Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, θα με ενδιεφερε να ασχοληθω με τη σκηνοθεσια (για χομπι αρχικα, δεν ξερω για πιο σοβαρα αν το εχω).

Οπότε θα ηθελα να μου προτεινετε βιβλια (στα ελληνικα) για σκηνοθεσια και αν ξέρετε και καποιο σεμιναριο (ελληνικο ή και ξενο online).

Ευχαριστω

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να μην ανοιξω καινουριο θεμα, με αφορμη το δικο σου θα κανω την εξης ερωτηση, η οποια ειναι παρομοια με τη δικη σου. 

Εγω Θελω να ασχολειθω με καμερες, επεξεργασια βιντεο, φωτογραφιες κτλ. δηλαδη να ασχοληθω με την κινηματογραφιστικη/κινηματογραφιστης, αν και αυτα τα 2, το δικο σου με το δικο μου που θελω να ασχοληθω εγω μοιαζουν αρκετα, ειναι αρκετα κοντα, θα περιμενω και εγω την απαντηση καποιου για το αντιστοιχο ερωτημα. 

Ειναι πανω κατω το ιδιο. Οπως και ο φιλος ετσι και εγω σκεφτομαι να ασχοληθω επαγγελματικα στο μελλον, αν καταφερω να μασω οσα χρηματα χρειαζεται για τον κλαδο αυτο, αλλα προς το παρον θα ηθελα και εγω καποια βιβλια ισως απο σκρουτζ καποια και οποιος εχει τελειωσει σχολη κινηματογραφιστη να μου πει 2-3 πραγματα πανω σε αυτο. 

Δεν ξερω τι βιβλια πρεπει να αγορασω για κινηματογραφιση. Εψαξα στο γουγλε αλλα δεν βρηκα κατι...π΄.χ απο σκρουτζ.

Επεξ/σία από Archilleo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν χρεαιζεστε βιβλια. εχετε ολοκληρο ιντερνετ με απειρη πληροφορια για να σας βοηθησει στο ξεκινημα σας.

film blogs και sites, youtube, vimeo,  κτλ με πληθος video tutorials για να μαθετε filmmaking. στο vimeo μαλιστα ανεβαζουν κυριως ερασιτεχνικα shorts και ασχολουνται κυριως με την τεχνη του σινεμα.

επισης υπαρχουν δωρεαν online πανεπιστημια που διδασκουν filmmaking.

τωρα αν θελετε να το παρετε λιγο πιο σοβαρα, υπαρχουν οι αναλογες ιδιωτικες σχολες στην Αθηανα , καθως και το τμημα κινηματογραφου στου Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης. 

αν ομως θελετε να το παρετε τελειως σοβαρα και εχετε τα λεφτα, πηγαιντε στο εξωτερικο να σπουδασετε.  πηγαιντε Αμερικη, Καλιφορνια. εκει ειναι οι καλυτερες σχολες και γινονται ολες οι δουλειες. γνωριζω φιλο ελληνα που πηγε εκει και κανει καριερα τωρα ως συνεργατης με μεγαλα ονοματα.

αν δεν μπορειτε Αμερικη, τοτε στην Ευρωπη πηγαιντε Αγγλια να σπουδασετε και να εργαστειτε, εκει ειναι ο καλυτερος δευτερος προορισμος, αλλιως μετα Γαλλια.

αν ψαχνετε για σχολες και σας αρεσουν και τα videogames, προτεινω να βρειτε μια που να συνδυαζει σπουδες στο filmmaking και το game design. υπαρχουν αρκετες τετοιες και θα μπορειτε ετσι να δουλεψετε σε δυο κλαδους της ψυχαγωγιας, αντι εναν.

επισης ρωτηστε για περισσοτερες πληροφοριες σε κανα αλλο ελληνικο movie forum, οπως αυτο του cine.gr. 

----

αλλα περα απο ολα αυτα, το πιο σημαντικο που πρεπει να κανετε αν θελετε πραγματι να ασχοληθείτε με το filmmaking ειναι το εξης:

αγοραστε μια καμερα και αρχιστε να τραβατε οτι βλεπετε. βαλτε ενα δωρεαν movie editor και αρχιστε να φτιαχνετε τα δικα σας ταινιακια μικρου μηκους. παιξτε με τις ιδεες και την φαντασια σας.

δειτε επισης ταινιες και online shorts.  οτι μπορειτε. και καθως τα βλεπετε, σκεφτειτε τι κανει ο σκηνοθετης, γιατι το κανει και πως το κανει. τρομερη πηγη εκμαθησης ειναι τα dvd commentaries των σκηνοθετων. ακουστε τα.

μονο μεσω της εμπειριας, θα αρχισετε να μαθαινετε filmmaking. και αργοτερα, αν μπορειτε, χωθειτε σε καποια παραγωγη. ακομη και να τους πηγαινετε το καφε. δεν εχει σημασια. να δειτε τι κανουν και να αποκτησετε εμπειρια.

αυτα. καλη τυχη με την καριερα σας. υποψιν ειναι πολυ δυσκολη καριερα και ισως να μην τα καταφερετε.  καντε εσεις την προσπαθεια και αν τελικα δεν σας βγαινει, καντε κατι αλλο. δεν πειραζει.

Επεξ/σία από KilliK
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστω για την απαντηση

dvd commentaries εχω δει παρα πολλα (και ταινιες προφανως😃)

Για εξωτερικο δεν υπαρχει η οικονομικη δυνατοτητα αν και θα ηταν το καλυτερο

Ετσι κι αλλιως ειμαι σε πολυ πρωιμο σταδιο, δεν ξερω αν μπορω να το κανω επαγγελματικα δηλαδη, απλα μου αρεσουν οι ταινιες πολυ και παντα σε ο,τι εβλεπα προσπαθουσα να καταλαβω σε καθε σκηνη τι ειχε στο μυαλο του ο σκηνοθετης😄

Εχεις να προτεινεις καποιο καναλι/α σε youtube video?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, KilliK είπε

δεν χρεαιζεστε βιβλια. εχετε ολοκληρο ιντερνετ με απειρη πληροφορια για να σας βοηθησει στο ξεκινημα σας.

Εν μερει, το γνωριζω αυτο. Εχω βρει αρκετες απαντησεις απο το google περι του θεματος (εικονα, ηχος, βιντεο). Δεν χρειαζονται και παρα πολλα για αρχη, Τα βασικα τα ξερω.

film blogs και sites, youtube, vimeo,  κτλ με πληθος video tutorials για να μαθετε filmmaking. στο vimeo μαλιστα ανεβαζουν κυριως ερασιτεχνικα shorts και ασχολουνται κυριως με την τεχνη του σινεμα.

Παρακολουθω πολλους Ελληνες και μερικους ξενους youtubers και εχω βοηθηθει παρα πολυ, οσον αφορα το θεωρητικο κομματι.... 

επισης υπαρχουν δωρεαν online πανεπιστημια που διδασκουν filmmaking.

Αν ψαξω σοτ google ή ρωτησω τυχαιους σε ομαδες στο FB ή σε φορουμς, θα μου πουνε απειρες σχολες... αλλα ειναι παρα πολυ ακριβες για τα δικα μου στανταρ... για παραδειγμα ρωτησα σε μια σχολη, νομιζω ιδιωτικη πρεπει να ηταν, ποσο κανουν τα διδακτρα για 3 χρονια και μου ειπαν 10.000 χιλιαρικα και βαλε, μη σου πω οτι φτανει και τα 15.000 χιλιαρικα. Ας πουμε αυτα για μενα ειναι απιαστο ποσο. Μονο αν παρω δανειο και το ξεχρεωσω αφου παρω πτυχιο, απο τα εσοδα που θα βγαζω...

τωρα αν θελετε να το παρετε λιγο πιο σοβαρα, υπαρχουν οι αναλογες ιδιωτικες σχολες στην Αθηανα , καθως και το τμημα κινηματογραφου στου Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης. 

Για Θεσσαλονικη, καποια φθηνη ιδιωτικη σχολη θα προτιμουσα ή καποια κρατικη...αν υπαρχει.

αν ομως θελετε να το παρετε τελειως σοβαρα και εχετε τα λεφτα, πηγαιντε στο εξωτερικο να σπουδασετε.  πηγαιντε Αμερικη, Καλιφορνια. εκει ειναι οι καλυτερες σχολες και γινονται ολες οι δουλειες. γνωριζω φιλο ελληνα που πηγε εκει και κανει καριερα τωρα ως συνεργατης με μεγαλα ονοματα.

Λεφτα για εξωτερικο χλωμο. Εδω στην Ελλαδα που ρωτησα κανει κατι χιλιαρικα στις περισσοτερες σχολες, φαντασου στο εξωτερικο και ποσο μαλλον στην Αμερικη. Βεβαια στην Αμερικη, αν μπλεξεις εκει με παραγωγες αφου τελειωσεις τις σπουδες σου, μετα θα χεστεις στα φραγκα. Εχεις και πολυ περισσοτερους πορους εννοειτε σε σχεση με Ευρωπη...και καμια σχεση οι παραγωγες δικες μας με της Αμερικης Οι δικες μας ειναι πιστευω πολυ πισω, αλλα τι να περιμενεις αν δεν υπαρχουν τα φραγκα και οι καταλληλες γνωσεις και ηθοποιοι για ταινιες φαντασιας και δρασης σαν τις Αμερικανιες. Ολες ειναι στο ιδιο μοτιβο. Αντε οι Ισπανοι βγαζουν λιγο καλυτερες ταινιες, αλλα και παλι οι πιο πολλες που εχω δει εκει κυμαινονται. Εδω μια οπτικη ινα δεν μπορουν να περασουν στη γειτονια μου... 😂

αν δεν μπορειτε Αμερικη, τοτε στην Ευρωπη πηγαιντε Αγγλια να σπουδασετε και να εργαστειτε, εκει ειναι ο καλυτερος δευτερος προορισμος, αλλιως μετα Γαλλια. 

Αν ειναι να παω Ευρωπη (εξωτερικο) να σπουδασω το συγκεκριμενο, θα πηγαινα Ισπανια. Ειναι πιο μπροστα ο κινηματογραφος της πιστευω σε σχεση με τις υπολοιπες χωρες της Ε.Ε....και οι ηθοποιοι και η γλωσσα της, μαρεσουν περισσοτερο! Γενικα οι Ισπανοι το εχουν λιγο με τις ταινιες. Το Νετφλιξ γεματο με ισπανικες ταινιες ειναι (Ευρωπαϊκες).

αν ψαχνετε για σχολες και σας αρεσουν και τα videogames, προτεινω να βρειτε μια που να συνδυαζει σπουδες στο filmmaking και το game design. υπαρχουν αρκετες τετοιες και θα μπορειτε ετσι να δουλεψετε σε δυο κλαδους της ψυχαγωγιας, αντι εναν.

Αυτο που λες, το ειχε η Σχολη που ρωτησα, αλλα νομιζω ειναι ξεχωριστα και πληρωνεις για το καθενα ξεχωριστα. Ειναι σαν να σπουδαζεις ψυχολογος και επιλεγεις κατηγορια...Νευροψυχολογος, Παιδοψυχολογος, Ψυχοθεραπευτης κτλ... Αν οχι το ιδιο, καπως ετσι τλχ. Μια σχολη με ενα ονομα που περιεχει πολλους κλαδους. Μπορει να λεω και π@παριες τωρα, αλλα αν το δει καποιος που ξερει, ας απαντησει πανω σε αυτο. 

Gaming, δεν ασχολουμε φανατικα, αλλα που και που παιζω. Βεβαια....δεν θα με χαλουσε να δημιουργω ταινιες και games. Το καλυτερο! Θα γουσταρα απειρα! Αν μπω σε σχολη για film making, ε...σιγουρα θα ασχοληθω και με τη δημιουργια των games....

επισης ρωτηστε για περισσοτερες πληροφοριες σε κανα αλλο ελληνικο movie forum, οπως αυτο του cine.gr. 

Εκτος απο το cine.gr, ποια αλλα φορουμς ξερεις που να συζητανε για ταινιες και γενικα για αυτου του ειδους τα πραγματα....;;;;; (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ)

αγοραστε μια καμερα και αρχιστε να τραβατε οτι βλεπετε. βαλτε ενα δωρεαν movie editor και αρχιστε να φτιαχνετε τα δικα σας ταινιακια μικρου μηκους. παιξτε με τις ιδεες και την φαντασια σας.

Θα το ηθελα πολυ και παιζει να ειναι το μοναδικο πραγμα που σκεφτομαι αυτον τον καιρο, αλλα δεν εχω μια και αρχιζω σιγα-σιγα να μαζευω χρηματα για να αγορασω μια καλη entry level.

Σκεφτομαι αφου την αγορασω να ξεκινησω βιντεακια στυλ βλογκακια, review πολεων, σαν ενημερωτικα βιντεακια για πολεις και χωρες, να φτιαχνω ταινιες μικρου μηκους και οτι αλλο μπορω να παρουσιαζω στο Youtube με μια καμερα entry level. Εχει γινει μοδα πλεον. Και οι πιο ασχετοι εχουν καναλι και πιτα στους followers και τα views.... 😂😂😂😂 Αυτα για Youtube.

Εχω σκεφτει, βασικα πηρα ιδεα απο μια σειρα ξενη που ειδα, να δημιουργησω και εγω μια σειρα στο μελλον, ιδια με αυτην. Ισως να την κανω ακομη καλυτερη αν βρεθει καποιος να αγορασει την ιδεα μου...και γιατι οχι να συμμετασχω και σε αυτη τη σειρα. Αλλο ποιος θα παρει στα σοβαρα εναν τυχαιο που του ηρθε μια ιδεα για σειρα των 5 σεζον με 12 επεισοδια η καθε σειρα, για παραδειγμα; Κανενας προφανως.... Γιαυτο εαν σπουδαζα και με το καλο τελειωνα, θα ειχα μια ωθηση, ενα σπρωξιμο, ενα κινητρο ή οπως αλλιως θες πες το, για να ξεκηνουσα ααυτη τη σειρα που εχω στο μυαλο μου....

δειτε επισης ταινιες και online shorts.  οτι μπορειτε. και καθως τα βλεπετε, σκεφτειτε τι κανει ο σκηνοθετης, γιατι το κανει και πως το κανει. τρομερη πηγη εκμαθησης ειναι τα dvd commentaries των σκηνοθετων. ακουστε τα.

Αυτο που σου ειπα και παραπανω....Ετσι πηρα την ιδεα της σειρας που θα ηθελα να γυρισω καποια στιγμη στο μελλον... με την 1η ευκαιρια.

13 ώρες πριν, KilliK είπε

μονο μεσω της εμπειριας, θα αρχισετε να μαθαινετε filmmaking. και αργοτερα, αν μπορειτε, χωθειτε σε καποια παραγωγη. ακομη και να τους πηγαινετε το καφε. δεν εχει σημασια. να δειτε τι κανουν και να αποκτησετε εμπειρια

Ειναι και αυτο μια λυση σε αυτο που ανεφερα....

Επεξ/σία από Archilleo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, KilliK είπε

αυτα. καλη τυχη με την καριερα σας. υποψιν ειναι πολυ δυσκολη καριερα και ισως να μην τα καταφερετε.  καντε εσεις την προσπαθεια και αν τελικα δεν σας βγαινει, καντε κατι αλλο. δεν πειραζει.

Ολα τα επαγγελματα φιλε μου, δυσκολα ειναι... Το καθενα με την δυσκολια του. Ακομα και καποιος ο οποιος καθεται σε γραφειο κουραζεται (πνευματικα, εγκεφαλικα).

Αυτο το επαγγελμα σε κουραζει και σωματικα, αλλα περισσοτερο σε κουραζει εγκεφαλικα. Σκεψου ποση δουλεια, τρεξιματα θελεις να τραβηξεις την ταινια, βιντεο και ποση αλλη, διπλασια/τριπλασια δουλεια πρεπει να κανεις με το μονταζ, επεξεργασια βιντεο/ταινιας, ενσωματωση ηχου, επεξεργασια υποτιτλων, ενσωματωση υποτιτλων, συγχρονισμο κτλ κτλ.... 

Εδω, ξεκινησα να κανω επεξεργασια υποτιτλων για μια ταινια που κατεβασα μαζι με υποτιτλους και μου πηρε ωρες. Μπορει και πανω απο 6 ωρες να μου πηρε. Να φανταστεις οτι οι υποτιτλοι ηταν κατεβασμενοι για την συγκεκριμενη ταινια, που αυτο σημαινει οτι ηταν ετοιμοι, συγχρονισμενοι, ορθογραφικα σωστοι, απλα σε πολλα σημεια ειχε μερικα μικρα λαθακια που επρεπε να την ξεκινησω απο την αρχη να την βλεπω με τους υποτιτλους μαζι ταυτοχρονα με ειδικο προγραμμα επεξεργασιας υποτιτλων και να διορθωσω αυτα τα λαθη, που ειναι κυριως τονοι, ονοματα απο αγγλικα σε ελληνικα να τα μετατρεψεις, σημεια στιξης λαθος, μερικες λεξεις, τιτλους, μερικες φορες να τους συγχρονιζεις, να προσθετεις κειμενο, να αφερεις κ.ο.κ. Σκεψου λοιπον, να το κανεις αυτο απο την αρχη, απο το 0.

Τα ματια σου γινονται κατακοκκινα και νομιζεις οτι θα σταξουν αιμα.... Εγω αυτο νιωθω καθε φορα που κανω διορθωσεις σε ετοιμους υποτιτλους κατεβασμενους. ΖΟΜΠΙ πραγματικα. 

Φαντασου ποσο πιο χαλια θα αισθανομαι οταν ολα αυτα τα "ευκολα" και "ωραια" του κινηματογραφου και της επεξεργασιας τα ξεκιναω απο το 0..... 😋

Σε ευχαριστω btw!!!! ☺️

Επεξ/σία από Archilleo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μπερδεύετε τη σκηνοθεσία με την κινηματογράφηση (φυσιολογικό) ή τη σκηνοθεσία θεάτρου αλλά αυτά είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα
η σκηνοθεσία είναι διοικητική θέση, οπότε αυτά που σκέφτεστε είναι εκτός (δεν σας κριτικάρω, να βοηθήσω θέλω)

αν και δεν αφορούν το αρχικό ερώτημα αφού ουσιαστικά μιλάει για άλλο πράγμα, γράφω μερικά πράγματα παρακάτω για να καταλάβετε τι είναι σκηνοθεσία κι έτσι να ξέρει κι εκείνος που ρώτησε τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο

η σκηνοθεσία απαιτεί μακροχρόνιες σπουδές αλλά κυρίως μακροχρόνια εργασία στον κλάδο, οτιδήποτε άλλο δεν είναι σκηνοθεσία

το πρώτο που θα σας έρθει στο μυαλό είναι "μα ο τάδε σκηνοθέτησε το τάδε video" κτλ...
σωστά, σε ένα unboxing video στο youtube θα υπάρχει άνθρωπος που θα αναλάβει την όποια σκηνοθεσία χρειαστεί
αυτό το άτομο μπορεί για αυτό το video να πούμε πως είναι ο σκηνοθέτης
φυσικά αυτό δεν τον κάνει σκηνοθέτη γενικότερα όπως δεν σε κάνει φοροτεχνικό το να συμπληρώσεις μόνος σου τη φορολογική σου δήλωση
σκεφτείτε τί διαφορά γνώσεων υπάρχει μεταξύ ενός φοροτεχνικού και κάποιου που απλώς συμπλήρωσε μερικά κουτάκια βάσει των οδηγιών
με την έννοια του ερασιτεχνικού video, εννοείται πως οποιοσδήποτε μπορεί να είναι σκηνοθέτης με την ευρεία έννοια, χωρίς καθόλου γνώσεις και δεν το λέω υποτιμητικά απλά τονίζω πως είναι διαφορετικά πράγματα

τώρα που το διαχωρίσαμε αυτό, καταλαβαίνετε πως σκηνοθέτης με την στενή έννοια δεν γίνεται κάποιος από κάποια σεμινάρια και tutorial στο internet γιατί αυτές οι γνώσεις δεν επαρκούν ούτε κατελάχιστο αλλά επίσης και γιατί τα περισσότερα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με την σκηνοθεσία (ναι ακόμη και αυτά που μιλάνε για σκηνοθεσία) αλλά περισσότερο με την παραγωγή και την κινηματογράφηση που είναι διαφορετικά πράγματα
σκηνοθέτης χωρίς σπουδές δεν γίνεσαι γιατί πολύ απλά δεν έχεις τις αναγκαίες γνώσεις που χρειάζονται (μιλάμε για σήμερα έτσι)
ερασιτέχνες δημιουργοί που έχουν κάνει έργα μεγάλου μήκους υπάρχουν χιλιάδες θα μου πείτε
αλλά αν το ψάξετε θα δείτε πως ουσιαστικά αυτοί είχαν το ρόλο του παραγωγού ή του κινηματογραφιστή και συνήθως κάποιος άλλος έχει κάνει τη δουλειά που δεν έκαναν εκείνοι απλά δεν τον γράψανε σκηνοθέτη στα credits
η πιο κοντινή επιλογή για σπουδές είναι κάποια σχολή σκηνοθεσίας
υπάρχουν αρκετές σχολές σκηνοθεσίας μεγάλης διάρκειας σπουδών στο εξωτερικό (το κόστος είναι μεγάλο βέβαια)

το κυριότερο που μας διαφεύγει είναι το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή η εργασία
από καμμία σχολή δεν βγαίνεις σκηνοθέτης γιατί η σκηνοθεσία δεν είναι τέχνη όπως φαντάζεστε αλλά διοικητική θέση
να το πω απλά για να το καταλάβετε, είναι σαν να λες θα τελειώσω διοίκηση επιχειρήσεων και θα γίνω διοικητής σε ένα υποκατάστημα της ΔΕΗ, αυτό δεν γίνεται
όσο χαμηλά και να είναι, από καμμία σχολή δεν βγαίνεις κάτι τέτοιο, για την ακρίβεια ούτε προϊστάμενος δεν βγαίνεις κανονικά
το να ρωτάς πως θα γίνω σκηνοθέτης είναι πραγματικά σαν να ρωτάς πως γίνομαι πρωθυπουργός πχ
μα και να ανοίξει σχολή πρωθυπουργού δεν σημαίνει πως όταν την τελειώσεις, είσαι αυτόματα πρωθυπουργός
δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέω, νομίζω το παράδειγμα είναι πολύ παραστατικό, πρωθυπουργός δεν είναι μια ικανότητα που έχει ένα άτομο αλλά μια θέση την οποία υπηρετεί

δεν ξέρω αν βοήθησα καθόλου, ο λόγος που της παρερμηνείας είναι ότι στην ελλάδα ακόμη και οι επαγγελματίες (ηθοποιοί κτλ) νομίζουν πως σκηνοθέτης είναι ο κινηματογραφιστής ή ο σκηνο-θέτης του θεάτρου, οπότε αυτό έχει περάσει και σε όλους εμάς

καλή συνέχεια, και για να βοηθήσω (μετά από αυτό το σεντόνι) λίγο και στο αρχικό ερώτημα, η καλύτερη διαδρομή που συνιστώ είναι να γνωρίσεις και άλλο ερασιτέχνη κόσμο που ενδιαφέρεται για έργα σαν κι αυτό που σε ενδιαφέρει κι εσένα και να σχηματίσεις ένα group ερασιτεχνών/εθελοντών, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη επιλογή

Επεξ/σία από teoepi2
  • Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, teoepi2 είπε

ναι φίλε μου καταλαβαίνω τι λες (λογιστής είμαι 😁) και ευχαριστώ για την απάντηση

δεν είπα ότι θα δω ένα tutorial και θα βγω σκηνοθέτης προφανώς 😁, απλά σα χόμπι αρχικά και βλέπουμε να δω κάποια βασικά πράγματα θέλω

θεωρητικές βασικές γνώσεις υπάρχουν για τα πάντα και χρειάζονται, το επαγγελματικό μετά εννοείται είναι εντελώς διαφορετικό

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, teoepi2 είπε

μπερδεύετε τη σκηνοθεσία με την κινηματογράφηση (φυσιολογικό) ή τη σκηνοθεσία θεάτρου αλλά αυτά είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα
η σκηνοθεσία είναι διοικητική θέση, οπότε αυτά που σκέφτεστε είναι εκτός (δεν σας κριτικάρω, να βοηθήσω θέλω)

αν και δεν αφορούν το αρχικό ερώτημα αφού ουσιαστικά μιλάει για άλλο πράγμα, γράφω μερικά πράγματα παρακάτω για να καταλάβετε τι είναι σκηνοθεσία κι έτσι να ξέρει κι εκείνος που ρώτησε τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο

η σκηνοθεσία απαιτεί μακροχρόνιες σπουδές αλλά κυρίως μακροχρόνια εργασία στον κλάδο, οτιδήποτε άλλο δεν είναι σκηνοθεσία

το πρώτο που θα σας έρθει στο μυαλό είναι "μα ο τάδε σκηνοθέτησε το τάδε video" κτλ...
σωστά, σε ένα unboxing video στο youtube θα υπάρχει άνθρωπος που θα αναλάβει την όποια σκηνοθεσία χρειαστεί
αυτό το άτομο μπορεί για αυτό το video να πούμε πως είναι ο σκηνοθέτης
φυσικά αυτό δεν τον κάνει σκηνοθέτη γενικότερα όπως δεν σε κάνει φοροτεχνικό το να συμπληρώσεις μόνος σου τη φορολογική σου δήλωση
σκεφτείτε τί διαφορά γνώσεων υπάρχει μεταξύ ενός φοροτεχνικού και κάποιου που απλώς συμπλήρωσε μερικά κουτάκια βάσει των οδηγιών
με την έννοια του ερασιτεχνικού video, εννοείται πως οποιοσδήποτε μπορεί να είναι σκηνοθέτης με την ευρεία έννοια, χωρίς καθόλου γνώσεις και δεν το λέω υποτιμητικά απλά τονίζω πως είναι διαφορετικά πράγματα

τώρα που το διαχωρίσαμε αυτό, καταλαβαίνετε πως σκηνοθέτης με την στενή έννοια δεν γίνεται κάποιος από κάποια σεμινάρια και tutorial στο internet γιατί αυτές οι γνώσεις δεν επαρκούν ούτε κατελάχιστο αλλά επίσης και γιατί τα περισσότερα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με την σκηνοθεσία (ναι ακόμη και αυτά που μιλάνε για σκηνοθεσία) αλλά περισσότερο με την παραγωγή και την κινηματογράφηση που είναι διαφορετικά πράγματα
σκηνοθέτης χωρίς σπουδές δεν γίνεσαι γιατί πολύ απλά δεν έχεις τις αναγκαίες γνώσεις που χρειάζονται (μιλάμε για σήμερα έτσι)
ερασιτέχνες δημιουργοί που έχουν κάνει έργα μεγάλου μήκους υπάρχουν χιλιάδες θα μου πείτε
αλλά αν το ψάξετε θα δείτε πως ουσιαστικά αυτοί είχαν το ρόλο του παραγωγού ή του κινηματογραφιστή και συνήθως κάποιος άλλος έχει κάνει τη δουλειά που δεν έκαναν εκείνοι απλά δεν τον γράψανε σκηνοθέτη στα credits
η πιο κοντινή επιλογή για σπουδές είναι κάποια σχολή σκηνοθεσίας
υπάρχουν αρκετές σχολές σκηνοθεσίας μεγάλης διάρκειας σπουδών στο εξωτερικό (το κόστος είναι μεγάλο βέβαια)

το κυριότερο που μας διαφεύγει είναι το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή η εργασία
από καμμία σχολή δεν βγαίνεις σκηνοθέτης γιατί η σκηνοθεσία δεν είναι τέχνη όπως φαντάζεστε αλλά διοικητική θέση
να το πω απλά για να το καταλάβετε, είναι σαν να λες θα τελειώσω διοίκηση επιχειρήσεων και θα γίνω διοικητής σε ένα υποκατάστημα της ΔΕΗ, αυτό δεν γίνεται
όσο χαμηλά και να είναι, από καμμία σχολή δεν βγαίνεις κάτι τέτοιο, για την ακρίβεια ούτε προϊστάμενος δεν βγαίνεις κανονικά
το να ρωτάς πως θα γίνω σκηνοθέτης είναι πραγματικά σαν να ρωτάς πως γίνομαι πρωθυπουργός πχ
μα και να ανοίξει σχολή πρωθυπουργού δεν σημαίνει πως όταν την τελειώσεις, είσαι αυτόματα πρωθυπουργός
δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέω, νομίζω το παράδειγμα είναι πολύ παραστατικό, πρωθυπουργός δεν είναι μια ικανότητα που έχει ένα άτομο αλλά μια θέση την οποία υπηρετεί

δεν ξέρω αν βοήθησα καθόλου, ο λόγος που της παρερμηνείας είναι ότι στην ελλάδα ακόμη και οι επαγγελματίες (ηθοποιοί κτλ) νομίζουν πως σκηνοθέτης είναι ο κινηματογραφιστής ή ο σκηνο-θέτης του θεάτρου, οπότε αυτό έχει περάσει και σε όλους εμάς

καλή συνέχεια, και για να βοηθήσω (μετά από αυτό το σεντόνι) λίγο και στο αρχικό ερώτημα, η καλύτερη διαδρομή που συνιστώ είναι να γνωρίσεις και άλλο ερασιτέχνη κόσμο που ενδιαφέρεται για έργα σαν κι αυτό που σε ενδιαφέρει κι εσένα και να σχηματίσεις ένα group ερασιτεχνών/εθελοντών, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη επιλογή

Φυσικα και δεν ειναι ιδιο ποστο (ιδια εργασια/επαγγελμα) και οτι απλα συνεργαζονται και οτι εχουν την πιο στενη "σχεση" το χωρο εργασιας τους (παραγωγης ταινιας)....

Ευχαριστουμε για την ενημερωση btw! :)

Επεξ/σία από Archilleo
  • 3 μήνες μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...