atheatos Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, gokuthelegend είπε Το βασικό μου λειτουργικό είναι Fedora 37, οπότε δεν έχω διαχείριση συσκευών για να δω την cache, εκτός αν γίνεται με άλλο τρόπο στο linux. Φυσικά έχω σαν 2ο λειτουργικό σε 2ο δίσκο μια εγκατάσταση Windows 10 όπου μπαίνω 1 φορά το 2μηνο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Βασικά όμως μπήκα χθες και το εγκατέστησα το Magician, δεν μου βρήκε κάποια ενημέρωση. Η μητρική μου επίσης είναι παλιά και δεν παίρνει nvme. Το θέμα είναι ότι σε αντιγραφή μεγάλου όγκου δεδομένων η ταχύτητα εγγραφής πέφτει ξαφνικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στα 80MB/s ή και ακόμη λιγότερο. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι λόγω της QVO τεχνολογίας. Εξαρτάται τα δεδομένα . Αν κανείς disk speed test θα δεις διαφορετικες ταχυτητες αναλογα το μεγεθος του αρχειου. Ισως η υγεια του δισκου να επεσε . Σε αυτο εχουν προβλημα οι QVO. Δες μήπως έχεις καμία ελεύθερη pcie και βάλε τον ανταπτορα .Ότι και να κανείς θα έχεις bottleneck απο την sata 3. Ενω με μια pcie x2 και πανω θα δεις βελτιωμενες ταχυτητες.
gokuthelegend Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2022 10 ώρες πριν, atheatos είπε Εξαρτάται τα δεδομένα . Αν κανείς disk speed test θα δεις διαφορετικες ταχυτητες αναλογα το μεγεθος του αρχειου. Ισως η υγεια του δισκου να επεσε . Σε αυτο εχουν προβλημα οι QVO. Δες μήπως έχεις καμία ελεύθερη pcie και βάλε τον ανταπτορα .Ότι και να κανείς θα έχεις bottleneck απο την sata 3. Ενω με μια pcie x2 και πανω θα δεις βελτιωμενες ταχυτητες. Βασικά, τώρα που ανέφερες το σκέφτηκα, δεν το είχαν καν στο μυαλό μου. Αν πάρω κάτι σε pci-e θα δω μεγάλη διαφορά; Επίσης όμως, δεν πρέπει να το υποστηρίζει και η μητρική μου; Ή δεν παίζει ρόλο, αρκεί να έχει θύρα pci-e; Με ενδιαφέρει να το έχω σαν 2ο δίσκο, οπότε δεν με πειράζει αν δεν κάνει boot. Η μητρική μου είναι η Asus Z-87k με έναν i7-4770k.
atheatos Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, gokuthelegend είπε Βασικά, τώρα που ανέφερες το σκέφτηκα, δεν το είχαν καν στο μυαλό μου. Αν πάρω κάτι σε pci-e θα δω μεγάλη διαφορά; Επίσης όμως, δεν πρέπει να το υποστηρίζει και η μητρική μου; Ή δεν παίζει ρόλο, αρκεί να έχει θύρα pci-e; Με ενδιαφέρει να το έχω σαν 2ο δίσκο, οπότε δεν με πειράζει αν δεν κάνει boot. Η μητρική μου είναι η Asus Z-87k με έναν i7-4770k. Από το manual της μητρικης σου φαινεται οτι εχεις δύο 16αρια σλοτς . Aν δεν ειναι και τα δυο κατελημενα με καρτες γραφικων ανετα μπορεις να βαλεις τον ανταπτορα σε ενα απο τα δυο και να εχεις τουλαχιστον διπλάσιες ταχυτητες σε σχεση με τους sata ssd. Και στα αλλά δυο pci Express που εχεις μπαινει ανταπτορας αλλα δεν προκειται να δεις μεγαλες διαφορές απο τα sata 3 που εχεις. Σου συνιστώ να πάρεις έναν φτηνό x4 τουλάχιστον ανταπτορα να τον βάλεις στις 16αρες και να ευχαριστηθείς ταχύτητα.
gokuthelegend Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, atheatos είπε Από το manual της μητρικης σου φαινεται οτι εχεις δύο 16αρια σλοτς . Aν δεν ειναι και τα δυο κατελημενα με καρτες γραφικων ανετα μπορεις να βαλεις τον ανταπτορα σε ενα απο τα δυο και να εχεις τουλαχιστον διπλάσιες ταχυτητες σε σχεση με τους sata ssd. Και στα αλλά δυο pci Express που εχεις μπαινει ανταπτορας αλλα δεν προκειται να δεις μεγαλες διαφορές απο τα sata 3 που εχεις. Σου συνιστώ να πάρεις έναν φτηνό x4 τουλάχιστον ανταπτορα να τον βάλεις στις 16αρες και να ευχαριστηθείς ταχύτητα. Στην 1η pci-e έχω βάλει την κάρτα γραφικών. Επίσης, ενώ αυτή είναι v.3.0 και x16, η 2η pci-e αναφέρει ότι είναι v.2.0 και επίσης ενώ το σλοτ είναι x16 θα δουλεύει σε x4 mode. Σε αυτή τη περίπτωση θα αξίζει τον κόπο να τοποθετήσω κάποιον nvme με pci-e αντάπτορα; Εδώ πάντως αναφέρει ότι σε PCIe 2.0 x4 οι ταχύτητες είναι στα 2GB/s και εδώ αναφέρει ότι το SATA III πιάνει 600MB/s. Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2022 από gokuthelegend
atheatos Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 14 ώρες πριν, gokuthelegend είπε Στην 1η pci-e έχω βάλει την κάρτα γραφικών. Επίσης, ενώ αυτή είναι v.3.0 και x16, η 2η pci-e αναφέρει ότι είναι v.2.0 και επίσης ενώ το σλοτ είναι x16 θα δουλεύει σε x4 mode. Σε αυτή τη περίπτωση θα αξίζει τον κόπο να τοποθετήσω κάποιον nvme με pci-e αντάπτορα; Εδώ πάντως αναφέρει ότι σε PCIe 2.0 x4 οι ταχύτητες είναι στα 2GB/s και εδώ αναφέρει ότι το SATA III πιάνει 600MB/s. Eννοειται ότι αξίζει . Έγραψα διπλάσιες ταχύτητες τουλάχιστον αλλά αν βάλεις στην κενή x16 θα έχεις τουλάχιστον 3πλασιες... Θα νομίζεις μετά ότι sata ssd ειναι χαλασμένος:)
gokuthelegend Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, atheatos είπε Eννοειται ότι αξίζει . Έγραψα διπλάσιες ταχύτητες τουλάχιστον αλλά αν βάλεις στην κενή x16 θα έχεις τουλάχιστον 3πλασιες... Θα νομίζεις μετά ότι sata ssd ειναι χαλασμένος:) Οκ τότε. Θα το σκεφτώ δεόντως. Έχεις να προτείνεις κάποιο nvme -> pci-e αντάπτορα + κάποιον nvme δίσκο; Για δίσκο σκεφτόμουν κάτι σε Samsung και μέγεθος οποσδήποτε στο 1ΤΒ. Η χρήση θα είναι για εικονικά μηχανήματα οπότε ενδεχομένως τα εικονικά λειτουργικά να κάνουν πολλά read/write όταν τρέχουν. Καταλαβαίνω ότι ίσως ξεφύγει λίγο η τιμή αλλά αν βγει πάνω από 100 ευρώ θα κάνω το σκατό παξιμάδι, ίσως πουλήσω και τον παλιό. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2022 από gokuthelegend
atheatos Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, gokuthelegend είπε Οκ τότε. Θα το σκεφτώ δεόντως. Έχεις να προτείνεις κάποιο nvme -> pci-e αντάπτορα + κάποιον nvme δίσκο; Για δίσκο σκεφτόμουν κάτι σε Samsung και μέγεθος οποσδήποτε στο 1ΤΒ. Η χρήση θα είναι για εικονικά μηχανήματα οπότε ενδεχομένως τα εικονικά λειτουργικά να κάνουν πολλά read/write όταν τρέχουν. Καταλαβαίνω ότι ίσως ξεφύγει λίγο η τιμή αλλά αν βγει πάνω από 100 ευρώ θα κάνω το σκατό παξιμάδι, ίσως πουλήσω και τον παλιό. https://www.skroutz.gr/s/27827166/Orico-Κάρτα-PCIe-x4-σε-θύρες-M-2-PSM2-BP.html?from=featured&product_id=117123384 Αυτό φαίνεται εντάξει.
gokuthelegend Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, atheatos είπε https://www.skroutz.gr/s/27827166/Orico-Κάρτα-PCIe-x4-σε-θύρες-M-2-PSM2-BP.html?from=featured&product_id=117123384 Αυτό φαίνεται εντάξει. Λέει: Supported Slots: PCI-e 3.0 Gen3 X4 (compatible with mainboard X4/X8/X16 slots) Δεν παίζει ρόλο που η δικιά μου θύρα είναι PCI-e 2.0;
atheatos Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, gokuthelegend είπε Λέει: Supported Slots: PCI-e 3.0 Gen3 X4 (compatible with mainboard X4/X8/X16 slots) Δεν παίζει ρόλο που η δικιά μου θύρα είναι PCI-e 2.0; Είναι backward compatible απλα θα εχεις χαμηλοτερες ταχυτητες απο οτι σε gen 3. Να εδώ : https://www.skroutz.gr/s/26190091/Savio-Κάρτα-PCIe-σε-M-2-NVMe-M-Key.html#reviews μια άλλη κάρτα με καλές κριτικές. Από ότι κατάλαβα σε gen 2 περιοριζεται η ταχυτητα στα 1500 ΜΒ/s αλλα δουλευει. Απλα το gen 3 ειναι το maximun που δουλευει.
gokuthelegend Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, atheatos είπε Είναι backward compatible απλα θα εχεις χαμηλοτερες ταχυτητες απο οτι σε gen 3. Να εδώ : https://www.skroutz.gr/s/26190091/Savio-Κάρτα-PCIe-σε-M-2-NVMe-M-Key.html#reviews μια άλλη κάρτα με καλές κριτικές. Από ότι κατάλαβα σε gen 2 περιοριζεται η ταχυτητα στα 1500 ΜΒ/s αλλα δουλευει. Απλα το gen 3 ειναι το maximun που δουλευει. ΟΚ, όπως και να έχει από τα 600MB/s που είναι στο SATA-3 είναι υπερδιπλάσια ταχύτητα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, νομίζω πως έχω καλυφθεί. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2022 από gokuthelegend
prefuse Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Προτείνετε μια θήκη nvme m2 με έναν nvme δίσκο 1tb για video editing και γενικά μεγάλα αρχεία, σύνδεση με MacBook pro 16 αλλά και PC. Αν και το PC έχει και αυτό thunderbolt 4, επειδή θα συνδέεται και σε άλλα PC, που το πιθανότερο είναι να μην έχουν, καλό είναι η θήκη nvme να υποστηρίζει usb 4. Ότι βίντεο είδα από YouTube είναι αρκετών μηνών και πολύ πιθανό να έχουν βγει καλύτερες λύσεις. Θα ήθελα να γνωρίζω και την βέλτιστη λύση aka η ταχύτερη θήκη με τον ταχύτερο NVMe, χωρίς όρια Budget αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να είναι σε λογικά επίπεδα αλλιώς υπάρχουν και έτοιμες λύσεις SSD όπως ο Samsung T7 κτλ. Από ότι βλέπω μάλλον οι 40gbps θήκες είναι πολύ ακριβές ακόμα 150+€ άρα καλύτερα για 20gbps. Ευχαριστώ Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2022 από prefuse
_Biohazard_ Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Για το ίδιο λάπτοπ μεταξύ αυτού στα 29.10€: https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-p210s512g25-p210-512gb-25-sata-3-p-PER.323329 και αυτού στα 26.90€ https://www.e-shop.gr/ssd-kingston-sa400s37-480g-ssdnow-a400-480gb-25-sata3-p-PER.346081 Ποιον να επιλέξω και γιατί; Να σημειώσω πως έχω κι άλλους Patriot σε λάπτοπ και desktop 256 και 512 εκδόσεις και είναι όλοι μια χαρά. Αλλά πέτυχα τον Kingston όταν τον είχαν σε αυτήν την τιμή και δεν ξέρω ποιον να διαλέξω. Έχουν πάει και οι δύο στο κατάστημα για να παραλάβω και πρέπει να επιλέξω έναν από τους δύο τους.
prefuse Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Για λειτουργικό τι προτείνετε; WD_BLACK SN850X 1TB ή Samsung 990 Pro 1TB
zaratustra Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Στις 25/12/2022 στις 10:54 ΠΜ, prefuse είπε Για λειτουργικό τι προτείνετε; WD_BLACK SN850X 1TB ή Samsung 990 Pro 1TB εναλλακτικά adata legend 960 max στα 88,7 ευρώ στο vision studio.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα