NobleSavage Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Η δική μου εμπειρία από δημόσιο ΙΕΚ (Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής) είναι θετική, πάντως. Εννοείται πως οι γνώσεις που αποκτάς είναι εντελώς επιφανειακές, αν όμως δεν ξέρεις πού σου πάνε τα 4 από προγραμματισμό, όπως ήμουν εγώ, τότε μπαίνεις σε μια σειρά, κι αν είσαι τυχερός και σου τύχουν 2-3 αξιόλογοι καθηγητές, μπορείς να πάρεις αρκετά πράγματα. Ισχύουν όλα τα αρνητικά που ανέφερε ο tony_dim_2018, αλλά ξαναλέω ότι αν δεν ξέρεις την τύφλα σου, έχεις κάποιον να σε πιάσει από το χεράκι και να σου βάλει σε μια σειρά τις σκέψεις.
becoming_I Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Εγώ πάλι θα σου έλεγα να βρεις τι θες να κάνεις γιατί το "ασχολούμαι με υπολογιστές" είναι λίγο χαοτικό. Και εγώ επαγγελματίας της πληροφορικής δεν είμαι στο χώρο αλλά 25 χρόνια χομπίστας. Όπως πολύ σωστά λένε όλοι το θέμα είναι να διαβάζεις και να εξελίσσεσαι. Κοινώς σε απλά ελληνικά Το να φτιάξεις ένα οποιοδήποτε site δεν είναι πυρηνική επιστήμη. Ένα πετυχημένο site απαιτεί όμως εμπειρία και γνώσεις. Το να φτιάξεις ένα πρόγραμμα Hello World σε οποιαδήποτε γλώσσα δεν είναι τίποτα. Το να φτιάξεις ένα σωστό πρόγραμμα όμως θέλει γνώση και προγραμματιστική σκέψη (κάτι που δεν το μαθαίνεις ξέροντας απλά τις εντολές τις γλώσσας) Το να λύσεις και να δέσεις έναν Η/Υ δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το να κάνεις καλό cable management, σωστό airflow είναι εμπειρία. Μην απογοητεύεσαι, αν μάθεις αυτό που θες να κάνεις σωστά μπορεί το χόμπι σου να εξελιχθεί σε επάγγελμα.
Devadevam Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 7 ώρες πριν, tony_dim_2018 είπε Αν άρχισες από τα 24 να σκέφτεσαι ότι είναι αργά, έχεις πέσει ήδη στο τρυπάκι της απογοήτευσης και κάποιος πρέπει να σε βγάλει από κει μέσα... χαχα ...Σου δίνω ένα χέρι βοηθείας για να βγεις, αλλά αν ξαναμπείς θα σ' αφήσω να βγεις μόνος σου. Λοιπόν... Όταν ξεκίνησα δεν είχα ιδέα από υπολογιστές, αυτό έγινε στα 36 μου, το 2006 σε κάποιο ΙΕΚ (τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής), πήρα υποτροφία στην πρώτη εξεταστική κι έχασα τη δεύτερη λόγω ανοιχτών βιβλίων που επέτρεψαν οι καθηγητές, με αποτέλεσμα εγώ που είχα διαβάσει αλλά δεν είχα βιβλίο μπροστά μου, να γράψω χειρότερα από εκείνους που, η πρώτη φορά που έβλεπαν βιβλίο ήταν εκείνη η ώρα της εξεταστικής. Για να καταλάβεις τη σοβαρότητα της κατάστασης, το ίδιο ΙΕΚ επέτρεπε σε άτομα της αρεσκείας του, ν' απουσιάζουν για πολλές ημέρες χωρίς να παίρνουν απουσία, κι αν εγώ Πχ αργούσα 5 λεπτά την έβαζαν άμεσα. Αυτά από μόνα τους, σου δείχνουν πόσο σοβαρή δουλειά γίνεται εκεί μέσα. Θα μου πεις Οκ, μπορεί εκεί που πήγα εγώ να ήταν στάβλος κι εσύ να πας κάπου αλλού και να είναι υπέροχα. Οι γνώσεις όμως που θα λάβεις σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, θα είναι επιφανειακές. Τελικά το ΙΕΚ δεν το τελείωσα γιατί τα έσπασα με τους «κυρίους» καθηγητές και τα παράτησα. Άσε που κυκλοφορούσε η φήμη ότι την πιστοποίηση γνώσεων την έδιναν όπου ήθελαν. Τέσπα... πάμε παρακάτω. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια απουσίας, ξεκίνησα ν' ασχολούμαι ξανά, αυτή τη φορά μόνος μου απ' το σπίτι μέσω ιντερνέτ, και βοηθητικά παίρνω κάποια βιβλία απ' τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της περιοχής μου, που συμπτωματικά διαθέτει πλούσιο υλικό για τους υπολογιστές. Σήμερα, έχω ολοκληρώσει τα βασικά μαθήματα για 2 γλώσσες, μερικά σχετικά projects κι όταν νοιώσω έτοιμος θα προχωρήσω στην επόμενη γλώσσα. Όπως θα έχεις καταλάβει ήδη, εσύ είσαι στα 24 κι εγώ στα 48. Φυσικά δεν έχω όνειρα ότι θα εργαστώ στο χώρο, απλώς κάνω το χόμπι μου και το απολαμβάνω. Για όλα αυτά θα πρότεινα να δώσεις περισσότερη προσοχή στις απαντήσεις των υπολοίπων μελλών, που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο και μερικοί απ' αυτούς έχουν κι ανώτερες σπουδές. Αν μπορείς κι εσύ να σπουδάσεις, κάνε το! Αν δεν μπορείς λόγω υποχρεώσεων, τωρινής εργασίας και λοιπών κωλυμάτων, ξεκίνα από κάπου μόνος σου, χαλαρά και μεθοδικά. Κι ίσως αργότερα ποιος ξέρει... μπορεί να έχεις την ευκαιρία για κάτι καλύτερο... Πάντως να θυμάσαι τούτο... Σπουδή, είναι η συστηματική μελέτη, και κανένα σχολείο δεν μπορεί να σε σπουδάσει εάν εσύ δεν σπουδάζεις από μόνος σου. σε υπερευχαριστω για το χρονο σου..το εκτιμαω παρα πολυ ειλικρινα!!! μου εδωσες με το τροπο σου ελπιδες και με εκανες να αισθανομαι και λιγο χαζος που στα 24 μου απορω αν ειναι νωρις η αργα!! και δεν αισθανομαι ευκολα χαζος..χαχαχα να σαι καλα!!! θα ριξω μια δυο ματιες σε διαφορα δημοσια ιεκ της περιοχης να δω πως κινουνται..οστοσο θα προσπαθησω να δωσω οσο περισσοτερη βαση μπορω στη τελευταια σου προταση που με επηρεασε θετικα!!! 5 ώρες πριν, defacer είπε Φίλε μου, επί της ουσίας: από προγραμματισμό αυτή τη στιγμή δεν ξέρεις τίποτα. Επομένως είναι λίγο πρόωρο να ρωτάς πώς θα γίνεις επαγγελματίας από τη στιγμή που δεν είσαι ακόμα ούτε χομπίστας. Επειδή στο χώρο της πληροφορικής εκτός του ακαδημαϊκού τομέα (που δεν είναι το θέμα μας) μια σχολή το μόνο που έχει να σου δώσει είναι βάσεις και χαρτί όταν αποφοιτήσεις, και το υπόλοιπο 99% πρέπει να το μάθεις μόνος σου, νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξεις την ερώτηση σε "πώς να αρχίσω να μαθαίνω προγραμματισμό με στόχο κάποτε να δουλέψω στο χώρο". Στο φόρουμ προγραμματισμού κάθε τόσο κάποιος έρχεται με αυτή την απορία, έλα και συ. Τεχνικός υπολογιστών είναι τελείως άλλο πράγμα, τόσο που με προβληματίζει ότι τα είπες και τα δύο μαζί, και δε θα το συνιστούσα γιατί είναι δουλειά που μπορεί οποιοσδήποτε να μάθει σε ελάχιστο χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται. εχεις δικιο κ εκτως απο προωρο θα το ελεγα και ανωριμο!! σε ευχαριστω για τη συμβουλη σου θα την λαβω υποψιν να εισαι καλα!! 4 ώρες πριν, mikebol είπε Εγω θα προτεινα και προγραμματα e-learning. Μπορεις να μαθεις αρκετα πραγματα με μικρο σχετικα κοστος. Κοιτα τα προγραμματα του ΕΚΠΑ για πληροφορικη και προγραμματισμο και θα βρεις αρκετα ενδιαφεροντα (πχ java, c++, web). σε ευχαριστω φιλε μου θα το κοιταξω με τη πρωτη ευκαιρια!! 2 ώρες πριν, NobleSavage είπε Η δική μου εμπειρία από δημόσιο ΙΕΚ (Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής) είναι θετική, πάντως. Εννοείται πως οι γνώσεις που αποκτάς είναι εντελώς επιφανειακές, αν όμως δεν ξέρεις πού σου πάνε τα 4 από προγραμματισμό, όπως ήμουν εγώ, τότε μπαίνεις σε μια σειρά, κι αν είσαι τυχερός και σου τύχουν 2-3 αξιόλογοι καθηγητές, μπορείς να πάρεις αρκετά πράγματα. Ισχύουν όλα τα αρνητικά που ανέφερε ο tony_dim_2018, αλλά ξαναλέω ότι αν δεν ξέρεις την τύφλα σου, έχεις κάποιον να σε πιάσει από το χεράκι και να σου βάλει σε μια σειρά τις σκέψεις. γιαυτο το λογο ανεφερα και γω το κομματι με τα ιεκ..γιατι θελω οπως ειπες καποιον να με παρει απτο χερι στην αρχη!! αν δεν εχεις προβλημα θα ηθελα να μαθω που σου βγηκε τελικα ολο αυτο..καταφερες να ασχοληθεις με το κομματι?? 1 ώρα πριν, becoming_I είπε Εγώ πάλι θα σου έλεγα να βρεις τι θες να κάνεις γιατί το "ασχολούμαι με υπολογιστές" είναι λίγο χαοτικό. Και εγώ επαγγελματίας της πληροφορικής δεν είμαι στο χώρο αλλά 25 χρόνια χομπίστας. Όπως πολύ σωστά λένε όλοι το θέμα είναι να διαβάζεις και να εξελίσσεσαι. Κοινώς σε απλά ελληνικά Το να φτιάξεις ένα οποιοδήποτε site δεν είναι πυρηνική επιστήμη. Ένα πετυχημένο site απαιτεί όμως εμπειρία και γνώσεις. Το να φτιάξεις ένα πρόγραμμα Hello World σε οποιαδήποτε γλώσσα δεν είναι τίποτα. Το να φτιάξεις ένα σωστό πρόγραμμα όμως θέλει γνώση και προγραμματιστική σκέψη (κάτι που δεν το μαθαίνεις ξέροντας απλά τις εντολές τις γλώσσας) Το να λύσεις και να δέσεις έναν Η/Υ δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το να κάνεις καλό cable management, σωστό airflow είναι εμπειρία. Μην απογοητεύεσαι, αν μάθεις αυτό που θες να κάνεις σωστά μπορεί το χόμπι σου να εξελιχθεί σε επάγγελμα. σε ευχαριστω για τον χρονο σου και τη σωση τοποθετηση σου!!
Dinos_12345 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δες κάποιο online course για Intro to Computer Science. Προσοχή, όχι για προγραμματισμό αλλά για Computer Science. Να δεις λίγο αλγόριθμους, προγραμματισμό με ψευδοκώδικα, τι κρύβεται under the hood κλπ. Αν δεις ότι τελειώνοντας το, σου αρέσει και θες να ασχοληθείς, πιάσε μία γλώσσα (γνώμη μου Python, λόγω flexibility, ευκολίας και μεγάλης κοινότητας), άρχισε να χτίζεις πράγματα που απαιτούν χρήση μηχανισμών της γλώσσας. Κάνε ότι πιο ηλίθιο μπορείς να φανταστείς, να τριφτείς με την γλώσσα. Προσπάθησε ανά φάσεις, να γυρνάς πίσω και να βλέπεις κάτι που είχες κάνει και πως μπορεί να γίνει πιο καλά/αποδοτικά. Μπες στο Medium, διάβασε απόψεις ανθρώπων που είναι επαγγελματίες. Γνωρίζω άτομο που έκανε στροφή καριέρας, σε προγραμματιστή, στα 40+. Είσαι νέος, αν σου κόβει και έχεις όρεξη, θα τα καταφέρεις. Κράτα στο μυαλό σου όμως, αυτό που είπε ο defacer. μην ξεκινήσεις να διαβάζεις κάτι που θα σε βάλει στην αγορά, μην ξεκινάς με σκοπό να γίνεις επαγγελματίας άμεσα. Δες λίγο πως δουλεύει το πράγμα, σκέψου το, κάνε δικά σου πράγματα και αν έχεις το πάθος να συνεχίσεις, θα έρθει και η δουλειά. Ψάξε στο edx για μαθήματα, είναι δωρεάν, πληρώνεις μόνο αν θες πιστοποίηση, που δε θες. Επίσης, ψάξε για meetups (αρκετά αργότερα). Είναι καλός τρόπος να δεις τι δουλεύει ο κόσμος, cool concepts και κυρίως, να μιλήσεις με άτομα στον χώρο. 1
jgeorgiou Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Κατά την άποψη μου επικέντρωσε στο wordpress , έχει ψωμί στην αγορά και μπορείς να το εξελίξεις σε λίγους μήνες (μέσα από youtubes/elearning) O προγραμματισμός είναι άλλο επίπεδο και θέλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για πολύ περισσότερο χρόνο. Δεν στο αποκλείω αλλά καλύτερα εξέτασε το σαν δεύτερο βήμα (αφού μάθεις και εργασθείς επαγγελματικά πάνω στο wordpress). Αν μάθεις το wordpress κατά την άποψη μου θα βρεις εύκολα εργασία (πάλι γύρω στα 500-600ευρώ) αλλά θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι που είναι το ποιο σημαντικό. Αν το κατορθώσεις θα έχεις μετρήσει τις δυνάμεις σου , θα έχεις δει "από μέσα" τι σου αρέσει και θα μπορείς να εξελιχθείς προς την κατεύθυνση που θες.
masteripper Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Λοιπόν επειδή "έχω" κάποια συνάφεια με την περίπτωση σου ...απλώς είχα 1 άσχετο πτυχίο...το θέμα είναι ότι όλα καλά και άγια αλλά απο την στιγμή που είσαι απλώς 1 κατσαβιδάκιας με κάτι έξτρα ...οι προοπτικές σου είναι : 1. Ξέχασε το...το ξέρω είναι σκληρό και θα φαίνεται και σε σένα και στους υπόλοιπους "κάπως"...αλλά είναι μια έντιμη προοπτική και απλώς θα συνεχίσεις να κάνεις ότι κάνεις.... 2. ΙΕΚ....δημόσιο/ιδιωτικό , δεν έχει σημασία ...1 παλιόχαρτο ακόμα και σε επίπεδο ΙΕΚ ...είναι μια αρχή...εγώ τουλάχιστον έτσι ξεκινησα και ξέφυγα απο την παλια δουλειά μου (επάγγελμα) και ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή της ζωής μου...πιθανόν..πιθανόν λέω να υπάρχει το πρόβλημα με τις απουσίες ...εγώ πήγαινα σε δημόσιο ΙΕΚ αλλά απο καθαρή τύχη ήξερα τον διευθυντή απο άσχετη περίπτωση...οπότε όταν τον είπα για απουσίες ,μου είπε " μην δώσεις αφορμές και μην γίνουμε ρεζίλι"....πατούσα 2 ώρες την μέρα...αλλά έβγαλα όλα τα εξάμηνα με υποτροφία ...οπότε δεν πλήρωσα και μία....πήρα και υπολογιστή με τα επιστρεφόμενα....😀 3. Ε.ΑΠ/Πανεπιστήμιο/Πολυτεχνείο....εδώ πάμε στα δύσκολα...καθώς δεν μιλάμε για 1-2 χρόνια χαλαρά...μιλάμε λογικά για 6 χρόνια και για 1 όχι ευκαταφρόνητο ποσό...θα ανφερθώ στο ΕΑΠ γιατί το τελείωσα στην "τρυφερή" ηλικία των 45...😁🤣😆και μακάρι να με τραβούσε κάποιος απο το αυτί και να το είχα κάνει μια δεκαετία πίσω.....εκεί θα ανασκουμπωθείς ...θα ξεχάσεις βόλτες,κόλπα και τα ρέστα (λόγω μισθού που είναι χαμηλός) και θα αρχίσεις να ζείς γιαυτό ..η ενότητα είναι 500€ οπότε 12 ενότητες για πτυχίο...όπερ 6000€...πίστεψε με ...αν το θες είναι η καλύτερη επένδυση που θα κάνεις ποτέ στην ζωή σου....αλλά στο τέλος θα έχεις 1 χαρτί καλό και με προοπτικές (φυσικά μόνο του δεν κάνει τίποτα αλλά χωρίς αυτό όλα δυσκολεύουν)....φυσικά αυτό σημαίνει ...το κεφάλι μέσα...οι γιορτές και οι αργίες θα είναι η χαρά του διαβάσματος (ανήμερα Χριστουγέννων όλοι ρεκλιάζαν και εγώ έγραφα εργασία για να προλάβω)....και στο τέλος...συμβουλή...χτύπα δύσκολη πτυχιακή...όχι Excelακια,PowerPoint και τρίχες....όλοι περάσαν πούδρα, εγώ με τον καθηγητή μου "σκοτώθηκα" και δεν πήρα 10 ...αλλά μετά το τέλος των σπουδών...ακόμα έχουμε επαφές και με ψάχνει για να παρουσιάσουμε την πτυχιακή σε συνέδρια.... Αυτά...ελπίζω να τα ξανασυζητήσουμε σε 6+ χρόνια ή σε 7+ χρόνια να μας στέλνεις μηνύματα απο κάποια αξιοπρεπή χώρα κάνοντας μια δουλειά που σου αρέσει. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2018 από masteripper 1
MitsarasAth Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 ημουν σε μια παρομοια φαση με εσενα δουλειες του ποδαριου χωρις μελλον και προοπτικη , ξεκινησα να διαβασω παντως μονος μου αρχικα και κατεληξα σε μεταπτυχιακο στην πληροφορικη να μπει το μυαλο μου σε μια ταξη επειδη δεν ειχα καποιον κοντινο να μου δειξει. παντως ιεκ δεν θα προτεινα καλυτερα μονος σου.
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) .................................. Επεξ/σία 13 Ιουλίου 2018 από Επισκέπτης
paniti Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Όσον αφορά το σενάριο προγραμματιστής όπως είπε και ο Dinos_12345 πιο πάνω: edX Το επίπεδο είναι υψηλότατο (σε οργάνωση & μεταδοτικότητα) και θα μάθεις τα 10πλασια σε ποσότητα και σε ποιότητα από ο,τι στο ΙΕΚ. Και δωρεάν! προτεινω: 1. CS50 από το Harvard: στην αρχή σε παίρνει από το χεράκι και σου εξηγεί το δυαδικό με λάμπες και στη συνέχεια απογειώνεται σε επίπεδο. Ο David Malan είναι χαρισματικός καθηγητής το λιγότερο και κατα πολύ καλύτερος από τον μέσο καθηγητή ΙΕΚ. 2. Mitx 6.001 από ΜΙΤ: σε βάζει στη λογική του προγραμματισμού και της επίλυσης προβλημάτων. Κάνει χρήση python αλλά δεν είναι μάθημα για python αυτή καθαυτή, προσοχή. Ισως πιο δύσκολο από του Harvard για αυτό ξεκινά με το Harvard καλύτερα Προτείνω αυτά τα 2 γιατί δεν σε μαθαίνουν απλώς να γράφεις κώδικα αλλά σε εισάγουν γενικότερα στη λογική του προγραμματισμού. Ειδικά το CS50 είναι δομημένο πολύ καλά με τους βοηθούς καθηγητή και μια κοινότητα να σε υποστηρίζει όταν κολλάς. Είναι ο,τι πιο κοντινό έχω συναντήσει σε πραγματικό (=με φυσική παρουσία) μάθημα τριτοβάθμιας. Τώρα είναι self-paced και από 1η Γενάρη ξεκινά νέος κύκλος. Του MIT ξεκινά από 1η Σεπτέμβρη ο νέος κύκλος νομίζω. Στο λέω γιατί αν έχεις σοβαρό θέμα με την αυτοπειθαρχία το selfpaced ίσως δεν σου κάνει αν και πιστεύω ότι αν κανείς τις πρώτες εβδομάδες και καταφέρεις να γράψεις τα πρώτα σου προγράμματα η ικανοποίηση που θα πάρεις πιθανότατα θα σε εθιστεί. Δοκιμασε τον εαυτό σου μερικές εβδομάδες και μετά που θα έχεις δείγματα γραφής τα ξαναβάζεις κάτω, κανείς τον απολογισμό σου και βλέπεις τι κάνεις στη συνέχεια. Μπορεί αλλιώς να έχεις στο μυαλό σου τον προγραμματισμό και το “προγραμματίζειν” και αλλιώς να σου βγει στη συνέχεια. Ολοκληρώνοντας το CS50 θα έχεις μια άποψη ώστε να αποφασίσεις αν θες να συνεχίσεις. Επεξ/σία 13 Ιουλίου 2018 από paniti 2 2
paparovic Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 11/7/2018 στις 10:54 ΠΜ, Devadevam είπε Λοιπον καταρχην να ξεκινησω λεγοντας οτι ειμαι ιδιωτικος υπαλληλος σε σουπερ μαρκετ..χωρις να θελω να υποτιμησω οσο κοσμο δουλευει στο κομματι αυτο νιωθω οτι δε κανω για εκει..καθε μερα που παω πεθαινει κατι μεσα μου μιζεριαζω..απο μικρος η ζωη μου ηταν ενας ηλεκτρονικος υπολογιστης παντα εψαχνα να μαθω κατι καινουργιο (συν απειρες ωρες WoW κατα την εφηβεια) απο hardware μεχρι wordpress και κατι ελαχιστα απο γλωσσες..ολα αυτοδιδακτος..ειχα παντα ονειρο να ασοχλουμε επαγγελματικα στο τομεα αυτον αλλα ποτε μου δεν εκατσα να διαβασω ωστε να περασω σε καποια σχολη της πληροφορικης..απο πρακτικη τελεια σπιτι μονος μου αλλα για να ριξω διαβασμα ουτε λογος.(πρωτο φαουλ) λοιπον μη τα πολυλογω εφτασα σε ενα σημειο της ζωης μου που δεν υπαρχει στοχος για εμενα δεν ελπιζω πουθενα στο επαγγελματικο κομματι και δεν εχω καποιο στοχο να κυνηγησω..μεχρι προχθες που εψαξα λιγο για κεντρα δια βιου μαθησης και σεμιναρια περι Η/Υ και ειπα λιγο να ο ψαξω..απο παντα με ιντριγκαρε το επαγγελμα του προγραμματιστη καθως και το web design η τεχνικος Η/Υ κατανοωντας το παλουκι που απαιτειτε..το θεμα ειναι οτι δε ξερω απο που να αρχισω ετσι ωστε να παρω καποιο χαρτι χωρις να εχς τελειωσει καποιο ΤΕΙ/ΑΕΙ η πανεπιστημιο που να μου δωσει την ευκαιρια να εργαστω στο κομματι που με γεμιζει και που με ευχαριστει!! τι σεμιναρια να κανω τι να κυνηγησω βοηθεια!! δε μπορω αλλο τη καταθλιψη του να κανεις κατι με το ζορι σε καθημερινη βαση για 8-10 ωρες με 500 ευρο μισθο!! (να συμπληρωσω οτι αμα βγαλω τις υποχρεωσεις μου απτο μισθο δε μ μενουν πανω απο 100-150 ευρο το μηνα για εμενα, επομενως βγαζω στην ακρη το ενδεχομενο για κολεγιο η ιδιωτικο τει) οποτε μου μενει μονο η επιλογη καποιου ειδους δια βιου μαθησης η καποιο ιεκ δημοσιο που φαινεται ακατορθοτο λογω δουλειας.. συγνωμη για το μεγαλο κειμενο και ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας θα με βοηθουσε πολυ καποιος να μου δειξει τον δρομο!!!! Καταρχήν ένα μπράβο που όταν χτύπησες τον πάτο αποφάσισες ότι θα κάνεις εσύ κάτι γι' αυτό. Μόνο και μόνο αυτή σου η κίνηση σε βάζει μπροστά από πολύ κόσμο. Και προχωράμε με τα καλά νέα. Έχεις την δυνατότητα σε χοντρικά 5 χρόνια, χωρίς να παρατήσεις την σημερινή σου εργασία, να καθαρίζεις ένα διχίλιαρο και αν το παίξεις έξυπνα 5-6 χιλιάρικα το μήνα είναι στο πλαίσιο του εφικτού. Εγώ σήμερα βγάζω γύρω στα 10 τον μήνα μόνο από coding για άλλους και είμαι αυτοδίδακτος, αλλά μου πήρε παραπάνω χρόνο. Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτό πρόκειται για έναν μαραθώνιο, όχι για σπριντάρισμα. Και στην αρχή της διαδρομής θα φτύσεις αίμα χωρίς να βλέπεις απολαβές. Αν πάρεις την απόφαση να θυσιάσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου για αρκετό διάστημα, στο τέλος της διαδρομής θα βρεις το εαυτό σου σε μια θέση να ξοδεύεις χρήματα χωρίς σε νοιάζει τι αγοράζεις και πόσο κάνει. Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα θυμάμαι την στιγμή που έφυγα από την φτώχια και συνειδητοποίησα ότι δεν χρειάζεται να μετράω τι αγοράζω στο σουπερμάρκετ. Και συνεχίζω να πηγαίνω προσωπικά για ψώνια παρόλο που ο χρόνος που χάνω εκεί μου κοστίζει πολύ περισσότερο απ' ότι να πληρώνω κάποιον να μου τα κάνει - γιατί αυτή η διαδικασία μου θυμίζει πόσο σκατά ζωή είχα και μου δίνει κίνητρο να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά. Γιατί όταν αρχίσεις να τα παίρνεις, θα διαπιστώσεις ότι το πρόβλημά σου θα είναι ότι δεν θα θες να δουλεύεις πολύ - πολύ καλύτερο πρόβλημα από αυτό που έχεις τώρα βέβαια. Θέλω όμως να τονίσω αυτό: Θα πήξεις. Και ειδικά στην αρχή, χωρίς να βλέπεις πότε θα έρθει το τέλος στις θυσίες σου. Σκέψου το καλά, κι αν αποφασίσεις ότι είσαι διατεθειμένος να δοκιμάσεις την ψυχική σου αντοχή, ιδού τι πρέπει να κάνεις: α) Το πρώτο βήμα είναι να πάρεις την γενική ιδέα του τι είναι ο προγραμματισμός. Τις βασικές έννοιες. Τι υπάρχει γύρω γύρω από αυτές. Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο @paniti, θα γραφτείς στο (δωρεάν) CS50 του Harvard, μέσω του edX. Στόχος σου εδώ δεν είναι να περάσεις το μάθημα. Στόχος σου είναι να το παρακολουθήσεις όπως μπορείς. Η επίδοση δεν έχει σημασία. Θέλεις το μυαλό σου να έρθει σε μια επαφή με τις έννοιες. Ο Malan είναι καταπληκτικός άνθρωπος, προσιτός, χωρίς υπεροψία και η δουλειά που στήνει με τις ομάδες του είναι κορυφαία. β) Μετά το CS50, θα ξεκινήσεις να μάθεις το πως θα γίνεις παραγωγικός. Καταρχάς να σου πω ότι θα γίνεις front-end developer, γιατί αν θες καλά λεφτά, αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να τα πιάσεις, στο επάγγελμά μας - με βάση την ζήτηση της αγοράς και το barrier to entry. Το επόμενο λοιπόν βήμα σου είναι να πας στο egghead.io και να παρακολουθήσεις τα βασικά courses για HTML, CSS, Javascript. Πολλά είναι δωρεάν, άλλα με πληρωμή. Με 500/μήνα δεν θα σου πω να γραφτείς και να πληρώσεις. Κατέβασε ό,τι χρειάζεσαι από torrents. Όταν βγάλεις λεφτά, μπορείς να αγοράσεις μια συνδρομή τότε. γ) Αφού περάσεις τα παραπάνω ένα χέρι, θα μπεις στα courses για React/Redux. Εδώ αρχίζει το καλό, μιας και μετά από αυτό, είσαι παραγωγικός και μπορείς να αρχίσεις να εργάζεσαι. Πώς δουλεύουμε τα video courses; Πρώτα τα βλέπουμε χωρίς να κάνουμε τίποτε για να πάρουμε την γενική ιδέα. Μετά, τα ξαναβλέπουμε και κάνουμε ΑΚΡΙΒΩΣ ότι κάνει. δ) Εδώ αρχίζει το κομμάτι που θα μπεις στο community και στην αγορά. Μετά από όλο αυτό τον κόπο, ίσα ίσα είσαι entry level. Αν βρίσκεσαι σε πόλη και όχι σε χωριό, έχεις πλεονέκτημα. Θα πας και θα συναντήσεις άλλους προγραμματιστές - σε πόλεις υπάρχουν κοινότητες και κάνουν συναντήσεις. Στόχος σου είναι να βρεις κάπου να δουλέψεις part-time ως intern. Δηλαδή τζάμπα. Θες να βρεις κάποια εταιρία που να έχει front-end προγραμματιστές που δουλεύουν React και να κάνεις τον χαμάλη τους. Για την ακρίβεια, θα τους παρακαλέσεις να σε αφήσουν να κάνεις τον χαμάλη τους. Ως αντάλλαγμα, θα πάρεις εμπειρία στην δουλειά, που είναι πολύ βασικό γιατί τώρα θα μπορέσεις να βρεις δουλειά. ε) Ως front-end react dev θα βρεις εύκολα δουλειά να πληρώνει πάνω από αυτά που παίρνεις τώρα. Όχι πολλά, αλλά ακόμα δεν σε νοιάζει. Σκοπός σου είναι να βάλεις ακόμα λίγη εμπειρία στην πλάτη σου - αυτή την φορά όχι ως χαμάλης αλλά ως άτομο που πάνω κάτω καταλαβαίνει τι κάνει. στ) Μετά από ένα διάστημα, θα έχεις αρκετή εμπειρία να βρεις καλύτερη δουλειά (δλδ. με περισσότερα λεφτά). Κάνε το και συνέχισε να χτίζεις εμπειρία. Αρχίζεις να ασχολείσαι να χτίζεις και open source portfolio. Τώρα είσαι έτοιμος για τις καλές δουλειές. Θα καθαρίζεις 1,5-2 χιλιάρικα. ζ) Για να βγάλεις πολύ παραπάνω λεφτά, θα πρέπει να δουλέψεις remote (ή να φύγεις εξωτερικό). Remote σημαίνει ότι εσύ θα είσαι υπεύθυνος να βρεις πελάτες, να μανατζάρεις τις επιθυμίες τους και να τους παραδίδεις σωστό έργο. Εδώ το ταβάνι είναι πολύ ψηλό, μπορείς να χεστείς στο χρήμα, αλλά όχι από την μια μέρα στην άλλη, εκτός και αν είσαι πολύ τυχερός. Από το α) μέχρι το στ) υπολόγιζε την πενταετία. Πολύ σημαντικό θα είναι να δημιουργείς σχέσεις εκεί που βρίσκεσαι κάθε φορά. Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι θέλουν να βοηθούν τους νέους που σκίζονται, για τον απλό λόγο ότι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει abundance πλούτου για τους δυνατούς παίχτες - δεν θα τους φας το ψωμί. Θες λοιπόν τέτοια άτομα να σε προσέξουν. Όλα αυτά θα τα κάνεις χωρίς να σταματήσεις την δουλειά σου μέχρι να βρεις μια στον χώρο, στον λίγο χρόνο που σου μένει. Κοιμήσου νωρίς το βράδυ, ξύπνα 2 ώρες νωρίτερα το πρωί. Η δουλειά αυτή θέλει καθαρό μυαλό για να μην σπαταλάς την ώρα σου. Στο σουπερμάρκετ μπορείς να δουλεύεις και σαν ζόμπι, στον προγραμματισμό όχι, οπότε ξύπνα νωρίς και κάνε κουμάντο. Αυτό είναι το πλάνο δράσης, δεν είναι πυρηνική φυσική και θα σε πάει εκεί που θες. Ο δρόμος είναι παλούκι από το μηδέν, αλλά είναι δρόμος που τον έχουν περπατήσει κι άλλοι. Κι αν οι άλλοι τα κατάφεραν, στο χέρι σου είναι να τα καταφέρεις κι εσύ - ή όχι. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2018 από paparovic 4 1
Aggeluska Δημοσ. 24 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2018 Ημουν καποτε στην θεση σου. Ειμαι σχεδον 28 ετων τωρα. Δουλευα στο εξωτερικο σε μια απλη δουλεια οπως η δικη σου και δεν ημουν καθολου ευχαριστημενος. Δεν ειχα και εγω ονειρα και δεν μπορουσα να φανταστω τον εαυτο μου να δουλευω ολη μ την ζωη σε μια παρομοια δουλεια. Αποφασισα να ερθω πισω στην Ελλαδα και να δωσω πανελληνιες να μπω σε μια σχολη πληροφορικης. Ηρθα αρχες 2016 και εκατσα διαβασα μονος μου για πανελληνιες(ΕΠΑΛ) και περασα με 17.920 στο ΤΕΙ Αθηνας στο τμημα μηχανικων πληροφορικης. Ισως ηταν οτι πιο τελειο καταφερα ποτε στην ζωη μου. Να ξερεις αυτος ο δρομος αν τον επιλεξεις θα εχει σιγουρα μια 5 ετια σκληρου διαβασματος. Σου προτεινω ανεπιφυλακτα να προσπαθησεις να μπεις σε μια σχολη ή αν δεν μπορεις λογο δουλειας κλπ μπορεις να μπεις στο ΕΑΠ. Να ξερεις ομως πως αν δν εχεις ορεξη για διαβασμα δεν θα καταφερεις τπτ. Χρειαστικα πολλες ωρες καψιματος στα μαθηματικα για να μπορεσω να δωσω πανελληνιες μιας και τα ειχα παρατησει ηδη 8 χρονια. Για να εισαι σιγουρος οτι αυτη η σχολη ειναι για σενα, πρωτου μπεις στον κοπο να διαβαζεις για πανελληνιες κλπ, θα σ προτεινα οπως σ προτεινανε καποιοι ηδη να κανεις καποιο E-learning προγραμμα απο EDx ή καποιο ελληνικο πανεπ. οπως ΕΚΠΑ κ.α. Εφοσον κανεις μερικα απο αυτα τα προγραμματα κ σ αρεσουν τοτε εισια οκ. Ποτε δεν ειναι αργα να κανεις το ονειρο σου. αλλωστε μια ζωη εχεις, ζησε την οπως εσυ θες. 1
Plapoutas Δημοσ. 10 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2018 Φίλε μου ήμουν στην θέση σου και εγώ, είμαι κάτοικος εξωτερικού. Έχοντας όμως γνώσεις προγραμματισμού έψαχνα λύσει να το επισημοποιήσω με κάποια σχολή πτυχίο. Η πρώτη μου απόπειρα ήταν σε μία σχολή για βοηθούς και κάτι παρεμφερή, δεν ήταν αυτό που έψαχνα άσε που είχα και δυσκολίες στην γλώσσα, διέκοψα και αποφάσισα να στρωθώ στα σοβαρά και ξεκίνησα εξασκώντας για αρχή την γλώσσα (κάτι που στην δική σου κατάσταση δεν είναι το πρόβλημα αφού είσαι στην Ελλάδα). Μέχρι λοιπόν να βρω κάτι στον τομέα που έψαχνα, καθάριζα γραφεία και τουαλέτες εταιρίας πληροφορικής (Oh the irony). Στα 22 μου λοιπόν βρήκα μια ευκαιρία 3 χρόνια σχολή με πρακτική σε εταιρία, το 90% της ύλης που δίδασκαν δεν το χρειάστηκα μέχρι σήμερα, αναγκαστικά όμως έπρεπε να το μάθω και να ρίξω διάβασμα + την πρακτική στην δουλειά. Η εταιρία στην οποία έκανα πρακτική ήταν άθλια, τον τρίτο χρόνο να φανταστείς πήγαινα με στυλ κατάθλιψης στην δουλειά γιατί πραγματικά δεν ήθελα να πατήσω εκεί το πόδι μου, αλλά δάγκωσα τα δόντια μου και είπα θα το τραβήξω μέχρι το τέλος. Μην στα πολυλογώ, στο τέλος έδωσα τις εξετάσεις, πέρασα πήρα πτυχίο και σήμερα δουλεύω σε μία μεγάλη εταιρία ως προγραμματιστής. Γιαυτό μην το βάζεις κάτω και το σημαντικότερο πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και να διαβάζεις. 2
Aggeluska Δημοσ. 11 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2018 Μηπως ησουν Γερμανια; Ausbildung εκανες; 1
talos1000 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 πώς πήγε φίλε νηματοθέτη τελικά; ασχολήθηκες με το όνειρό σου;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα