fingolfingr Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Καλησπέρα, Στην δουλειά βλέπω ότι μερικά sites είναι φραγμένα (πχ social, mail, dropbox ή youtube). Όταν πας να μπεις σου βγάζει μήνυμα ότι η σελίδα αυτή έχει καταχωρηθεί σαν πχ file sharring και δεν μπορώ να έχω πρόσβαση. Υπάρχει τρόπος να κάνω κάτι τέτοιο στο σπίτι ώστε να κόβω πρόσβαση σε συγκεκριμένα site ή υπηρεσίες (πχ youtube) σε συγκεκριμένες συσκευές; Γίνεται με κάποιο router; Τα παιδιά είναι ακόμα μικρά για facebook κλπ αλλά.... καλό είναι πειραματίζομαι από τώρα για τα απλά (πχ Youtube) Ευχαριστώ
infin1tyGR Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Με OpenDNS γίνεται το block που είδες. Είναι δωρεάν και μπορείς να το κάνεις και στο σπίτι σου. Φτιάχνεις λογαριασμό στο www.opendns.com, ρυθμίζεις σελίδες ή ολόκληρες κατηγορίες που θες να κόψεις και στις συσκευές που θες να γίνει ο περιορισμός βάζεις ως DNS severs τους 208.67.222.222 και 208.67.220.220. Απλώς επειδή σε αναγνωρίζει από τη διεύθυνση IP σου, η οποία αλλάζει κάποιες φορές, θα πρέπει να κατεβάσεις και έναν updater που έχει σε μια συσκευή του δικτύου σου για να ενημερώνεται κάθε φορά για τη διεύθυνση IP που έχεις. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από infin1tyGR
madrivermadonus Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 7 λεπτά πριν, fingolfingr είπε Καλησπέρα, Στην δουλειά βλέπω ότι μερικά sites είναι φραγμένα (πχ social, mail, dropbox ή youtube). Όταν πας να μπεις σου βγάζει μήνυμα ότι η σελίδα αυτή έχει καταχωρηθεί σαν πχ file sharring και δεν μπορώ να έχω πρόσβαση. Υπάρχει τρόπος να κάνω κάτι τέτοιο στο σπίτι ώστε να κόβω πρόσβαση σε συγκεκριμένα site ή υπηρεσίες (πχ youtube) σε συγκεκριμένες συσκευές; Γίνεται με κάποιο router; Τα παιδιά είναι ακόμα μικρά για facebook κλπ αλλά.... καλό είναι πειραματίζομαι από τώρα για τα απλά (πχ Youtube) Ευχαριστώ οι συσκευες θα ειναι tablets κτλ η pc?
fingolfingr Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, infin1tyGR είπε Με OpenDNS γίνεται το block που είδες. Είναι δωρεάν και μπορείς να το κάνεις και στο σπίτι σου. Φτιάχνεις λογαριασμό στο www.opendns.com, ρυθμίζεις σελίδες ή ολόκληρες κατηγορίες που θες να κόψεις και στις συσκευές που θες να γίνει ο περιορισμός βάζεις ως DNS severs τους 208.67.222.222 και 208.67.220.220. Απλώς επειδή σε αναγνωρίζει από τη διεύθυνση IP σου, η οποία αλλάζει κάποιες φορές, θα πρέπει να κατεβάσεις και έναν updater που έχει σε μια συσκευή του δικτύου σου για να ενημερώνεται κάθε φορά για τη διεύθυνση IP που έχεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλω να το κάνω σε όλες τις συσκευές. Θέλω να το κάνω σε συγκεκριμένες. Εγώ πχ θέλω να έχω πρόσβαση στο youtube αλλα δεν θελω να εχουν συγκεκριμένες ip μέσα στο δίκτυο του σπιτιού. Τώρα το ξαναδιαβασα και κατάλαβα τι λες. Ο updater τι λειτουργικό θα θέλει; Windows; 2 λεπτά πριν, madrivermadonus είπε οι συσκευες θα ειναι tablets κτλ η pc? Αυτή την στιγμή κινητά. Το πρόβλημα είναι ότι το ενα είναι windows phone. Για αυτό σκεφτόμουν κατι από μεριας router. Να μπλοκάρει καπως συγκεκριμένη εσωτερική ip δηλαδή Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από fingolfingr
infin1tyGR Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Just now, fingolfingr said: Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλω να το κάνω σε όλες τις συσκευές. Θέλω να το κάνω σε συγκεκριμένες. Εγώ πχ θέλω να έχω πρόσβαση στο youtube αλλα δεν θελω να εχουν συγκεκριμένες ip μέσα στο δίκτυο του σπιτιού. Γι' αυτό είπα «στις συσκευές που θες να γίνει ο περιορισμός βάζεις ως DNS servers τους 208.67.222.222 και 208.67.220.220.» Στον δικό σου υπολογιστή μπορείς να έχεις για παράδειγμα Google DNS, οπότε δεν σε πιάνει το block. Ψιλομπακάλικη λύση, αλλά είναι η πιο απλή. Αλλιώς πρέπει να κατεβάσεις την εφαρμογή του OpenDNS, και να στήσεις bypass account για τους δικούς σου υπολογιστές, το οποίο σε εμένα σπάνια δούλευε σωστά.
madrivermadonus Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 ok μπορεί να γίνει πανεύκολα με ρουτερ, συγκεκριμένα εγω εχω ενα tplink και το δοκίμασα πριν λιγο. πας στην καρτέλα Parental control στην οποια προσθετεις συσκευες, μπορεις να δωσεις προσβαση σε αυτες με χρονοδιαγραμμα και προσθετεις keywords (πχ facebook, youtube) και τις κανεις Blacklist 1
isay Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Αυτό που κάνει "πιο απαιτητικό" το project σου ειναι οτι εχεις πολλές συσκευές διαφορετικής φύσης και θες επιλεκτικό φιλτράρισμα και ανα συσκευή και ανα είδος. Αν ήθελες κάτι πιο γενικό, υπάρχουν διαφορες λύσεις κατά περιπτωση, αλλά στην περιπτωση σου είναι μονοδρόμος το να υπάρχει ένα μηχανάκι server που ολο το traffic να περνά και να φιλτράρεται απο εκει. Ετσι μπορείς να ορίσεις κανονες ανα μηχάνημα. Οπως καταλαβαίνεις αυτό απαιτεί πιο εξιδικευμένες γνώσεις και σίγουρα εξοπλισμό σε μηχάνημα και software. Απο εκει και πέρα για γενικους κόφτες υπάρχουν διάφορες λύσεις, είτε στην εκάστοτε συσκευή ή απο το router. Π.χ. γενικό απο router μπορεις με το opendns που αναφέρθηκε ή εναλλακτικά να βάλεις τους family protection dns. Π.χ στο δευτερο κόβει άμεσα διαφημίσεις scam, violence και πορνό, αλλά δεν κόβει καθαρά sites τυπου youtube Σε επιπεδο router, κάποια router εχουν υπηρεσία να κοβουν domains με λέξεις κλειδια, αλλά και πάλι θα ειναι για όλους. Σε επιπεδο υπολογιστη, αν εχεις windows ενα πολύ καλο προγραμμα ειναι το k9 web protection που εχει πολλες κατηγορίες να διαλεξεις τι θα κοβεις. Κλπ Κλπ 4 λεπτά πριν, madrivermadonus είπε ok μπορεί να γίνει πανεύκολα με ρουτερ, συγκεκριμένα εγω εχω ενα tplink και το δοκίμασα πριν λιγο. πας στην καρτέλα Parental control στην οποια προσθετεις συσκευες, μπορεις να δωσεις προσβαση σε αυτες με χρονοδιαγραμμα και προσθετεις keywords (πχ facebook, youtube) και τις κανεις Blacklist Ναι αλλά ετσι θα κοβει youtube και στον "πατέρα" και σε ολους που ειναι πισω απο το router.
madrivermadonus Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, isay είπε Ναι αλλά ετσι θα κοβει youtube και στον "πατέρα" και σε ολους που ειναι πισω απο το router. oxi, ανα συσκευη (ες) γινεται, οι οποιες θα ανηκουν στην ομαδα parental control Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από madrivermadonus
isay Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Ωραία γράψε του και το ακριες μοντέλο του router που εχεις και το εχει σαν υπηρεσία. Ετσι, θα πρεπει να ορίσει σταθερές ip ανα συσκευή (απο το router) να ορίσει keywords ανα συσκευή Τώρα που το σκέφτομαι, ειχα πετυχει router (νομιζω της draytek) που ειχε whitelist λιστα, ανα εσψτερική ip, οπου πχ στην ταδε συσκευή μπορουσες να μπεις μονο σε συγκεκριμένα domains
fingolfingr Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Το να αγοράσω ένα router δεν είναι θέμα. Ίσως να είναι πρόβλημα ότι έχω παντρευτεί το modem που παρόχου λόγω voip άλλα παλαιότερα που είχα πάνω ένα TP-LINK Archer D5 AC1200, είχα σβήσει το dhcp και έδινε ip το modem που παρόχου. Έτσι είχαν και τα extra του modem και δεν χρειαζόταν να ξαναστήσω τις IP από την αρχή. Βέβαια το έδιωξα γιατί ήταν v1 και μου έσπαγε τα νευρά. Τώρα έχω ένα xiaomi 3g αλλα...... ναι. Καμιά σχέση με dlink και πολύ περιορισμένο. Οπότε μιας και θα το αλλάξω.... σκεφτόμουν αν με νέο router μπορώ να λύσω και το "πρόβλημα" που γραφω στην αρχή. @isay όταν λες μηχανάκι server? Έχω δει ότι στο ESXI έχει επιλογές για vlan (τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει) άλλα δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί. Το χρησιμοποιώ εντελώς ερασιτεχνικά. Επίσης έχω επίσης ακούσει κάποιους να κόβουν διαφημίσεις κλπ με rapberry που έχω 2. Βέβαια αυτοί μιλάνε για κάτι πιο γενικό όπως αναφέρεις.
isay Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 H φιλοσοφία ειναι οτι το extra μηχανάκι (δεν είχα σκεφτεί το rapberry αλλά και αυτό μπορει να το κάνει) είναι οτι ολες οι συσκευές ζητάνε internet απο το μηχανάκι αυτό, το μηχανάκι κάνει το φιλτράρισμα και φέρνει απο το internet αυτά που πρεπει. Κάτι σαν proxy. Στη δουλειά σου εχετε κάτι τετοιο
infin1tyGR Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 4 minutes ago, isay said: Κάτι σαν proxy. Στη δουλειά σου εχετε κάτι τετοιο Επειδή έγραψε ότι βλέπει μήνυμα του τύπου «η σελίδα αυτή έχει καταχωρηθεί ως File Sharing...» στοιχηματίζω ότι έχουν απλά OpenDNS, που βγάζει ακριβώς αυτό το μήνυμα. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από infin1tyGR 1
fingolfingr Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Τι έχουμε στην δουλειά δεν γνωρίζω. Μεγάλη εταιρία είναι όποτε μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ξέρω όμως ότι στην δουλειά δεν αρκούν οι "σωστές" ρυθμίσεις proxy για να μπεις πχ youtube. Πρέπει να έχεις και την σωστή εσωτερική IP. Από εκεί μου μπήκε η ιδέα.
madrivermadonus Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2018 εγω εχω το tplink ac1200 vr400. Ωστόσο να επισημάνω οτι μπορείς να κανεις Blacklist site σε ολη την ομαδα του parental. Οχι ανα χρηστη blacklist. πχ αν κοψω facebook, youtube και κανω add 3 συσκευες θα ισχυει και για τις 3 συσκευες. To add γινεται απλως με ενα scan και βλεπεις ip kai mac. Ειναι πανευκολο.
koufs Δημοσ. 17 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2018 Στις 15/7/2018 στις 8:29 ΜΜ, fingolfingr είπε Τι έχουμε στην δουλειά δεν γνωρίζω. Μεγάλη εταιρία είναι όποτε μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ξέρω όμως ότι στην δουλειά δεν αρκούν οι "σωστές" ρυθμίσεις proxy για να μπεις πχ youtube. Πρέπει να έχεις και την σωστή εσωτερική IP. Από εκεί μου μπήκε η ιδέα. μπορείς να έχεις σπίτι σου, ανάλογο ή και καλύτερο από αυτό που έχουν στη δουλειά σου, η sophos δίνει δωρεάν πλήρεις εκδόσεις των firewall της, για "οικιακή χρήση" - το Sophos UTM με περιορισμό 50 εσωτερικές IPs -το Sophos XG, με περιοριμό ότι θα χρησιμοποιεί μόνο 4 απο τα CPU cores και μόνο 6 Gb από τη RAM - μιλάμε ότι έχεις δωρεάν το software που οι εταιρείες πληρώνουν $$$ σε αγορά και ετήσιες συνδρομές - μπορούν να στηθούν σε παλιό PC για να δεις αν σου κάνουν (θέλεις 2 NICS κατά προτίμηση intel) ή σαν virtual appliance σε server (αν το λέω σωστά, δεν είμαι γνώστης) -- εγώ έχω στήσει το XG σε μινι PC, κατανάλωση 5-7 Watt, οπότε OK για 24/7 λειτουργία, έχει αντικαταστήσει το ρούτερ μου (έχω το speedport ως μόντεμ), αν έχεις γνώσεις από δίκτυα , θα μπορέσεις να έχει πλήρη έλεγχο του τι κάνουν οι συσκευές σου στο ίντερνετ, εγώ που είμαι αρχάριοα και ψιλοάσχετος, μπορώ εύκολα να κόψω sites, εφαρμογές (πχ μπορείς να κόψεις μόνο facebook games και videos) , είναι απλές επιλογές από dropdown menus στο firewall, μια μέρα για πλάκα έκοψα μόνο instagram στα κινητά, όλα τα άλλα παίζανε κανονικά, νομίζανε ότι έπεσε το instagram, έχω κομμένα torrents, VPNs δεν περνάνε από το ρούτερ, κομμένα πορνοσάιτ, ύποπτα σάιτ κλπ δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με ένα απλό ρούτερ, πρέπει να ασχολείσαι 25 ώρες τη μέρα και πάλι αδύνατο, επίσης κόβει διάφορες επιθέσεις κλπ κλπ https://www.insomnia.gr/forums/topic/655804-diy-router-firewall/?page=2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα