Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, coreman7 είπε

Oκ για τα παιχνιδια, απλως ρωτησα για τον Προγραμματισμο αν ξερει κανεις τι μετραει!

Aναλογα το προγραμμα. Αυτα που εκμεταλλευονται πολλα threads ο 2600x ειναι καλυτερος. Αυτα με single thread o 8400 ειναι καλυτερος.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, coreman7 είπε

Oκ για τα παιχνιδια, απλως ρωτησα για τον Προγραμματισμο αν ξερει κανεις τι μετραει!

coreman7, σου απάντησα και παραπάνω, τρέξε το simulation σου στη cpu που έχεις τώρα και με ένα monitor πρόγραμμα (πχ hwinfo) δες αν κάνει χρήση και των 6 cores του FX 6300 που έχεις. Αν όχι, τότε κάνε compile και με MPI enabled και δοκίμασε πάλι. Αν θες ετοίμασε ένα archive με το εκτελέσιμο και τα δεδομένα που χρησιμοποιείς για να στο δοκιμάσουμε (εγώ έχω Ryzen 1700X)

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, malakudi είπε

coreman7, σου απάντησα και παραπάνω, τρέξε το simulation σου στη cpu που έχεις τώρα και με ένα monitor πρόγραμμα (πχ hwinfo) δες αν κάνει χρήση και των 6 cores του FX 6300 που έχεις. Αν όχι, τότε κάνε compile και με MPI enabled και δοκίμασε πάλι. Αν θες ετοίμασε ένα archive με το εκτελέσιμο και τα δεδομένα που χρησιμοποιείς για να στο δοκιμάσουμε (εγώ έχω Ryzen 1700X)

Ωχ συγγνωμη θα μου διεφυγε!

Εγινε ναι! Θα το κανω σε λιγο γιατι πρεπει να μπω Ubuntu και θα τα στειλω εδω! :) 

Ευχαριστω για το ενδιαφερον!

ε

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, coreman7 είπε

Ωχ συγγνωμη θα μου διεφυγε!

Εγινε ναι! Θα το κανω σε λιγο γιατι πρεπει να μπω Ubuntu και θα τα στειλω εδω! :) 

Ευχαριστω για το ενδιαφερον!

ε

Αν τρέχει σε linux, δες το load των cores με το htop, το hwinfo είναι για Windows. Έχω debian9, μπορώ να το δοκιμάσω αν ετοιμάσεις ένα πακετάκι.

Επεξ/σία από malakudi
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To μοναδικο Benchmark που βρηκα σχετικα με compiling ειναι αυτο (δεν ξερω αν σου κανει ,δεν εχω ιδεα απο αυτα)

190854365_.png.b170addc043092e20055cb4f9928416d.png

και μια ψιλοσχετικη ερωτηση που βρηκα στο reddit

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/652irm/question_ryzen_benchmarks_focused_on_programming/

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
2 ώρες πριν, coreman7 είπε

Γεια σας παιδια!

Εβλεπα τα μυνηματα σας, και δεν τα καταλαβαινα ολα ειδικα απο κατι περιεργες ορολογιες, αλλα τα κοιταγα στο γουγλ. Εψαξα λιγο παραπανω, και χθες ηρθε ενας φιλος μου που ειναι στην Πληροφορικη και τον ρωτησα λιγο παραπανω απο αυτα που ηξερε μου εδειξε καποιες κατευθυνσεις ως προς το τι θα κοιταξω. Η αληθεια ειναι οτι μεχρι χθες ημουν ΤΕΛΕΙΩΣ σιγουρος οτι θα παω με τον 2600x (Παρεπιπτωντος, δεν μετραει το Budget, και οτι δωσω σε RAM/CPU/Mobo, γυρω στα 400+κατι και GPU  θα παρω μονος μ οτανβγουν οι 11xx).

O λογος που θα πηγαινα στον 2600x ηταν επειδη, εφοσον θα κανω μια φορα αγορα υπολογιστη, προτιμουσα να χασω λιγο στα παιχνιδια, εφοσον δεν θα επαιρνα Bdies, και να κερδισω λιγο σε αυτα που κανω στη σχολη (που αλλωστε θα τα κανω και για τα επομενα χρονια).

Παρ'ολα αυτα προσεξα οτι λεγατε για multitasking Και 2 οθονες και Rendering Και κατι τετοια που εγω δεν θα εκανα ποτε.  Και κοιταζα καθημερινα στο YouTube οπου πετυχα αυτο το βιντεο: 

Kαι λεει οτι για Programming (!) οι Ιντελ μαλλον ειναι καλυτεροι!!!??

Εγω πιστευα οτι ενα προγραμμα, σε μια γλωσσα προγραμματισμου (πχ Python) χρησιμοποιει ολα τα θρεντς. Αλλα τελικα απο οτι κοιταξα συνηθως μετραει το IPC και οχι το Hyperthreading??

Προβληματισηκα λιγο και κοιταξα, συγκεκρημενα, το Κωδικα προσομοιωσης που τρεχω ηδη και κατα ποσο τον βοηθανε τα παραπανω θρεντς.

Συγκεκρημενα ειναι αυτος: http://plutocode.ph.unito.it/ , και αν παει κανεις στο Userguide και ψαξει για Parallel Processing (Που νομιζω οτι ειναι η χρηση ολων των πυρηνων? (ομως πυρήνων-6,6- ή θρεντς -6,12-? αυτο δεν το ξερω)) λεει για MPI  που στο γκουγκλ δινει αυτο 

https://en.wikipedia.org/wiki/Message_Passing_Interface

Eμενα, σκεφτειτε οτι μετραει αρκετα ο χρονος που θα εκτελεσει την προσομοιωση, γιατι  τωρα περιμενω πχ 1 ωρα για μια μεγαλη προσομοίωση, αν αυτο γινει 20 ή 10 λεπτα εχει σημασια γιατι θα βγαλω περισσοτερες σε μια μερα! Αρα αυτο ειναι το κριτηριο μου γι ατη δουλεια.

Οσον αφορα τα παιχνιδια, απο οτι εχω καταλαβει μετραει σιγουρα το IPC και ξερω (δεδομενου οτι δεν βγαινω για μπνταις κτλ) οτι ο 8400/8500/8600νονΚ ειναι καλυτεροι (Λογικα αν παρω ιντελ θα παρω 8500 ή 8600 αφου ανεβηκα λιγο στο μπατζετ) και εγω τα παιζω παντα Full Lows + Τextures Medium (ανεξαρτητως παιχνιδι, ακομη και στο LoL ετσι παιζω, csgo κτλ ειναι μαστ ολα λοου, και ασε που θελω οσο περισσοτερα φπσ για τα 144hz)

Οποτε αν γνωριζει κανεις σας, με τα δυο λινκς που σας εστειλα(του κωδικα και του MPI), και δεδομενου οτι δεν εχει σχεση η καρτα γραφικων στη προσομοιωση αυτη (Νμζω οτι χρησιμοποιει C και Python ο παραπανω κωδικας αλλα δνε τον εχω πειραξει γιατι δεν χρειαστηκε ποτε καποια διορθωση), ποιος επεξεργαστης θα αποδιδει γρηγοροτερα, θα με βοηθουσε ειλικρινα, γιατι εχω κοιταξει  reddit toms'hardware αλλα εδω ειστε λιγο πιο συζητησιμοι :)

Καταρχάς σε ipc δεν έχουν μεγάλη διαφορά οι CL από τους zen (~10%). Εκεί που διαφέρουν είναι στο STP επειδή οι CL κλοκάρουν αρκετά παραπάνω και στο latency λόγω ring bus. Αν και πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε που χρησιμοποιούσα python (και μάλιστα με AMD επεξεργαστή έναν athlon XP), δε θυμάμαι να είχε θέματα τότε σε σχέση με τους p3/p4. Βέβαια οι athlon xp ήταν ιδιάζουσα περίπτωση καθώς με χαμηλότερα ρολόγια είχαν λίγο καλύτερο STP από τους αντίστοιχους labeled p4. Γενικά στον προγραμματισμό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο compiler/interprenter. Αν είναι καθαρά intel based που είναι αρκετοί τότε και η αντίστοιχη γλώσσα μηχανής που θα τρέχει ο cpu θα είναι πιο streamlined στην intel αρχιτεκτονική. Αν είναι πιο open source δε θα έχουν μεγάλες διαφορές. Εννοείται αν ένα πρόγραμμα αξιοποιεί πλήρως 12 threads ο 8600 θα είναι αρκετά πιο αργός από τον 2600, ανεξάρτητα από το ipc/stp advantage.

Όσο αφορά το gaming τα έχουμε ξαναγράψει, αν υποθέσουμε οτι η μελλοντική 1160/RTX2060 ή όπως αλλιώς την ονομάσουν τελικά έχει περίπου ~1070 performance δε θα σε κόβει σε 1080p high settings ούτε ο 2600x ούτε ο 8600 - η κάρτα θα είναι το bottleneck και πάλι.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, ilos είπε

Καταρχάς σε ipc δεν έχουν μεγάλη διαφορά οι CL από τους zen (~10%). Εκεί που διαφέρουν είναι στο STP επειδή οι CL κλοκάρουν αρκετά παραπάνω και στο latency λόγω ring bus. Αν και πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε που χρησιμοποιούσα python (και μάλιστα με AMD επεξεργαστή έναν athlon XP), δε θυμάμαι να είχε θέματα τότε σε σχέση με τους p3/p4. Βέβαια οι athlon xp ήταν ιδιάζουσα περίπτωση καθώς με χαμηλότερα ρολόγια είχαν λίγο καλύτερο STP από τους αντίστοιχους labeled p4. Γενικά στον προγραμματισμό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο compiler/interprenter. Αν είναι καθαρά intel based που είναι αρκετοί τότε και η αντίστοιχη γλώσσα μηχανής που θα τρέχει ο cpu θα είναι πιο streamlined στην intel αρχιτεκτονική. Αν είναι πιο open source δε θα έχουν μεγάλες διαφορές. Εννοείται αν ένα πρόγραμμα αξιοποιεί πλήρως 12 threads ο 8600 θα είναι αρκετά πιο αργός από τον 2600, ανεξάρτητα από το ipc/stp advantage.

Όσο αφορά το gaming τα έχουμε ξαναγράψει, αν υποθέσουμε οτι η μελλοντική 1160/RTX2060 ή όπως αλλιώς την ονομάσουν τελικά έχει περίπου ~1070 performance δε θα σε κόβει σε 1080p high settings ούτε ο 2600x ούτε ο 8600 - η κάρτα θα είναι το bottleneck και πάλι.

Eυχαριστω, αυτο ηθελα να μαθω και εγω, θα βαλω  σε καμια ωρα και κατι να τρεξω το Κωδικα και θα στειλω σκρινσοτς.

Μαλλον η σωστη επιλογη ειναι ο Ryzen, δεδομενου και του Upgradeability (οσο μπορει να προσφερει μια ASUS B450 Plus / Asrock Pro4 ).

Εψαχνα στο Μanual  http://plutocode.ph.unito.it/userguide.pdf να βρω κατι για αυτα που ειπες αλλα δεν νμζω να λενε και πολλα

:) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το PLUTO υποστηρίζει μέχρι 262.144 cores βάσει αυτού(5η σελίδα): 

http://astro.uchicago.edu/RosnerFest2017/depot/talk-mignone-andrea.pdf

Όμως έχει σημασία α) το είδος των προσομοιώσεων που εσύ τρέχεις και β) το γεγονός ότι αυτό το core scaling δεν είναι γραμμικό. Όπως βλέπεις χρειάζονται 10^4 cores(10.000 cores) για περίπου τετραπλασιασμό των επιδόσεων με single threaded cores. Ανάλογα ισχύουν και για HT cores. Συμφέρουν τα ταχύτερα cores. Αν τώρα έχεις διπύρηνο θα δεις μεγάλη διαφορά από το ένα στα δύο cores. Μην περιμένεις την ίδια διαφορά από 6 threads(8600K) σε 12 threads(2600X). Ούτε καν το 1/4 θα έλεγα.

Στα games δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης, πόσω μάλλον αν είσαι από αυτούς που ρίχνουν settings για να πιάσουν τα μέγιστα καρέ. 8600K με ram στα 3000-3400 ανάλογα με το τι αντέχεις οικονομικά. Μαζί με μία ψύκτρα των 30-40€ για oc στα 4,7Ghz ή και παραπάνω. Άλλωστε είναι συνηθέστερο να βλέπεις intel optimized παρά AMD optimized games. Και ο κακογραμμένος κώδικας(π.χ. Battlefield 5 alpha version) επίσης τρέχει καλύτερα σε intel ακόμα και στα ίδια ρολόγια με AMD.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Όμως έχει σημασία α) το είδος των προσομοιώσεων που εσύ τρέχεις και β) το γεγονός ότι αυτό το core scaling δεν είναι γραμμικό. Όπως βλέπεις χρειάζονται 10^4 cores(10.000 cores) για περίπου τετραπλασιασμό των επιδόσεων με single threaded cores. Ανάλογα ισχύουν και για HT cores. Συμφέρουν τα ταχύτερα cores. Αν τώρα έχεις διπύρηνο θα δεις μεγάλη διαφορά από το ένα στα δύο cores. Μην περιμένεις την ίδια διαφορά από 6 threads(8600K) σε 12 threads(2600X). Ούτε καν το 1/4 θα έλεγα.

Στα games δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης, πόσω μάλλον αν είσαι από αυτούς που ρίχνουν settings για να πιάσουν τα μέγιστα καρέ. 8600K με ram στα 3000-3400 ανάλογα με το τι αντέχεις οικονομικά. Μαζί με μία ψύκτρα των 30-40€ για oc στα 4,7Ghz ή και παραπάνω. Άλλωστε είναι συνηθέστερο να βλέπεις intel optimized παρά AMD optimized games. Και ο κακογραμμένος κώδικας(π.χ. Battlefield 5 alpha version) επίσης τρέχει καλύτερα σε intel ακόμα και στα ίδια ρολόγια με AMD.

με 400 ευρω μπατζετ για cpu ram mobo εσυ προτεινε 8600k + ψυκτρα ....

Δημοσ.

Θέλει κάτι να του μείνει για χρόνια. Αν κάνει περικοπές σε εργαλείο για την δουλειά του, για να γλιτώσει πόσα που φεύγουν κάθε μέρα για αστείους λόγους χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, είναι δικό του θέμα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, akoinonitos είπε

με 400 ευρω μπατζετ για cpu ram mobo εσυ προτεινε 8600k + ψυκτρα ....

244 8600k

https://www.skroutz.gr/s/12979207/Intel-Core-i5-8600K-Box.html

36 ευρω ψυκτρα για 4.7 all core

https://www.skroutz.gr/s/6398412/Cryorig-H7.html

Ram 16gb 3200cl16 158

https://www.skroutz.gr/s/7730092/G-Skill-RipjawsV-16GB-DDR4-3200MHz-F4-3200C16D-16GVKB.html

440 συνολο

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Arkin είπε

Μητρικη δεν θα βαλει το παιδι στα χερια θα τα κραταει και θα λεει εχω συστημα γαματο 😛

• Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Δεν δείχνει αυτό το γράφημα, δε το διάβασες σωστά. Ίσα ίσα δείχνει σχεδόν γραμμική αύξηση άρα είναι highly parallel capable το πρόβλημα. Ο κάτω άξονας δείχνει το 10^4 και το 10^5, δεν ξεκινάει από το 0 αλλά αν κρίνω από το scale ξεκινά από το 10^3. Δηλαδή συγκρίνει αύξηση σε cores από 10^3 ως 10^5 (100) και η αύξηση είναι λίγο κάτω από 100.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, akoinonitos είπε

Μητρικη δεν θα βαλει το παιδι στα χερια θα τα κραταει και θα λεει εχω συστημα γαματο 😛

Ααα και μητρικη ειπες? Ε δεν βγαινει ρε παιδια αν ειναι με 400 ευρω. Τουλαχιστον 550 για το παραπανω συνδιασμο. 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...