SilverMachine Δημοσ. 22 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2018 5 ώρες πριν, elorant είπε Κατάλαβα πολύ καλά τι έγραψε. Ένα κείμενο που υποτίθεται στηλιτεύει την εποχή μας όπου έχουμε χάσει το νόημα για το τι είναι σημαντικό και τι όχι. Το οποίο κείμενο θα είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον σε ένα thread για φιλοσοφικά ή κοινωνικά θέματα. Σε ένα thread για την τεχνολογία είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Δεν στηλιτευω τιποτα φιλε μου, γιατι απλα εχω κουραστει τοσο μα τοσο πολυ να το κανω στο παρελθον. Απλη αναφορα εκανα, σε πραγματα που ενας "παλιος" βλεπει κ λυπαται. Εσυ, που υποθετω απ την αντιδραση σου, δεν εισαι της ηλικιας μου, δεν εζησες τα "αναλογικα χρονια" κ στερεισαι μετρο συγκρισης- χωρις να φταις φυσικα, δεν το λεω για να σε μειωσω. Το σαιτ ειναι τεχνολογικο, σωστα, αλλα κ σε αλλα θεματα δεν μπλεκουμε συναισθηματα? Αν εγραφα οτι λατρευω τα apus, δεν μιλαω για κατι που νοιωθω? Αν σε θεμα για καρτες γραφικων καποιος πει οτι ειναι τρελος με την 1080ti που αγορασε, παλι δεν μπλεκει τον υποκειμενικο παραγοντα? Οταν λεμε οτι ειχαμε εναν επεγεργαστη με τον οποιο δουλευαμε για πολυ καιρο κ τωρα τον εχουμε σε μια ακρουλα κ δεν τον πεταμε γιατι του εχουμε καποια "εκτιμηση"/ "αγαπη", παλι δεν μιλαμε με την ανθρωπινη πλευρα μας? Αυτο εκανα με αφορμη τους ssd τωρα (λιγακι πιο αναλυτικα βεβαια). Ανθρωποι ειμαστε, πραγματα σκεφτομαστε. Μια απο τις ομορφιες μιας ηλ.αγορας ειναι κ οτι ακους πραγματα "ξεκαρφωτα" σε σχεση με αυτα που θεωρεις "ορθα" η "αναμενωμενα". Μια καλη συνηθεια ειναι να τα εξεταζεις. Κρινε, αλλα για να αναλυσεις κ οχι να καταρριψεις. Ισως βρεις κατι παραπανω σε μια αλλη γνωμη απο την δικη σου. Αυτο εσενα θα κανει πιο "πλουσιο". Με το να απορριπτεις αυτοματα δεν πας παραπερα, μενεις σε αυτα που ηδη θεωρεις σωστα. Καλα κ τα δυο, δικια σου η επιλογη. 6
BeSt_ Δημοσ. 22 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 29 λεπτά πριν, Ardov είπε Μήπως όμως με 50 ΕΥΡΩ αγοράζει κανείς ενα δίσκο του 1TB (ισοδύναμο αθροιστικά σε χωρητικότητα με 10 Χ 100GB BD-Rs) τα βάζει όλα νοικοκυρεμένα και τον αφήνει στην άκρη, τοποθετώντας τον που και που για ενα consistency check? Επίσης απο τις αγγελίες, άνετα αγοράζει κανείς 2 άψογους δίσκους του 1TB ο κάθε ενας και τους κάνει mirror. Πάντοτε προτιμούσα οπτικούς δίσκους για κάποια σημαντικά backup αλλά σταμάτησα μέχρι τα DVD. Είχα άσχημη εμπειρία με τα Blu Ray. Με φοβίζει το γεγονός γιατί ενα 30% των Blu Ray που είχα γράψει σε χαμηλή ταχύτητα προ 8 ετίας, είναι Unreadable εντελώς. Και είχαν γραφτει με τον θρυλικό LG GGW-H20L στο τελευταίο firmware. Και τα δισκάκια ήταν γνήσια Verbatim με Media ID "MKM" (Mitsubishi Kagaku Media) . Στην τιμή που τα παίρνω αξίζει να γράφεις δισκάκια. Έχω κακή εμπειρία απο σκληρούς δίσκους. Τα TDK τα 100ρια [made in japan] η εταιρία δίνει 50 χρόνια αξιοπιστία δεδομένων ποτέ δεν είχα πρόβλημα έχω κάψει πάρα πολλά χωρίς πρόβλημα και στο read τα διαβάζει αμέσως όποτε τα χρειάστηκα. Έχω ακόμα απόθεμα καμιά 80ρια 100ρια. Πρόσφατα πήρα και 128GB Sony που έχουν 100 χρόνια αξιοπιστία δεδομένων. Όσο για την νοικοκυροσύνη έχω το πρόγραμμα DiskCatalogMaker και είναι όλα σε τάξη ότι αναζητώ το βρίσκω αμέσως. Πρώτη photo Blu-ray 128GB SONY και δεύτερη Blu-ray 100GB TDK Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2018 από BeSt_
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2018 @SilverMachine Έχω γεννηθεί το 1972 και αγόρασα τον πρώτο μου υπολογιστή το 1981, έναν Spectrum ZX. Επομένως τα έχω ζήσει όλα αυτά που λες. Αλλά σε αντίθεση με εσένα δεν θεωρώ ότι η τεχνολογία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μάς στερεί το ουσιαστικό από την ζωή μας. Κι όπως είπα σε άλλο σχόλιο υπάρχουν άλλοι, της αφεντιάς μου συμπεριλαμβανομένης, που θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες χωρητικότητες γίνεται. Προσωπικά χρειάζομαι 30ΤΒ το χρόνο, που σημαίνει 60 μαζί με τα backup. Αν μπορούσα να αγόραζα SSD αντί για μηχανικούς, έστω και με τα διπλά χρήματα, θα ήμουν τρισευτυχισμένος. Το σχόλιο σου το θεωρώ άκαιρο όχι γιατί είναι συναισθηματικό, αλλά γιατί δεν έχει καμία σχέση με το θέμα που συζητάμε εδώ. 1 ώρα πριν, BeSt_ είπε 5 ευρώ το δισκάκι 100GB (TDK) και 17 ευρώ το 128GB (SONY) Από που τα αγοράζεις;
ChimairaX Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Στις 22/7/2018 στις 10:42 ΠΜ, elorant είπε Μου φαίνεται εντελώς γελοίο ότι σε ένα τεχνολογικό forum κάποιος γράφει ένα κείμενο που καυτηριάζει την εξέλιξη. Αθάνατη ελληνική μιζέρια, κλάψα και δυσαρέσκεια για τα πάντα. Και το φάρμακο για τον καρκίνο να εφευρεθεί κάποιοι εδώ μέσα θα βρουν κάτι να γκρινιάξουν. Η ειρωνία είναι ότι κάνεις ακριβώς αυτό που λες 1
argiris623 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Στις 22/7/2018 στις 12:07 ΠΜ, SilverMachine είπε Καποτε αποθηκευαμε σε ΚΒ κ βλεπαμε τα ΜΒ με θαυμασμο, ευχαριστοντας την τυχη μας που μπορουσαμε να εχουμε μερικα χαρτια σε ενα τοσο μικρο μερος κ να δουλευουμε με αυτα χωρις να χρειαζομαστε γραμματεα. Τουλαχιστον μπορουσαμε να δουλευουμε το περιεργο μηχανημα που λεγοταν κομπιουτερ!! Ηταν η εποχη που μετα τις ταξεις κλειναμε ραντεβου στο κοριτσι στα εργαστηρια, να μας δει να πληκτρολογουμε μπροστα σε ενα διχρωμο μονιτορ -για λογους εντυπωσιασμου- κ μετα να την παμε για καφε. Μετα ηρθαν τα ΜΒ με τα φλοπυ κ ειμασταν με το στομα ανοιχτο που μπορουσαμε να εχουμε τομους ολοκληρους σε μερικες δισκετες!!! Χωραγαν κ προγραμματα αυτα! Βλεπαμε τα γιγα κ λεγαμε αμαν κ ποτε να αποθηκευουμε κ καμια φωτο. Να μην χρειαζεται να κουβαλαμε κοτζαμ θηκες με πλαστικα. Αυτη ηταν η εποχη που το κοριτσι μας ειχε παντρευτει (οχι τοσο γιατι ειχε εντυπωσιαστει, αλλα γιατι της φανηκε οτι ισως "εχει μελλον" κ ειπε να το ρισκαρει...), κ ειχαμε αναγκη για σοβαροτερα εργαλεια στην δουλεια, μπας κ κονομησουμε τιποτα να στηθει το σπιτικο... Μετα ηρθαν τελικα τα γιγα κ οι σκληροι. Αποκαλυψη Τωρα λεμε!!!! Μπορουσαμε να βαλουμε κ ΜΟΥΣΙΚΗ σε αυτους!!! Χωραγαν κ ΠΟΣΤΕΡ!!! Αυτο κρατησε καμια 15ετια (στο φορτε του, γιατι η τεχνολογια προυπηρχε αλλα ηταν μονο για σερβερ (ΛΟΛ!!)). Αλλα κ παλι δεν φταναν γιατι τωρα θελαμε κ ταινιες αποθηκευμενες κ χρειαζομασταν Τερα. Μεγαλωναν οι σκληροι, μεγαλωναν κ τα αρχεια, μεγαλωνε κ η αναγκη μας να σωζουμε. Αυτη ηταν η εποχη που ειχαμε φτασει οπου ηταν να φτασουμε, το αγορι εκανε κοιλια, το κοριτσι προγουλια, κ τα βυζια κ των δυο κρεμασαν. Τα μικρα αρχισαν να μιλανε, να περπατανε κ να καταλαβαινουν. Κ να ζητανε φυσικα. Δεν υπηρχε καμια αισθηση οτι θα βγει κατι παραπανω χρηματικα αν τα αποθηκευτικα μεσα γινονταν μεγαλυτερα, καλυτερα, η πιο αξιοπιστα... Η λαμαρινα στην ψωροκωσταινα απαλλοτριωνει κ τα πιο εξυπνα ονειρα. Περισσοτερο ηταν η αναγκη για ενα χαμογελο το απογευμα βλεποντας μια ταινια ολοι μαζι πριν παμε για υπνο (κ αν δεν μας επαιρνε ενδιαμεσα στον καναπε απ την κουραση). Ηρθαν κ τα Τερα κ μαζι κ η εποχη των σταθερων/στερεων αποθηκευτικων (στiκακια, ssd, sd cards). Πλεον ολα αποθηκευονται. Ταινιες, δισκογραφιες, βιβλιοθηκες ολοκληρες, βιντεακια απο την ζωη μας κ των δικων μας κ των φιλων μας κ των γνωστων μας, τορρεντ, παιχνιδια, προγραμματα κ οτι μας κατεβει. Αισιως φτασαμε την εποχη που αρχιζουν να χανονται μαλια, δοντια, ματια (για να μην παμε κ πιο κατω κ το κανουμε κωμωδια το θεμα χαχαχα!). Τα μικρα -που δεν ειναι πλεον μικρα- θελουν τα δικα τους μηχανηματα κ τις δικες τους "αποθηκες", να αρχισουν να βαζουν την ζωη τους μεσα. Τα παντα ειναι ενας υπολογιστης κ τα παντα εχουν μια καμερα κ ενα μικροφωνο. Λογικο ειναι τα παντα πια να εχουν κ κατι να κρατα αρχεια. Πλεον οπου παμε μας ακολουθει κ καποια μορφη αποθηκευτικου μεσου. Ομως δεν υπαρχει αλλο αυτη η αναγκη να αποθηκευσουμε. Καλες οι ταινιες, καλες κ οι μουσικες. Καλοι κ οι φιλοι στα βιντεακια, καλα κ τα παρτυ γενεθλιων. Ποιο το νοημα να τα "σωσουμε" ομως? Οτι γραψαμε γραψαμε, κ οτι καψαμε καψαμε. Η ζωη κυλησε, τα αποθηκευτικα μεσα φτασαν επιτελους να ειναι αυτο που καποτε ονειρευομασταν. Ολα ψηφιοποιηθηκαν κ ολα χωρανε. Ομορφα, αλλα ποιος ο λογος? Στην πορεια για να αυξησουμε την χωριτικοτητα κ την ταχυτητα προσπελασης χασαμε την μπαλα. Καπου ξεφυγαμε απ το μονοπατι κ τωρα, αν καποιος κατσει κ το καλοσκεφτει, ειναι απο λιγα εως ελαχιστα αυτα τα αληθινα που αξιζουν χωρο στο αποθηκευτικο μας μεσο... Ισως για τους επομενους, αλλα ας μας επιτραπει να αμφιβαλουμε. Τα περισσοτερα απ αυτα που εχουμε σημερα ειναι μονο για cloud storage - να τα βαζουμε καπου μακρυα να μην τα βλεπουμε συχνα, κ αμα λαχει μια μερα να τα ξεχασουμε εντελως παρεα με το παλιο μας password....... Κ τωρα? K τωρα παμε για να ανεβουμε σιγα σιγα την σκαλα με τα Τερα!!! Για να φτασουμε στα Πετα σε καμια δεκαετια κ στην επομενη τεχνολογια!! Να αποθηκευουμε τα καινουργια βιντεο με raytracing κ 16K!! Τις επομενες πολυκαναλες μουσικες κ τις φωτο με εξτρα αναλυση!! Εμεις ισως να μην υπαρχουμε καν. Οι γνωστες εταιριες ακομα θα κανουν τα λεφτα τους. Κ το hype για τα καινουργια προιοντα θα συνεχιζεται λες κ ανακαλυψαν τους υπολογιστες κ τα ΜΒ εχτες!!! Απο τοτε ομως, που ξεκινησαμε ολοι μαζι (εταιριες, διαφημηστικες, καταναλωτες κ μιντια) αυτο το ταξιδι πολλα εχουν αλλαξει. Η, για να τα λεμε με το ονομα τους, εχουν εξαφανιστει. Ουτε φιλαρακια "απ το δημοτικο" μενουν- οπως ελεγε ο παππους μου, ουτε φιλαρακια "απ τον στρατο"- οπως ελεγε ο πατερας μου, ουτε "απ την δουλεια" -οπως προ πολλων χρονων ελεγα εγω. Ουτε οι αγαπες αφηνουν τιποτα, ουτε τα λογια σημαινουν κατι. Ουτε τα πανεπιστημια αφηνουν τιποτα, ουτε τα λεφτα, ουτε οι εκκλησιες, ουτε οι κυβερνησεις, ουτε τα μεσα ενημερωσης. Τιποτα μα κυριολεκτικα τιποτα δεν εχει σοβαρη σημασια στην εποχη μας. Ολα φευγαλεα, ψευτικα, γεννετικα αλλαγμενα κ με ημερομηνια προσχεδιασμενης απαρχαιωσης.... Κ φτανουμε, νομιζω. στον πληρη κυκλο μιας τεχνολογιας- Απο εκει που ξεκινωντας ειχαμε ΤΟΣΑ να σωσουμε κ τοσο λιγο χωρο να τα βαλουμε, φτανουμε στην εποχη που εχουμε ΤΟΣΟ χωρο να μπουν, αλλα πολυ λιγα που αξιζουν. Τι ειρωνια, θα ελεγε καποιος... Ολα οσα εχει ενας να "σωσει" πραγματικα δεν θα πιανουν παραπανω απο ενα φλοπυ του 1992... Ειναι η εποχη που το κοριτσι ειναι μονο του, τα μικρα δεν ειναι μικρα κ αλλοι "σωζουν" για εμας. Συμφωνώ με όσα έχει γράψει ο φίλος Silver Machine. Ευχαριστιέμαι το διάβασμα ενός όμορφου γραψίματος όπου και αν το βρω! Η αλήθεια είναι ότι ψιλο-χάνεται ανάμεσα στα άλλα σχόλια αλλά το ποιοτικό γράψιμο είναι ποιοτικό γράψιμο. Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι όλα τόσο μαύρα...σίγουρα έχουμε κατακλυστεί από την τεχνολογία και από τα μύρια αποθηκευτικά μέσα και ότι η ζωή μας ήταν πιο "ποιοτική" χωρίς αυτά. Αλλά εξίσου ποιοτική μπορεί να γίνει και με αυτά...από εμάς εξαρτάται το πόσο και πως τα χρησιμοποιούμε...Η τεχνολογική εξέλιξη είναι καλό να γίνεται γιατί είναι σαν μια αλυσίδα...το ένα φέρνει το άλλο. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η συνεχως αυξανόμενη αποθηκευτική ικανότητα έχει υποβοηθήσει κάποιους τομείς της Ιατρικής ή της γενικότερης επιστημονικής κοινότητας. Οπότε δεν φταίει η τεχνολογία που εξελίσσεται για το πως εμείς τη χειριζόμαστε...Δεν φταίει ο σκύλος αν σε δαγκώσει επειδή τον χτύπησες...Φταις εσύ που τον χτύπησες. Φταίμε εμείς που δεν μορφωνόμαστε, που δεν δουλεύουμε με τους εαυτούς μας που γινόμαστε υποχείρια της τεχνολογίας και όχι η τεχνολογία εργαλείο μας. Φιλικά πάντα και με θετική διάθεση, περισσότερο ως συμπλήρωμα στα γραφόμενα σου και λιγότερο ως διόρθωση. Συνέχισε την όμορφη διατύπωση των σκέψεων σου. Αν μη τι άλλο αποτέλεσε τροφή για σκέψη και σχολιασμό ! 2
nikosjc Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Στις 22/7/2018 στις 12:07 ΠΜ, SilverMachine είπε Καποτε αποθηκευαμε σε ΚΒ κ βλεπαμε τα ΜΒ με θαυμασμο, ευχαριστοντας την τυχη μας που μπορουσαμε να εχουμε μερικα χαρτια σε ενα τοσο μικρο μερος κ να δουλευουμε με αυτα χωρις να χρειαζομαστε γραμματεα. Τουλαχιστον μπορουσαμε να δουλευουμε το περιεργο μηχανημα που λεγοταν κομπιουτερ!! Ηταν η εποχη που μετα τις ταξεις κλειναμε ραντεβου στο κοριτσι στα εργαστηρια, να μας δει να πληκτρολογουμε μπροστα σε ενα διχρωμο μονιτορ -για λογους εντυπωσιασμου- κ μετα να την παμε για καφε. Μετα ηρθαν τα ΜΒ με τα φλοπυ κ ειμασταν με το στομα ανοιχτο που μπορουσαμε να εχουμε τομους ολοκληρους σε μερικες δισκετες!!! Χωραγαν κ προγραμματα αυτα! Βλεπαμε τα γιγα κ λεγαμε αμαν κ ποτε να αποθηκευουμε κ καμια φωτο. Να μην χρειαζεται να κουβαλαμε κοτζαμ θηκες με πλαστικα. Αυτη ηταν η εποχη που το κοριτσι μας ειχε παντρευτει (οχι τοσο γιατι ειχε εντυπωσιαστει, αλλα γιατι της φανηκε οτι ισως "εχει μελλον" κ ειπε να το ρισκαρει...), κ ειχαμε αναγκη για σοβαροτερα εργαλεια στην δουλεια, μπας κ κονομησουμε τιποτα να στηθει το σπιτικο... Μετα ηρθαν τελικα τα γιγα κ οι σκληροι. Αποκαλυψη Τωρα λεμε!!!! Μπορουσαμε να βαλουμε κ ΜΟΥΣΙΚΗ σε αυτους!!! Χωραγαν κ ΠΟΣΤΕΡ!!! Αυτο κρατησε καμια 15ετια (στο φορτε του, γιατι η τεχνολογια προυπηρχε αλλα ηταν μονο για σερβερ (ΛΟΛ!!)). Αλλα κ παλι δεν φταναν γιατι τωρα θελαμε κ ταινιες αποθηκευμενες κ χρειαζομασταν Τερα. Μεγαλωναν οι σκληροι, μεγαλωναν κ τα αρχεια, μεγαλωνε κ η αναγκη μας να σωζουμε. Αυτη ηταν η εποχη που ειχαμε φτασει οπου ηταν να φτασουμε, το αγορι εκανε κοιλια, το κοριτσι προγουλια, κ τα βυζια κ των δυο κρεμασαν. Τα μικρα αρχισαν να μιλανε, να περπατανε κ να καταλαβαινουν. Κ να ζητανε φυσικα. Δεν υπηρχε καμια αισθηση οτι θα βγει κατι παραπανω χρηματικα αν τα αποθηκευτικα μεσα γινονταν μεγαλυτερα, καλυτερα, η πιο αξιοπιστα... Η λαμαρινα στην ψωροκωσταινα απαλλοτριωνει κ τα πιο εξυπνα ονειρα. Περισσοτερο ηταν η αναγκη για ενα χαμογελο το απογευμα βλεποντας μια ταινια ολοι μαζι πριν παμε για υπνο (κ αν δεν μας επαιρνε ενδιαμεσα στον καναπε απ την κουραση). Ηρθαν κ τα Τερα κ μαζι κ η εποχη των σταθερων/στερεων αποθηκευτικων (στiκακια, ssd, sd cards). Πλεον ολα αποθηκευονται. Ταινιες, δισκογραφιες, βιβλιοθηκες ολοκληρες, βιντεακια απο την ζωη μας κ των δικων μας κ των φιλων μας κ των γνωστων μας, τορρεντ, παιχνιδια, προγραμματα κ οτι μας κατεβει. Αισιως φτασαμε την εποχη που αρχιζουν να χανονται μαλια, δοντια, ματια (για να μην παμε κ πιο κατω κ το κανουμε κωμωδια το θεμα χαχαχα!). Τα μικρα -που δεν ειναι πλεον μικρα- θελουν τα δικα τους μηχανηματα κ τις δικες τους "αποθηκες", να αρχισουν να βαζουν την ζωη τους μεσα. Τα παντα ειναι ενας υπολογιστης κ τα παντα εχουν μια καμερα κ ενα μικροφωνο. Λογικο ειναι τα παντα πια να εχουν κ κατι να κρατα αρχεια. Πλεον οπου παμε μας ακολουθει κ καποια μορφη αποθηκευτικου μεσου. Ομως δεν υπαρχει αλλο αυτη η αναγκη να αποθηκευσουμε. Καλες οι ταινιες, καλες κ οι μουσικες. Καλοι κ οι φιλοι στα βιντεακια, καλα κ τα παρτυ γενεθλιων. Ποιο το νοημα να τα "σωσουμε" ομως? Οτι γραψαμε γραψαμε, κ οτι καψαμε καψαμε. Η ζωη κυλησε, τα αποθηκευτικα μεσα φτασαν επιτελους να ειναι αυτο που καποτε ονειρευομασταν. Ολα ψηφιοποιηθηκαν κ ολα χωρανε. Ομορφα, αλλα ποιος ο λογος? Στην πορεια για να αυξησουμε την χωριτικοτητα κ την ταχυτητα προσπελασης χασαμε την μπαλα. Καπου ξεφυγαμε απ το μονοπατι κ τωρα, αν καποιος κατσει κ το καλοσκεφτει, ειναι απο λιγα εως ελαχιστα αυτα τα αληθινα που αξιζουν χωρο στο αποθηκευτικο μας μεσο... Ισως για τους επομενους, αλλα ας μας επιτραπει να αμφιβαλουμε. Τα περισσοτερα απ αυτα που εχουμε σημερα ειναι μονο για cloud storage - να τα βαζουμε καπου μακρυα να μην τα βλεπουμε συχνα, κ αμα λαχει μια μερα να τα ξεχασουμε εντελως παρεα με το παλιο μας password....... Κ τωρα? K τωρα παμε για να ανεβουμε σιγα σιγα την σκαλα με τα Τερα!!! Για να φτασουμε στα Πετα σε καμια δεκαετια κ στην επομενη τεχνολογια!! Να αποθηκευουμε τα καινουργια βιντεο με raytracing κ 16K!! Τις επομενες πολυκαναλες μουσικες κ τις φωτο με εξτρα αναλυση!! Εμεις ισως να μην υπαρχουμε καν. Οι γνωστες εταιριες ακομα θα κανουν τα λεφτα τους. Κ το hype για τα καινουργια προιοντα θα συνεχιζεται λες κ ανακαλυψαν τους υπολογιστες κ τα ΜΒ εχτες!!! Απο τοτε ομως, που ξεκινησαμε ολοι μαζι (εταιριες, διαφημηστικες, καταναλωτες κ μιντια) αυτο το ταξιδι πολλα εχουν αλλαξει. Η, για να τα λεμε με το ονομα τους, εχουν εξαφανιστει. Ουτε φιλαρακια "απ το δημοτικο" μενουν- οπως ελεγε ο παππους μου, ουτε φιλαρακια "απ τον στρατο"- οπως ελεγε ο πατερας μου, ουτε "απ την δουλεια" -οπως προ πολλων χρονων ελεγα εγω. Ουτε οι αγαπες αφηνουν τιποτα, ουτε τα λογια σημαινουν κατι. Ουτε τα πανεπιστημια αφηνουν τιποτα, ουτε τα λεφτα, ουτε οι εκκλησιες, ουτε οι κυβερνησεις, ουτε τα μεσα ενημερωσης. Τιποτα μα κυριολεκτικα τιποτα δεν εχει σοβαρη σημασια στην εποχη μας. Ολα φευγαλεα, ψευτικα, γεννετικα αλλαγμενα κ με ημερομηνια προσχεδιασμενης απαρχαιωσης.... Κ φτανουμε, νομιζω. στον πληρη κυκλο μιας τεχνολογιας- Απο εκει που ξεκινωντας ειχαμε ΤΟΣΑ να σωσουμε κ τοσο λιγο χωρο να τα βαλουμε, φτανουμε στην εποχη που εχουμε ΤΟΣΟ χωρο να μπουν, αλλα πολυ λιγα που αξιζουν. Τι ειρωνια, θα ελεγε καποιος... Ολα οσα εχει ενας να "σωσει" πραγματικα δεν θα πιανουν παραπανω απο ενα φλοπυ του 1992... Ειναι η εποχη που το κοριτσι ειναι μονο του, τα μικρα δεν ειναι μικρα κ αλλοι "σωζουν" για εμας. Φίλε μου, δεν ξέρω αν έχεις υπαρξιακές αναζητήσεις ή θέματα νοσταλγίας, όμως σχεδόν τίποτα από αυτά που γράφεις δεν στέκει ως συμπέρασμα. Η αποθήκευση ήταν πάντα από τις σημαντικότερες ανάγκες στη ζωή μας. Ντουλάπες για τα πράγματα και τα ρούχα μας στην αρχή, ντουλάπες για πράγματα και ρούχα της γυναίκας μας μετά, ντουλάπες για τα παιδιά μας αργότερα. Οι ανάγκες αυξάνονται. Γραφεία με ντουλάπια και συρτάρια, σπίτια με πατάρια, σπίτια με αποθήκες, σπίτια γενικά με χώρους. Για να αποθηκεύουμε προσωπικά αντικείμενα, αντικείμενα off season μέχρι να ξαναγίνουν on season, έγγραφα, εργαλεία, αναμνήσεις. Γιατί να μην έχουμε λοιπόν τις ίδιες ανάγκες και στην ηλεκτρονική αποθήκευση; Δεν λέω, ίσως κάποιοι έχουν χάσει το μέτρο ή έχουν χαθεί στην υπερπληροφόρηση. Και στα πατάρια μας πάντα είχαμε άχρηστα αντικείμενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακόμα και οι βασικές ανάγκες αποθήκευσης δεν έχουν υπερ-μεγαλώσει! Τα σημεία που σου έχω επισημάνει, αλλά και σχεδόν όλο το κείμενό σου, θα μπορούσε να το γράψει και κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας τότε που εσύ ήσουν νέος. Όταν εκείνος έγραφε τα κείμενα στο χέρι, είχε τη μουσική στα 45άρια ή σε κασέτες και τις φωτογραφίες του τις είχε ασπρόμαυρες σε άλμπουμ. Και ακόμα πιο πριν αυτός που έγραφε σε πάπυρο ή σκάλιζε σε πλάκες! Πάντα υπήρχε ο βωμός του χρήματος και πάντα οι ανάγκες μας μεγάλωναν πρακτικά ή τεχνηέντως. Το πως χρησιμοποιούμε τις εξελίξεις εξαρτάται φυσικά από εμάς. Όμως σήμερα έχω χώρο να αποθηκεύω τις αγαπημένες μου ταινίες και να τις βλέπω όποτε θέλω, να τις δω αύριο μεθαύριο με φίλους ή με τον γιο μου. Εύκολα και άμεσα. Αντίστοιχα έχω την μουσική μου και φυσικά μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες του παιδιού μου. Γιατί πολύ θα ήθελα και εγώ να είχα σε φωτογραφίες και βίντεο τον παππού μου και το πατέρα μου που τους έχω χάσει ή ακόμα και εμένα για να έβλεπα πως ήμουν μικρός. Όμως δεν υπήρχαν τότε τα μέσα και κάποιες παλιές βιντεοκασέτες δυστυχώς απομαγνητίστηκαν. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πάρα πολλά αυτά που αξίζουν τον χώρο μας, λίγα αυτά που δεν αξίζουν, αν και αυτά κάποιες φορές έχουν τον χαβαλέ τους. Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε σε retro-λαγνείες θεωρώ σοφότερο να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε σωστά και να απολαμβάνουμε ότι έχει να μας προσφέρει η νέα τεχνολογία... Φιλικά. 2
BeSt_ Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, elorant είπε @elorant από που τα αγοράζεις; Μου τα φέρνει ένας φίλος από Κίνα κατεβαίνει μια φορά τον χρόνο. Επεξ/σία 23 Ιουλίου 2018 από BeSt_
mihalis19 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Μακάρι να αυξηθεί η χωρητικότητα! Λογικά θα πέσουν και οι τιμές στο downsizing αφού στα λεφτά που παίρνουμε τώρα τους μεγάλους θα παίρνουμε τους μεγαλύτερους. Είναι πρόβλημα το θέμα χώρου. 1
Moderators matrixxx Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Moderators Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Στις 22/7/2018 στις 12:07 ΠΜ, SilverMachine είπε Καποτε αποθηκευαμε σε ΚΒ κ βλεπαμε τα ΜΒ με θαυμασμο, ευχαριστοντας την τυχη μας που μπορουσαμε να εχουμε μερικα χαρτια σε ενα τοσο μικρο μερος κ να δουλευουμε με αυτα χωρις να χρειαζομαστε γραμματεα. Τουλαχιστον μπορουσαμε να δουλευουμε το περιεργο μηχανημα που λεγοταν κομπιουτερ!! Ηταν η εποχη που μετα τις ταξεις κλειναμε ραντεβου στο κοριτσι στα εργαστηρια, να μας δει να πληκτρολογουμε μπροστα σε ενα διχρωμο μονιτορ -για λογους εντυπωσιασμου- κ μετα να την παμε για καφε. Μετα ηρθαν τα ΜΒ με τα φλοπυ κ ειμασταν με το στομα ανοιχτο που μπορουσαμε να εχουμε τομους ολοκληρους σε μερικες δισκετες!!! Χωραγαν κ προγραμματα αυτα! Βλεπαμε τα γιγα κ λεγαμε αμαν κ ποτε να αποθηκευουμε κ καμια φωτο. Να μην χρειαζεται να κουβαλαμε κοτζαμ θηκες με πλαστικα. Αυτη ηταν η εποχη που το κοριτσι μας ειχε παντρευτει (οχι τοσο γιατι ειχε εντυπωσιαστει, αλλα γιατι της φανηκε οτι ισως "εχει μελλον" κ ειπε να το ρισκαρει...), κ ειχαμε αναγκη για σοβαροτερα εργαλεια στην δουλεια, μπας κ κονομησουμε τιποτα να στηθει το σπιτικο... Μετα ηρθαν τελικα τα γιγα κ οι σκληροι. Αποκαλυψη Τωρα λεμε!!!! Μπορουσαμε να βαλουμε κ ΜΟΥΣΙΚΗ σε αυτους!!! Χωραγαν κ ΠΟΣΤΕΡ!!! Αυτο κρατησε καμια 15ετια (στο φορτε του, γιατι η τεχνολογια προυπηρχε αλλα ηταν μονο για σερβερ (ΛΟΛ!!)). Αλλα κ παλι δεν φταναν γιατι τωρα θελαμε κ ταινιες αποθηκευμενες κ χρειαζομασταν Τερα. Μεγαλωναν οι σκληροι, μεγαλωναν κ τα αρχεια, μεγαλωνε κ η αναγκη μας να σωζουμε. Αυτη ηταν η εποχη που ειχαμε φτασει οπου ηταν να φτασουμε, το αγορι εκανε κοιλια, το κοριτσι προγουλια, κ τα βυζια κ των δυο κρεμασαν. Τα μικρα αρχισαν να μιλανε, να περπατανε κ να καταλαβαινουν. Κ να ζητανε φυσικα. Δεν υπηρχε καμια αισθηση οτι θα βγει κατι παραπανω χρηματικα αν τα αποθηκευτικα μεσα γινονταν μεγαλυτερα, καλυτερα, η πιο αξιοπιστα... Η λαμαρινα στην ψωροκωσταινα απαλλοτριωνει κ τα πιο εξυπνα ονειρα. Περισσοτερο ηταν η αναγκη για ενα χαμογελο το απογευμα βλεποντας μια ταινια ολοι μαζι πριν παμε για υπνο (κ αν δεν μας επαιρνε ενδιαμεσα στον καναπε απ την κουραση). Ηρθαν κ τα Τερα κ μαζι κ η εποχη των σταθερων/στερεων αποθηκευτικων (στiκακια, ssd, sd cards). Πλεον ολα αποθηκευονται. Ταινιες, δισκογραφιες, βιβλιοθηκες ολοκληρες, βιντεακια απο την ζωη μας κ των δικων μας κ των φιλων μας κ των γνωστων μας, τορρεντ, παιχνιδια, προγραμματα κ οτι μας κατεβει. Αισιως φτασαμε την εποχη που αρχιζουν να χανονται μαλια, δοντια, ματια (για να μην παμε κ πιο κατω κ το κανουμε κωμωδια το θεμα χαχαχα!). Τα μικρα -που δεν ειναι πλεον μικρα- θελουν τα δικα τους μηχανηματα κ τις δικες τους "αποθηκες", να αρχισουν να βαζουν την ζωη τους μεσα. Τα παντα ειναι ενας υπολογιστης κ τα παντα εχουν μια καμερα κ ενα μικροφωνο. Λογικο ειναι τα παντα πια να εχουν κ κατι να κρατα αρχεια. Πλεον οπου παμε μας ακολουθει κ καποια μορφη αποθηκευτικου μεσου. Ομως δεν υπαρχει αλλο αυτη η αναγκη να αποθηκευσουμε. Καλες οι ταινιες, καλες κ οι μουσικες. Καλοι κ οι φιλοι στα βιντεακια, καλα κ τα παρτυ γενεθλιων. Ποιο το νοημα να τα "σωσουμε" ομως? Οτι γραψαμε γραψαμε, κ οτι καψαμε καψαμε. Η ζωη κυλησε, τα αποθηκευτικα μεσα φτασαν επιτελους να ειναι αυτο που καποτε ονειρευομασταν. Ολα ψηφιοποιηθηκαν κ ολα χωρανε. Ομορφα, αλλα ποιος ο λογος? Στην πορεια για να αυξησουμε την χωριτικοτητα κ την ταχυτητα προσπελασης χασαμε την μπαλα. Καπου ξεφυγαμε απ το μονοπατι κ τωρα, αν καποιος κατσει κ το καλοσκεφτει, ειναι απο λιγα εως ελαχιστα αυτα τα αληθινα που αξιζουν χωρο στο αποθηκευτικο μας μεσο... Ισως για τους επομενους, αλλα ας μας επιτραπει να αμφιβαλουμε. Τα περισσοτερα απ αυτα που εχουμε σημερα ειναι μονο για cloud storage - να τα βαζουμε καπου μακρυα να μην τα βλεπουμε συχνα, κ αμα λαχει μια μερα να τα ξεχασουμε εντελως παρεα με το παλιο μας password....... Κ τωρα? K τωρα παμε για να ανεβουμε σιγα σιγα την σκαλα με τα Τερα!!! Για να φτασουμε στα Πετα σε καμια δεκαετια κ στην επομενη τεχνολογια!! Να αποθηκευουμε τα καινουργια βιντεο με raytracing κ 16K!! Τις επομενες πολυκαναλες μουσικες κ τις φωτο με εξτρα αναλυση!! Εμεις ισως να μην υπαρχουμε καν. Οι γνωστες εταιριες ακομα θα κανουν τα λεφτα τους. Κ το hype για τα καινουργια προιοντα θα συνεχιζεται λες κ ανακαλυψαν τους υπολογιστες κ τα ΜΒ εχτες!!! Απο τοτε ομως, που ξεκινησαμε ολοι μαζι (εταιριες, διαφημηστικες, καταναλωτες κ μιντια) αυτο το ταξιδι πολλα εχουν αλλαξει. Η, για να τα λεμε με το ονομα τους, εχουν εξαφανιστει. Ουτε φιλαρακια "απ το δημοτικο" μενουν- οπως ελεγε ο παππους μου, ουτε φιλαρακια "απ τον στρατο"- οπως ελεγε ο πατερας μου, ουτε "απ την δουλεια" -οπως προ πολλων χρονων ελεγα εγω. Ουτε οι αγαπες αφηνουν τιποτα, ουτε τα λογια σημαινουν κατι. Ουτε τα πανεπιστημια αφηνουν τιποτα, ουτε τα λεφτα, ουτε οι εκκλησιες, ουτε οι κυβερνησεις, ουτε τα μεσα ενημερωσης. Τιποτα μα κυριολεκτικα τιποτα δεν εχει σοβαρη σημασια στην εποχη μας. Ολα φευγαλεα, ψευτικα, γεννετικα αλλαγμενα κ με ημερομηνια προσχεδιασμενης απαρχαιωσης.... Κ φτανουμε, νομιζω. στον πληρη κυκλο μιας τεχνολογιας- Απο εκει που ξεκινωντας ειχαμε ΤΟΣΑ να σωσουμε κ τοσο λιγο χωρο να τα βαλουμε, φτανουμε στην εποχη που εχουμε ΤΟΣΟ χωρο να μπουν, αλλα πολυ λιγα που αξιζουν. Τι ειρωνια, θα ελεγε καποιος... Ολα οσα εχει ενας να "σωσει" πραγματικα δεν θα πιανουν παραπανω απο ενα φλοπυ του 1992... Ειναι η εποχη που το κοριτσι ειναι μονο του, τα μικρα δεν ειναι μικρα κ αλλοι "σωζουν" για εμας. Ωραιο για αυτοβιογραφια οταν αποφασισεις να την γραψεις. Απο εκει και περα η γνωμη μου: Εχει καποια στοιχεια ορθα, αλλα εχει και πολυ εντονα τα στοιχεια της καταθλιψης, απαξιωσης, αρνησης. Δεν ειμαι πιτσιρικι, σε λιγο "σε φτανω" συμφωνα με οσα γραφεις, αλλα επετρεψε μου να γραψω οτι ειναι εντελως προσωπικο το σχολιο σου αυτο, επηρεασμενο και "βαμμενο" απο την υποκειμενικη αντιληψη και αρωμα των χρονων της νεοτητας μας, αυτα κατα τα οποια οι περισσοτεροι αποτυπωνουν οσα ζουν και βιωνουν με ενα χρυσο μελανι στο μυαλο τους ενω μπορει να ηταν, αν τα δει καποιος αντικειμενικα και ουδετερα, πολυ πιο μαυρα απο το "σημερα". Ακριβως λογω της τοτε ηλικιας "μας". Τα ιδια μπορει να ακουσει κανεις μεσα απο μαρτυριες σαν την δικη σου, παλαιοτερων, οτι το 1930 πχ ηταν ολα με νοημα ενω το 1960 ειχε χαθει κ.ο.κ. Σιγα τα ενδιαφεροντα πραγματα που βαζαμε στις δισκετες των 720ΚΒ ή τις HD 1.44ΜΒ πριν 25-30 χρονια. Σαβουρες ηταν για τους περισσοτερους οπως σαβουρες μπορει να ειναι και τωρα για αλλους αυτα που αποθηκευουν. Το πώς κανει κανείς χρηση των υπαρχοντων πορων ειναι (ή αν θες, μπορει να ειναι, να την κανει) προσωπικη του επιλογη και ετσι να ειναι απο κακη μεχρι αριστη, ασχετως εποχης ή χωρητικοτητας εν προκειμενω. (Το μεγεθος των αρχειων εχει υπερπολλαπλασιστει επομενως το ιδιο πρεπει να γινει και για τα αποθηκευτικα μεσα, κατι που εχει καθυστερησει σχεδον κολλησει εδω και πανω απο 5 χρονια.) Το θεμα-τοπικ εδω ομως αφορα την εξελιξη ενος τομεα και νομιζω οτι περα απο επηρεασμενο αυτο το μεγαλο σχολιο σου ειναι και εντελως ασχετο με το θεμα και ακυρο, θα μπορουσε κανεις με αυτη την ταση να το γραψει και σε ενα τοπικ για πχ μπυρα ή καφε συγκεκριμενης μαρκας. Δες το αλλιως, πριν σε παρει απο κατω λοιπον. Πιθανον να μην ειναι στραβος ο γιαλος, αλλα να αρμενιζουμε στραβα. 1
Ardov Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Αν εξαιρέσουμε τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, νομίζω οτι για τους περισσότερους χρήστες ισχύει αυτό που είχα ακούσει παλαιότερα απο εναν σοφό άνθρωπο. Κάθε 5 χρόνια, κάνει "απογραφή" των αντικειμένων του. Ο,τι δεν χρησιμοποίησε την 5ετία αυτή, τα χαρίζει ή τα πετάει. Έχει μια λογική αν το καλοσκεφτεί κανείς. Ωστόσο εγώ αδυνατώ να το καταφέρω αυτό όσο κι αν το θέλω. Κυρίως πρέπει να αντιληφθούμε οτι η αίσθηση της κατοχής ενός αντικειμένου, η αίσθηση της ιδιοκτησίας, οτι "το έχουμε", είναι η αυταπάτη που δημιουργεί τα προβλήματα. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στους συλλέκτες. Και τεράστιο μέρος των συλλογών αυτών παραμένει στα συρτάρια, ντουλάπια, ντιβάνια, κλπ. κλπ. χωρίς να τα αγγίξει και η πιο αμυδρή ηλιαχτίδα. Είναι αρχικά φιλοσοφικό μα ουσιαστικό τελικά το ερώτημα εαν πραγματικά έχει νόημα να συλλέγεται η ύλη και κατ'επέκταση και η ψηφιακή πληροφορία. Έχει ουσιαστική σημασία ή τελικά μας διεγείρει τις αισθήσεις μας και το προσωπικό μας εγώ, η έυκολη, αποκλειστικά ιδιωτική και άμεση πρόσβαση σε όσα συλλέγουμε? Είναι αλήθεια πως οι ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο έχουν αυξηθεί τραγικά, σε κάθε έκφανση της έννοιας "αποθήκευση". Το σημαντικότερο όμως στην ηλεκτρονική αποθήκευση κατά την άποψή μου είναι η αξιοπιστία και η ταχύτητα. Θα έβαζα πρώτα την αξιοπιστία και μετά την ταχύτητα σε κατάταξη σπουδαιότητας. Είναι μεγάλη απογοήτευση να χάνει κανείς δίσκο με σοβαρά πράγματα. Θέλω να πιστεύω πως η τεχνολογία που παρουσιάστηκε στο άρθρο θα είναι κυρίως αξιόπιστη χωρίς φθορά των chips μετά απο πολλά writes και η ταχύτητα ας μην είναι και για ρεκόρ. Προσωπικά θεωρώ πως οι υπολογιστές άρχισαν να έχουν τις ταχύτητες που έπρεπε απο τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό οι SSD. Πριν απο αυτή τη στιγμή θεωρώ πως ήταν περιορισμένοι σε μεγάλο βαθμό. Η εμπειρία χρήσης ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έγινε αυτή που έπρεπε. Μόνο καλά μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας με την προϋπόθεση να μην παιχτεί χρηματιστήριο με διπλασιασμούς και τριπλασιασμούς τιμών κάθε φορά που το "καρτέλ" ανακοινώνει έλλειψη στην παραγωγή NAND chips λόγω υπερβολικής ζήτησης. Η πρόσφατη τεχνολογική ιστορία έχει δείξει άκρως αποθαρρυντικά δείγματα. Βλέπε σκληρούς δίσκους, βλέπε μνήμες RAM, βλέπε κάρτες γραφικών. Οι διακυμάνσεις τεράστιες και ζημιωμένος ο τελικός καταναλωτής, πάντα. Επεξ/σία 23 Ιουλίου 2018 από Ardov
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα