elpapam Δημοσ. 18 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2018 Καλησπέρα σας, δεν ξέρω εάν είναι σωστό το μέρος να ξεκινήσω αυτό το τόπικ. Έχω από το 2007-2008 έως τώρα το εν λόγο laptop Acer 5920G και έως τώρα μέχρι και την Δευτέρα 16/7/2018 όπου μετά από τόσα χρόνια πετυχημένα "ψησίματα" της nVidia 8600 GT παρέδωσε πνεύμα στο τελευταίο "ψήσιμο" δεν πέτυχε και παρέδωσε πνεύμα. Λοιπόν εγώ αγόρασα την ATI HD 3470 και αφού μπήκα στην διαδικασία να ανοίξω το laptop είπα να βγάλω και όλη την ψύκτρα και να αλλάξω πάστα και στον επεξεργαστή. Πήρα αυτήν εδώ την πάστα Arctic MX-4 Καθάρισα τα πάντα σκόνες από το φτερά τις ψύκτρας το ανεμιστήρα όλα καθαρίστηκαν στην εντέλεια. Άνοιξα το laptop έτρεξα τις 18:10 το Windows Expirience Indeex που τεστάρει το μηχάνημά σε επιδώσεις. Εδώ είναι δευτερόλεπτα μετά το τεστ. με προβλημάτισε ότι έδειξε ότι τέρμα ζορισμένη η κάρτα γραφικών έπιασε 83C με 100% χρήση GPU & CPU στα 57-56C Μετά από λίγο έβαλα να παίζει για κανένα δεκάλεπτο ένα αρχείο 1080p H264 FLAC ένα βίντεο Anime που έχει ο μικρός και βλέπει και είχε όση ώρα έπαιζε η κάρτα γραφικών 63C και 52-53C ο επεξεργαστής. Άφησα το laptop να είναι idle αφού έκλεισα το Media Player Classic, έμεινε idle για 5 λεπτά και η θερμοκρασίες που είδα είναι 54C για την GPU και 35C για την CPU. Και μετά από 10 λεπτά επιπλέον σε idle κατάσταση έφτασα να έχω 52C στην GPU και 32C στην CPU. Είναι καλές οι θερμοκρασίες κάρτας γραφικών & Επεξεργαστή; Να τονίσω ότι στο δωμάτιο που είναι το laptop έχει θερμοκρασία περίπου 25-27 C και δεν έχει A/C η κάποιο ανεμιστήρα. Υπάρχει τρόπος να κάνω την κάρτα γραφικών να κατέβει και άλλο σε θερμοκρασία; Είναι επίφοβες αυτές οι θερμοκρασίες γι' αυτήν την κάρτα γραφικών; Να πω ότι η nVidia 8600 GT είχε στάνταρ στο idle το 65C σίγουρα είναι καλύτερη η ATI από ότι φαίνεται αλλά δεν ξέρω όμως τι γίνεται με τις ΑΤΙ κάρτες γραφικών. Θα ήθελα να ακούσω τις συμβουλές σας. Σας ευχαριστώ.
nikos903 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2018 Η ψήκτρα πατάει σίγουρα καλά στον πυρήνα της κάρτας; Αν θες να το δεις βάλε πάρα πολύ λίγη πάστα και στρώσε την εκεί που πατάει ο πυρήνας στην ψήκτρα ή απάνω στον πυρήνα της ψήκτρας, μετά βίδωσε την κάρτα στην θέση της, μετά ξεβίδωσε την και δες που έχει ακουμπήσει η πάστα, αν έχει κάνει το σχέδιο της κάρτας γραφικών στην ψήκτρα τότε πατάει καλά.
elpapam Δημοσ. 18 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουλίου 2018 Από ότι βλέπω έχει κάνει κάτι σαν τετράγωνο σχέδιο. Καθάρισα ξανά την πάστα στην κάρτα και στην χάλκινη βάση της ψήκτρας. Θα τρέξω κάποιο τεστ ξανά και βλέπουμε.
elpapam Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Λοιπόν το ξανά έτρεξα το το Windows Expirience Indeex που τεστάρει το μηχάνημά σε επιδώσεις. Εδώ και το screenshoot μέγιστη θερμοκρασία 78C, δηλαδή -5C βαθμούς λιγότερα από το απόγευμα (83C) δεν ξέρω εάν μπορεί να κατέβει και άλλο; Και γενικός τώρα που το κοίταζα κάθετε ποιο χαμηλά οι θερμοκρασίες του από ότι μεσημέρι, Μπορεί να παίζει και η αλλαγή της θερμοκρασία να έχει ποιο δροσιά την νύχτα; (Που δεν παίζει) γιατί στο ίδιο δωμάτιο που είχα 28C τώρα έχει 72C. Δεν ξέρω εάν χρειάζεται κανένα χάλκινο 0,6mm κομμάτι που διάβασα ότι χρειάζεται τουλάχιστον στην ATI HD 3650. Πάντως είναι η νύχτα με την μέρα σε σχέση με την παλιά nVidia 8600GT. Με την nVidia 8600GT (από μαμά) το μηχάνημα είχε πάντοτε στο idle 62-64C και με λίγο Chrome έπιανε 74C και εάν έπαιζε κάποιο Youtube βίντεο πάνω από 720p τότε 80C για πλάκα. Και επίσης με ένα αντίστοιχο αρχείο βίντεο 1080p H264 FLAC έβλεπα ως τελευταία τιμή 92C και τότε έσβησε η οθόνη μαύρη νεκρή. Πάντως εάν υπάρχει κάποια άλλη λύση πχ καλύτερη ψήκτρα η δυνατότερο ανεμιστήκαμε τότε θα πρέπει να μεταβώ σε αναβάθμιση τους λίαν συντόμως! Έχω μερικές απορίες που θα ήθελα μια κατατόπιση. Μπορεί να είναι χαζό αυτό που θα πω, παίζει ρόλο και το πως έβαλα τώρα την πάστα; π.χ. επάνω στον πυρήνα της κάρτας στο κέντρο περίπου όσο το μέγεθός ενός κόκκου ρυζιού. Και το βίδωμα έγινε με χιαστή μέθοδο. Επίσης μία ακόμα απορία, η παστά χρειάζεται κάποιο χρόνο για να "δέσει" να κάνει δηλαδή καλύτερη εφαρμογή; Δηλαδή να δουλέψει κάποιες μέρες για να δώσει καλύτερα αποτελέσματα; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
nikos903 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δεν είναι και μεγάλη διαφορά οι 5 βαθμοί, δεν νομίζω να άλλαξε τίποτα. Copper pad θες αν δεν κάθεται καλά ο πυρήνας στην ψήκτρα για να πάρει λίγο ύψος και να κάτσει καλά/ίσια. Αυτό το βλέπεις με τον τρόπο που σου έγραψα παραπάνω συνήθως και ανάλογα το αποτύπωμα ξέρεις που πατάει. Αν σου φαίνεται οτι πατάει 100% η κάρτα στην ψήκτρα είσαι οκ απο αυτό, αν δεν μπορείς να καταλάβεις αν έκατσε βγάλε μια φωτό και ανέβασε την εδώ να δούμε. Καλά οι Nv της εποχής ήταν άλλο θέμα... Για αυτό δεν έχει μείνει σχεδόν καμία μέχρι σήμερα Μπορείς να δοκιμάσεις καμια βάση με ανεμιστήρα αν θες να ρίξεις λίγο την θερμοκρασία αν όμως τον παίρνεις αριστερά δεξιά τον υπολογιστή που να τρέχεις με την βάση Αν έβαλες επαρκής ποσότητα και κάλυψε όλον τον πυρήνα δεν έχεις θέμα με την πάστα. Το βίδωμα σε αυτό το λάπτοπ δεν έχει τόσο σημασία, όπως και να έχει όταν βιδώνεις έχεις πιέσει την κάρτα κάτω και έχει απλώσει την πάστα. Απλά με ρέγουλα το βίδωμα μην στραβώσει και η κάρτα 😄 Μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις undervolt την κάρτα με κανένα afterburner αν σε αφήνει. Αν μπορείς να κάνεις δοκιμή στην ψήκτρα μην έχει θέμα ο χαλκός απο πίσω καλό θα ήταν.
elpapam Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Συγνώμη που άργησα να απαντήσω. Λοιπόν από ότι βλέπω κάθετε σωστά ο πυρήνας πάνω στην ψήκτρα. Από εχθές μετά 12:30 έως και τώρα κατά τις 13:10 τον είχα σε μερικά "βασανιστήρια" Λοιπόν βασικά είμαι τρομερά ευχαριστημένος γιατί ότι έκανα δεν είχα πότε ονειρευτεί ότι μπορεί να τα έκανα με την παλιά κάρτα γραφικών χωρίς να μην με σταματήσει με νεκρή μαύρη οθόνη. Λοιπόν με ανοικτό Photoshop CS 5.1 & Chrome με 3 tabs δούλευε χαλαρά στου 49C (κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί ούτε στα ποιο τρελά μου όνειρα με την nVidia 8600GT) Και μετά από σχεδόν 30 λεπτά βίντεο Η264 1080p AAC στο media clasic player έπαιζε ανάμεσα στα 58-61C και έως και στις 13:10 τώρα το μεσημέρι που είχαμε και τρομερή ζέστη στο δωμάτιο η ποιο υψηλή θερμοκρασία ήτανε 65C που είχε πιάσει σε όλη την διάρκεια που έπαιζε βίντεο μόνος του όλη την υπόλοιπη νύχτα. Και τώρα το μεσημέρι που τον σταμάτησε έπεσε κατευθείαν στους 58C και μετά έπαιζε στους 54-55C idle. Αυτά τα νούμερα δεν τα έχω δει ποτέ μα ποτέ με την nVIdia 8600 GT. Λοιπόν επειδή το Laptop είναι ο σταθερός υπολογιστής του μικρού και ευτυχώς που είναι κατασκήνωση και είχα ηρεμία στο να το φτιάξω. Βασικά δεν πρόκειται ποτέ να μετακινηθεί έχω σκεφτεί και εγώ να του πάρω μια βάση με ανεμιστήρες από κάτω. Αλλά για αρκετούς λόγους δεν είχα μπει στην διαδικασία να του πάρω μια βάση, αλλά τώρα που φύγανε το φράγκα για κάρτα δεν θα το ρισκάρω και του πάρω μια βάση με αρκετούς ανεμιστήρες. Και ψάχνοντας στο internet διάβασα κάτι που μου κίνησε την περιέργεια για την μέγιστη θερμοκρασία που δουλεύει η ATI HD 3470 εδώ και εδώ στο δεύτερο λίνκ λέει ότι σε max load με passive cooling και εκτός του κουτιού η κάρτα 3470 έδειξε 74C βαθμούς και ότι μπορεί να δουλέψει και ποιο ζεστά μέσα στο κουτί. Οπότε σκέφτομαι μήπως είναι λογικά τα νούμερα που βλέπω στον υπολογιστή μου δεδομένου ότι είναι και laptop και πιάνει και ποιο μεγάλες θερμοκρασίες; Μπορεί και να είναι λάθος αυτό που λέω.
postfire Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 επειδη εχω το συγκεκριμενο λαπτοπ και εγω με ατι γενικα το λαπτοπ εχει υψηλες θερμοκρασιες σαν λαπτοπ οτι και να εχω δοκιμασει παιζουν ψηλα οι θερμοκρασιες
elpapam Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μάλλον είναι κάρτα που παίζει σε αυτές τις θερμοκρασίες. Αυτό αρχίζω να πιστεύω. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με την αποτυχία nVidia 8600 GT.
nikos903 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Οι τελευταίες θερμοκρασίες που λες μια χαρά είναι για λάπτοπ. Αυτά τα 70ρια που βλέπεις στο λίνκ λογικά σε desktop αναφέρονται οπου και η ψύξη είναι πολύ καλύτερη, εσύ αν τρέξεις furmark (ή καλύτερα ένα βίντεο 1080p στην youtube σε φούλ οθόνη γιατί δεν είναι και το καλύτερο το furmark σε λάπτοπ) θα πάει παραπάνω αλλα ποιο το νόημα; Αφού πας μέχρι 60 στις δουλειές που κάνει το λάπτοπ είσαι κομπλέ. Αν δεν θες να δώσεις πολλά πάρε ένα τέτοιο: link και βάλε το στο πλάι του λάπτοπ (όχι πίσω γιατί εκεί είναι ο χαλκός του επεξεργαστή, απο το πλάι ψύχεται η κάρτα γραφικών). Οι nvidia εκείνης της εποχής ήταν άλλο πράγμα.... Μαύρο κεφάλαιο άστο...
elpapam Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Αυτό φαίνεται ωραία και οικονομική λύση. Είχα σκεφτεί κανονική αλουμινένια βάση κάτι σαν αυτό.
nikos903 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Ότι σε βολεύει καλύτερα, αν θες να δώσεις και ύψος/κλήση στο λάπτοπ καλές είναι οι βάσεις.
elpapam Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Αφού μπήκα στον χορό θα χορέψω αναγκαστικά και θα πάρω μάλλον την βάση αλλά σκέφτομαι να το συνδυάσω και με αυτό που μου έστειλες με το fan που τραβάει έξω τον ζεστό αέρα.
nikos903 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Έχε στα υπόψιν όμως οτι η βάση βγάζει κάποιον θόρυβο, το λάπτοπ βγάζει και αυτό κάποιον άλλον θόρυβο, να βάλεις μετά και το 3ο fan θα γίνεται χαμός εκεί
elpapam Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Μπα έχει συνηθίσει ο μικρός με τους θορύβους δόξα τον θεό αυτό είναι μηδενικό σε σχέση με το τι γίνετε έξω την νύχτα ιδικά με τα club που παίζουν απέναντι από τα σπίτια μας. Οπότε τι 3 η 13 fan είναι 0,01% θόρυβος...
koolisk6 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2018 κ η ati θα καει αμα παιζει παιχνιδια μη νομιζεις οτι την εβαλες κ ξενοιασες....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα