Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή το οποίο από τον κατασκευαστή είναι ρυθμισμένο να δουλεύει σε έναν συγκεκριμένο φάκελο εγκατάστασης στον C.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι οτι το έχω βάλει και σε ένα laptop thinkpad και για λόγους ασφαλείας θέλω να τον κρυπτογραφήσω το συγκεκριμένο φάκελο με κωδικό.

Στα προγράμματα κρυπτογράφησης όμως δεν υπάρχει επιλογή για κρυπτογράφηση υπάρχοντος φακέλου.Έχει επιλογή είτε ολόκληρου του δίσκου , πράγμα το οποίο δεν θέλω , είτε να δεσμεύσει έναν χώρο με συγκεκριμένη χωρητικότητα που θα του πω εγώ.

Έτσι πρόχειρα που κοίταξα κάτι screenshot , το veracrypt πχ έχει μεν να κρυπτογραφήσει τον C που είναι το πρόγραμμά μου αλλά ολόκληρο.Δεν έχει επιλογή για μεμονωμένο φάκελο.

Ένα άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιώ χρόνια για κρυπτογράφηση usb stick , το Rohos , πάλι δεν έχει την επιλογή που θέλω.

Μήπως τυχόν γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να παρακάμψω αυτό τον περιορισμό;

Επεξ/σία από tarantules
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tarantules είπε

Έχω εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή το οποίο από τον κατασκευαστή είναι ρυθμισμένο να δουλεύει σε έναν συγκεκριμένο φάκελο εγκατάστασης στον C.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι οτι το έχω βάλει και σε ένα laptop thinkpad και για λόγους ασφαλείας θέλω να τον κρυπτογραφήσω το συγκεκριμένο φάκελο με κωδικό.

Στα προγράμματα κρυπτογράφησης όμως δεν υπάρχει επιλογή για κρυπτογράφηση υπάρχοντος φακέλου.Έχει επιλογή είτε ολόκληρου του δίσκου , πράγμα το οποίο δεν θέλω , είτε να δεσμεύσει έναν χώρο με συγκεκριμένη χωρητικότητα που θα του πω εγώ.

Έτσι πρόχειρα που κοίταξα κάτι screenshot , το veracrypt πχ έχει μεν να κρυπτογραφήσει τον C που είναι το πρόγραμμά μου αλλά ολόκληρο.Δεν έχει επιλογή για μεμονωμένο φάκελο.

Ένα άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιώ χρόνια για κρυπτογράφηση usb stick , το Rohos , πάλι δεν έχει την επιλογή που θέλω.

Μήπως τυχόν γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να παρακάμψω αυτό τον περιορισμό;

το Veracrypt κρυπτογραφεί ΚΑΙ αρχεία/φακέλους. Συγκεκριμένα επιλέγεις Create Volume / Create an encrypted file container - η πρώτη επιλογή είναι /  Standard Veracrypt volume / εισάγεις όνομα του κρυπτογραφημένου αρχείου/φάκελου που επιθυμείς / εισάγεις επιθυμητό μέγεθος  και NTFS  και δημιουργεί το κρυπτογραφημένο αρχείο/φάκελο.

Σε αυτό έχεις προσπέλαση μετά με mount....  Μπορείς να το ανοίξεις και να βάλεις ότι περιεχόμενο επιθυμείς. 

Το Veracrypt εσωτερικά το χειρίζεται ως "δίσκο" αλλά εσένα δεν σε απασχολεί αυτό, κρυπτογραφημένο αρχείο/φάκελο  θέλεις....

Επεξ/σία από Sant
Δημοσ.

Μα δεν θέλω να κρυπτογραφήσω αρχείο αλλά ολόκληρο φάκελο και μάλιστα σε συγκεκριμένη θέση στον δίσκο C.Μπορεί αυτό να γίνει;

Δημοσ.

Ναι ναι διόρθωσα το Post μου, Κάνεις όλη τη διαδικασία που σου περιέγραψα και όταν ανοίξεις το κρυπτογραφημένο "αρχείο" - container στην ουσία, βάζεις μέσα το φάκελο που επιθυμείς. Θα πρέπει όμως από την αρχή, από την δημιουργία του κρυπτογραφημένου container να ορίσεις ένα σεβαστό μέγεθος ώστε να χωράει το φάκελο που επιθυμείς να κρυπτογραφήσεις και τυχόν μελλοντικές ανάγκες βλέψεις...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οκ.Θα το δοκιμάσω.Ευχαριστώ

-edit-

Μάλον δεν κατάλαβες τι θέλω να κάνω.τελικά αυτό που λες δεν γίνεται.Ναι μεν έφτοιαξα το volume που λες αλλά δεν έχει επιλογή να κλειδώσω το πρόγραμμα που θέλω που βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση στον C.

O φάκελος είναι πχ ο C:\Program. Πως θα τον κλειδώσω ;

Επεξ/σία από tarantules
Επισκέπτης
Δημοσ.

Αν κλειδώσεις το πρόγραμμα μετά πως θα εκτελείται;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, elorant είπε

Αν κλειδώσεις το πρόγραμμα μετά πως θα εκτελείται;

Όταν δεν χρησιμοποιώ το laptop και το έχω κλειστό το θέλω κλειδωμένο.Όταν ανοίγω το laptop , για να το τρέξω να χρειάζεται να βάλω κωδικό.Δεν είπα πουθενά οτι θέλω να το τρέχω κλειδωμένο.

Επεξ/σία από tarantules
Επισκέπτης
Δημοσ.

Αυτό που θες, με τον τρόπο που το θες δεν γίνεται. Είτε θα κρυπτογραφήσεις όλο τον δίσκο, είτε θα φτιάξεις ένα ξεχωριστό volume/partition και θα είναι αυτό κρυπτογραφημένο. Εναλλακτικά μπορείς να κλειδώσεις την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά πρέπει να έχεις πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να μην παιδεύεσαι με πολλά προγράμματα μπορείς να κάνεις το εξής.

Θα συμπιέσεις τον φάκελο Program με το winrar, θα του βάλεις κωδικό και θα επιλέξεις να κλειδώσεις και τα file names.

TCI5Ka.jpg

Δώσε αν θέλεις στο Archive name ένα όνομα που θέλεις εσύ και πάτα Browse για να του πεις που να το συμπιέσει.
Πριν πατήσεις ΟΚ θα τσεκάρεις να δημιουργήσει sfx (αυτοαποσυμπιεζόμενο αρχείο).
Μετά στην καρτέλα Advanced θα πατήσεις SFX Options και στο παράθυρο που θα ανοίξει, στην καρτέλα General, θα γράψεις C:\ στο Path to extract.

9ULqwD.jpg\

Στη συνέχεια θα πας στην καρτέλα Setup και θα δώσεις το όνομα αρχείου που θέλεις να εκτελεστεί μετά την αποσυμπίεση μαζί με το path, δηλαδή Program\file.exe (το file το αλλάζεις στο όνομα του εκτελέσιμου).
Μετά στην καρτέλα Modes θα επιλέξεις Hide All.
Τέλος, στην καρτέλα Update, στο τμήμα Overwrite θα επιλέξεις Overwtite All.
Θα πατήσεις ΟΚ και ΟΚ και θα πάρεις ένα exe το οποίο όταν το τρέχεις θα ζητάει κωδικό, θα αποσυμπιέζει τον φάκελο σου στον C και θα τρέχει το πρόγραμμα. Μετά που θα τελειώσεις θα πρέπει να σβήνεις τον φάκελο χειροκίνητα ή να κάνεις ένα batch που να το κάνει αυτόματα.
Το ελάττωμα αυτού του συστήματος όμως είναι ότι αν το πρόγραμμα δημιουργεί ή αλλάζει αρχεία στον φάκελο του θα πρέπει να ενημερώνεις το sfx που έκανες χειροκίνητα πριν διαγράψεις τον φάκελο program αλλιώς θα χάνεις ότι έκανες. Αν αποθηκεύει σε άλλους φάκελους τότε κανένα πρόβλημα.
Άλλος τρόπος είναι να μην διαγράφεις τον φάκελο αλλά μόνο το εκτελέσιμο και ίσως κάποια dll τα οποία θα είναι και αυτά που θα έχεις στο sfx αρχείο σου, οπότε τα δεδομένα θα παραμένουν στον φάκελο και εσύ θα διαγράφεις μόνο το εκτελέσιμο.

EDIT:

Ένας άλλος τρόπος είναι να έχεις έναν χρήστη Administrator με κωδικό και να δώσεις δικαιώματα στον φάκελο μόνο σε αυτόν τον χρήστη (δεξί κλικ->Ιδιότητες->Ασφάλεια). Θα κάνεις και έναν ελεύθερο χρήστη σαν User χωρίς κωδικό. Έτσι μόνο εσύ θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στον φάκελο.

Επίσης, από προγράμματα, νομίζω ότι το folder guard κλειδώνει κανονικά όποιον φάκελο του πεις αλλά εν είναι δωρεάν. Το Folder Locker είναι free αλλά δεν το έχω δουλέψει.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να μου κάνουν οι λύσεις που πρότεινες.Το winrar το είχα σκεφτεί αλλά είναι μανούρα να σβήνω κάθε τόσο το αρχείο , συν οτι το πρόγραμμα και αλλάζει αρχεία υπάρχοντα και δημιουργεί συνεχώς καινούρια.

Το folder guard δεν υποστηρίζει κρυπτογράφηση απότι διάβασα.Και γενικότερα το πρόβλημά μου είναι να κλειδώσω το συγκεκριμένο path ώστε να μην έχει πρόσβαση κάποιος που θα βγάλει το δίσκο από το laptop και θα τον κουμπώσει σε κάποιο άλλο pc.

Διάβασα στο manual του thinkpad οτι έχει στο bios κλείδωμα με hdd password αλλά δεν νομίζω να διατηρείται το κλείδωμα αν βγει ο δίσκος εκτός και τοποθετηθεί αλλού.

Ίσως τελικά αναγκαστώ να επιλέξω την επιλογή του veracrypt για κλείδωμα ολόκληρου του C.Δεν βλέπω κάτι άλλο σαν εναλλακτική.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν ρυθμίσεις σωστά την ασφάλεια του φάκελου από τις ιδιότητες του δε νομίζω να μπορέσει κάποιος να προσπελάσει τον φάκελο ακόμα και εάν βάλει τον δίσκο σε άλλο σύστημα ή αν μπουτάρει με linux.

Δοκίμασες με δεξί κλικ στον φάκελο->Ιδιότητες, να πατήσεις στο κουμπί "Για προχωρημένους" και να τσεκάρεις την κρυπτογράφηση; Θα πρέπει να δημιουργήσεις και ένα αντίγραφο του κλειδιού (θα στο προτείνει) για ασφάλεια γιατί αν κρασάρει το σύστημα και κάνεις format δε θα μπορέσεις να έχεις πρόσβαση στον φάκελο χωρίς αυτό το αντίγραφο του κλειδιού.
Θα πρέπει επίσης να κλειδώσεις τον λογαριασμό σου με κωδικό και να δημιουργήσεις άλλον χρήστη για να μπαίνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Επεξ/σία από micos000

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...