Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για διαφορά FSB σε AMD και P4

nikspyr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένας P4 με FSB 800MHz, (και με 400 MHz μνήμης), έχει το διπλάσιο FSB από έναν Athlon XP (με 400 MHz μνήμης και 333ΜΗz FSB);ή απλά είναι και άυτός ένας διαφορετικός τρόπος έφρασης ταχυτήτων, όπως συμβαίνει με τα GHz ανάμεσα σε Intel και AMD;

Δημοσ.

Και οι δύο έχουν βασικά 200MHz FSB. Του Ρ4 είναι όμως quadruple pumped και του ΧΡ είναι double pumped. Έχουν και οι δύο πραγματικό FSB 200MHz αλλά 400 effective XP και 800 effective οι Ρ4.

Δημοσ.

ναι βρε παιδιά άλλα έχω κάπως μπερδευτεί. Δηλαδή, αν το καλοεξετάσουμε έχουμε τα εξής. P4 να βγαίνουν σε εκδόσεις με 512MHz FSB και 800MHz FSB και επιπλέον έχουμε AMD Athlon XP να βγαίνουν σε εκδόσεις των 266 MHz FSB και 333MHz FSB (και 400MHz FSB πρόσφατα). Οι μνήμες τώρα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι 266MHz, 333MHz, 400MHz. Άρα αν πάρω πχ μια 400MHz μνήμη, για τον AthlonXP 2800+ (που έχει 333ΜΗz FSB), ουσιαστικά μέρος των δυνατοτήτων της μνήμης πάει άχρηστο.(Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ).

Από την άλλη αν έβαζα μια 400MHz μνήμη σε έναν P4 με 800MHz FSB, τότε θα την εκμεταλλευόμουν πλήρως. Είναι όντως έτσι;εκεί οφείλεται το χαμηλότερο κόστος των AMD, στο ότι δεν έχουν το ίδιο μεγάλο FSB με τους P4;

Πως όμως μπορείτε να εξηγήσετε το γεγονός (αν ισχύουν οι παραπάνω εικασίες μου) ότι στον Athlon XP 2800+ που έχω, ανέβασα το FSB από 166MHz σε 181MHz και επομένως από 2083MHz που έπαιζε τώρα παίζει στα 2263ΜΗz. (Θυμίζω έχω Asus A7N8X Deluxe, 512MB Kingston 400MHz)

Δημοσ.
ναι βρε παιδιά άλλα έχω κάπως μπερδευτεί. Δηλαδή' date=' αν το καλοεξετάσουμε έχουμε τα εξής. P4 να βγαίνουν σε εκδόσεις με 512MHz FSB και 800MHz FSB και επιπλέον έχουμε AMD Athlon XP να βγαίνουν σε εκδόσεις των 266 MHz FSB και 333MHz FSB (και 400MHz FSB πρόσφατα). Οι μνήμες τώρα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι 266MHz, 333MHz, 400MHz. Άρα αν πάρω πχ μια 400MHz μνήμη, για τον AthlonXP 2800+ (που έχει 333ΜΗz FSB), ουσιαστικά μέρος των δυνατοτήτων της μνήμης πάει άχρηστο.(Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ).

Από την άλλη αν έβαζα μια 400MHz μνήμη σε έναν P4 με 800MHz FSB, τότε θα την εκμεταλλευόμουν πλήρως. Είναι όντως έτσι;[/quote']

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

εκεί οφείλεται το χαμηλότερο κόστος των AMD, στο ότι δεν έχουν το ίδιο μεγάλο FSB με τους P4;

To παραπάνω κόστος των P4 δεν οφείλεται μόνο σε αυτό , είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα.

Πως όμως μπορείτε να εξηγήσετε το γεγονός (αν ισχύουν οι παραπάνω εικασίες μου) ότι στον Athlon XP 2800+ που έχω, ανέβασα το FSB από 166MHz σε 181MHz και επομένως από 2083MHz που έπαιζε τώρα παίζει στα 2263ΜΗz. (Θυμίζω έχω Asus A7N8X Deluxe, 512MB Kingston 400MHz)

Ωραία και εγώ έχω ανεβάσει το fsb του 2500+ από τα 166 στα 218 οπότε δουλεύει στα 2400mhz , οπότε δεν πάνε χαμένες οι DDR400.

Κάθε άλλο μάλλον καθώς δουλεύουν στα 436mhz.

Αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτηση σου.

Δημοσ.

έκανα την παραπάνω ερώτηση γιατί κάπου διάβασα πως όταν κάνεις overclocking παίζει ρόλο και η αναλογία FSB με μνήμη. Όμως έγραφε, πως ακόμα και να πειράξεις αυτή την αναλογία, σε συστήματα με Athlon XP, και να πας την μνήμη πάνω από τις δυνατότητες του FSB τότε αυτό είναι δώρον άδωρον. Γι' αυτό ρώτησα, επειδή έβλεπα από την άλλη αυτό που είπες κι εσύ, πως δηλαδή πειράζοντας το FSB από το BIOS αλλάζει τελικά η ταχύτητα της CPU. Άρα αυτό που έλεγε δεν ήταν σωστό

Δημοσ.

Το fsb (front side bus) είναι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον επεξεργαστή και τον ελεγκτή της μνήμης , που βρίσκεται στο northbridge του motherboard.

Η συχνότητα του επεξεργαστή είναι πάντα πολλαπλάσιο του fsb (συχνότητα επεξεργαστή = fsb * πολλαπλασιαστής).

Προφανώς όταν αλλάζεις την συχνότητα του fsb , αλλάζει και η συχνότητα του επεξεργαστή.

Μέχρι πρόσφατα στους AMD , ο πολλαπλασιαστής ήταν ξεκλείδωτος , οπότε μπορούσες να αλλάξεις και αυτόν.

Η συχνότητα της μνήμης συνδέεται με την συχνότητα του fsb μέσω κάποιου συντελεστή , που συνήθως είναι 1 (δηλαδή είναι ίσες) , αλλά εφόσον επιτρέπει το motherboard , μπορείς να τρέχεις τις μνήμες πιο γρήγορα ή πιο αργά από το fsb.

Αυτό που έχεις κάνει εσύ είναι οτι έχεις αυξήσει το fsb (χωρίς να πειράξεις τον φυσιολογικό πολλαπλασιαστή που είναι 12.5) , οπότε έχεις αυξήσει την συχνότητα του επεξεργαστή και , εφόσον δεν έχεις πειράξει την αναλογία fsb/μνήμης , έχεις αυξήσει και την συχνότητα της μνήμης.

Με λίγα λόγια έχεις κάνει overclocking :D .

Το άλλο που λες , θα ήταν να αυξήσεις την ταχύτητα της μνήμης , χωρίς να αλλάξεις το fsb, πειράζοντας την αναλογία fsb/μνήμης.

Τότε πραγματικά θα ήταν δώρο άδωρο (συγκεκριμένα θα είχες ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ επιδόσεις).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...