Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρει κάποιος αν το νέο νομοθετικό πλαίσιο GDPR αφορά και προσωπικές ιστοσελίδες ή ιστοσελίδες που δεν έχουν mail lists απλώς μπορεί να έχουν μια φόρμα επικοινωνίας,και η μόνη καταγραφή,για την οποία ειδοποιείται ο χρήστης είναι τα cookies;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, imaginas είπε

Ξέρει κάποιος αν το νέο νομοθετικό πλαίσιο GDPR αφορά και προσωπικές ιστοσελίδες ή ιστοσελίδες που δεν έχουν mail lists απλώς μπορεί να έχουν μια φόρμα επικοινωνίας,και η μόνη καταγραφή,για την οποία ειδοποιείται ο χρήστης είναι τα cookies;

Νομικός δεν είμαι σε καμία περίπτωση, ωστόσο, χρειάζεσαι σίγουρα ένα checkbox στη φόρμα επικοινωνίας που να το τσεκάρει ο χρήστης στην περίπτωση που συμφωνεί να χρησιμοποιήσεις το email του ώστε να του απαντήσεις (τώρα αυτό είναι σούπερ αηδία αλλά τι να κάνουμε). Σίγουρα χρειάζεσαι μια πολιτική απορρήτου σχετικά με τα cookies και ανάλογα τι cookies είναι αυτά θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα για opt-out από τον χρήστη. 

Επεξ/σία από rafinos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, rafinos said:

χρειάζεσαι σίγουρα ένα checkbox στη φόρμα επικοινωνίας που να το τσεκάρει ο χρήστης στην περίπτωση που συμφωνεί να χρησιμοποιήσεις το email του ώστε να του απαντήσεις (τώρα αυτό είναι σούπερ αηδία αλλά τι να κάνουμε)

Δεν ισχύει.

Ο GDPR έχει πολλά allowances για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος χρήσης προσωπικών δεδομένων. Ένα από αυτά είναι, "δε γίνεται χωρίς τη χρήση αυτών να παρέχουμε την υπηρεσία που ζήτησε ο χρήστης". Νομίζω είναι προφανές πως όταν κάποιος συμπληρώνει το email του σε μια φόρμα για να του απαντήσεις, έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις το email του για να του απαντήσεις χωρίς άλλες ιστορίες.

@imaginas ο κανονισμός αφορά τα πάντα όλα. Το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις για να συμμορφώνεσαι είναι άλλη συζήτηση, και χρειάζεται λεπτομέρειες.

Επεξ/σία από defacer
Δημοσ.
7 ώρες πριν, defacer είπε

Δεν ισχύει.

Ο GDPR έχει πολλά allowances για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος χρήσης προσωπικών δεδομένων. Ένα από αυτά είναι, "δε γίνεται χωρίς τη χρήση αυτών να παρέχουμε την υπηρεσία που ζήτησε ο χρήστης". Νομίζω είναι προφανές πως όταν κάποιος συμπληρώνει το email του σε μια φόρμα για να του απαντήσεις, έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις το email του για να του απαντήσεις χωρίς άλλες ιστορίες.

@imaginas ο κανονισμός αφορά τα πάντα όλα. Το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις για να συμμορφώνεσαι είναι άλλη συζήτηση, και χρειάζεται λεπτομέρειες.

Αυτό με το check box στην φόρμα επικοινωνίας το έχω συναντήσει σε διάφορα sites, αλλά εκτός αυτού το έχω διαβάσει και σε πολλούς οδηγούς συμμόρφωσης.

Όπως είδες από το σχόλιό μου για το συγκεκριμένο το θεωρώ τέρμα χαζό, όπως επίσης χαζό θεωρώ και το GDPR. Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά διότι έγινε ότι έγινε και καλά για να «χτυπήσουν» τους μεγάλους (Facebook, Google κ.τ.λ.) και το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν σε περιπέτειες όλους τους μικρούς. Η Google πχ και η κάθε Google λένε πως συμμορφώθηκαν, αλλά πρέπει αυτός που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους να κάνει χίλιες δυο αναφορές, αλλαγές, έξτρα κουμπιά για opt-out κτλ για να είναι συμμορφωμένος. Άρα για ποια συμμόρφωση μιλάμε.

Εγώ π.χ. χρησιμοποιώ analytics, αλλά δεν έχω κουμπί για opt-out, αν και έχω κάνει ρυθμίσεις σχετικά με anonymize ip, να μην αποθηκεύονται δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσεις κ.τ.λ., αλλά και πάλι επειδή δεν υπάρχει το κουμπί για opt-out μπορούν να μου κάνουν παρατήρηση ότι ώρα θέλουν.

Και έχουμε ξανακάνει αυτή τη συζήτηση. Δηλαδή απαγορεύεται κιόλας να βάλεις μια αρχική οθόνη του στυλ "Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το site θα πρέπει να κρατήσω τα προσωπικά σου δεδομένα διαφορετικά φύγε". Ο GDPR με λίγα λόγια κάνει τον χρήστη «κύριο» της εφαρμογής. 

Η Ε.Ε. το έχει χάσει τελείως. Ότι κανονισμό - νόμο ή όπως θέλεις πες το προσπαθεί να περάσει σχετικά με το διαδίκτυο ή τις νέες τεχνολογίες μας επιστρέφει χρόνια πίσω. Επισκέπτεσαι ένα site και έχει ένα pop-up για τη χρήση cookies, ένα άλλο για το GDPR, ένα άλλο γιατί έτσι γουστάρουμε και πάει λέγοντας. Η αισθητική πήγε βόλτα!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, rafinos said:

Αυτό με το check box στην φόρμα επικοινωνίας το έχω συναντήσει σε διάφορα sites, αλλά εκτός αυτού το έχω διαβάσει και σε πολλούς οδηγούς συμμόρφωσης.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι άνθρωποι τα κάνουν γιατί έτσι τους είπαν, χωρίς να υπάρχει ρεαλιστικός λόγος όμως. Σε περιπτώσεις όπως εδώ που έχουμε να κάνουμε με καινούρια νομοθεσία (ίσον δεν έχουν γίνει ακόμα σχετικές δίκες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο) αυτό είναι ακόμα πιο σύνηθες.

Δε θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά αν δεν κάνω λάθος τελευταία φορά στο φόρουμ είχε συζητηθεί ότι οι καταστηματάρχες βάζουν ανακοίνωση "δε διαθέτουμε POS" χωρίς να είναι νομικά υποχρεωμένοι (σχολιάστηκε εδώ). Απλά όταν πέφτουν μαζικά τηλέφωνα στο λογιστή από μικρές επιχειρήσεις και τον ρωτάνε τι να κάνω, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον κάθε ένα ξεχωριστά. Θα πουν σε όλους βάλε ανακοίνωση να τελειώνουμε.

Έχω παρευρεθεί σε συσκέψεις με δικηγόρους υπαλλήλους του εργοδότη μου που είχαν σκοπό ακριβώς να μας δώσουν να καταλάβουμε τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε για συμμόρφωση και είμαι πολύ σίγουρος για αυτό που λέω.

Επεξ/σία από defacer
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...