isay Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλημέρα. Λίγο τα φώτα σας με τη μορφή ιδεών ή διαμοιρασμό εμπειρίας, γιατί δεν μου εχει τυχει ξανα. Μου εφερε ξάδερφος ένα παλιο desktop (10ετιας) με πρόβλημα οτι "του έκαιγε τα ασύρματα ποντίκια" (προφανώς τον rf transmitter) με αριθμό 3 ποντίκια σε μια εβδομάδα. Μέτρησα την τάση στις εξοδους usb και διαπίστωσα τα εξής παραδοξα Μηχάνημα πρώτη φορά στην πρίζα, αναμμα διακοπτη τροφοδοτικου, τάση 14V (ναι 14) με συνεχή αργή μειωση μεχρι τα 8 (που το εκλεισα παλι απο το διακοπτη και συνεχισε να μειώνεται (προφανως μεχρι να αδειασουν οι πυκνωτες) Αναβω το μηχάνημα (απλό boot) τάση στις usb περιπου 6,50V. Σβήσιμο μηχανήματος με το διακοπτη του τροφοδοτικου στο on, ταση κοντα στα 8-9V Σβήσιμο διακοπτη τροφοδοτικου, πάτημα του on του tower να αδειάσει το ρεύμα. Ανοιγμα του διακοπτη του τροφοδοτικου, τάση στα 11 με συνεχή μειωση (αργή) Κάνω ενα απλό boot με συνδεμένο ένα ποντίκι (ενσύρματο), το αφήνω λίγο, τάση σταθερή στα 6,50V αλλά μετά απο λίγο πρόσεξα οτι το usb έκαιγε. Προφανώς κάτι δεν πάει καλα με τις τάσεις στις usb. Οι τάσεις στα molex είναι σωστές, στα αλλα δεν προλαβα να μετρήσω. Η μονη σημαντική πληροφορία που θεωρώ σχετική, ειναι οτι πριν 6 εβδομάδες αλλαξε τροφοδοτικό γιατί το παλιό πέθανε. Το προβλημα όμως εμφανίστηκε πριν μια εβδομάδα και οχι νωρίτερα, γιατί τον ρώτησα για ζεστά usb και είναι σιγουρος οτι δεν ήταν ζεστά (βάζει πολλα στικάκια και δισκους) Γειώσεις στο σπιτι μου δουλευουν καλά. Προφανώς κοιτώ είτε μητρική ή τροφοδοτικό, αλλά εχετε κάποια ιδέα ή αναλογη εμπειρία; Εννοείται μολις βρω χρόνο θα δοκιμάσω αλλο τροφοδοτικό. Υπάρχει κάτι αλλο που μπορώ να μετρήσω, δοκιμάσω; Ευχαριστώ UPDATE - Edit : Αποσύνδεσα τις μπροστινές usb μηπως έκαναν κάποιο βραχυκύκλωμα. Στις μπροστινές δεν εχω πλεον τάση (λογικό) αλλά το προβλημα παραμένει και στις πίσω (αυτές που ειναι πάνω στη μητρική) Επεξ/σία 5 Ιουλίου 2018 από isay
narta Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Τροφοδοτικο ftw. Το ότι το άλλαξε δεν σημαίνει ότι το καινούριο δεν είναι για τα μπάζα
DiaperCh@nger Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Προφανώς το κύκλωμα τροφοδοσίας των usb κουράστηκε με τη χρήση. To τροφοδοτικό όσο χάλια και να είναι δεν βλέπω πως μπορεί να επηρεάσει την τάση στις usb. Οι usb δεν παίρνουν απευθείας από το psu.
sstratos Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 31 λεπτά πριν, DiaperCh@nger είπε Οι usb δεν παίρνουν απευθείας από το psu. Ετσι είναι. Στην μητρική ειναι το πρόβλημα , δεν ξερω εαν μπορείς να διορθώσεις κάτι...
isay Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυριο περιμένω ενα δανεικό τροφοδοτικό που θα το κοτσάρω πάνω και θα δείξει. Δυστυχώς και εγω προσανατολίζομαι για μητρική αλλά δεν ειναι αυτο που θέλω.
DiaperCh@nger Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Δυστυχώς το τροφοδοτικό αδερφέ δεν θα δείξει τίποτα. Αυτό που μου φαίνεται πολύ περίεργο είναι πως και δεν δίνει σφάλμα κατά το post για usb overvoltage. Βέβαια μπορεί εκτός από τον ρεγουλατόρο της τάσης να έχει σχολάσει κι ο σένσορας που τη μετράει... 1
isay Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2018 6 λεπτά πριν, DiaperCh@nger είπε Δυστυχώς το τροφοδοτικό αδερφέ δεν θα δείξει τίποτα. Αυτό που μου φαίνεται πολύ περίεργο είναι πως και δεν δίνει σφάλμα κατά το post για usb overvoltage. Βέβαια μπορεί εκτός από τον ρεγουλατόρο της τάσης να έχει σχολάσει κι ο σένσορας που τη μετράει... Ή να μην έχει αισθητήρα ή να ειναι ρυθμισμένος στο bios να μη βγάζει μήνυμα ή ... ή ...
isay Δημοσ. 8 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2018 Αφήνω feedback λυση του προβλήματος, για όποιον συναντήσει αναλογο προβλημα. Τελικά ήταν το τροφοδοτικό. Μόλις σύνδεσα ένα άλλο οι τάσεις στις usb ήταν φυσιολογικότατες, με και χωρίς φορτίο, σε αναμονή αλλά και αναμμένο το μηχάνημα.Μόλις κουμπωσα το παλιο (προβληματικό) τροφοδοτικό) οι τάσεις ήταν πάλι στο θεό. Στις δοκιμές συνδεσα μονο τα 4pin και 24pin connectors. Στην τελική συνδεσμολογία (συσκευές, δίσκοι, ανεμιστήρες) με το εφεδρικό τροφοδοτικό, όλα ήταν φυσιολογικά. Κρίμα τα καμμένα ποντίκια. Γενικός οδηγός σε αναλογο προβλημα και σταματάμε όπου εξαφανιστεί το προβλημα: Αποσύνδεση μπροστινών usb απο τη μητρική. Είναι το πιο συνηθες πρόβλημα Ελεγχος για κάποια πεσμένη βίδα/λαμάκι για βραχυκύκλωμα Δοκιμή με άλλο τροφοδοτικό Αλλαγή μητρικής Να επισημάνω εδώ οτι σε κάποια pc, βγάζει μήνυμα error κατά το boot και μετά αππο 15 δευτερα κλείνει ο υπολογιστής. Κάποιες απο τις "ηλιθιες" απαντήσεις-προτροπές που διάβασα σε διάφορα fora-youtube ήταν να κάνουν reset το bios ή απενεργοποιήσουν τα errors. Ηλίθιο και λάθος γιατί ουσιαστικά απενεργοποιούν τον έλεγχο (στα περισσότερα bios το halt από overvoltage ΔΕΝ ειναι default ρυθμιση. ΜΗΝ το κάνετε εκτός αν μπορείτε να μετράτε τάση usb και είστε σίγουροι τι συμβαίνει. 1 5
BlueBlood7 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2018 Ποιο ήταν το τροφοδοτικό? Όχι αυτό που πέθανε. Αυτό που άλλαξε. Που και αυτό πεθαμένο είναι αλλά λέμε τώρα. 1
froyd Δημοσ. 9 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2018 Οι μπροστινές USB θύρες είναι συνήθως κάκιστης ποιότητας, αν θέλεις αξιοπιστία συνδέεις τις συσκευές στις πίσω θύρες
Sheogorath Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Στις 8/7/2018 στις 3:15 ΠΜ, isay είπε Αφήνω feedback λυση του προβλήματος, για όποιον συναντήσει αναλογο προβλημα. Τελικά ήταν το τροφοδοτικό. Μόλις σύνδεσα ένα άλλο οι τάσεις στις usb ήταν φυσιολογικότατες, με και χωρίς φορτίο, σε αναμονή αλλά και αναμμένο το μηχάνημα.Μόλις κουμπωσα το παλιο (προβληματικό) τροφοδοτικό) οι τάσεις ήταν πάλι στο θεό. Στις δοκιμές συνδεσα μονο τα 4pin και 24pin connectors. Στην τελική συνδεσμολογία (συσκευές, δίσκοι, ανεμιστήρες) με το εφεδρικό τροφοδοτικό, όλα ήταν φυσιολογικά. Κρίμα τα καμμένα ποντίκια. Γενικός οδηγός σε αναλογο προβλημα και σταματάμε όπου εξαφανιστεί το προβλημα: Αποσύνδεση μπροστινών usb απο τη μητρική. Είναι το πιο συνηθες πρόβλημα Ελεγχος για κάποια πεσμένη βίδα/λαμάκι για βραχυκύκλωμα Δοκιμή με άλλο τροφοδοτικό Αλλαγή μητρικής Να επισημάνω εδώ οτι σε κάποια pc, βγάζει μήνυμα error κατά το boot και μετά αππο 15 δευτερα κλείνει ο υπολογιστής. Κάποιες απο τις "ηλιθιες" απαντήσεις-προτροπές που διάβασα σε διάφορα fora-youtube ήταν να κάνουν reset το bios ή απενεργοποιήσουν τα errors. Ηλίθιο και λάθος γιατί ουσιαστικά απενεργοποιούν τον έλεγχο (στα περισσότερα bios το halt από overvoltage ΔΕΝ ειναι default ρυθμιση. ΜΗΝ το κάνετε εκτός αν μπορείτε να μετράτε τάση usb και είστε σίγουροι τι συμβαίνει. Ποιο ήταν το προβληματικό τροφοδοτικό; Φυσικά και πρέπει να δωθεί το όνομα, αν και πιστεύω κανα "Hantol" κτλ.
isay Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Δεν ξέρω γιατί δεν κοιταξα και το μηχανημα πήγε πισω στον ιδιοκτήτη του και το τροφοδοτικό στην ανακυκλωση. Πρέπει να ήταν noname σειράς γιατί αμα ήταν επώνυμο θα το τσίμπαγε το μάτι σαν μάρκα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα