μαζί με τον Supervisor και τα Addons του, μιας και με διευκολύνουν. Όμως μελετώντας λίγο σκέφτομαι πως ίσως θα έπρεπε να εκμεταλλευτώ περισσότερο τις δυνατότητες του μηχανήματος. Οπότε κοίταξα μήπως να το χρησιμοποιήσω και ως ένα μικρό NAS με OpenMediaVault, απλά για να σώζουμε στο σπίτι εκεί καμιά ταινία, σειρά κλπ, μιας και το backup μας το κάνουμε στο cloud. Είδα πως στην περίπτωση αυτή θα μπορώ να εγκαταστήσω μόνο τον Home Assistant σε docker container, χωρίς Supervisor και επομένως να εγκαταστήσω σε άλλα containers τα Node-Red, DuckDNS κλπ plugins που χρησιμοποιώ. Επειδή είμαι εντελώς άσχετος με Linux και Docker, ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που θελήσω να πάω σε αυτή την κατεύθυνση, αν κάποιος δουλέυει το σύστημα έτσι: - Είναι εύκολη να ρυθμιστεί η επικοινωνία ανάμεσα στα Containers; -Είναι εύκολη η συντήρηση του συστήματος; εγω το εχω ετσι, τρεχω ubuntu και μεσα τρεχω docker που τρεχω διαφορα πραγματα και μεσα σε ολα HA με supervisor. Εχει ρυθμισει κανεις mariaDb + grafana με docker? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
userAnon Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Να ρωτήσω κάτι. Είμαι άσχετος από linux. Τώρα έχω σε NUC ubuntu desktop και τρέχω το ΗΑ, και είναι συνδεδεμένο στην Τηλεόραση ώστε να βλέπω καμιά ταινία, surfing κλπ. έχω ακούσει για το proxmox, που μπορείς να βάλεις έπειτα διάφορα πχ ubuntu με HA, σερβερ κλπ. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι μπορεί αφού βάλω ότι θέλω και το στήσω να το έχω όπως τώρα συνδεδεμένο στη τηλεόραση? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 27 λεπτά πριν, userAnon είπε Να ρωτήσω κάτι. Είμαι άσχετος από linux. Τώρα έχω σε NUC ubuntu desktop και τρέχω το ΗΑ, και είναι συνδεδεμένο στην Τηλεόραση ώστε να βλέπω καμιά ταινία, surfing κλπ. έχω ακούσει για το proxmox, που μπορείς να βάλεις έπειτα διάφορα πχ ubuntu με HA, σερβερ κλπ. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι μπορεί αφού βάλω ότι θέλω και το στήσω να το έχω όπως τώρα συνδεδεμένο στη τηλεόραση? Το proxmox δεν είναι τίποτα άλλο από linux με ένα προρυθμισμενο web interface και εργαλεία ώστε να σεταρεις και να διαχειρίζεσαι εύκολα εικονικές μηχανές και εικόνες. Να σου πω την αλήθεια προσωπικά δεν με τρέλανε αλλά δεν ασχολήθηκα και παρά πολύ, το έκανα πολύ σύντομο τεστ ντραιβ. Πάντως όχι δεν έχει γραφικό περιβάλλον, μονο κονσόλα οπότε δεν έχει νόημα για την χρήση που θες... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
userAnon Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 56 λεπτά πριν, mechpanos είπε Το proxmox δεν είναι τίποτα άλλο από linux με ένα προρυθμισμενο web interface και εργαλεία ώστε να σεταρεις και να διαχειρίζεσαι εύκολα εικονικές μηχανές και εικόνες. Να σου πω την αλήθεια προσωπικά δεν με τρέλανε αλλά δεν ασχολήθηκα και παρά πολύ, το έκανα πολύ σύντομο τεστ ντραιβ. Πάντως όχι δεν έχει γραφικό περιβάλλον, μονο κονσόλα οπότε δεν έχει νόημα για την χρήση που θες... Για χρηση ΗΑ και τηλεορασης οπως είμαι τώρα, υπάρχει κάποιο καλύτερο στήσιμο ώστε να εκμεταλλευτώ καλύτερα το nuc? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Spect~ Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Moderators Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 7 ώρες πριν, userAnon είπε Να ρωτήσω κάτι. Είμαι άσχετος από linux. Τώρα έχω σε NUC ubuntu desktop και τρέχω το ΗΑ, και είναι συνδεδεμένο στην Τηλεόραση ώστε να βλέπω καμιά ταινία, surfing κλπ. έχω ακούσει για το proxmox, που μπορείς να βάλεις έπειτα διάφορα πχ ubuntu με HA, σερβερ κλπ. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι μπορεί αφού βάλω ότι θέλω και το στήσω να το έχω όπως τώρα συνδεδεμένο στη τηλεόραση? τρέχω Ubuntu όποτε μπορώ να σερφαρω στο ίντερνετ αν θέλω και σ docker έχω ha, plex, Medusa κλπ. έτσι βλέπω ταινίες σε όλες τις συσκευές μέσα στο σπίτι δικτυακά και με Medusa κατεβάζω αυτόματα ότι χρειάζεται 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
userAnon Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 4 ώρες πριν, Spect~ είπε τρέχω Ubuntu όποτε μπορώ να σερφαρω στο ίντερνετ αν θέλω και σ docker έχω ha, plex, Medusa κλπ. έτσι βλέπω ταινίες σε όλες τις συσκευές μέσα στο σπίτι δικτυακά και με Medusa κατεβάζω αυτόματα ότι χρειάζεται Μπορεί αυτό το setup να έχει 1. ΗΑ supervised 2. desktop environment ώστε να μπορώ να το συνδέσω με την τηλεόραση και να μπορώ να το χειρίζομαι σαν ένα κανονικό desktop (με εφαρμογές κλπ..?) Βασικά αυτά τα 2 χρειάζομαι και αφού τα έχω να μπορώ να κάνω τα υπόλοιπα (plex κλπ) Η οικογένεια έχει μάθει να βάζει stremio και να παρακολουθεί και δεν θέλω να το χαλάσω. και για ΗΑ supervised δεν το συζητάω γιατί θα χαθώ αλλιώς Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 7 λεπτά πριν, userAnon είπε Μπορεί αυτό το setup να έχει 1. ΗΑ supervised 2. desktop environment ώστε να μπορώ να το συνδέσω με την τηλεόραση και να μπορώ να το χειρίζομαι σαν ένα κανονικό desktop (με εφαρμογές κλπ..?) Βασικά αυτά τα 2 χρειάζομαι και αφού τα έχω να μπορώ να κάνω τα υπόλοιπα (plex κλπ) Η οικογένεια έχει μάθει να βάζει stremio και να παρακολουθεί και δεν θέλω να το χαλάσω. και για ΗΑ supervised δεν το συζητάω γιατί θα χαθώ αλλιώς Αφού έχεις Ubuntu τώρα, κάτσε όπως είσαι! Και ό,τι θέλεις μπορείς να κάνεις, το ότι τρέχεις ubuntu desktop μην νομίζεις ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το Ubuntu Server, εκτός του Desktop Environment φυσικά και των λοιπών τζάτζαλων-μάτζαλων που πρέπει να έχει ένα πλήρες desktop, τα οποία δεν χρειάζονται σε ένα server που τρέχει μόνο από γραμμή εντολών. Αλλό ό,τι τρέχεις στον server, ακριβώς τα ίδια θα μπορείς να τρέχεις και στο desktop, δεν είναι Windows που σου λέει η MS "αυτή η λειτουργία απαιτεί server λειτουργικό για να τρέξει"...και ό,τι πακέτο τυχόν λείπει για οποιαδήποτε εφαρμογή, το εγκαθιστάς κατά την εγκατάσταση...Καλά άσε δε που όταν στήσεις docker δεν ασχολείσαι με αυτά, γιατί όλα τα απαιτούμενα πακέτα περιέχονται στο image του docker που θα τρέξεις... Για το supervised κομμάτι δεν ξέρω... Απλά, μια συμβουλή, αν στήσεις νέο σύστημα σε Ubuntu βάλε την έκδοση 20.04 που είναι η Long Term, για να μην σε ζαλίζει κάθε 6 μήνες με αναβάθμιση συστήματος, θα κάνεις τις ενημερώσεις σου και θα περνάς σε νέα έκδοση κάθε 2 χρόνια (από Long term σε Long term έκδοση δηλαδή) αλλά και να μην περάσεις για τον Χ-Ψ δικό σου λόγο, θα έχεις ενημερώσεις για 5 έτη σίγουρα! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
userAnon Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, mechpanos είπε Αφού έχεις Ubuntu τώρα, κάτσε όπως είσαι! Και ό,τι θέλεις μπορείς να κάνεις, το ότι τρέχεις ubuntu desktop μην νομίζεις ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το Ubuntu Server, εκτός του Desktop Environment φυσικά και των λοιπών τζάτζαλων-μάτζαλων που πρέπει να έχει ένα πλήρες desktop, τα οποία δεν χρειάζονται σε ένα server που τρέχει μόνο από γραμμή εντολών. Αλλό ό,τι τρέχεις στον server, ακριβώς τα ίδια θα μπορείς να τρέχεις και στο desktop, δεν είναι Windows που σου λέει η MS "αυτή η λειτουργία απαιτεί server λειτουργικό για να τρέξει"...και ό,τι πακέτο τυχόν λείπει για οποιαδήποτε εφαρμογή, το εγκαθιστάς κατά την εγκατάσταση...Καλά άσε δε που όταν στήσεις docker δεν ασχολείσαι με αυτά, γιατί όλα τα απαιτούμενα πακέτα περιέχονται στο image του docker που θα τρέξεις... Για το supervised κομμάτι δεν ξέρω... Απλά, μια συμβουλή, αν στήσεις νέο σύστημα σε Ubuntu βάλε την έκδοση 20.04 που είναι η Long Term, για να μην σε ζαλίζει κάθε 6 μήνες με αναβάθμιση συστήματος, θα κάνεις τις ενημερώσεις σου και θα περνάς σε νέα έκδοση κάθε 2 χρόνια (από Long term σε Long term έκδοση δηλαδή) αλλά και να μην περάσεις για τον Χ-Ψ δικό σου λόγο, θα έχεις ενημερώσεις για 5 έτη σίγουρα! Έχω το ubuntu 18.04 και μου βγάζει ενημέρωση για 20.04 αλλά φοβάμαι μήπως μου χαλάσει τίποτα και το έχω αφήσει. Λες να κάνω ανάβαθμιση, ή να το αφήσω έτσι. Μπορείς να μου δώσεις καμιά ιδέα τι άλλο θα μπορούσα να περάσω στο σύστημα ώστε να το εκμεταλευτώ περισσότερο? πχ μπορώ να το χρησιμοποιήσω και ως προσωπικό server για τα αρχεία μου και να έχω πρόσβαση και εκτός του σπιτιού? κάτι πχ σαν dropbox? Γενικά δεν γνωρίζω τι άλλες δυνατότητες έχω για να μπορέσω να το εκμεταλευτώ περισσότερο. Ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 3 ώρες πριν, userAnon είπε Έχω το ubuntu 18.04 και μου βγάζει ενημέρωση για 20.04 αλλά φοβάμαι μήπως μου χαλάσει τίποτα και το έχω αφήσει. Λες να κάνω ανάβαθμιση, ή να το αφήσω έτσι. Μπορείς να μου δώσεις καμιά ιδέα τι άλλο θα μπορούσα να περάσω στο σύστημα ώστε να το εκμεταλευτώ περισσότερο? πχ μπορώ να το χρησιμοποιήσω και ως προσωπικό server για τα αρχεία μου και να έχω πρόσβαση και εκτός του σπιτιού? κάτι πχ σαν dropbox? Γενικά δεν γνωρίζω τι άλλες δυνατότητες έχω για να μπορέσω να το εκμεταλευτώ περισσότερο. Ευχαριστώ Επειδή σπαμάρουμε το thread, θα σου στείλω pm! 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Spect~ Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Moderators Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 7 ώρες πριν, userAnon είπε Μπορεί αυτό το setup να έχει 1. ΗΑ supervised 2. desktop environment ώστε να μπορώ να το συνδέσω με την τηλεόραση και να μπορώ να το χειρίζομαι σαν ένα κανονικό desktop (με εφαρμογές κλπ..?) Βασικά αυτά τα 2 χρειάζομαι και αφού τα έχω να μπορώ να κάνω τα υπόλοιπα (plex κλπ) Η οικογένεια έχει μάθει να βάζει stremio και να παρακολουθεί και δεν θέλω να το χαλάσω. και για ΗΑ supervised δεν το συζητάω γιατί θα χαθώ αλλιώς εγω αυτο εχω κανει. Intel nuc πισω απο την τηλεοραση συνδεδεμενο με HDMI. Τρεχε Ubuntu με docker για HA, plex Κλπ. Καλα το supervised ουσιαστικα εχει απλα το "store" Που εγω απο εκει εχω βαλει μονο το Duckdns και ενα ακομη 4 ώρες πριν, mechpanos είπε Επειδή σπαμάρουμε το thread, θα σου στείλω pm! γραψε εδω γιατι ειμαι =και εγω στο ιδιο διλημμα 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
AgMa Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 @gippas εγώ πέρασα το έτοιμο supervised docker και το λειτουργώ όπως ήξερα. Ό,τι add-ons προσθέσω δημιουργούν αυτόματα το δικό τους container. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
userAnon Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Εγω θέλω να φτιάξω ενα cloud server, αλλά και πάλι σκέφτομαι τι είναι καλύτερο.. Αν έχω τα αρχεία σπίτι (στο nuc) αν μπουν κλέφτες παίρνουν το σύστημα αυτοματισμού και τα όλα τα αρχεία μου. Το λέω γιατί πριν ένα χρόνο μπήκαν στον πρωτο όροφο, μέρα μεσημέρι.. Ήδη με το nuc έχω μια ανασφάλεια τι θα συμβεί σε περίπτωση που.. Το phole στο ubuntu desktop πρέπει να το βάλω με docker? Αν έχετε κανένα οδηγό να δω τι πρέπει να κάνω ευπρόσδεκτος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Spect~ Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Moderators Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, userAnon είπε Εγω θέλω να φτιάξω ενα cloud server, αλλά και πάλι σκέφτομαι τι είναι καλύτερο.. Αν έχω τα αρχεία σπίτι (στο nuc) αν μπουν κλέφτες παίρνουν το σύστημα αυτοματισμού και τα όλα τα αρχεία μου. Το λέω γιατί πριν ένα χρόνο μπήκαν στον πρωτο όροφο, μέρα μεσημέρι.. Ήδη με το nuc έχω μια ανασφάλεια τι θα συμβεί σε περίπτωση που.. Το phole στο ubuntu desktop πρέπει να το βάλω με docker? Αν έχετε κανένα οδηγό να δω τι πρέπει να κάνω ευπρόσδεκτος https://hub.docker.com/r/pihole/pihole Τωρα για backup Μονο κανενα NAS καπου χωμενο να μην φαινεται 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
userAnon Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, Spect~ είπε https://hub.docker.com/r/pihole/pihole Τωρα για backup Μονο κανενα NAS καπου χωμενο να μην φαινεται Πρέπει να δω και κανένα video να δω πως συνδέεται γιατί δεν καταλαβαίνω.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα