themis_17 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2018 Καλησπέρα στο φορουμ. Είπα να αρχίσω ένα νέο τοπικ για αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν με το node-red και διακόπτες sonoff για διάφορους αυτοματισμούς στο σπίτι. Τα Sonoff για αυτούς που δεν γνωρίζουν είναι ουσιαστικά ένα ESP8266 wifi module με ένα ρελε 220 volt. (sonoff basic). Δίνεις τροφοδοσία 220 volt στην είσοδο του sonoff και στην έξοδο συνδέεις την συσκευή που θέλεις να χειρίζεσαι ασύρματα. ΠΡΟΣΟΧΉ ΜΕ ΤΑ ΡΕΎΜΑΤΑ εάν δεν γνωρίζεται πως να κάνετε την σύνδεση ζητήστε να την κάνει ηλεκτρολόγος. Το sonoff βέβαια δουλεύει με την εφαρμογή eWElink της μαμάς εταιρίας. Εαν κάποιος θέλει να χειριζεται τα sonoff με το node-red μέσω MQTT πρωτόκολλο θα πρέπει να εγκαταστήσει custom firmware. Βάζοντας custom firmware το sonoff δουλεύει στο τοπικό μας δίκτυο χωρίς να συνδέεται στο cloud της itead. Οι επιλογές για custom firmware που έχουμε είναι 3 ESPEasy Tasmota ESPurna Τα δυο πρώτα τα έχω δοκιμάσει και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά καλά και σταθερά στην λειτουργία τους και πάνω κάτω κάνεις τα ίδια πράγματα. Το Tasmota μου φάνηκε λίγο πιο απλό στην χρήση από το ESPEasy. Ένας κάλος οδηγός για την εγκατάσταση του ESPEasy, τον οποίο ακολούθησα και εγώ, είναι αυτός To node - red από την άλλη είναι ένα εργαλείο προγραμματισμου το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στον προγραμματισμο, αλλά αν αυτές υπάρχουν τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. (Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με προγραμματισμο). Αν έχετε Raspberry κάνετε την εγκατάσταση εκεί γιατί θα πρέπει να δουλεύει 24/7 και λόγω χαμηλής κατανάλωσης είναι προτιμότερο από την εγκατάσταση σε pc. Αφου κανουμε την εγκατασταση του node-red και το ανοιξουμε ειναι καπως ετσι Στην αριστερή στήλη είναι οι εντολές (nodes) και με drug n drop τις βάζουμε στο μεσαίο πεδίο όπου είναι ο χώρος που δημιουργούμε το πρόγραμμα μας. Η δεξιά στήλη είναι οι πληροφορίες του κάθε node και το debug προγράμματος μας. Στην πάνω φωτογραφία ειναι το flow που εχω για να χειριζομαι τον θερμοσιφωνα στο σπιτι μου. Στο node-red για να χειριστούμε το sonoff αφου του εχουμε βαλει custom firmware πρεπει να εγκαταστησουμε καποια nodes για να υπαρξει επικοινωνια μεταξυ των συσκευων. Εδω θα πρεπει να διαλεξουμε τον τροπο που θελουμε να επικοινωνουν οι συσκευες μας. Εγω επελεξα το πρωτοκολλο MQTT. Αυτο που κανει το MQTT ειναι να στελνει την κατασταση της συσκευης στον server (Raspberry) και επειτα εκτελει την εντολη που εχουμε εμεις ορισει Αυτο ειναι το Dashboard του node - red. π.χ. στην παραπανω φωτογραφια εαν πατησω το κουμπι on για να αναψει ο θερμοσιφωνας και αυτο μπορω να το κανω απο το κινητο και εκτος σπιτιου, αυτο που γινεται ειναι το εξης στέλνει την εντολή μέσω του MQTT server που τρέχει στο Raspberry να αλλάξει η κατάσταση του sonoff που είναι συνδεδεμένο με τον θερμοσίφωνα από off σε on. Οι δυνατότητες του node - red είναι ατελείωτες αρκεί να υπάρχουν ωραίες ιδέες. Αυτο που δουλεύω τώρα και θα το παρουσιάσω εφόσον πετύχει είναι ο έλεγχος της στάθμης νερού σε δεξαμενή για την αποφυγή υπερχείλισης. Εαν κάποιος ασχοληθεί με node red είμαι σίγουρος ότι θα του αρέσει. Όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι, εάν μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω. 5 3
Moderators Spect~ Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Ωραίος. Περιμένω και εγώ τα πράγματα να έρθουν για να κάνω το ίδιο με το θερμοσίφωνα. Εγω θα το στήσω σε hassio. 2 ερωτήσεις 1) τι συνδεσμολογία θέλει? μπορείς να βάλεις φωτογραφία με τα καλώδια ή να περιγράψεις τη σύνδεση (ή και σχέδιο ακόμη καλύτερα) 2) το custom firmware (tasmota) πως το πέρασες OTA ή μέσω GPIO? Αν ειναι η δεύτερη περίπτωση εκάνες αναγκαστικά τις κολλήσεις? Θέλει ttl to usb σωστα? 3) ποιο sonoff πηρες? (ελα σε πμ για αυτο για να πεις μαγαζι)
themis_17 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 1) Η συνδεσμολογια ειναι απλη. Το σονοφ παιρνει απο πριζα και η εξοδος του τροφοδοτει το πηνιο του ηλεκτρονομου (A1 & A2). Η διπλη ασφαλεια του θερμοσιφωνα παιρνει ρευμα απο την κατω πλευρα οπως την βλεπουμε στον πινακα. Απο την πανω πλευρα φευγουν φαση και ουδετερος και πανε στην εισοδο του ηλεκτρονομου, στην δικη μου περιπτωση στην κατω πλευρα (Θεσεις 2&4). Και απο την πανω πλευρα του ηλεκτρονομου συνδεουμε τα καλωδια που πηγαινουν στον θερμοσιφωνα. (Θεσεις 1&3). 2) Και το Tasmota και το ESPEasy που εχω περασει στα σονοφ εγινε χωρις κολλησεις. απλα κρατουσα σταθερα τα πιν με το χερι. Προσοχη πιο ttl to usb θα χρησιμοποιησεις. Πρεπει να ειναι 3.3v και οχι 5v γιατι αλλιως καρβουνο θα το κανεις. Και παντα περναμε το firmware χωρις να εχουμε συνδεσει τιποτα πανω στο σονοφ. Μονο το ttl to usb. 3)To sonoff basic απο ελληνικο καταστημα προς 10€ το ενα.
Moderators Spect~ Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 1) Δεν έχεις βάλει ρελε ισχύος ? Αν θυμάμαι καλά και αν το έχω καταλάβει σωστά η σύνδεση πρέπει να γίνει θερμοσίφωνας - πινακας - ρελε ισχύος - sonoff. Το sonoff "οπλίζει" το ρελε που με την σειρά του ανάβει τοθερμοσίφωνο 2) Αυτο που εχω παραγγείλει λεει 3.3 + 5, πως θα ξέρω τι θα παρει αφου θα τραβάει μεσω usb? έχει να κάνει με ποια pin θα συνδέσω?
themis_17 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 1) Ηλεκτρονομος ειναι το ρελε ισχυος. Η συνδεσμολογια ειναι a)Sonoff-->στο πηνιο του ρελε, b)Ασφαλεια θερμοσιφωνα-->Relay-->Θερμοσιφωνας. 2)Εχει λογικα 6 πιν. Στο ενα απο αυτα θα λεει 3.3v και στο αλλο 5v.
Moderators Spect~ Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Ωραίος. Όταν έρθουν τα δικα μου θα ενημερώσω για το τι και πως. Το ρελε ισχύος συμφωνεί μην ασφάλεια ε; 20Α η ασφάλεια άρα τόσα και το ρελε. Περιμένω και z wave stick και θα κοιτάξω και για zigbee για όπου δεν παίζω με WiFi
takhs74 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2019 Λίγο παραπάνω βοήθεια στο θέμα να βλέπουμε το sonoff με περασμένο το Tasmota μπορούμε να έχουμε
Moderators Spect~ Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2019 Moderators Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2019 5 λεπτά πριν, takhs74 είπε Λίγο παραπάνω βοήθεια στο θέμα να βλέπουμε το sonoff με περασμένο το Tasmota μπορούμε να έχουμε Για πες τι θες να μαθεις να σου πουμε 1
tsakfot Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 H ερώτηση του 1 εκατομμυρίου Αν έχεις μπλέξει με Home Assistant, δεν είναι obsolete το Node Red, αν και εφόσον έχεις εγκαταστήσει MQTT Broker server στο HA? Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα που δεν βλέπω εγώ?
Moderators Spect~ Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Moderators Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 59 λεπτά πριν, tsakfot είπε H ερώτηση του 1 εκατομμυρίου Αν έχεις μπλέξει με Home Assistant, δεν είναι obsolete το Node Red, αν και εφόσον έχεις εγκαταστήσει MQTT Broker server στο HA? Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα που δεν βλέπω εγώ? Εγώ προσωπικά δεν το χρησιμοποιησα πότε. Ίσως είναι πιο εύκολο για κάποιους να κάνουν αυτοματισμούς κλπ μέσω γραφικών.
andreaspA Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2019 Καλημέρα! Μια απλή ερώτηση. Εφερα δυο 4ch Pro R2 απο banggood https://www.itead.cc/sonoff-4ch-pro.html Οπως και να συνδεσω ενα φωτιστικο στην εξοδο, δεν μου αναβει. Κατι πρεπει να παιζει με αυτα τα Mode τα Inching , self locking κλπ. Μπορει καποιος να βοηθησει?
themis_17 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 6/2/2019 στις 12:46 ΜΜ, tsakfot είπε H ερώτηση του 1 εκατομμυρίου Αν έχεις μπλέξει με Home Assistant, δεν είναι obsolete το Node Red, αν και εφόσον έχεις εγκαταστήσει MQTT Broker server στο HA? Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα που δεν βλέπω εγώ? Μπορεις να κανεις συνδυαστικά πολλα πράγματά και ευκολα. https://smarthome.university/using-node-red-with-home-assistant/ Και ενας καλυτερος device tracker https://diyfuturism.com/index.php/2017/11/27/useful-sensor-improving-presence-detection-with-node-red/ Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2019 από themis_17
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα