Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαιρετώ. Σύνδεση: OTE Fiber 100 σε μονοκατοικία πρώτου ορόφου. Προχθές πέρασα ένα UTP Cat5e εξωτερικά και έφερα μια πρίζα στο δωμάτιο του ρούτερ γιατί είχα αποσυνδέσεις και αρκετά μεγάλη μείωση ταχύτητας (10-15%) σε σχέση με αυτό που έφτανε κάτω στο σπίτι. Από 5-6 καθημερινούς αποσυγχρονισμούς, δεν έχω δει κάτι άρα και το πρόβλημα φαίνεται να διορθώθηκε, ενώ τόσο ο συγχρονισμός παραμένει καρφωμένος στα 99993 ή 99995, ανέβηκε και το Attainable σ' αυτό που διάβαζε ο τεχνικός κάτω στο σπίτι.

α) Η εγκατάσταση του καλωδίου έγινε ευθεία με 2 στροφές (ανοιχτές, όχι ορθές γωνίες) και φρόντισα να περάσω σπιράλ σωλήνες στα κομμάτια που ενδεχομένως να ερχόταν σε επαφή με ήλιο ή βροχή. Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξω;

β)
Θέλω να φέρω και σε ένα άλλο δωμάτιο τηλεφωνικό σήμα για το τηλέφωνο, γιατί δε βολεύει στο υπνοδωμάτιο. 
Γίνετε να χρησιμοποιήσω την υπάρχουσα καλωδίωση του σπιτιού για το εγχείρημα αυτό; Δηλαδή να συνδέσω τηλεφωνικό καλώδιο στη Phone 2, να το περάσω σε ένα άλλο ζεύγος του UTP που τράβηξα, και το ζεύγος αυτό να το στρίψω με τα καλώδια της εσωτερικής καλωδίωσης. 
Ίσως κάποια καλύτερη πρόταση; 

Τα παρακάτω σε 12h uptime.

image.png.8a43a850b7987f976bb4befe4b272d90.png

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από selianx
Δημοσ.

α. Και πολύ καλά έκανες.

β. Γίνεται όπως το λες ή απλά να συνδέσεις την θύρα PHONE του router με την παλιά πρίζα στον χώρο που τον έχεις.

Δημοσ.

Τα καλώδια της εσωτερικής καλωδίωσης κάτω, εκεί που πριν στρίβαμε τα καλώδια που έρχονταν από το κουτί του ΟΤΕ, τα αφήνω στον αέρα ή τα βραχυκυκλώνω μεταξύ τους; 

Δοκίμασα κάτι άλλο γιατί δε μου δούλευε με τον τρόπο που αναφέρεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ακουμπούσαν ή όχι τα παλιά καλώδια της καλωδίωσης εκεί κάτω. Στο καλώδιο του ΟΤΕ πέρασα φιλτράκι. Το Phone output στην εσωτερική καλωδίωση κάτω, το DSL με το νέο UTP. Στη συνέχεια από το UTP που έρχεται θεωρητικά το DSL μόνο, αν το καρφώσω κατευθείαν στο DSL output παίζει μόνο το τηλέφωνο που είναι καρφωμένο στο ρούτερ. Αν παρεμβάλω στο UTP και άλλο φίλτρο, και συνδέσω DSL-DSL, Phone-Phone, παίζουν όλα.

Ξέρω, δεν είναι η βέλτιστη λύση και αν εμφανίσει πρόβλημα ξέρω τι να κατηγορήσω. Όσο δουλεύει θα το αφήσω έτσι, αλλιώς θα δοκιμάσω τον τρόπο που αναφέρεις (αφού διευκρυνηστεί το αν θα πρέπει να είναι βραχυκυκλωμένα τα κάτω καλώδια ή όχι) και αν δε δουλέψει θα δοκιμάσω με άλλο ζεύγος από το ίδιο UTP να στείλω Phone γραμμή από το Port του ρούτερ κατευθείαν κάτω στην παλιά καλωδίωση.

Δημοσ.

Αν καταλαβαίνω σωστά (δεν το αναφέρεις) στο box κάτω που έρχεται το καλώδιο του ΟΤΕ, υπάρχουν επίσης τόσα ζεύγη όσες και οι τηλεφωνικές πρίζες του σπιτιού. Αν ισχύει αυτό προχωράμε στα παρακάτω, διαφορετικά πρέπει να γράψεις αναλυτικά πως έχει η εσωτερική εγκατάσταση και συνδεσμολογία (εκτός του νέου UTP).

Στο box λοιπόν ήταν συνδεδεμένα όλα τα καλώδια (ΟΤΕ + πρίζες) μεταξύ τους. Τώρα το καλώδιο του ΟΤΕ συνδέεται μόνο με ένα ζεύγος του UTP. Θα φροντίσεις όλα τα ζεύγη των πριζών σε εκείνο το σημείο να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους (εκτός του ΟΤΕ). Τώρα οι επιλογές που έχεις είναι:

1.  Μία θύρα PHONE του router την συνδέεις με την παλιά πρίζα της τηλεφωνικής γραμμής.
  2. Μία θύρα PHONE του router την συνδέεις με άλλο ζεύγος του UTP που καταλήγει στο box κάτω. Εκεί αυτό το ζεύγος θα συνδεθεί με όλα τα υπόλοιπα των πριζών (εκτός του ΟΤΕ).

Δεν κατάλαβα καθόλου τι έκανες και λειτουργεί, καθώς δεν είναι σαφές το σημείο που έβαλες το splitter (υπόψη άλλο είναι το splitter και άλλο το φίλτρο). Απ' ότι κατάλαβα έβαλες 2 splitter στη σειρά και κάνεις επιστροφή της τηλεφωνίας μέσω αυτών. Όμως δεν είναι η βέλτιστη συνδεσμολογία και λογικά θα έχεις απώλειες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα προσπαθήσω να τα ξεκαθαρίσω: Κάτω στο box που έρχεται το καλώδιο του ΟΤΕ, ναι, καταλήγουν όλα τα καλώδια της εσωτερικής. Είναι ήδη στριμμένα μεταξύ τους, εκτός από 1 ζεύγος που πριν την εγκατάσταση του UTP ήταν στριμμένο το ζεύγος από το καλώδιο του ΟΤΕ. Αυτό το το ζεύγος της εσωτερικής, ώστε να κάνω τον τρόπο που αναφέρεις στο πρώτο σου ποστ, θα μείνει στον αέρα ή πρέπει να βραχυκυκλωθεί;
-----------------------------------------------------------------------------------
Αυτή τη στιγμή:
Στο καλώδιο του ΟΤΕ, βάζω ένα splitter. Την έξοδο Phone την στρίβω στο παλιό ζεύγος της εσωτερικής που ανέφερα παραπάνω, και την έξοδο DSL την φέρνω μέσω του νέου UTP σε νέα πρίζα στο υπνοδωμάτιο που είναι το Router. Από την πρίζα αυτή, με ένα δεύτερο Splitter καρφώνω στο Router DSL και Phone γραμμές

Με αυτή τη συνδεσμολογία παίζει απροβλημάτιστα, βέβαια για το μικρό sample των 12 ωρών uptime, και έχω τηλεφωνία και στις παλιές πρίζες (το παράξενο είναι ότι σ' αυτό το διάστημα μάζεψε 1 CRC error τα πρώτα 5 λεπτά και κανένα μετέπειτα, ενώ τα FEC errors είναι ~64.000, αντί για 40CRC/~378.000FEC που είχα πριν παρεμβάλλω το splitter μεταξύ καλώδιο ΟΤΕ-UTP).

Το σκεπτικό μου ήταν, ότι με το UTP θα έπαιρνα κατευθείαν DSL στο Router (χωρίς το δεύτερο splitter), και Phone γραμμή στο Router από την παλιά πρίζα, αλλά για κάποιο λόγο δε παίζει έτσι.
-----------------------------------------------------------------------------------
Επειδή έχω παιδευτεί πολύ αυτές τις ημέρες, θα το αφήσω λίγο έτσι και βλέπω. Λογικά την επόμενη εβδομάδα θα κάνω το σωστό για peace of mind, δηλαδή:
Το καλώδιο του ΟΤΕ θα το στρίψω με ένα ζεύγος από το UTP. Το ζεύγος αυτό θα τερματίσει σε νέα πρίζα στο δωμάτιο. Από εκεί, με ένα splitter θα καρφώσω DSL και Phone στο router. Από την έξοδο Phone του router θα επιστρέψω τηλεφωνικό μέσω ενός δεύτερου ζεύγους του UTP κάτω στο box και το ζεύγος αυτό θα στριφτεί με την παλιά καλωδίωσης. Αν και το τηλεφωνικό σήμα δεν έχει τόση ένταση, δεν θα τίθεται θέμα Crosstalk με αυτόν τον τρόπο;

Επεξ/σία από selianx
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, selianx είπε

Θα προσπαθήσω να τα ξεκαθαρίσω: Κάτω στο box που έρχεται το καλώδιο του ΟΤΕ, ναι, καταλήγουν όλα τα καλώδια της εσωτερικής. Είναι ήδη στριμμένα μεταξύ τους, εκτός από 1 ζεύγος που πριν την εγκατάσταση του UTP ήταν στριμμένο το ζεύγος από το καλώδιο του ΟΤΕ. Αυτό το το ζεύγος της εσωτερικής, ώστε να κάνω τον τρόπο που αναφέρεις στο πρώτο σου ποστ, θα μείνει στον αέρα ή πρέπει να βραχυκυκλωθεί;

Κάθε φορά γράφεις κάτι παραπάνω και με μπερδεύεις. Ποιο είναι αυτό το ζεύγος που πριν ήταν συνδεδεμένο με το καλώδιο του ΟΤΕ και τώρα δεν είναι με κανένα; Σε ποια πρίζα τερματίζει αυτό;

Σου έγραψα ότι το καλώδιο του ΟΤΕ θα είναι συνδεδεμένο μόνο με ένα ζεύγος του UTP (όπως δηλαδή το έκανες), ώστε να σου φέρει το DSL σήμα κατευθείαν στον router.

Όλα τα καλώδια από τις πρίζες που έρχονται στο box, θα τα συνδέσεις μεταξύ τους. Όλα όμως (εκτός φυσικά του ΟΤΕ).

Αναφορά σε κείμενο

Το σκεπτικό μου ήταν, ότι με το UTP θα έπαιρνα κατευθείαν DSL στο Router (χωρίς το δεύτερο splitter), και Phone γραμμή στο Router από την παλιά πρίζα, αλλά για κάποιο λόγο δε παίζει έτσι.

Δεν λειτουργεί έτσι η VoIP τηλεφωνία. Αυτή έρχεται εντός του DSL (και όχι μαζί με αυτό όπως στην PSTN). Σε PSTN την διαχωρίζαμε με το splitter, ενώ τώρα γίνεται στον router. Απλά (όπως το κάνεις κι εσύ) την επιστρέφουμε πίσω στην γραμμή μέσω του splitter, αλλά κανονικά δεν το κάνουμε έτσι εφόσον υπάρχει ελεύθερο ζεύγος (που το έχεις).

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ.

Το (πλέον) ελεύθερο ζεύγος που αναφέρω της εσωτερικής είναι αυτό που πριν την εγκατάσταση του νέου UTP τερμάτιζε το καλώδιο του ΟΤΕ. Δυστυχώς δε ξέρω περισσότερα για την εσωτερική καλωδίωση, αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό το ζεύγος δίνει σήμα σε όλες τις πρίζες του σπιτιού. Οπότε αν θεωρητικά επιστρέψω εκεί μέσω αλλού ζεύγους του νέου UTP τη Phone έξοδο του ρουτερ θα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ και για την επεξήγηση για το VOIP, καθώς όπως καταλαβαίνεις νόμισα ότι όπως παλιά το splitter διαχώριζε το τηλεφωνικό από το DSL. 

Δημοσ.

Πριν το καλώδιο του ΟΤΕ συνδεόταν με όλα τα καλώδια των πριζών και με αυτό που τώρα το έχεις στον αέρα. Σωστά;

Αν ναι, γιατί δεν το συνδέεις και τώρα; Αν όχι, ποια η χρησιμότητά του;

Ρωτάω διότι χωρίς να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ισχύει.

Δημοσ.

Καταλαβαίνω και προσπαθώ να επεξεγήσω όσο μπορώ και γνωρίζω καλύτερα. Ελπίζω οι παρακάτω εικόνες να βοηθήσουν.

Στην πρώτη εικόνα φαίνεται η κατάσταση τώρα. Δουλεύει απροβλημάτιστα ως τώρα, αλλά από την αρχή δε μ' άρεσε σαν λύση και με την ενημέρωση σου για το πως λειτουργεί το VOIP, και ότι το splitter δε ξεχωρίζει την τηλεφωνία πλέον, καταλαβαίνω ότι δε στέκει και τόσο.

Στην δεύτερη απεικονίζεται αυτό που θα κάνω σύντομα. Φαντάζομαι πως θα είναι η σωστή λύση αυτή.

Ενημερώνω, στο κύκλο ΔΓ/ΔΑ είναι η εσωτερική συνδεσμολογία όλων των πριζών όπου δεν γνωρίζω τι και πως γίνετε. Το μόνο που ξέρω, είναι ότι υπάρχουν δυο καλωδιάκια κάτω στο box του οικήματος όπου αν εκεί συνδεθεί το καλώδιο ΟΤΕ, έχουν γραμμές όλες οι παλιές πρίζες. Γι' αυτό και σύνδεσα το Phone output του splitter εκεί, ανεξάρτητα με το αν είναι η βέλτιστη συνδεσμολογία ή όχι. Αν καταλαβαίνω καλά, εκεί σ' αυτόν τον κύκλο είναι στριμμένα όλα τα καλώδια όλων των πριζών, και με τα δυο καλωδιάκια που αναφέρω ως απόλιξη (πράσινο) δίνω σήμα σε όλες.

Αυτό που επίσης δε γνωρίζω είναι το τι πρέπει να κάνω αυτά τα καλώδια στην περίπτωση στείλω Phone output από το Router σε μια παλιά πρίζα ώστε να πάρουν και όλες οι υπόλοιπες. Να τα αφήσω στον άερα; Να τα στρίψω μεταξύ τους; Ή πρέπει να βρω και να τα στρίψω με τον άγνωστο αυτό κύκλο;

Current_situat.PNG

future.PNG

Δημοσ.

Η δεύτερη είναι η σωστή συνδεσμολογία που πρέπει να γίνει, μόνο που δεν χρειάζεται splitter, διότι όπως ανέφερα ήδη η τηλεφωνία έρχεται εντός του DSL και διαχωρίζεται στον router.

Το μόνο που έχεις μα κάνεις είναι μα συνδέσεις το UTP (μέσω της πρίζας) κατευθείαν στον router. Από την θύρα PHONE αυτού θα συνδεθούν όλες οι άλλες πρίζες. Σε κάθε περίπτωση τα καλώδια των πριζών στο box θα είναι συνδεδεμένα μαζί (στον κύκλο ΔΓ/ΔΑ).

Το συνεχές ερώτημα (αναπάντητο) είναι τι είναι αυτό το καλώδιο που λες πάλι (πράσινο). Όπως το βλέπω στο σχέδιο είναι απλά μια αχρείαστη προέκταση. Σύνδεσε λοιπόν κατευθείαν το μπλε ζεύγος (PHONE θύρα router) με τα καλώδια των παλιών πριζών.

Δημοσ.

Δεν γνώριζα περισσότερα για το "πράσινο". Όπως φαίνεται είχες απόλυτο δίκιο, φαίνεται πως ήταν μια προέκταση. Ουσιαστικά όλα τα στριμμένα καλώδια κάθε πρίζας του οικήματος, είχαν ως προέκταση αυτό το καλώδιο. Εχθές ξανά ασχολήθηκα με το εγχείρημα. Αφαίρεσα όλα τα splitters, το καλώδιο του ΟΤΕ έρχεται κατευθείαν μέσω του UTP στη νέα πρίζα στο δωμάτιο. Από εκεί κατευθείαν το καρφώνω στην DSL του Router. 

Τα πράσινα καλωδιάκια κάτω στο box του σπιτιού τα κάλυψα ξεχωριστά με μονωτική ώστε να βεβαιωθώ ότι δεν ακουμπούν μεταξύ τους ή πουθενά αλλού. Δίνω πλέον τηλεφωνική γραμμή από το Phone output του router στην παλιά πρίζα του δωματίου, και έχω σήμα σε όλες τις υπόλοιπες του σπιτιού. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα αυτό και δε δούλεψε θεωρώ ότι κλείνοντας το box τα πράσινα καλώδια έκαναν ένωση. Όλα όπως πρέπει και όπως τα είπες. Με συγχωρείς και πάλι για την ταλαιπωρία, ότι γνώριζα προσπάθησα να το αναφέρω.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και ως προς την γνώση για το VOIP.

Πλέον παίζει σωστά και όπως θέλω τις τηλεφωνικές. Τα FEC errors σε 21h~ uptime ακουμπούν μόλις τις 55.000 έναντι των 378.000 στο μισό χρόνο. Έχουμε 80CRC errors σε αυτό το διάστημα αλλά δεν υπήρξε καμία αποσύνδεση. Τέλος το attainable ανέβηκε στα 122.000, ο τεχνικός του ΟΤΕ είχε μετρήσει ~125.000 attainable κάτω στο box.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...