Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο προγραμματιστής θεωρείται Ελεύθερος Επαγγελματίας, όταν ασκεί δικό του επάγγελμα, με αποδείξεις, και χωρίς εξάρτηση εργασίας (όπως ο ιδιώτης γιατρός). Αυτός ΔΕΝ πουλάει προγράμματα, παρέχει υπηρεσίες.

Ο προγραμματιστής που φτιάχνει εφαρμογές, για οποιονδήποτε, πουλάει εμπόρευμα, το οποίο έχει αριθμό σειράς, όπως όλα. Αυτός που θα αγοράσει το πρόγραμμα πχ με μια επιδότηση από το κράτος πρέπει να έχει την άδεια τελικού χρήστη που θα γράφει τον αριθμό σειράς, και την ημερομηνία εγκατάστασης, και σίγουρα το παραστατικό αγοράς. Ο προγραμματιστής αν θέλει να πουλάει ο ίδιος "προϊόν" τότε θα κάνει έναρξη και με το λογιστή του θα επιλέξουν τους κατάλληλους κωδικούς εργασιών. Αν θέλει να πουλάει σε μεταπωλητή τότε μπορεί ο μεταπωλητής να αγοράζει εκδίδοντας εκείνος τιμολόγιο. Εδώ ο πωλητής θα πρέπει να δει τι τζίρο κάνει και με τον λογιστή του πάλι να δει αν θα εξαιρεθεί του ΦΠΑ, ή όχι, και όλες τις άλλες διαδικασίες σχετικές με την εφορία. Αν δε πουλάει στο εξωτερικό τότε πρέπει να το δηλώσει σίγουρα με έναρξη επιτηδεύματος.

Πνευματικά δικαιώματα σε πρόγραμμα θα ήταν να έχει κανείς στον Χ αλγόριθμο τα δικαιώματα, και να πληρώνεται για την χρήση βάσει συμφωνίας, με το χρόνο από εκείνους που τον χρησιμοποιούν στα προγράμματά τους. Βιομηχανική πατέντα είναι κάτι άλλο από αυτό που λέμε πνευματικό δικαίωμα. Δηλαδή το πνευματικό δικαίωμα το αντλείς όταν έχει κάνει την δημοσίευση, άρα όταν το έχεις ήδη δώσει! Βιομηχανική πατέντα είναι κάτι για το οποίο πληρώνεις για να καταγράψεις την πατέντα, εφόσον εξετασθεί, και πληρώνεις με το χρόνο για να την διατηρείς (με τα χρόνια γίνεται πιο ακριβή).  Υποτίθεται ότι αυτό που κάνεις έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή, άρα  δεν μιλάμε για τελικό προϊόν.

Ο πλάγιος τρόπος να βγάλει κανείς χρήματα είναι να διαθέτει κάτι πολύπλοκο ως ελεύθερο λογισμικό, και να χρεώνει υπηρεσίες πάνω σε αυτό! (ελεύθερος επαγγελματίας και εδώ).

Έτσι σε αυτό που θέλει ο Θεματοθέτης, να "Αδειοδοτήσει", σημαίνει να παρέχει προϊόν, με αριθμό σειράς, δηλαδή εμπόρευμα, μέσω ενός μεταπωλητή. Κάθε φορά που πωλείται ένας "κωδικός ενεργοποίησης" ή και μια λήψη προγράμματος,  παράγεται προϊόν και έσοδα τόσο για τον μεταπωλητή όσο και για τον κατασκευαστή (που διατηρεί το δικαίωμα της "αντιγραφής" του προϊόντος). Φυσικά μπορεί κάποιος αύριο να του πει ότι έχει κάνει αντιγραφή ή ότι έχει χρησιμοποιήσει μια βιβλιοθήκη η οποία είναι ανοιχτού κώδικα και θα έπρεπε να δίνεται σε πρόγραμμα επίσης ανοιχτού κώδικα....και άντε να ξεμπλέξει κανείς (όταν  φυσικά πουλάει).

Γενικά σε όλες τις επιχειρήσεις χρειάζονται δυο...Δικηγόρος και Λογιστής.

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, elorant είπε

Στο πρώτο post μιλάς ξεκάθαρα για έσοδα. Στη συνέχεια τα γυρίζεις και λες ότι δεν θα έχει όφελος. Αποφάσισε τελικά τι ισχύει μπας και συνεννοηθούμε καμιά φορά. Το ότι ψάχνεις συμβουλές για φορολογικά θέματα σε ένα forum τεχνολογίας είναι ο ορισμός της βλακείας. Πήγαινε άνθρωπε μου σε έναν λογιστή, όλοι σου το λένε.

Στο θέμα δε ζητάω συγκεκριμένα συμβουλές αποκλειστικά για φορολογικά θέματα. Αν διάβασες το πρώτο ποστ, ζητάω γενικά συμβουλές, και ίσως καθοδήγηση, πράγματα που πρέπει να προσέξω, κτλπ για να χρησιμοποιήσω ένα app store στο οποίο θέλω να βάλω ένα πρόγραμμα. Dos, don'ts, tips.. Να μοιραζόταν κάποιος πχ την εμπειρία του με την όλη διαδικασία.

Δε γυρίζω και δεν αλλάζω τίποτα.

Τη βλακεία ας τη στην άκρη, γιατί για μένα ο ορισμός της βλακείας είναι να μη μπορεί κάποιος να κατάλαβει τη διαφορά μεταξύ του "Κάντε μου ένα tutorial / intro στο θέμα των app stores", και του "γεια σας προγραμματιστές, θέλω να γίνετε δικηγόροι μου".

Και στη περίπτωση που δε διάβασες προηγούμενα μηνύματα μου, ρώτησα 2 λογιστές, και ο ένας μου είπε οτι μέχρι ένα ποσο δε χρειάζεται έναρξη επιτηδεύματος χωρίς να μου πει το ποσό, και ο άλλος μου είπε να το προχωρήσω και βλέπουμε στη πορεία.

Δημοσ.

Για την ιστορία, για να καταγραφεί για μελλοντικούς χρήστες που ίσως το διαβάσουν, ρώτησα και δικηγόρο όσον αφορά το θέμα για το αν χρειάζεται έναρξη επιτηδεύματος ή όχι.

Μου είπε πως εξαρτάται από τους όρους του συμβολαίου που πρόκειται να υπογράψω. Ίσως να χρειαστεί ίσως και όχι. Χωρίς το συμβόλαιο δε μπορεί να ξέρει.

Το συμβόλαιο προστατεύεται με NDA και δε θα μπορέσω αργότερα όταν συμφωνήσω στο NDA και το διαβάσω, να το σχολιάσω.

Τώρα που έφυγε αυτό απ' τη μέση, έχει κανένας προσωπική εμπειρία και τυχόν συμβουλές, do's & don'ts από ανάλογα app stores να μοιραστεί στο θέμα ώστε να μαθαίνουμε και εμείς που το σκεφτόμαστε ;

Δημοσ.

Αν στο συμβόλαιο λέει ότι δε θα πάρεις δεκάρα, τότε δεν χρειάζεται να κανείς έναρξη. 

Aλλιώς είτε θα κανείς έναρξη, είται θα σε προσλάβουν ως υπάλληλο στη Valve.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Non disclosure agreement σημαίνει πως όταν διαβάσεις κάτι δεν μπορείς να το ανακοινώσεις πουθενά. Ένα συμβόλαιο δεν μπορεί να προστατεύεται από NDA γιατί οφείλεις τουλάχιστον να το δείξεις σε έναν δικηγόρο. Το ότι δεν μπορείς να εκφράσεις αντίρρηση πάνω σε αυτά που λέει δεν σημαίνει ότι προστατεύεται από NDA. Χρησιμοποιείς όρους με λάθος τρόπο.

Όσο για τα υπόλοιπα θα μπορούσες πολύ απλά από την αρχή να ρωτήσεις, έχει κανείς εμπειρία από διάθεση εφαρμογής μέσω του Valve store; Αντί να γράφεις όλα αυτά τα κατεβατά.

Δημοσ.

Alithinos,

Πώς ξέρεις ότι δεν υπάρχει ίδια εφαρμογή; Μπορούν να σε μηνύσουν για αντιγραφή (αν δουν ότι χάνουν έσοδα). Πριν σε μηνύσουν πιθανόν θα σου στείλουν ένα μήνυμα, και θα το κατεβάσεις μόνος σου, θα χάσεις και τα λεφτά που θα δώσεις πριν μπεις στη πλατφόρμα!

Ο Δικηγόρος είναι "εσύ", ο εκπρόσωπός σου, δηλαδή ο επαγγελματίας που δεσμεύεται για το απόρρητο στο βαθμό που δεσμεύεσαι και εσύ. Ο άλλος με τον ίδιο βαθμό απόρρητου είναι ο παπάς όταν πας για εξομολόγηση. Άρα λογικά το συμβόλαιο μπορείς να το συζητήσεις και με τους δύο!

Στο δικηγόρο θα του πας το συμβόλαιο, αλλά επίσης θα του εξηγήσεις τι κάνει η εφαρμογή σου, σε σχέση με δουλεία τρίτων, τι άδειες έχει πάνω σε αυτήν, σε δουλειές τρίτων. Αυτός θα κοιτάξει σε ότι του δώσεις να καταλάβει αν αυτά που υποστηρίζεις,  σε σχέση με αυτά που γράφουν στις άδειες, είσαι "ακόλουθος". Ο δικηγόρος ασχολείται με τις ευθύνες σου έναντι άλλων, εκτός από την εφορία!

Όπως ο γιατρός χωρίς εξετάσεις δεν είναι μάντης να δουλέψει με το υπερπέραν, έτσι και ο δικηγόρος χωρίς συμβόλαια, και άδειες, δεν μπορεί να δουλέψει και να καθορίσει το τι κάνεις με αυτές. Οι λογιστές ασχολούνται με το οικονομικό γεγονός, και τέτοιο γεγονός είναι ό,τι συνοδεύεται με παραστατικό, με σκοπό να σε έχουν "καθαρό" με την εφορία. Μπορείς του λογιστή να του μιλάς υποθετικά και εκείνος επίσης να σου απαντάει υποθετικά, και τίποτα από αυτά να μην συμβούν ποτέ, εσύ να χάσεις το χρόνο σου και ο λογιστής χρήμα. Δεν γίνεται έτσι. Θα πας στον λογιστή όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις και θα δηλώσεις τι θα κάνεις, και πάνω σε αυτό θα ψάξει τους κωδικούς και τι φόρο έχουν, καθώς και σε ποια κατηγορία βιβλίων θα υπαχθείς. Θα σε κατατοπίσει για το τι παραστατικά θα εκδίδεις, και κάθε πότε θα μαζεύεις παραστατικά για  έσοδα-έξοδα,  για να τα γράφει και να βγάζει τον ΦΠΑ, και όταν χρειάζεται τις όποιες μηνιαίες ή τριμηνιαίες καταστάσεις.

Η σειρά απαιτεί:

Πρώτη φορά: Δικηγόρο για να σου πει αν αυτό που έχεις μπορείς να το πουλήσεις βάσει των προβλεπόμενων  αδειών. Λογιστή για να σου πει τι θα κάνεις με την εφορία, αφού δηλώσεις ότι ξεκινάς.

Τακτικά: Δικηγόρο για να ελέγχει κάθε σχέση σου με συμβόλαια από μεταπωλητές. Λογιστή τακτικά για την παρακολούθηση των παραστατικών.

Προσοχή: Δεν αναζητά ο δικηγόρος τις άδειες, τις προσκομίζεις και αυτός ως επιστήμονας τις αναλύει. Δεν αναζητά ο λογιστής τα παραστατικά, τα προσκομίζεις, και ως επιστήμονας τα αναγνωρίζει και τα καταχωρεί όπως γνωρίζει.

Στο δια ταύτα:.

Για να απασχολήσεις δικηγόρο και λογιστή, πρέπει να πας "χαρτιά", και αυτό είναι χρόνος για να τα μαζέψεις και κόστος που θα πληρώσεις (το τσάμπα πέθανε). Εδώ έχεις το μηδενικό κόστος να ζητάς "αέρα" γνώση, και το μόνο που πρόκειται να πάρεις είναι γενικότητες του τύπου, τι κάνει ο δικηγόρος και τι κάνει ο λογιστής.

Αν δεν υπάρχει χρήμα να στηρίξεις την επένδυσή σου, τότε δεν υπάρχει επένδυση, απλά ένα όνειρο είναι!

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/7/2018 στις 1:46 ΜΜ, Alithinos είπε

Για την ιστορία, για να καταγραφεί για μελλοντικούς χρήστες που ίσως το διαβάσουν, ρώτησα και δικηγόρο όσον αφορά το θέμα για το αν χρειάζεται έναρξη επιτηδεύματος ή όχι.

Μου είπε πως εξαρτάται από τους όρους του συμβολαίου που πρόκειται να υπογράψω. Ίσως να χρειαστεί ίσως και όχι. Χωρίς το συμβόλαιο δε μπορεί να ξέρει.

Το συμβόλαιο προστατεύεται με NDA και δε θα μπορέσω αργότερα όταν συμφωνήσω στο NDA και το διαβάσω, να το σχολιάσω.

Τώρα που έφυγε αυτό απ' τη μέση, έχει κανένας προσωπική εμπειρία και τυχόν συμβουλές, do's & don'ts από ανάλογα app stores να μοιραστεί στο θέμα ώστε να μαθαίνουμε και εμείς που το σκεφτόμαστε ;

Τα γεννάς όσο τα γράφεις στη βια σου να ανταπαντήσεις σε όσους βρίσκουν παράξενα όσα λες ή γενικότερα έχεις βρει ένα κουβά από ορολογίες και τις πετάς στον ανεμιστήρα για εντυπωσιασμό;

Μήπως ήθελες να γράψεις DNA; Θα έβγαζε περισσότερο νόημα..

Ο μόνος λόγος που ρωτάω είναι για να καταλάβει ο μελλοντικός χρήστης (όπως λες) πως το τελευταίο γεύμα του δεν περιείχε οπιούχες ουσίες οπότε δεν είναι αποκύημα πιθανών παραισθήσεων τα όσα διαβάζει.

.

Βρες λογιστή, όχι φανταστικό !

Στις 20/7/2018 στις 11:02 ΠΜ, Alithinos είπε

Και στη περίπτωση που δε διάβασες προηγούμενα μηνύματα μου, ρώτησα 2 λογιστές, και ο ένας μου είπε οτι μέχρι ένα ποσο δε χρειάζεται έναρξη επιτηδεύματος χωρίς να μου πει το ποσό, και ο άλλος μου είπε να το προχωρήσω και βλέπουμε στη πορεία.

Γιατί δε ζήτησες να σου πει και να μην στο κρατάει μυστικό; Πολυ μυστηριώδης τύπος ο πρώτος λογιστής...

Επεξ/σία από The King
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, The King είπε

Μήπως ήθελες να γράψεις DNA; Θα έβγαζε περισσότερο νόημα..

NDA = Non-disclosure agreement. Με απλά ελληνικά ένα χαρτί που σε δεσμεύει πως οποιαδήποτε συμφωνία/συζήτηση δεν μπορεί να ανακοινωθεί σε τρίτους. Πας ας πούμε σε μια μεγάλη επιχείρηση για να τους φτιάξεις ένα site και σε βάζουν να υπογράψεις ένα τέτοιο χαρτί γιατί έχουν σκοπό στην κουβέντα να σου αναλύσουν την στρατηγική τους και τους στόχους τους, πληροφορίες που δεν θα ήθελαν να βγεις και να συζητάς δεξιά κι αριστερά.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, elorant είπε

NDA = Non-disclosure agreement. Με απλά ελληνικά ένα χαρτί που σε δεσμεύει πως οποιαδήποτε συμφωνία/συζήτηση δεν μπορεί να ανακοινωθεί σε τρίτους. Πας ας πούμε σε μια μεγάλη επιχείρηση για να τους φτιάξεις ένα site και σε βάζουν να υπογράψεις ένα τέτοιο χαρτί γιατί έχουν σκοπό στην κουβέντα να σου αναλύσουν την στρατηγική τους και τους στόχους τους, πληροφορίες που δεν θα ήθελαν να βγεις και να συζητάς δεξιά κι αριστερά.

Μάλλον δεν κατάλαβες το ύφος της απάντησης στον @Alithinos, προφανώς και δεν ήξερε πότε εφαρμόζεται συμφωνητικό εμπιστευτικότητας αλλά δεν πειράζει, θα καταγραφεί και απο σένα η γνώση που μοιράστηκες στους μελλοντικούς χρήστες, για αυτούς δουλεύουμε.

kudos

Δημοσ.

Εμ τα γράφεις πολύ ιντελεκτουάλ ρε μαν και δεν πιάνω τον υφέρπων σαρκασμό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...