Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παίδες χαιρετώ. Ξεκίνησα να δουλεύω κάπου και βρίσκομαι στον 4ο μήνα. Τον 1ο μήνα μου κόλλησαν 17 ένσημα επειδή δεν τον δούλεψα όλο, τον 2ο μήνα και 3ο μήνα από 25 ένσημα, δηλαδή έχω 67 ένσημα φέτος και μέχρι στιγμής. Δεν έχω δουλέψει αλλού φέτος και αυτά είναι τα μόνο ένσημα που έχω για το 2018. Η σύμβαση είναι 5μηνη οπότε υπολογίζω για 125 ένσημα μέχρι το τέλος. Τώρα που είμαι στα 67 ένσημα δικαιούμαι ασφάλιση; ή πρέπει να έχω παραπάνω; Νομίζω ότι 50 δεν είναι το όριο; Έχω κάνει λογαριασμό στο ika.gr με τα πραγματικά μου στοιχεία, και βλέπω ότι όντως μου έχουν περαστεί 67 ένσημα μέχρι στιγμής, το περίεργο όμως είναι ότι με τους κωδικούς που έφτιαξα στο Ika.gr πάω και στην ασφαλιστική ικανότητα και μου λέει ότι δεν έχω ασφάλιση, μήπως πρέπει να περιμένω 1-2 εβδομάδες για να ενημερωθεί το σύστημα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Δημοσ.

Αφου μαζευτούν 50 ένσημα, περιμένεις κανα δίμηνο ακομα για να ενεργοποιηθεί η ασφάλεια. 

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, tsioulak είπε

Αφου μαζευτούν 50 ένσημα, περιμένεις κανα δίμηνο ακομα για να ενεργοποιηθεί η ασφάλεια. 

Τόσο πολύ παίρνει; αφού τα ένσημα φαίνονται στο σύστημα. Τέλος πάντων. Και αυτά είναι μέχρι και για τον Φεβρουάριο του 2019;

Δημοσ.

νομίζω βιβλιάριο υγείας το φτιάχνει ο εργοδότης σου , πχ. στην εταιρεία μου αυτό μου ειπαν πριν καιρό ότι δεν ασχολουμαι εγω βιβλιαριο υγείας..αλλα η εταιρεία

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Επανέρχομαι στο θέμα. Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από τότε που μάζεψα 50 ένσημα, και ακόμη δεν έχει ενημερωθεί η ασφαλιστική ικανότητα. Μπαίνω και το βλέπω από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Στις ίδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπαίνω και βλέπω ότι έχουν μπει όλα τα ένσημά μου από την τελευταία δουλειά όπου εργαζόμουν (σύνολο 126 ένσημα). Μήπως δεν ενημερώνεται η ιστοσελίδα του ΙΚΑ; Αλλά γιατί φαίνονται κανονικά όλα τα ένσημα; Μήπως θέλει πάνω από 50 ένσημα για να έχω ασφαλιστική ικανότητα; Δυστυχώς μένω σε χωριό και δεν έχω κοντά μου κάποιο υποκατάστημα ΙΚΑ για να πάω να ρωτήσω, οπότε θα ήθελα να ακούσω κάποιες γνώμες πρώτα, και όταν μου παρουσιαστεί και η ευκαιρία τότε θα περάσω από κάποιο ΙΚΑ.

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Επανέρχομαι στο θέμα. Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από τότε που μάζεψα 50 ένσημα, και ακόμη δεν έχει ενημερωθεί η ασφαλιστική ικανότητα. Μπαίνω και το βλέπω από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Στις ίδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπαίνω και βλέπω ότι έχουν μπει όλα τα ένσημά μου από την τελευταία δουλειά όπου εργαζόμουν (σύνολο 126 ένσημα). Μήπως δεν ενημερώνεται η ιστοσελίδα του ΙΚΑ; Αλλά γιατί φαίνονται κανονικά όλα τα ένσημα; Μήπως θέλει πάνω από 50 ένσημα για να έχω ασφαλιστική ικανότητα; Δυστυχώς μένω σε χωριό και δεν έχω κοντά μου κάποιο υποκατάστημα ΙΚΑ για να πάω να ρωτήσω, οπότε θα ήθελα να ακούσω κάποιες γνώμες πρώτα, και όταν μου παρουσιαστεί και η ευκαιρία τότε θα περάσω από κάποιο ΙΚΑ.

Βιβλιαριο ΙΚΑ εχεις;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gokuthelegend είπε

Και χωρίς ένσημα πάλι έχεις ιατρική περίθαλψη, αλλά μόνο σε δημόσια νοσοκομεία/ιατρεία.

Δεν ξέρω βέβαια τι ισχύει για τα φάρμακα.

Αλλά από τη στιγμή που έχεις πρέπει να είσαι καλυμμένος, αλλά μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο υποκατάστημα που ανήκεις και να ρωτήσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tsioulak είπε

Βιβλιαριο ΙΚΑ εχεις;

Έχω ένα βιβλιάριο από το 2014, είχα μαζέψει κάποια ένσημα τότε και το είχα βγάλει, μου είχαν δώσει καινούριο για τότε βιβλιαράκι. Το 2015 και το 2016 δεν είχα βρει δουλειά με ένσημα, και το 2017 είχα μαζέψει μόνο 21 ένσημα τα οποία ήταν πολύ λίγα για ανανέωση, δηλαδή από το 2015 και μετά δεν έχει ανανεωθεί πάλι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά μιας και έχω μαζέψει τα απαιτούμενα ένσημα σκεφτόμουν να επισκεφτώ διάφορους γιατρούς για προληπτικές εξετάσεις μιας και είμαι και κάποιας ηλικίας. Και θέλω να το κάνω όσο προλαβαίνω (γιατί από όσο ξέρω η ασφάλιση ισχύει μέχρι και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, μετά γιοκ).

48 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Και χωρίς ένσημα πάλι έχεις ιατρική περίθαλψη, αλλά μόνο σε δημόσια νοσοκομεία/ιατρεία.

Δεν ξέρω βέβαια τι ισχύει για τα φάρμακα.

Αλλά από τη στιγμή που έχεις πρέπει να είσαι καλυμμένος, αλλά μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο υποκατάστημα που ανήκεις και να ρωτήσεις.

Το γνωρίζω αυτό και στο ΗΔΙΚΑ μου λέει ότι είμαι ασφαλισμένος σαν άνεργος, αλλά όπως είπες και εσύ είναι μόνο για δημόσια νοσοκομεία. Πρόσφατα επισκέφτηκα ιδιώτη γιατρό γαστρεντολόγο επειδή είχα ένα πρόβλημα με το στομάχι μου, και δεν μπορούσε να μου χτυπήσει τα φάρμακα στο σύστημα για να μου βγάλει συνταγή.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Πρέπει να πας από υποκατάστημα του ΙΚΑ αν θες να ενημερωθεί άμεσα η ασφαλιστική σου ικανότητα. Το σύστημα θα σε εμφανίσει αυτόματα ασφαλισμένο του χρόνου και όχι φέτος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, lightsout είπε

Πρέπει να πας από υποκατάστημα του ΙΚΑ αν θες να ενημερωθεί άμεσα η ασφαλιστική σου ικανότητα. Το σύστημα θα σε εμφανίσει αυτόματα ασφαλισμένο του χρόνου και όχι φέτος.

Όταν λες του χρόνου; Για ποια περίοδο; Γιατί ξέρω ότι είναι από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μέχρι και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Νόμιζα ότι θα έχω ασφάλιση μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019. Δηλαδή θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020; Εκτός φυσικά αν κάνω κάπου λάθος. Μένω σε χωριό που δεν έχει υποκατάστημα ΙΚΑ και δεν είναι εύκολο να πηγαινοέρχομαι, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσω να πάω.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, gokuthelegend είπε

Όταν λες του χρόνου; Για ποια περίοδο; Γιατί ξέρω ότι είναι από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μέχρι και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Νόμιζα ότι θα έχω ασφάλιση μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020; Εκτός φυσικά αν κάνω κάπου λάθος.

Ο νόμος άλλαξε και από του χρόνου θα χρειάζονται 75 ένσημα αντί για 50 που ισχύει τώρα.

Όλο το 2018 έχεις μόνο 50 ένσημα?

Δεν χάνεις να επικοινωνήσεις πρώτα τηλεφωνικά για να ρωτήσεις στο ικα της περιοχής σου, και αν όντως σου πουν ότι πρέπει να πας από κει προσωπικά για να τακτοποιηθεί τότε πήγαινε.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Ο νόμος άλλαξε και από του χρόνου θα χρειάζονται 75 ένσημα αντί για 50 που ισχύει τώρα.

Όλο το 2018 έχεις μόνο 50 ένσημα?

Δεν χάνεις να επικοινωνήσεις πρώτα τηλεφωνικά για να ρωτήσεις στο ικα της περιοχής σου, και αν όντως σου πουν ότι πρέπει να πας από κει προσωπικά για να τακτοποιηθεί τότε πήγαινε.

Έχω 126 ένσημα για το 2018, δούλευα 5 μήνες Χ 25 ένσημα τον μήνα, Είχα ξεκινήσει 9 Φεβρουαρίου και απολύθηκα 9 Ιουλίου. Τα πρώτα 50 ένσημα τα έχω σίγουρα πάνω από 2 μήνες. Τέτοια ώρα χλωμό να τους βρω στο τηλέφωνο και μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο, θα τους καλέσω από Δευτέρα αν είναι.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, gokuthelegend είπε

Έχω 126 ένσημα για το 2018, δούλευα 5 μήνες Χ 25 ένσημα τον μήνα, Είχα ξεκινήσει 9 Φεβρουαρίου και απολύθηκα 9 Ιουλίου. Τα πρώτα 50 ένσημα τα έχω σίγουρα πάνω από 2 μήνες. Τέτοια ώρα χλωμό να τους βρω στο τηλέφωνο και μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο, θα τους καλέσω από Δευτέρα αν είναι.

Θεωρητικά πάντα, με 126 ένσημα καλύπτεσαι και για το 2018 και για το 2019 (50+75=125)!

Αλλά σίγουρες πληροφορίες μόνο από το ικα, πλέον.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το ελέγξεις και να το διορθώσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οκ, θα δω τι θα κάνω τότε, αν είναι από Δευτέρα θα πάρω τηλέφωνο και αν δεν βγάλω άκρη αναγκαστικά πρέπει να προγραμματίσω να πεταχτώ στο κοντινότερο ΙΚΑ που είναι σε γειτονική πόλη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...