Προς το περιεχόμενο

Περί mirrorless ...... σημειώσεις από την συμβίωση με μιά Samsung NX 2000


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  Έχουν περάσει κανά δυό χρόνια βέβαια , κάποιες εντυπώσεις , καθαρά προσωπικές , άσχετες με τα τεχνικά στοιχεία , κυρίως σε ότι αφορά την χρήση , σαν κατηγορία μηχανών , φυσικά αφορούν το συγκεκριμένο μοντέλο και μάρκα , πιστεύω όμως ανταποκρίνονται γενικά στην κατηγορία . Περί τεχνικών χαρακτηριστικών , είναι εύκολο να τα βρει ο καθένας , για όποιο μοντέλο , μάρκα τον ενδιαφέρει περισσότερο , πάντως σε κάθε περίπτωση η κατηγορία είναι εξοπλισμένη σε ικανοποιητικό βαθμό .

   Ξεκινώντας να πω ότι σίγουρα ήταν γερή κατασκευή , παρόλο το πλαστικό , πολύ γερή μάλιστα . Μια ολοκαίνουργια μηχανή , εκτοξεύθηκε μέσα από την τσάντα μου , αφού είχα ξεχάσει ανοιχτό το καπάκι , χτύπησε πάνω στην άσφαλτο , ήμουν τυχερός που δεν έπεσε με το φακό , αλλά με το σώμα , μηδαμινές εκδορές , απιστευτα μηδαμινές , πήρε μπρος κανονικά , λειτούργησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα , δεν είχε τραβήξει μέχρι εκείνη τη στιγμή ούτε μία φωτογραφία .

  Σαφώς μου έλειψε το οφθαλμοσκόπιο ( viewfinder ) , με βολεύει πολύ περισσότερο , όμως η οθόνη αφής των τριών ιντσών ήταν εξαιρετική και δεν έτρωγε την μπαταρία στον βαθμό που φαντάστηκα .

  Με βόλεψε η ύπαρξη WiFi και NFC , τουλάχιστον για την μεταφορά των αρχείων σε υπολογιστή , λιγότερα καλώδια , αναγνώστες καρτών κλπ , όχι βέβαια ότι δεν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά αλλιώς , πάντως τεμπελοβολεύτηκα ......

  Δεν υπήρχαν κουμπιά πολλά πολλά για αφιερωμένες λειτουργίες , όλα μέσα απ' την οθόνη , φυσικά ο φακός είχε την λειτουργία όπου γυρνώντας το δαχτυλίδι άλλαζε τις ρυθμίσεις στην οθόνη κατά το δοκούν , όμως έπρεπε σε κάθε περίπτωση να τραβήξεις τα μάτια σου από την εικόνα και την σύνθεση της ....... ναι , είναι πιό προχωρημένη τώρα η κατάσταση μιας και βγήκαν ηλεκτρονικά viewfinder ενσωματωμένα .

   Σίγουρα δεν με ενθουσίασε η κατάσταση όπου έπρεπε να κρατάς την μηχανή σαν κινητό ας πούμε , προκειμένου να δεις τι θέλεις να βγάλεις . Μάλλον η κατηγορία ήταν πιο προσανατολισμένη σε ότι αφορά την χρήση τρίποδα , συν και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε image stabilisation κανενός είδους .

  Η γκάμα των φακών ήταν συγκεκριμένη λόγω mount κυρίως , καθόλου φθηνοί , η αλλαγή σε φακούς manual ή άλλων εταιριών είχε αρκετούς περιορισμούς έως και ντουβάρια , τα ηλεκτρονικά δεν συνεργαζόντουσαν με ότι νάναι , οι λύσεις σε αντάπτορες ήταν περιορισμένες και πανάκριβες , ένας της Novoflex ήθελε κοντά στα 150 ευρώ . 

  Υπήρχε όλο το απαραίτητο λογισμικό για να κάνεις διάφορα με την ίδια την μηχανή , επεξεργασία εικόνας , εφαρμογή φίλτρων πριν η μετά , δεν έλειπε κάτι .

  Το σύνολο ήταν διακριτικό σε εμφάνιση , όμως έπρεπε να κρατάς σε απόσταση την μηχανή για να τραβήξεις , οπότε η διακριτικότητα πήγαινε περίπατο ...

  Η χούφτα και το κράτημα ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό , αν δούλευε κανείς σε αυτόματη λειτουργία , αλλιώς τα δύο χέρια ήταν απαραίτητη προϋπόθεση μιας και έλειπε και η σταθεροποίηση ...

  Σίγουρα η κατηγορία έχει προχωρήσει και θα προχωρήσει κι' άλλο , μέχρι τότε εύχομαι οι σημειώσεις να φανούν χρήσιμες ...... 

  2.75 MP , 1/16.000

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...