than2031995 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 10/9/2022 στις 1:09 ΜΜ, mechpanos είπε https://www.skroutz.gr/c/1057/aisthhthres-anixneftes-synagermwn/f/1277400/portas-parathyrou.html?order_by=pricevat&order_dir=asc Αν κάνεις στον Σκρούτζη ταξινόμιση με τιμή, σου βγάζει ως φθηνότερες, τις ενσύρματες πάνω-πάνω...Λογικά όλες πάνω κάτω, το ίδιο δουλεύουν! Κλείνουν /ανοίγουν μια επαφή. Το θέμα λοιπόν όπως ορθά αναφέρεις, είναι πώς τα περνάς όλα αυτά στο homeassistant... Αφού το τρέχεις σε Raspberry Pi, νομίζω είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να εκμεταλλευτείς τις GPIO του! Θα βάλεις το Pi εκεί που καταλήγουν οι καλωδιώσεις, θα συνδέσεις τις επαφές στις gpio (η 1 επαφή στο gnd η άλλη σε μια θέση - προσοχή όχι σε αυτές που δίνουν τάση!), τις ορίζεις μετά μέσα από το ha τι είναι η κάθε μια, και κομπλέ! Δεν θα το συνιστούσα αρχικά γιατί όλα τα integrations μέσω GPIO έχουν αφερεθεί από την 2022.4. Υπάρχουν βέβαια μέσω HACS αρκετά. Αλλά κατά κύριο λόγο είσαι αναγκασμένος να φέρεις τα καλώδια σου εκεί που είναι το ΗΑ σου. Για εμένα θα έπερνα ένα ESP32 (έχει υπερ αρκετά GPIO) και θα τερμάτιζα εκεί τα καλωδια. Μετά υπάρχουν αρκετά projects με ESPHOME για να περάσεις τις επαφές στο ΗΑ. Ακόμη και αν θες να περάσεις όλη το logic πάνω στο ESP έτσι ώστε ακόμη και το ΗΑ να πέσει να συνεχίζει να δουλεύει ο συναγερμός σου. Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου 2022 από than2031995 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 24 λεπτά πριν, than2031995 είπε Δεν θα το συνιστούσα αρχικά γιατί όλα τα integrations μέσω GPIO έχουν αφερεθεί από την 2022.4. Υπάρχουν βέβαια μέσω HACS αρκετά. Αλλά κατά κύριο λόγο είσαι αναγκασμένος να φέρεις τα καλώδια σου εκεί που είναι το ΗΑ σου. Για εμένα θα έπερνα ένα ESP32 (έχει υπερ αρκετά GPIO) και θα τερμάτιζα εκεί τα καλωδια. Μετά υπάρχουν αρκετά projects με ESPHOME για να περάσεις τις επαφές στο ΗΑ. Ακόμη και αν θες να περάσεις όλη το logic πάνω στο ESP έτσι ώστε ακόμη και το ΗΑ να πέσει να συνεχίζει να δουλεύει ο συναγερμός σου. Χμμμ δεν το ήξερα!!! Αυτό με το logic στο esp έχει νόημα, και στέλνεις και ένδειξη στο ha για να έχεις notifications. Πάντως σήμερα έστησα θερμόμετρο στις gpio του pi, και στέλνω τη θερμοκρασία στο Homeassistant (που τρέχει σε pc) με mqtt. Θα μπορούσε να γίνει και τοπικά αν και λίγο κουλό Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
than2031995 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 1 λεπτό πριν, mechpanos είπε Χμμμ δεν το ήξερα!!! Αυτό με το logic στο esp έχει νόημα, και στέλνεις και ένδειξη στο ha για να έχεις notifications. Πάντως σήμερα έστησα θερμόμετρο στις gpio του pi, και στέλνω τη θερμοκρασία στο Homeassistant (που τρέχει σε pc) με mqtt. Θα μπορούσε να γίνει και τοπικά αν και λίγο κουλό μπορείς άνετα να έχεις όλα σαν binary sensor στο ΗΑ. Αλλά αντί να έχεις alarm μέσω ΗΑ, υπάρχουν τρόποι όταν ενεργοποιείς τον συναγερμό να γίνεται στο esphome αυτό. Δεν το έχω εύκαιρο αλλά έχω σίγουρα δει στο github yaml για esphome για τέτοιο σκοπό. Γενικά τα GPIO του Rpi δεν με ενδιέφεραν ποτέ γιατί εκεί που το έχω δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για να κάνω κάτι. Πόσο μάλλον τώρα που το έβαλα και σε server το ΗΑ δεν έχω κάν gpio χαχα 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
liakjim Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Στις 10/9/2022 στις 11:32 ΠΜ, pan07gaz94 είπε Καλημέρα σε όλους. Προσπαθώ να βρω στο νήμα αλλά είναι χαοτικό. Ψάχνω λοιπόν να βρω ενσύρματες επαφές και να τις περάσω στο HA. Βρήκα αυτές https://www.skroutz.gr/s/23975046/Anga-MC-38W-Αισθητήρας-Πόρτας-Παραθύρου-Βιδωτή-και-Αυτοκόλλητη-Ευρείας-Χρήσης-σε-Λευκό-Χρώμα-650-021.html αλλά δεν ξέρω πωςνα τις περάσω μέσα σε HA μπορεί να με βοηθήσει κάποιος ; Όπως ειπώθηκε, ένα οποιοδήποτε esp, πχ d1 mini, esp8266, esp32 ( καλύτερα το τελευταίο) και esphome. Σαν integration έχω βάλει το alarmo. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Vasilica89 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, liakjim είπε Όπως ειπώθηκε, ένα οποιοδήποτε esp, πχ d1 mini, esp8266, esp32 ( καλύτερα το τελευταίο) και esphome. Σαν integration έχω βάλει το alarmo. Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να μου πείτε πως περνούμε τα status από gpio? Το ορισμένο gpio d5 (πχ) μόνο τού είτε πρέπει να συνδεθεί κάπου κ το gnd? Έχω ένα κουδούνι που το είχα αναφέρει κ προ ημερών αλλά, καμία απάντηση Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, Vasilica89 είπε Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να μου πείτε πως περνούμε τα status από gpio? Το ορισμένο gpio d5 (πχ) μόνο τού είτε πρέπει να συνδεθεί κάπου κ το gnd? Έχω ένα κουδούνι που το είχα αναφέρει κ προ ημερών αλλά, καμία απάντηση Συνδέεις στην μια μεριά το gnd, στην άλλη το gpio και όταν κλείσει η επαφή το pi καταλαβαίνει την αλλαγή. Δες εδώ το βιντεάκι να δεις πώς δουλεύει το gpio με ένα μπουτόν και ένα led (εκτός homeassistant). Στο τέλος εξηγεί και την συνδεσμολογία. Τώρα για να πάρεις την κατάσταση της gpio στο homeassistant, μάλλον θες αυτό το hacs integration και να σετάρεις την gpio σου σαν binary sensor: https://github.com/thecode/ha-rpi_gpio Τώρα για το κουδούνι που λες, πρόσεξε μην στείλεις καμία επαφή 220v στο pi και το τηγανίσεις, το πολύ πολύ να παρεμβάλεις κάποιο ρελέ που να οπλίζει με την εντολή του κουδουνιού και να στέλνει ξηρή επαφή... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
liakjim Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, Vasilica89 είπε Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να μου πείτε πως περνούμε τα status από gpio? Το ορισμένο gpio d5 (πχ) μόνο τού είτε πρέπει να συνδεθεί κάπου κ το gnd? Έχω ένα κουδούνι που το είχα αναφέρει κ προ ημερών αλλά, καμία απάντηση Φλασαρε ένα d1 mini με esphome και βάλε ένα pin να είναι binary sensor. Αν μπεις στο esphome.io έχει οδηγούς. 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Vasilica89 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, mechpanos είπε Συνδέεις στην μια μεριά το gnd, στην άλλη το gpio και όταν κλείσει η επαφή το pi καταλαβαίνει την αλλαγή. Δες εδώ το βιντεάκι να δεις πώς δουλεύει το gpio με ένα μπουτόν και ένα led (εκτός homeassistant). Στο τέλος εξηγεί και την συνδεσμολογία. Τώρα για να πάρεις την κατάσταση της gpio στο homeassistant, μάλλον θες αυτό το hacs integration και να σετάρεις την gpio σου σαν binary sensor: https://github.com/thecode/ha-rpi_gpio Τώρα για το κουδούνι που λες, πρόσεξε μην στείλεις καμία επαφή 220v στο pi και το τηγανίσεις, το πολύ πολύ να παρεμβάλεις κάποιο ρελέ που να οπλίζει με την εντολή του κουδουνιού και να στέλνει ξηρή επαφή... Το έχω σε esp32,έχω γνώσεις γενικά από homeassistant,αλλά με το Esphome κ συνδεσμολογία σε ESP δεν πολύ, ρώτησα για τα gnd κ gpio καθώς το είχα κάνει απλά έτυχε να μήν διαβάζει με gnd το status αλλά με δύο gpio (περίεργο),του κουδουνιού δείχνει 14βολτ αλλά μια βλέπει/διαβάζει το state κ μια όχι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
liakjim Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 11 λεπτά πριν, Vasilica89 είπε Το έχω σε esp32,έχω γνώσεις γενικά από homeassistant,αλλά με το Esphome κ συνδεσμολογία σε ESP δεν πολύ, ρώτησα για τα gnd κ gpio καθώς το είχα κάνει απλά έτυχε να μήν διαβάζει με gnd το status αλλά με δύο gpio (περίεργο),του κουδουνιού δείχνει 14βολτ αλλά μια βλέπει/διαβάζει το state κ μια όχι Ρίξε μια ματιά 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Grim Ripper Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Έχει ασχοληθεί κανείς με το esp-01s και το BME280 (συγκεκριμένα αυτό με τα 6 pins/headers); Είδα αυτό το guide και είπα να το ακολουθήσω αλλά δεν πήρα την συγκεκριμένη έκδοση του BME280. https://cgomesu.com/blog/diy-tasmota-bme280/ Απ' όσο είδα τα CSB/SD0 που υπάρχουν στο δικό μου σένσορα είναι για το SPI, πράγμα που εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω με το tasmota (και λογικά ίσως με το esphome αν ασχοληθώ αργότερα). Το σύνδεσα και στα GPIO0 GPIO2 όπως φυσικά και στα RX/TX αλλά δεν μου βγάζει καθόλου μετρήσεις. Επεξ/σία 14 Σεπτεμβρίου 2022 από Grim Ripper Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
than2031995 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, Grim Ripper είπε Έχει ασχοληθεί κανείς με το esp-01s και το BME280 (συγκεκριμένα αυτό με τα 6 pins/headers); Είδα αυτό το guide και είπα να το ακολουθήσω αλλά δεν πήρα την συγκεκριμένη έκδοση του BME280. https://cgomesu.com/blog/diy-tasmota-bme280/ Απ' όσο είδα τα CSB/SD0 που υπάρχουν στο δικό μου σένσορα είναι για το SPI, πράγμα που εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω με το tasmota (και λογικά ίσως με το esphome αν ασχοληθώ αργότερα). Το σύνδεσα και στα GPIO0 GPIO2 όπως φυσικά και στα RX/TX αλλά δεν μου βγάζει καθόλου μετρήσεις. Καλά αυτό το guide είναι ότι πιο περίπλοκο έχω διαβάσει και δεν είναι και πολύ παλιό για να πω ότι είναι απλά θέμα παλιού άρθρου που όλα ήταν πιο δύσκολα τότε. Αρχικά δείξε μας τι σενσορ έχεις πάρει αντί αυτού του άρθρου. Το ESP01 το έχεις φλασάρει είναι ΟΚ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Grim Ripper Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, than2031995 είπε Καλά αυτό το guide είναι ότι πιο περίπλοκο έχω διαβάσει και δεν είναι και πολύ παλιό για να πω ότι είναι απλά θέμα παλιού άρθρου που όλα ήταν πιο δύσκολα τότε. Αρχικά δείξε μας τι σενσορ έχεις πάρει αντί αυτού του άρθρου. Το ESP01 το έχεις φλασάρει είναι ΟΚ? Αυτά εδώ έχω, esp-01s / bme280 / 18650 shield (για 3.3v τροφοδοσία ώστε να είναι φορητό). Το esp-01s να λειτουργεί κανονικά ή μάλλον λειτουργούσε μιας και τώρα φαίνεται να είναι νεκρό, θα δοκιμάσω αύριο να το φλασάρω ξανά αν και δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Πάντως έμπαινε κανονικά στο tasmota web-ui και άλλαζα τυχόν gpio/templates/κτλ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Spect~ Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Moderators Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2022 Πριν το σπασω. Απο αυτο θελω να παρω μονο το ονομα σε Node red. ειμαι στο σημειο που φευγει το μηνυμα σαν συνολο αλλα στο notification δεν εχω καταφερει να στειλω μονο το ονομα. Καμια ιδεα ;; Spoiler Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Grim Ripper Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2022 18 ώρες πριν, Grim Ripper είπε Αυτά εδώ έχω, esp-01s / bme280 / 18650 shield (για 3.3v τροφοδοσία ώστε να είναι φορητό). Το esp-01s να λειτουργεί κανονικά ή μάλλον λειτουργούσε μιας και τώρα φαίνεται να είναι νεκρό, θα δοκιμάσω αύριο να το φλασάρω ξανά αν και δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Πάντως έμπαινε κανονικά στο tasmota web-ui και άλλαζα τυχόν gpio/templates/κτλ. Το esp τελικά δουλεύει ακόμη, ευτυχώς. Για το συγκεκριμένο Sensor διάβασα στο site της tasmota να συνδέσω το CSB / SDO σε vcc ή gnd ώστε να μπει σε i2c mode, θα το δοκιμάσω αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Grim Ripper Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Τελικά μετά από κάμποσες ημέρες κατάφερα και έφτιαξα το θερμόμετρο / υγρασιόμετρο. Με το tasmota δεν έβγαζα άκρη και άρχισα να ασχολούμαι λίγο με το esphome. Μέσω το HA δεν μου έκανε compile (δεν ξέρω γιατί) οπότε το εγκατέστησα στο pc και έφτιαξα εκεί τα απαραίτητα αρχεία. Μου έσπασε τα νεύρα βέβαια μέχρι να το καταφέρω μιας και δεν έβλεπε καθόλου τον αισθητήρα και τελικά άλλαξα θέσεις σύνδεσης, άλλαξα τον κώδικα στην σωστή ονομασία θέσεων και σύνδεσα το EN στα 3.3V μιας και τελικά χρειάζεται και εκείνο. Τώρα μένει απλά να βρω μια καλύτερη 18650 μπαταρία και ένα κουτί να το βάλω μέσα. (και να το καλιμπράρω / συνδέσω στο HA) ESP-01s: sda->gpio2 scl->gpio0 Vcc->3.3V GND->GND EN-> 3.3V Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα