kleo1 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Όταν έχω ένα VPS υπάρχει μια εγγυημένη απόδοση; πως ακριβώς δουλεύουν; υπάρχει ένα ποσοστό πόρων που είναι δεσμευμένο για το δικό μου vps; Αν έχω ένα vps με πχ 4GB RAM προφανώς τα 4GB τα έχω πάντα φαντάζομαι κι ας μην τα χρησιμοποιώ. Στον επεξεργαστή όμως τι γίνεται; Πως το VPS μου χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή; έχω πάντα ένα ποσοστό τις ισχύς του, πχ 25% ή ανάλογα μπορεί αν δε χρησιμοποιείται από άλλο VPS να έχω και το 100%; Γιατί ρωτάω: Έχουμε ας πούμε ένα VPS στο οποίο έχει εγκατασταθεί μια εφαρμογή απαιτητική σε ισχύ. Κάνουμε τις δοκιμές και βλέπουμε ότι δουλεύει μια χαρά. Θα δουλεύει πάντα έτσι ή ενδέχεται την επόμενη μέρα να μη δουλεύει ικανοποιητικά διότι άλλα vps στον ίδιο server τυχαίνει να "ρουφάνε" εκείνη τη στιγμή περισσότερη ισχύ και να μένει λιγότερη για μένα; βασικά η ερώτηση είναι πως μοιράζεται η ισχύς. Δυναμικά, ανάλογα τι ζητάει το κάθε vps ή στατικά, έχει δηλαδή ο καθένας σταθερά ένα ποσοστό; σε όλες τις εταιρίες που παρέχουν vps σου λένε τη RAM και απλά τους πυρήνες αλλά μέχρι εκεί.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Το VPS είναι ουσιαστικά ένα virtual machine που τρέχει πάνω σε έναν server. Το λογισμικό επιτρέπει να δεσμεύονται συγκεκριμένα resources που κατανέμονται ανά κάθε πελάτη. Έχω για παράδειγμα έναν server με δύο οκταπύρηνους και 128GB RAM και το σπάω σε 8 VPS που το καθένα παίρνει δύο πυρήνες και 16 GB RAM. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να εκμεταλλευτεί όπως θέλει τους πόρους που του αναλογούν χωρίς να επηρρεάζεται από εφαρμογές άλλων πελατών στο ίδιο μηχάνημα. Όλα βέβαια μέχρι κάποιο όριο. Αν δουλεύεις συνέχεια στο 100% των πόρων θα σου συστήσουν να πας σε μεγαλύτερο configuration. Γι αυτό υπάρχουν και τα dedicated μηχανάκια, όπου ουσιαστικά έχεις έναν ολόκληρο server για αποκλειστική σου χρήση.
kleo1 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 45 λεπτά πριν, elorant είπε Το VPS είναι ουσιαστικά ένα virtual machine που τρέχει πάνω σε έναν server. Το λογισμικό επιτρέπει να δεσμεύονται συγκεκριμένα resources που κατανέμονται ανά κάθε πελάτη. Έχω για παράδειγμα έναν server με δύο οκταπύρηνους και 128GB RAM και το σπάω σε 8 VPS που το καθένα παίρνει δύο πυρήνες και 16 GB RAM. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να εκμεταλλευτεί όπως θέλει τους πόρους που του αναλογούν χωρίς να επηρρεάζεται από εφαρμογές άλλων πελατών στο ίδιο μηχάνημα. Όλα βέβαια μέχρι κάποιο όριο. Αν δουλεύεις συνέχεια στο 100% των πόρων θα σου συστήσουν να πας σε μεγαλύτερο configuration. Γι αυτό υπάρχουν και τα dedicated μηχανάκια, όπου ουσιαστικά έχεις έναν ολόκληρο server για αποκλειστική σου χρήση. άρα οι πόροι είναι πάντα σταθεροί και δεν αυξομειώνονται ανάλογα με τη χρήση των άλλων vps που θα υπάρχουν στον server. Οπότε στο παράδειγμά μου, αν έχω δοκιμάσει την εφαρμογή που έχω στήσει και δουλεύει ακριβώς όπως θέλω με πχ 10 χρήστες και καταναλώνει το 70% των πόρων, θα δουλεύει πάντα έτσι. είναι εξασφαλισμένο αυτό Αυτό με το όριο το έχω διαβάσει σε μερικά sites, στους όρους χρήσης. σε ένα έλεγε ότι η χρήση cpu στο 100% για πάνω από μισή ώρα "χτυπάει καμπανάκι".
CyberCr33p Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Eάν χρειάζεται να ξέρεις πόσους πόρους έχεις διαθέσιμους μόνο με dedicated server θα βγάλεις άκρη. Στο VPS παίζει ρόλο πόσα άλλα VPS θα ανοίξει ο πάροχος στο ίδιο μηχάνημα, πόσο βαριές εφαρμογές θα τρέχουν τα υπόλοιπα VPS, πόσο bandwidth από το δίσκο θα χρησιμοποιούν, κλπ. Υπάρχουν τρόποι για τον πάροχο να βάλει κάποια όρια σε κάποιους πόρους και να μειώσει τον κίνδυνο κάποιο VPS να καταχραστεί τους διαθέσιμους πόρους αλλά δεν είναι 100% αξιόπιστοι. Επίσης ανάλογα με το τι χρησιμοποιούν για να στήσουν τα VPS υπάρχει και η δυνατότητα του overselling σε CPU/RAM.
paparovic Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Εξαρτάται από τον κάθε provider. Αν δεν σου λέει ότι η CPU είναι dedicated, τότε αν το πας στο 100% για κάμποση ώρα, θα σε κάνει throttle σε CPU καφετιέρας (ή θα σου κάνει reboot).
kleo1 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 1 λεπτό πριν, paparovic είπε Εξαρτάται από τον κάθε provider. Αν δεν σου λέει ότι η CPU είναι dedicated, τότε αν το πας στο 100% για κάμποση ώρα, θα σε κάνει throttle σε CPU καφετιέρας (ή θα σου κάνει reboot). παιδιά δε με απασχολεί αυτό. Δε θέλω να το πάω στο 100%. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πόση απόκλιση έχει στην απόδοση του ένας vps. ok, καταλαβαίνω ότι είναι λίγο όπως κάτσει η υπόθεση, αλλά είναι τόσο πολύ ό,τι κάτσει; το ξέρω ότι αν θέλω σιγουριά ασχολούμαι μόνο με dedicated που ξέρω τι έχω. Αλλά, το αν ο vps μου θα μπορεί να υποστηρίξει τη μια 20 χρήστες και την άλλη 15 (στο 70%), δεν είναι πρόβλημα. Μπορώ να υπολογίζω σε ένα εύρος 15-20 χωρίς να το τερματίζω. Αν όμως τη μια υποστηρίζει 20 χρήστες και την άλλη 5, εκεί έχουμε θέμα γιατί δε θα ξέρω τι μου γίνεται. Αν ξέρω στο περίπου είμαι μια χαρά απλά αυτό το περίπου να μην παίζει από το 1 -100
paparovic Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, kleo1 είπε παιδιά δε με απασχολεί αυτό. Δε θέλω να το πάω στο 100%. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πόση απόκλιση έχει στην απόδοση του ένας vps. ok, καταλαβαίνω ότι είναι λίγο όπως κάτσει η υπόθεση, αλλά είναι τόσο πολύ ό,τι κάτσει; το ξέρω ότι αν θέλω σιγουριά ασχολούμαι μόνο με dedicated που ξέρω τι έχω. Αλλά, το αν ο vps μου θα μπορεί να υποστηρίξει τη μια 20 χρήστες και την άλλη 15 (στο 70%), δεν είναι πρόβλημα. Μπορώ να υπολογίζω σε ένα εύρος 15-20 χωρίς να το τερματίζω. Αν όμως τη μια υποστηρίζει 20 χρήστες και την άλλη 5, εκεί έχουμε θέμα γιατί δε θα ξέρω τι μου γίνεται. Αν ξέρω στο περίπου είμαι μια χαρά απλά αυτό το περίπου να μην παίζει από το 1 -100 Ναι, είναι ό,τι κάτσει. Π.χ. πολλοί providers, όταν σου λένε 4 cores, δεν εννοούν 4 πραγματικά cores, ούτε καν 4 threads. Συνήθως μιλάνε για vCores που σημαίνει ότι χωρίζουν το κάθε core σε N "κομμάτια" και το κάθε ένα από αυτά είναι ένα virtual core. Άλλοι providers σου κάνουν limit την συχνότητα. Άλλοι providers σου δίνουν cpu credits ανά διάστημα και μπορείς να "γκαζώσεις" για όσο σου διαρκούν και μετά γίνεται throttled μέχρι το επόμενο διάστημα. Α, και άμα είναι oversold το node, μην υπολογίζεις ούτε την ταχύτητα του δίσκου ως "δεδομένη". Γενικά όταν έχεις vps, είναι και θέμα τύχης αν θα πέσεις σε "ήσυχο" node ή αν κάποιοι άλλοι εκεί σκίζουν τον δίσκο. Επεξ/σία 16 Ιουλίου 2018 από paparovic
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Αποκλείσεις στο επίπεδο που περιγράφεις δεν μπορούν να υπάρξουν σε σοβαρό vps. Μπορεί να έχεις μια απόκλιση του 30% από session σε session αλλά μέχρι εκεί. Αλλά όταν λέμε σοβαρό εννοούμε τουλάχιστον €100/μήνα. Μην περιμένεις δηλαδή με 10 ή 20 ευρώ το μήνα να έχεις εγγυημένη απόδοση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα