Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, maria327 είπε

Πληρώνομαι μέσω τράπεζας ναι, κανονικά κάθε μήνα. Να τονίσω ότι δεν έχω εργασθεί πριν από τις 23/5. 

Γνωρίζω ότι πρέπει να περάσει ένα διάστημα και απ'ότι κατάλαβα πρέπει να έχω συμπληρώσει 50 ένσημα χωρίς να μετράμε τους τελευταίους 2 μήνες...; Σωστά ή το χάνω κάπου;

Δεν κάνεις καμιά βόλτα από το μητρώο του ΙΚΑ να ελέγξεις τα ένσημα σου;
Αν έχεις 25 ένσημα το μήνα, αν είναι κανονικά και όχι μισά κτλ...

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μέσω εφκα (ατομικός λογαριασμός ασφάλισης) φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκαν τα ένσημα μέχρι και τον Ιούλιο. Χρειάζεται όντως τόσος πολύ χρόνος να οριστικοποιηθούν όλα; 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, maria327 είπε

Μέσω εφκα (ατομικός λογαριασμός ασφάλισης) φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκαν τα ένσημα μέχρι και τον Ιούλιο. Χρειάζεται όντως τόσος πολύ χρόνος να οριστικοποιηθούν όλα; 

Ναι

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα,

Να κάνω και εγώ την δικιά μου αφελή ερώτηση.

Ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με βιβλιάριο υγείας αλλά πέρσι δεν εκανα τα απαιτούμενα ενσημα οπότε φέτος από το Μάρτιο είμαι ανασφάλιστος.

Φέτος δουλεύω από τα μέσα Ιουλίου οπότε στο ίντερνετ φαίνεται ότι έχω μόνο 14 ένσημα. (Λογικά έχω γύρω στα 65)

Υπάρχει περίπτωση με μια βεβαίωση του λογιστή της εταιρίας για τον αριθμό των ενσήμων να μου βγάλουν βιβλιάριο υγειας; ή πρέπει να περιμένω ως τον Γεναρη; (Εάν ναι, γίνεται ανανέωση του παλιού ή πρέπει να ξαναπάω όλα τα δικαιολογητικά;)

Δημοσ.

20 λεπτά πριν, StormGr είπε

Καλησπέρα,

Ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με βιβλιάριο υγείας αλλά πέρσι δεν εκανα τα απαιτούμενα ενσημα οπότε φέτος από το Μάρτιο είμαι ανασφάλιστος.

Φέτος δουλεύω από τα μέσα Ιουλίου οπότε στο ίντερνετ φαίνεται ότι έχω μόνο 14 ένσημα. (Λογικά έχω γύρω στα 65)

Υπάρχει περίπτωση με μια βεβαίωση του λογιστή της εταιρίας για τον αριθμό των ενσήμων να μου βγάλουν βιβλιάριο υγειας; ή πρέπει να περιμένω ως τον Γεναρη; (Εάν ναι, γίνεται ανανέωση του παλιού ή πρέπει να ξαναπάω όλα τα δικαιολογητικά;)

Στο μόνο που μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά είναι ότι δε μπορείς να κάνεις δουλειά με βεβαίωση ούτε από το Θεό τον ίδιο. Πρέπει να φανούν τα ένσημα στο σύστημα αλλιώς δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι όλα ηλεκτρονικά πλέον... 

Επίσης αν θυμάμαι καλά, πρέπει να έχεις 75+ ένσημα για να ανανεωθεί το βιβλιάριο. 

Στην άλλη ερώτηση, λογικά δε θα χρειαστείς νέα δικαιολογητικά εφόσον είσαι ήδη εγεγραμμένος στο ΙΚΑ

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, afragorn είπε

Στο μόνο που μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά είναι ότι δε μπορείς να κάνεις δουλειά με βεβαίωση ούτε από το Θεό τον ίδιο. Πρέπει να φανούν τα ένσημα στο σύστημα αλλιώς δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι όλα ηλεκτρονικά πλέον... 

Επίσης αν θυμάμαι καλά, πρέπει να έχεις 75+ ένσημα για να ανανεωθεί το βιβλιάριο. 

Στην άλλη ερώτηση, λογικά δε θα χρειαστείς νέα δικαιολογητικά εφόσον είσαι ήδη εγεγραμμένος στο ΙΚΑ

Με 60 ενσημα ανανεωνεται η ασφαλιση .

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, afragorn είπε

37 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Με 60 ενσημα ανανεωνεται η ασφαλιση .

https://www.google.com/amp/s/www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/246784/efka-vivliario-ygeias-me-50-ensima-kai-to-2019-ti-isxyei-me-tous-anergous-tou-oaed/amp

Και όμως για μισθωτούς από 75 ένσημα που είχαν πει τελικά το ξανάκανανε στα 50 ένσημα.

Αφού είναι όλα ηλεκτρονικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανουν 3 μήνες να φανούν τα ένσημα. Με σαλιγκάρια δουλεύουν οι υπολογιστές τους? Η έχουν  μείνει ακόμη στην εποχή του dial up.

Καλό Δεκέμβρη ή ισως και Γενάρη για να φανούν ηλεκτρονικά τα ένσημα από Ιουλιου - Αύγουστο - Σεπτέμβριο να βγάλω βιβλιάριο 🙄

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, StormGr είπε

https://www.google.com/amp/s/www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/246784/efka-vivliario-ygeias-me-50-ensima-kai-to-2019-ti-isxyei-me-tous-anergous-tou-oaed/amp

Και όμως για μισθωτούς από 75 ένσημα που είχαν πει τελικά το ξανάκανανε στα 50 ένσημα.

Αφού είναι όλα ηλεκτρονικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανουν 3 μήνες να φανούν τα ένσημα. Με σαλιγκάρια δουλεύουν οι υπολογιστές τους? Η έχουν  μείνει ακόμη στην εποχή του dial up.

Καλό Δεκέμβρη ή ισως και Γενάρη για να φανούν ηλεκτρονικά τα ένσημα από Ιουλιου - Αύγουστο - Σεπτέμβριο να βγάλω βιβλιάριο 🙄

Σωστα .Απο 60 τα εκνανα  50

Για να οριστκοποιηθουν πρεπει να στειλει ο εργοδοτης την ΑΠΔ ( Αναλυτικη Περιοδικη Δηλωση) 3μηνου αν δεν εχει αλλαξει το 3μηνο που θυμαμαι τελευταια 

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
Δημοσ.
5 ώρες πριν, StormGr είπε

Καλησπέρα,

Άν έχεις τον Ιούλιο 14 ημέρες και Αύγουστο-Σεπτέμβριο σου βάζουν απο 25 ημέρες τότε τα απαιτούμενα ένσημα τα συμπληρώνεις τον Σεπτέμβριο. (75 ένσημα ορίζει ο νόμος αλλά τα τελευταία χρόνια το μειώνουν στα 50) 

Ο Σεπτέμβριος έχει δικαίωμα υποβολής μέχρι τέλος Οκτωβρίου οπότε αν όλα πάνε καλά μέσα στον Νοέμβριο πιθανών να έχουν οριστικοποιηθεί. Άν σε επείγει και δεν οριστικοποιούνται τότε μπορείς να πας στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ μετά τις 15/11 περίπου και να ζητήσεις να γίνει ΕΔΚ-οριστικοποίηση απο εκεί. Άν και εφόσον είναι "καθαρός" ο έλεγχος θα μπορέσει να γίνει οριστικοποίηση και στην συνέχεια να έχεις ασφαλιστική ικανότητα.

*Ο ένας μήνας υποβολής ΑΠΔ-ενσήμων ισχύει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο είναι δύο μήνες.

*Τα βιβλιάρια έχουν καταργηθεί. Η ασφαλιστική ικανότητα δίνεται ηλεκτρονικά. Στον γιατρό με το ΑΜΚΑ. Για γυαλιά, φυσιοθεραπείες και κάποια φάρμακα-θεραπείες υψηλού κόστους ζητάνε ακόμη μερικοί ιατροί-ελεγκτές βιβλιάριο. Όποιος έχει το προσκομίζει, όσοι δεν έχουν τότε βιβλιάριο ή φωτοτυπίες απο τον ΕΦΚΑ εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο το θέλουν.

4 ώρες πριν, StormGr είπε

Με σαλιγκάρια δουλεύουν οι υπολογιστές τους? Η έχουν  μείνει ακόμη στην εποχή του dial up.

Όντως είναι αρχαίοι οι περισσότεροι αλλά η οριστικοποίηση γίνεται μαζικά απο τα κεντρικά. Σε ειδικές περιπτώσεις κάνουν και τα υποκαταστήματα μεμονωμένα.

• Like 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, StormGr είπε

Καλησπέρα,

Και που δεν ειχες ενσημα μην αγχωνεσαι, το εχουμε ξαναπει...https://www.moh.gov.gr/articles/health/anaptyksh-monadwn-ygeias/3999-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias

• Thanks 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, chsam είπε

Και που δεν ειχες ενσημα μην αγχωνεσαι, το εχουμε ξαναπει...https://www.moh.gov.gr/articles/health/anaptyksh-monadwn-ygeias/3999-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias

Ευχαριστώ! Βασικά αγχωνομουν γιατί η γυναίκα μου γεννάει σύντομα. Οπότε ήθελα να είμαι ασφαλισμένος για σίγουρα (Αφού έχω τα ένσημα). 

Αλλά με αυτό το link βλέπω ότι καλύπτονται σχεδόν τα πάντα και στους ανασφάλιστους. Οπότε με το καλό θα πάω μια φορά στο ΙΚΑ να συνεχίσω την δικιά μας ασφαλεια να γραψω και το νεο μελος. 

Δημοσ.
20 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε

αν δεν εχει αλλαξει το 3μηνο που θυμαμαι τελευταια 

θυμάσαι πριν καν ξεκινήσω εγώ προσωπικά να δουλεύω :lol:

κάθε μήνα πάνε οι απδ 

• Like 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, logistoulis είπε

θυμάσαι πριν καν ξεκινήσω εγώ προσωπικά να δουλεύω :lol:

κάθε μήνα πάνε οι απδ 

Τοτε εστελνα ΑΠΔ για κατι εκτακτους που ειχαμε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...