Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι αυτό που θες πραγματικά?
Γνωρίζεις τις διαφορές μεταξύ Πληροφορικής (
Informatics), Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science), Μηχανικής Υπολογιστών (Computer Engineering), και Τεχνολογίας Πληροφοριών (IT Information Technology);
Δεν θα εξηγήσω τις διαφορές ανάμεσα στα παραπάνω, καθώς μπορεί να τις βρεις εύκολα με λίγο
googl-άρισμα.

(ναι ξέρω, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, αλλά για μένα αυτές είναι οι 4 βασικές)

Για Επιστήμη Υπολογιστών έχεις πολύ λίγες επιλογές καθώς σε προπτυχιακό επίπεδο υπάρχει μόνο ένα τμήμα (αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης), οι σπουδές εκεί είναι 4 χρόνια αν δεν κάνω λάθος.

Αν θες πληροφορική οι επιλογές σου είναι πάρα πολλές καθώς τα Πανεπιστήμια Πληροφορικής καθώς και τα  ΤΕΙ Μηχανικώς Πληροφορικής (ναι το ξέρω, μηχανική πληροφορικής – Informatics Engineer δεν βγάζει καν νόημα, but anyway…) διδάσκουν Πληροφορική (άσχετα αν πετάνε και την λέξη Μηχανική μέσα) οι σπουδές εκεί είναι επίσης 4 χρόνια.

Αν θες Μηχανικών Υπολογιστών η λύση είναι να πας σε κάποιο πολυτεχνείο, αλλά προσοχή εκεί οι σπουδές είναι 5 χρόνια αντί για 4.

Για IT, δηλαδή Τεχνικός Υπολογιστών, Τεχνικός Δικτύων κλπ. Οι σπουδές δεν χρειάζεται να είναι πάνω από 2 χρόνια, για αυτό και δεν είναι. Για αυτή την επιλογή μπορείς να πας σε κάποιο ΙΕΚ (ιδιωτικό ή δημόσιο) ή σε κάποιο ΕΠΑΣ (ναι ΕΠΑΣ, όχι ΕΠΑΛ).

(Να πω εδώ πως ξέρω πως μερικά πανεπιστήμια πληροφορικής, το πρόγραμμα σπουδών τους είναι πιο κοντά στην επιστήμη των υπολογιστών, παρά στην πληροφορικής, αυτό δεν τα κάνει όμως πανεπιστήμια επιστήμης υπολογιστών. Το γιατί η Ελλάδα προτίμησε τα περισσότερα (σχεδόν όλα) τα πανεπιστήμια να είναι Πληροφορικής αντί για Επιστήμης Υπολογιστών και γιατί όρος πληροφορική είναι πιο διαδεδομένος απ’ ότι ο όρος Computer Science στο εξωτερικό είναι κάτι που δεν θα αναλύσω σε αυτό το Post)

Αν θες να γίνεις προγραμματιστής, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα σε κάνει προγραμματιστή, λογικό αφού όπως λέει ο ίδιος ο τίτλος τους δεν είναι ούτε Πανεπιστήμιο Προγραμματισμού ούτε ΤΕΙ Μηχανικών Προγραμματισμού.

Πιο κοντά από τις παραπάνω κατηγορίες που εξήγησα για να γίνεις προγραμματιστής είναι η επιστήμη των υπολογιστών (δεν μιλάω καν για Μηχανική Λογισμικού, καθώς δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος σε προπτυχιακό επίπεδο πάρα μόνο ως κατεύθυνση σε ΤΕΙ ή σε μεταπτυχιακό).

Ας πούμε ότι θες Πληροφορική (είτε επειδή όντως το θες, είτε επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή), γιατί να μην επιλέξεις ΤΕΙ?

Αρχικά επειδή θα έχεις λιγότερες επιλογές για μαθήματα, δηλαδή σε ένα πανεπιστήμιο, θα μπορέσεις αρκετές φορές να διαλέξεις ποιο μάθημα (π.χ. από τα 3) θα πάρεις. Σε ΤΕΙ θα πάρεις τα μαθήματα που λέει το πρόγραμμα σπουδών σου χωρίς να έχεις επιλογές για άλλα μαθήματα (είναι αυτό που λέμε “fixed”). Βέβαια μετά το 4ο εξάμηνο θα έχεις την επιλογή να επιλέξεις μία από τις 3 κατευθύνσεις: Μηχανικός Λογισμικού, Μηχανικός Υπολογιστών, Μηχανικός Δικτύων, αλλά εκτός πολύ πιθανόν αυτές οι κατευθύνσεις να έχουν ”άσχετα” μαθήματα με τον τίτλο της κατεύθυνσης και πάλι δεν θα έχεις επιλογή για το ποια μαθήματα να κάνεις. Θα κάνεις αυτά που λέει η κατεύθυνση σου.

Επιπλέον ενώ τα ΤΕΙ Πληροφορικής έχουν πολλά μαθηματικά (6 μαθήματα μαθηματικών έχει το ΤΕΙ μου, δες παρακάτω ποια είναι αυτά) δεν έχουν την αναγνώριση του ότι άτομα από ΤΕΙ γνωρίζουν καλά μαθηματικά (ίσως επειδή μπορεί όντως να μην γνωρίζουν), άρα δύσκολα να ασχοληθούν και με την έρευνα.

Ένα άλλο κακό είναι ότι πολλές φορές στην θεωρία και στα εργαστήρια θα ακούς τα ίδια πράγματα με αποτέλεσμα να σου το κάνει πολύ πιο βαρετό.

Επίσης στα Πανεπιστήμια στις θεωρίες βάζουν υποχρεωτικές εργασίες στις οποίες σε βοηθάνε να ψαχτείς και να βρεις πράγματα μόνος σου. Αυτό εκτός από το να μπεις στο κλίμα της έρευνας θα σε βοηθήσει και στο μέλλον όπου όπως εξελίσσεται η επιστήμη των υπολογιστών, θα πρέπει να εξερευνήσεις τεχνολογίες μόνος σου.
Σε αντίθεση στο ΤΕΙ που έχει εργαστήρια αντί για εργασίες εκεί και δεν ψάχνεσαι πολύ μόνος σου, αλλά και πολλές φορές το μάθημα στο εργαστήριο δεν γίνεται καν όπως θα έπρεπε να γίνεται.

Όσο αφορά το μεταπτυχιακό από ΤΕΙ, εύκολα μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό άλλα ακόμη και να μην μπορείς, μπορείς να κάνεις ένα φθηνό μεταπτυχιακό σε κάποιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που να μην είναι της προκοπής, έπειτα θα έχεις μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο, και έπειτα θα έχεις μεγάλη προτεραιότητα από όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Αυτό δεν είναι πολύ χρονοβόρο? Σίγουρα είναι! Αλλά πάντα υπάρχει λύση.
(There is always a loophole)

Να πω και λίγα προσωπικά πράγματα για εμένα. Σπουδάζω σε ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής.

Όσο αφορά τα μαθηματικά κάνουμε 6 μαθήματα, αυτά είναι: Μαθηματικά I, Μαθηματικά II, Γραμμική Άλγεβρα, Πιθανότητες & Στατιστική, Γραμμικά Συστήματα & Γραμμικοί Μετασχηματισμοί και Διακριτά μαθηματικά (αν χωρίσουμε τα μαθήματα σε θεωρίες και εργαστήρια από 6 γίνονται 11).

Εκεί όντως κάναμε πολλά ενδιαφέρον πράγματα όσο αφορά την θεωρία της επιστήμης των υπολογιστών όπως το να δούμε αλγορίθμους και την πολυπλοκότητα τους, δομές δεδομένων φυσικά, λειτουργικά συστήματα CPU scheduling, διαχείριση μνήμης, κλπ. (system programming (POSIX) – mutexes, semaphores και σε εργαστήριο σε C), αυτόματα, τεχνητή νοημοσύνη, κατανεμημένα συστήματα (με MPI σε C) κλπ.
Στην κατεύθυνση Μηχανικών λογισμικού που είμαι όμως, που έχουμε 3 μαθήματα Τεχνολογίας Λογισμικού (αν χωρίσεις εργαστήρια από θεωρίες σύνολο 6 μαθήματα) ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκε τι είναι το
git, το GitHub, τι είναι Version Control, τι είναι DevOps, τι είναι Design Pattern, κλπ. Το θεωρώ αξιολύπητο.  Και άλλα πράγματα θεωρώ αξιολύπητα στο ΤΕΙ μου, αλλά δεν θα μιλήσω για αυτά.

Συγνώμη αν έγραψα πράγματα που δεν ισχύουν, προσπάθησα μόνο να βοηθήσω και να μην δημιουργήσω παραπληροφόρηση, αν κάνω λάθος σε μερικά θέματα, πείτε το μου να αναθεωρήσω.

Επίσης συγνώμη για το μεγάλο άρθρο.

TL;DR: Καλύτερα να σπουδάσεις σε Πανεπιστήμιο παρά σε ΤΕΙ.

Επεξ/σία από stavrosyomafias
  • Like 2
  • Confused 1
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, panos1372 είπε

Γεια σας, έδωσα πανελλήνιες και έγραψα 11.000 μόρια, έχω αποφασίσει ότι θέλω να σπουδάσω πληροφορική, ωστόσο δεν τα πήγα όσο καλά περίμενα, και μάλλον δεν πιάνω ΑΕΙ πληροφορικής, οπότε πιθανότερο είναι να  πάω στο ΤΕΙ της Λάρισας(ή και κάποιο άλλο ΤΕΙ Πληροφορικής). Τις τελευταίες μέρες έχω γυρίσει τα forum γιατί με προβληματίζει το ότι θα σπουδάσω σε ΤΕΙ, επειδή ακούγονται διάφορα. Δυστυχώς ξεκάθαρη απάντηση δεν βρήκα.Με ενδιαφέρει να ασχοληθώ κυρίως με προγραμματισμό, ενώ δεν με αφήνουν αδιάφορο τα δίκτυα και το Hardware.Επίσης μου αρέσει πολλή η θεωρητική πληροφορική(Θεωρία Πολυπλοκότητας,Κρυπτογραφία,κτλ).Τι πιστεύεται αξίζει να ξανά δώσω πανελλήνιες και να προσπαθήσω για ΑΕΙ ή τζάμπα κόπος???
 Τι πλεονεκτήματα έχει το ΑΕΙ σε σχέση με το ΤΕΙ???
Επίσης, αν και νωρίς να σκέφτομαι για μεταπτυχιακό ενώ ακόμα δεν έχω βασικό πτυχίο, με ενδιαφέρει πολύ να κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό (αν τα καταφέρω),ωστόσο από το ΤΕΙ υπάρχει κάποιο πρόβλημα? Έχω ακούσει ότι είναι πιο δύσκολο τόσο σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.Μια μίνι έρευνα που έκανα στις ιστοσελίδες διαφόρων πανεπιστημίων είδα ότι όντος μερικά μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν δέχονται απόφοιτους ΤΕΙ ενώ κάποια άλλα απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου στους απόφοιτους ΤΕΙ.

Επίσης στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών σχολών παρατήρησα ότι τα ΑΕΙ έχουν περισσότερα μαθήματα μαθηματικών από ότι τα ΤΕΙ και δεν ξέρω κατά πόσο είναι αρνητικό αυτό.

Στην αγορά εργασίας τι γίνεται, έχει πλεονεκτήματα ένας απόφοιτος ΑΕΙ σε σχέση με έναν απόφοιτο ΤΕΙ?( με ενδιαφέρει τόσο για Ελλάδα αλλά και εξωτερικό)

Επίσης για το τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ της Λάρισας τη γνώμη έχετε, έχω ακούσει ότι είναι από τα καλά.

Για μεταπτυχιακο δεν εχει σχεση τι τελειωσες, ειτε ΤΕΙ/ΑΕΙ μπορεις να κανεις εξωτερικο. Οι βαθμοι εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα. Αν σου αρεσει η θεωρητικη πληροφορικη και τα μαθηματικα, θα ελεγα να κοιταξεις κατι σε Computer Science το πιο κοντινο που μπορεις να βρεις σε Ελλαδα και να το σπουδασεις, αφου το γουσταρεις το θεμα. Τελειωσα το μεταπτυχιακο μου σε CS και το προτεινω 10000%

Επεξ/σία από najinblue3
  • Like 2
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, najinblue3 είπε

Για μεταπτυχιακο δεν εχει σχεση τι τελειωσες, ειτε ΤΕΙ/ΑΕΙ μπορεις να κανεις εξωτερικο. Οι βαθμοι εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα. Αν σου αρεσει η θεωρητικη πληροφορικη και τα μαθηματικα, θα ελεγα να κοιταξεις κατι σε Computer Science το πιο κοντινο που μπορεις να βρεις σε Ελλαδα και να το σπουδασεις, αφου το γουσταρεις το θεμα. Τελειωσα το μεταπτυχιακο μου σε CS και το προτεινω 10000%

Αν ωστόσο σπουδάσω στο ΤΕΙ πληροφορικής και κάνω και μεταπτυχιακό (CS), είναι καλή επιλογή ή αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω για κάποιο αξιόλογο τμήμα ΑΕΙ?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Ilias95 είπε

Σχετικά με το α): Στο συγκεκριμένο ΤΕΙ που αναφέρω ότι φοίτησα δεν διδαχθήκαμε ούτε τα fundamentals από Computer Science. Π.χ. 4 χρόνια στη σχολή δεν ακούστηκε καν ο όρος χρονική πολυπλοκότητα!!! Σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει O(n), NP-completeness κτλ. Από δομές δεδομένων δεν κάναμε ούτε ένα self-balancing tree έτσι για το γαμώτο. Για γράφους ή άλλες περίπλοκες δομές δεν το συζητάμε καν! Τravelling salesman, αλγόριθμος του dijkstra και άλλα χίλια δυο κλασσικά computer science topics και προβλήματα δεν ακούστηκαν ποτέ. Θεωρία υπολογισμού/αυτομάτων και compilers επίσης απουσιάζουν εντελώς από το πρόγραμμα σπουδών. Οπότε αφού είπες ότι σε ενδιαφέρει και το theoritical computer science μακριά από ΤΕΙ σίγουρα!

Sorry, αλλά αν δε μάθεις αυτά, τι θα μάθεις;

Να στήσεις μία βάση και να σηκώσεις σέρβερ τοπικά; Αυτά δε χρειάζεται να πληρώνεις καθηγητές με 2.000 ευρώ το μήνα κόστος για να στα μάθουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, panos1372 είπε

Αν ωστόσο σπουδάσω στο ΤΕΙ πληροφορικής και κάνω και μεταπτυχιακό (CS), είναι καλή επιλογή ή αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω για κάποιο αξιόλογο τμήμα ΑΕΙ?

εγω ετσι εκανα, τελειωσα τει πληροφορικης και εκανα μεταπτυχιακο CS(Στοκχολμη), σιγουρα αξιζει αν σου αρεσει και θες να ασχοηθεις και μονος σου εννοειται. Το CS ειναι παρα πολυ γενικο και καλυπτει ενα τεραστιο φασμα απο τα παντα. Αφου ομως σου αρεσει, να το ακολουθησεις

Oι ευκαιριες για δουλεια ειναι απειρες, αλλα το δυνατοτερο χαρτι ειναι ενα διδακτορικο σε CS η σε καποιο trendy κομματι οπως machine learning, ai κτλπ

Επεξ/σία από najinblue3
  • Like 2
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, najinblue3 είπε

εγω ετσι εκανα, τελειωσα τει πληροφορικης και εκανα μεταπτυχιακο CS(Στοκχολμη), σιγουρα αξιζει αν σου αρεσει και θες να ασχοηθεις και μονος σου εννοειται. Το CS ειναι παρα πολυ γενικο και καλυπτει ενα τεραστιο φασμα απο τα παντα. Αφου ομως σου αρεσει, να το ακολουθησεις

Oι ευκαιριες για δουλεια ειναι απειρες, αλλα το δυνατοτερο χαρτι ειναι ενα διδακτορικο σε CS η σε καποιο trendy κομματι οπως machine learning, ai κτλπ

Μπορείς να κάνεις διαδακτορικό από ΤΕΙ με την προυπόθεση ότι έχεις μεταπτυχιακό?

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, panos1372 είπε

Το θέμα δεν είναι το όνομα του ιδρύματος που σπούδασες αλλά εσύ ο ίδιος. Σε προπτυχιακό στάδιο έχεις την υποχρέωση να παρακολουθήσεις ένα πλήθος μαθημάτων. Τα μαθήματα που υποχρεούσαι να παρακολουθήσεις, θα πρέπει να τα περάσεις με όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορείς, καθώς πολλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν προϋπόθεση για να αποδεκτούν κάποιον, να έχει καλό μέσο όρο. Για τα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν θα αναζητήσεις και θα αποκτήσεις γνώσεις και εκτός σχολής. Επίσης, κατά τη διάρκεια των σπουδών σου θα σου παρουσιαστούν αρκετά σεμινάρια που μπορείς ως φοιτητής να παρακολουθήσεις. Κάποια από αυτά μπορεί να μην σχετίζονται με τη πληροφορική(πχ. πρώτες βοήθειες), όμως εσύ θα τα παρακολουθήσεις όλα. Αποκτώντας το πτυχίο σου, έχεις γνώμη για το ποιο κομμάτι της πληροφορικής(πχ. τεχνητή νοημοσύνη) σου αρέσει περισσότερο. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσεις ποιο μεταπτυχιακό θα παρακολουθήσεις.

4 λεπτά πριν, panos1372 είπε

Μπορείς να κάνεις διαδακτορικό από ΤΕΙ με την προυπόθεση ότι έχεις μεταπτυχιακό?

Τα πτυχία των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., όπως σου έγραψα και νωρίτερα, είναι πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης(B.Sc.). Οπότε με το πτυχίο του Τ.Ε.Ι. μπορείς να κάνεις τα πάντα, που θα έκανες με ένα πτυχίο που θα αποκτούσες από ένα Πανεπιστήμιο, ακόμα και να διδάξεις.

35 λεπτά πριν, Lanike71 είπε

Sorry, αλλά αν δε μάθεις αυτά, τι θα μάθεις;

Να στήσεις μία βάση και να σηκώσεις σέρβερ τοπικά; Αυτά δε χρειάζεται να πληρώνεις καθηγητές με 2.000 ευρώ το μήνα κόστος για να στα μάθουν.

Δυστυχώς ακόμα και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν καθηγητές με τη νοοτροπία του δημόσιου υπάλληλου.

• Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, TheDarkKnight είπε

Δυστυχώς ακόμα και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν καθηγητές με τη νοοτροπία του δημόσιου υπάλληλου.

Και πάρα πολλοί που έχουν μπει με βύσμα και δεν έχουν ιδέα τι διδάσκουν/παρατάνε το μάθημα τους σε δεδομένα 2000

• Like 3
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Dinos_12345 είπε

Και πάρα πολλοί που έχουν μπει με βύσμα και δεν έχουν ιδέα τι διδάσκουν/παρατάνε το μάθημα τους σε δεδομένα 2000

Έχω διαβάσει και ακούσει κατά καιρούς για διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια ή τμήματα πανεπιστημίων τα οποία ΛΕΝΕ ανήκουν στα 100 καλύτερα του κόσμου.(Μπορώ να σας κοινοποιήσω διάφορες τέτοιες δημοσιεύσεις ακόμα και από τα ίδια τα πανεπιστήμια).Τι γνώμη έχετε για αυτό ισχύει ή ούτε καν πλησιάζουνε? 

Δημοσ.

Υπάρχουν συγκεκριμένες μετρικές και δείκτες που στηρίζονται αυτές οι κατατάξεις. Μετρικές που, εδώ και λίγα χρόνια, έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. 

Δεν ξέρω για όλα τα αντικείμενα, αλλά σε αυτά που γνωρίζω, δεν πας σε "πανεπιστήμιο" αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα για συγκεκριμένους καθηγητές και συγκεκριμένο track. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε καταρχάς αν σκέφτεσαι σοβαρά να πας σε πανεπιστήμιο παράτα τα threads στο insomnia και ξεκίνα να διαβάζεις γιατί με 11000 μόρια δεν πάμε πουθενά.

Δεν στο λέω για να είμαι ο κακός της παρέας αλλά έχεις ψωμάκι μέχρι τα 15000 που χρειάζεται για να περάσεις στο Καποδιστριακό ή το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης.

Διαφορές, στο  ΑΕΙ θα πήξεις στις εργασίες, και το ΤΕΙ έχει  αλλά το επίπεδο είναι πιο πάνω.

Τα περί εργαστηρίων, ναι οκ "ακουμπάς" τις τεχνολογίες που διαβάζεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε αυτή που αποκτάς από την καθημερινή εργασία.

Οπότε πιο πολύ θα έλεγα είναι ένα demo παρά πραγματική εμπειρία. Από την άλλη η αυξημένη δυσκολία των εργασιών στο ΑΕΙ ίσως έχουν καλύτερο αποτέλεσμα γιατί θα σου μείνουν λόγο του κόπου. Αν θες εμπειρία όταν περάσεις το 2ο έτος προσπάθησε να μπεις στο noc της σχολής που θα πας. Εκεί θα δεις πως τρέχουν όλα και θα είναι το μεγαλύτερο σχολείο συν εμπειρία που θα μετράει και στο βιογραφικό σου.

Για τα μεταπτυχιακά μπορείς να πάρεις είτε πας σε ΤΕΙ είτε σε ΑΕΙ. Μόνο όπως είπαν θες να πας σε κάποιο top πανεπιστήμιο.

Από την άλλη αν θες να συνεχίσεις σε ακαδημαϊκή καριέρα το ΑΕΙ βοηθάει α) για να κάνεις Phd δεν θες master β) έρευνα γίνεται από όσο ξέρω μόνο στα ΑΕΙ οπότε αν είσαι κοντά με κάποιους καθηγητές θα χωθείς σε κάπου.

Είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ πληροφορικής στη Λαμία και η αδερφή μου απόφοιτος πληροφορικής από το Καποδιστριακό. "Δικτυάς" εγώ, προγραμματίστρια αυτή οπότε τα χω δει και τις δύο φάσεις.

Εγώ τελείωσα στην ώρα μου, 4 χρόνια, με χαλαρό διάβασμα ή αδερφή μου 6 χρόνια, δηλαδή συν δύο, με πολλά ξενύχτια και άπειρο πήξιμο.

Τώρα για τα προγράμματα σπουδών νταξ να σου πω δεν έχει και πολλή σημασία, δεν θα τα μάθεις όλα, δεν θα μάθεις τα τελευταία trends, πας στη σχολή για να χτίσεις τις βάσεις.

Αν δεν έχεις τις βάσεις δεν προχωράς στο κλάδο.

Τέλος αφού επέλεξες την πληροφορική θα σου πω τι έμαθα όλα αυτά τα χρόνια

1) Experience is king, όσα χαρτιά και να χεις η εμπειρία τελικά είναι αυτή που μετράει. Οπότε μην αγχώνεσαι ιδιαίτερα με τα χαρτιά, δεν υπάρχει κανένα χαρτί που να σου δίνει αυτομάτως δουλειά.

2) ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ! ΛαΛ νταξ εμένα μου φάνηκε αυτονόητο όταν επέλεξα την σχολή μου απλά λέω να το αναφέρω μην το μετανιώσεις αργότερα.

3) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΛΑ! Αυτό μας το χε πει ο καθηγητής στη σχολή στις Τηλεπικοινωνίες, οπότε μην αγχώνεσαι για τους άπειρους κλάδους που έχει στο τέλος κάπου θα καταλήξεις. 

4) Αν πας δίκτυα σε παρακαλώ κάνε το κόπο και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ το OSI stack, αν συναντηθούμε ποτέ και μου πεις ότι πρέπει να κάνουμε restart τον server ενώ βαράει conflict στο arp table γι αυτό και η ανεξήγητη συμπεριφορά του μηχανήματος... θα σε βαρέσω!

Τα παραπάνω με φιλικό/χιουμοριστικό τόνο, δουλεύω σχεδόν δέκα χρόνια στο τομέα, όταν θα τελειώσεις πλέον θα είμαι γέρο μπαμπαλής!

ΥΓ: Από άποψη εργασίας ο κλάδος των προγραμματιστών είναι σε καλύτερο επίπεδο από τα δίκτυα (οικονομικά) συν ότι παίζουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Επεξ/σία από Hazuki
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Hazuki είπε

Φίλε καταρχάς αν σκέφτεσαι σοβαρά να πας σε πανεπιστήμιο παράτα τα threads στο insomnia και ξεκίνα να διαβάζεις γιατί με 11000 μόρια δεν πάμε πουθενά.

Δεν στο λέω για να είμαι ο κακός της παρέας αλλά έχεις ψωμάκι μέχρι τα 15000 που χρειάζεται για να περάσεις στο Καποδιστριακό ή το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης.

Διαφορές, στο  ΑΕΙ θα πήξεις στις εργασίες, και το ΤΕΙ έχει  αλλά το επίπεδο είναι πιο πάνω.

Τα περί εργαστηρίων, ναι οκ "ακουμπάς" τις τεχνολογίες που διαβάζεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε αυτή που αποκτάς από την καθημερινή εργασία.

Οπότε πιο πολύ θα έλεγα είναι ένα demo παρά πραγματική εμπειρία. Από την άλλη η αυξημένη δυσκολία των εργασιών στο ΑΕΙ ίσως έχουν καλύτερο αποτέλεσμα γιατί θα σου μείνουν λόγο του κόπου. Αν θες εμπειρία όταν περάσεις το 2ο έτος προσπάθησε να μπεις στο noc της σχολής που θα πας. Εκεί θα δεις πως τρέχουν όλα και θα είναι το μεγαλύτερο σχολείο συν εμπειρία που θα μετράει και στο βιογραφικό σου.

Για τα μεταπτυχιακά μπορείς να πάρεις είτε πας σε ΤΕΙ είτε σε ΑΕΙ. Μόνο όπως είπαν θες να πας σε κάποιο top πανεπιστήμιο.

Από την άλλη αν θες να συνεχίσεις σε ακαδημαϊκή καριέρα το ΑΕΙ βοηθάει α) για να κάνεις Phd δεν θες master β) έρευνα γίνεται από όσο ξέρω μόνο στα ΑΕΙ οπότε αν είσαι κοντά με κάποιους καθηγητές θα χωθείς σε κάπου.

Είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ πληροφορικής στη Λαμία και η αδερφή μου απόφοιτος πληροφορικής από το Καποδιστριακό. "Δικτυάς" εγώ, προγραμματίστρια αυτή οπότε τα χω δει και τις δύο φάσεις.

Εγώ τελείωσα στην ώρα μου, 4 χρόνια, με χαλαρό διάβασμα ή αδερφή μου 6 χρόνια, δηλαδή συν δύο, με πολλά ξενύχτια και άπειρο πήξιμο.

Τώρα για τα προγράμματα σπουδών νταξ να σου πω δεν έχει και πολλή σημασία, δεν θα τα μάθεις όλα, δεν θα μάθεις τα τελευταία trends, πας στη σχολή για να χτίσεις τις βάσεις.

1) Experience is king, όσα χαρτιά και να χεις η εμπειρία τελικά είναι αυτή που μετράει. Οπότε μην αγχώνεσαι ιδιαίτερα με τα χαρτιά, δεν υπάρχει κανένα χαρτί που να σου δίνει αυτομάτως δουλειά.

2) ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ! ΛαΛ νταξ εμένα μου φάνηκε αυτονόητο όταν επέλεξα την σχολή μου απλά λέω να το αναφέρω μην το μετανιώσεις αργότερα.

3) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΛΑ! Αυτό μας το χε πει ο καθηγητής στη σχολή στις Τηλεπικοινωνίες, οπότε μην αγχώνεσαι για τους άπειρους κλάδους που έχει στο τέλος κάπου θα καταλήξεις. 

4) Αν πας δίκτυα σε παρακαλώ κάνε το κόπο και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ το OSI stack, αν συναντηθούμε ποτέ και μου πεις ότι πρέπει να κάνουμε restart τον server ενώ βαράει conflict στο arp table γι αυτό και η ανεξήγητη συμπεριφορά του μηχανήματος... θα σε βαρέσω!

Τα παραπάνω με φιλικό/χιουμοριστικό τόνο, δουλεύω σχεδόν δέκα χρόνια στο τομέα, όταν θα τελειώσεις πλέον θα είμαι γέρο μπαμπαλής!

ΥΓ: Από άποψη εργασίας ο κλάδος των προγραμματιστών είναι σε καλύτερο επίπεδο από τα δίκτυα (οικονομικά) συν ότι παίζουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Με τους μισθούς στην Ελλάδα τι γίνεται, γιατί εξωτερικό έχω ακούσει για κάτι μηνιάτικα που παίρνουν και έμεινα με ανοιχτό το στόμα.

12 λεπτά πριν, Hazuki είπε

Επίσης, αυτό που με τρελαίνει είναι ότι έδινα μαθηματικά με πυρετό και δεν έγραψα καθόλου καλά, υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχα βγάλει περισσότερα μόρια, αυτό κι όλας με κάνει να πιστεύω ότι δεν απέχω πολύ από τα μόρια των πανεπιστημίων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοίτα είναι αναλόγως την εταιρεία. ΚΑΤΑΡΧΑΣ θα ήθελα να σου επιστήσω σε ένα νέο όρο που θα πρέπει να μάθεις τώρα που ενηλικιώνεσαι και προσπαθείς να βρεις το δρόμο σου επαγγελματικά.

Αυτός ο όρος είναι άσχετος με την πληροφορική αλλά έχει γενική εφαρμογή και νομίζω ακολουθεί τους περισσότερους εργαζόμενους.

Ο όρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ή εναλλακτικά καπιταλισμός από τα Lidl ή βλαχοκαπιταλισμός.

Το λοιπόν το πρόβλημα με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι εμπεριέχει έναν ολέθριο συνδυασμό, τα κακά του καπιταλισμού (υπερωρίες, χαμηλός μισθός κλπ) με τα κακά της Ελληνικής νοοτροπίας (ελά ρε Κωστάκη κάνε κι αυτό εδώ το πράγμα, τι εννοείς ότι είναι άσχετο με τη δουλειά σου, αφού με κομπιούτερσ δεν ασχολείσαι). 

Ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρήσεων διακατέχεται από αυτή την λανθάνουσα συμπεριφορά οπότε μισθολογικά είσαι χαμηλά, θα έλεγα για μετά τη σχολή είτε έχεις ή δεν έχεις master κάπου στα 700€. Τώρα αν είναι ας πούμε λίγο πιο σοβαροί πιστεύω κάπου στα 750 με 780. Τόσα μου φαίνεται δίνει η Nokia στους juniors προγραμματιστές. Για δίκτυα να σκέφτεσαι κανα πενηντάρι πιο κάτω κι αναλόγως την εταιρεία που θα μπλέξεις (αποφεύγεις αγγελίες που ζητάει πεντακόσιες χιλιάδες xp σε όλους τους τομείς ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΑΚΙ).

Τώρα αν αποκτήσεις εμπειρία πας στο χιλιάρικο για προγραμματιστής σε μεγάλη εταιρεία ή 900 για ποιο "οικογενειακή" επιχείρηση. Φυσικά παίζουν και μισθοί πιο πάνω αλλά θέλουν εμπειρία. Τέλος οι μισθοί που βλέπεις εξωτερικό θα είναι πάντοτε καλύτεροι, εδώ δεν θα γίνουν πότε έτσι λόγο κρίσης κλπ Μην ξεχνάς ότι σε πολλά κράτη το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ πιο ακριβό γι αυτό και οι μεγάλοι μισθοί όπως επίσης ιδιωτική ασφάλιση κάτι που μπορεί να σου τρώει αρκετά από το μισθό.

Τέσπα για μισθούς μπορείς να δεις ένα θέμα που παίζει στο γενικό εκεί τα λένε καλύτερα.

Επεξ/σία από Hazuki
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Hazuki είπε

Πέθανα, έπεσα κάτω, χαχαχα.

Η αλήθεια είναι ότι μπήκα για προγραμματιστής, σκέφτομαι να ασχοληθώ με Android Development για επαγγελματική καριέρα, όμως και τα δίκτυα με κέρδισαν. Είναι πολύ ωραίος τομέας, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και είναι ωραίο να βλέπεις το OSPF για παράδειγμα, που τρέχει τον Dijkstra από πίσω, να λειτουργεί. Επίσης, τα δίκτυα σε συνδυασμό με ασφάλεια, προς μεγάλη μου έκπληξη, μου τράβηξαν την προσοχή από τον Προγραμματισμό. @panos1372 Δεν ξέρω πόσο σίγουρος νιώθεις για τον προγραμματισμό, μπαίνοντας στη σχολή, λογικά αυτό είτε θα αλλάξει, είτε θα γίνει challenge από τομείς όπως αυτός των δικτύων.

2 ώρες πριν, Hazuki είπε

Ο όρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ή εναλλακτικά καπιταλισμός από τα Lidl ή βλαχοκαπιταλισμός

On that note: https://www.youtube.com/user/tsiger/videos

• Like 1
Δημοσ.

Βλέπω ο μύθος περι Τ.Ε.Ι οσο αφορά τα μεταπτυχιακά εξακολουθεί να διαδίδεται απο μερικούς. Μια χαρά μπορείς να κάνεις όσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικότερα στην δεύτερη περίπτωση τα ελληνικά πανεπιστήμια κυνηγάνε με το δίκανο φοιτητητές καθώς λογο της οικονομικής κρίσης πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα (βλέπε πχ δίδακτρα ΑΣΟΕ). Οσο για το εξωτερικό σου παραθέτω τον σύνδεσμο για το πανεπιστήμιο του Manchester (ενα απο τα καλύτερα στον κόσμο, τοσα χρόνια συνέχεια τοπ 100). 

http://www.manchester.ac.uk/study/international/country-specific-information/greece/entry-requirements/#country-profile

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...