Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, 

Πρόσφατα κάηκε ο router (d-link) που χρησιμοποιούσα στην 24άρα adsl οικιακή σύνδεση μου, ήρθε ο τεχνικός ΟΤΕ για να τον αλλάξει και έβαλε το κλασσικό speedport entry 2i. Ωστόσο, μετά από κάποιες μέρες ξαναήρθε άλλος τεχνικός και τον άλλαξε(έχω isdn και χρησιμοποιώ και ψηφιακά τηλέφωνα) βάζοντας έναν oxygen multigateway. Έβγαλε το netmod και σύνδεσε και τα τηλέφωνα πάνω στο router, είδε οτι συγχρόνισε η γραμμή και έφυγε. Αλλά από τότε άρχισαν τα προβλήματα. Παρατήρησα packet loss σε online games οπού το γράφημα που έδειχνε το ποσοστό packet loss έδειχνε μέχρι και 70% ανά φάσεις, ενω με τους προηγούμερους routers(d-link/speedport entry 2i, χωρίς τα τηλέφωνα να είναι συνδεδεμένα πάνω τους) το ίδιο γράφημα είχε πάντα 0%. Επιπλέον έπεσε το internet 2-3 φορές μέσα στο πρώτο 24ωρο της εγκατάστασης του καινούριου router. Έχω την εντύπωση πως τα προβλήματα εμφανίζονται μόλις μπουν τα τηλέφωνα στην υπόθεση αλλά δεν είμαι σίγουρος καθώς από τότε που έχω την adsl(περίπου 10 χρόνια) όταν κοβόταν το ρεύμα και έκλεινε ο router ( δοκίμασα και 2ο ρούτερ και είχε την ίδια συμπεριφορά) τις περισσότερες φορές -9 στις 10- κλείδωνε σε πολύ χαμηλότερη ταχύτητα( κοντα στα 6000-8000kbps) και μάλιστα ούτε καν σε adsl2+ αλλά σε G.dmt/G.dmt.bis και για να το κάνω να κλειδώσει σε adsl2+ έπρεπε να κάνω επανεκκίνηση το router 10-20 φορές. Υπάρχει καμία μεθοδολογία που μπορώ να ακολουθήσω για να εντοπίσω το πρόβλημα ή να καταφύγω κατευθείαν στην βοήθεια του ΟΤΕ? 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Μαζί με την αλλαγή του router έγινε μετατροπή της γραμμής από ISDN σε VoIP και γι' αυτό αφαιρέθηκε το Netmod.

Τα συμπτώματα που αναφέρεις δείχνουν έλλειψη splitter ή φίλτρων πριν από κάθε τηλεφωνική συσκευή του σπιτιού ακόμη και σε τυχόν συναγερμό. Βέβαια εξαρτάται πως έχει ακριβώς η συνδεσμολογία της εσωτερικής σου εγκατάστασης και με ποιον τρόπο μοιράζεται η τηλεφωνική γραμμή σε όλες τις πρίζες.

Κανονικά πρέπει στην 1η πρίζα του σπιτιού να συνδέεται μόνο ο router και η τηλεφωνία όλων των άλλων πριζών να συνδέεται μόνο στις θύρες PHONE του router ή του PBX που έχεις. Έτσι δεν χρειάζονται splitter και φίλτρα.

Όμως μπορεί να γίνει και με άλλον τρόπο (που μάλλον αυτόν έκανε ο τεχνικός). Πριν τον router μπήκε ένα splitter κι μέσω αυτού επιστροφή της τηλεφωνίας στις άλλες πρίζες ή χωρίς αυτό μέσω του PBX. Ωστόσο υποχρεωτικά πριν από κάθε τηλεφωνική συσκευή απαιτείται ύπαρξη φίλτρου.

Δες τα παρακάτω σχέδια. Το πρώτο δείχνει την βέλτιστη συνδεσμολογία (χωρίς φίλτρα πριν από κάθε συσκευή, ενώ το δεύτερο την συνήθη συνδεσμολογία που έχουμε με τα φίλτρα και στην περίπτωση του VoIP την επιστροφή της τηλεφωνίας μέσω του splitter. Το αριστερό σχέδιο και στα 2 αναφέρεται σε PSTN, αλλά είναι παρόμοιο και σε ISDN όπου απλά υπάρχει και το Netmod μετά το splitter και πριν τα τηλέφωνα.

Με την βέλτιστη συνδεσμολογία εξασφαλίζουμε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα συγχρονισμού και εξάλειψη πιθανών προβλημάτων λόγω προβληματικών ή ελλειπόντων φίλτρων.

5af3e6760a2bf_.png.cf04b1a8b28696daf186f552ff4f8a2f.png5af3e66cc05f9_1.png.e0ae9fc0733abb9f1792f62387286995.png

Δημοσ.

Επειδή δεν θέλω να πειράξω κάτι χωρίς να ξέρω, παρακάτω είναι η συνδεσμολογία αυτή την στιγμή όπως την άφησε ο τεχνικός. Από αριστερά προς τα δεξιά, το πρώτο καλώδιο είναι το αναλογικό τηλέφωνο, το 2ο και κόκκινο είναι μια panasonic isdn συσκευή, το 3ο είναι το ρεύμα του router (προφανώς), το 4ο καταλήγει στο switch της 2ης εικόνας, και το τελευταίο καταλήγει στο splitter της 3ης εικόνας. Να σημειωθεί επίσης ότι πριν από κάθε αναλογική τηλεφωνική συσκευή(σταθερό και ασύρματο) υπάρχουν ακόμη τα φίλτρα όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία.

Χρειάζεται κάποια αλλαγή?

37396630_20157122118_TJmsB.jpg

37375898_2015720778472692_5216895078492012544_n.jpg

37331043_2015720785139358_8322816376699879424_n.jpg

37400804_2015744565136980_3095994327411720192_n.jpg

Δημοσ.
  1. Στην 1η φωτογραφία συνδέεις τοπικά μία τηλεφωνική συσκευή. Αν ισχύει είναι ΟΚ.
  2. Στην 2η φωτογραφία, το αριστερό μαύρο καλώδιο, είναι αυτό που φέρνει την γραμμή από τον πάροχο. Αν ισχύει είναι ΟΚ.
  3. Στην 2η φωτογραφία, το δεξί γκρι καλώδιο, είναι αυτό που φέρνει το DSL σήμα στην αντίστοιχη θύρα την γραμμή του router. Αν ισχύει είναι ΟΚ.
  4. Στην 2η φωτογραφία, πρέπει να συνδεθεί ένα καλώδιο από το PHONE του splitter, στο Νο2 PHONE του router (1η φωτογραφία, αριστερά το ελέυθερο). Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφεις την τηλεφωνία πίσω στην γραμμή προς όλες τις άλλες πρίζες όπου έχεις φίλτρο και τηλεφωνική συσκευή.

Αν θέλεις η τηλεφωνική συσκευή στο 1 να είναι παράλληλη με όλες τις άλλες στο 4, συνδέεις μαζί τα 2 RJ11 σε ένα ταφ και αυτό σε μία θύρα PHONE του router. Διαφορετικά κάνεις το 4.

Δημοσ.

Μέχρι τώρα μπορούσα να μιλάω ταυτόχρονα με τα δύο τηλέφωνα(αναλογικό/isdn) σε ξεχωριστές γραμμές δηλαδή π.χ αν μιλούσα με το αναλογικό και με έπερνε κάποιος άλλος τηλέφωνο χτυπούσε ξεχωριστά το isdn τηλέφωνο, και το αντίθετο. Άρα λογικά πρέπει να ακολουθήσω το 4 που είπες. Αν κατάλαβα καλά, μου λες να βγάλω το κόκκινο καλώδιο(isdn τηλέφωνο) απο την θύρα BRI του router και να το βάλω από την μια μεριά δίπλα στο αναλογικό(2η θύρα του router από τα αριστερά προς τα δεξιά) και από την άλλη μεριά στη θύρα PHONE του splitter? Επίσης έκανα λίγο "σκάψιμο" στα menus του router και συγκεκριμένα στα στατιστικά και παρατήρησα τα εξής. Είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις των dsl errors? Επιπλέον στο "overall failures" το 3 δείχνει μάλλον πόσες φορές "έπεσε" ο router ή κάτι τέτοιο? Γιατί όντως περίπου 3 φορές έχει γίνει διακοπή του internet μέχρι τώρα απ' ότι πρόσεξα.

Capture.PNG

Capture2.PNG

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...