Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@Aggeluska

Τα CV έχουν δύο format. 

1) Αναφέρεις τα πάντα, ό,τι έχεις και δεν έχεις

2) Αναφέρεις τα σημαντικά. 

Το 1) χρησιμοποιείται συνήθως σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. Όπου κανείς αναφέρει όλες τις δημοσιεύσεις του, όλες τις ετεροαναφορές, τις θέσεις που είχε, κτλ. 

Το 2) χρησιμοποιείται συνήθως σε εταιρικό περιβάλλον, όπου κανείς προσπαθεί να δώσει σε λίγο χρόνο την πιο σημαντική πληροφορία. 

Εάν εσύ είσαι στο 2), τότε θέλεις να δώσεις σε όσο πιο λίγο χρόνο γίνεται (μετρημένος σε σελίδες) την πιο σημαντική πληροφορία που αφορά εσένα. Εάν μέσα σε αυτή είναι το MOOC που έκανες, τότε (και αυτομάτως) γίνεται scaled ο μέσος όρος του επιπέδου που έχεις ως υποψήφιος εργαζόμενος. Δεν είναι καλό ή κακό. Απλά αυτό είναι. Από κάπου ξεκινάμε όλοι. Όμως, εάν το σημαντικό που θέλεις να πεις για τον εαυτό σου είναι ένα MOOC, τότε δεν έχεις και κάτι πιο σημαντικό.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις. 

Άρα, δεν είναι το "να βάλω το MOOC στο CV μου;" αλλά το "τι θέλω να πω για εμένα σε σχέση με την θέση;". Μπορεί για την ίδια θέση, δύο άτομα να εστιάσουν σε διαφορετικά aspects, βάσει του τι θέλουν να κάνουν στην θέση αυτή. 

Π.χ., εάν συμμετείχες σε ένα πολύ σημαντικό event του αρκετά εξειδικευμένου χώρου σου, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό, αλλά κάνεις αίτηση για μία θέση άσχετη με το εξειδικευμένο χώρο αυτό, τότε γιατί να βάλεις αυτή την συμμετοχή και όχι κάτι άλλο πιο σχετικό; Πόσα fvcks θα δώσει ο τύπος που θα εξετάζει το CV σου, εάν έχει πράγματα (σημαντικά ή όχι) από άσχετο χώρο; 

• Like 1
Δημοσ.
14 hours ago, Aggeluska said:

έστω ότι είμαι προγραμματιστής κ φτιάχνω ένα βιογραφικό για μένα και θέλω να βάλω μέσα όλα τα event στα οποία συμμετείχα σαν εθελοντής , είναι κακό να βάλω άσχετα με το προγραμματισμο event?

Τα πάντα εξαρτώνται από το τι άλλο έχει μέσα το βιογραφικό. Ένα εύκολο παράδειγμα, προσωπικά στο δικό μου δεν έχω μέσα ούτε όλες τις full time δουλειές που έχω κάνει επειδή α) αλλιώς δε γίνεται να το κρατήσω δύο σελίδες και β) όταν εμφανιζομαι ως senior με 15 χρόνια εμπειρίας, κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τι έκανα 15 χρόνια πριν γιατί πολύ απλά δε μπαίνει στην εξίσωση του αν με θέλουν.

Σκέψου το ενδεχόμενο να μη βάλεις κάθε ένα event ονομαστικά, αλλά να γράψεις ότι μπλα μπλα volunteering σε δύο τρεις γραμμές, αναφέροντας επιγραμματικά αρκετά πράγματα ούτως ώστε αν όντως κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει, να έχει πάτημα να ρωτήσει περισσότερα στο interview.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@NobleSavage

Εννοείται ότι τις αναφέρεις τις σπουδές. To ίδιο είναι να έχεις τελειώσει λύκειο και το να έχεις πάρει Master; Απλά μη δώσεις τεράστια έκταση. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το τι ακριβώς έκανες στο master σου, θα σε ρωτήσει από μόνος του στη συνέντευξη.

Προσπάθησε να κάνεις project-ακια για να πάρεις εμπειρία. Σε site όπως freelancer.com , upwork.com κτλ συνήθως δεν έχει formal διαδικασία interview. Αν ασχοληθείς, κάνε μια πλασματική δουλειά για να πάρεις μια πρώτη θετική κριτική. Project με το project θα εμπλουτίζεις και τις γνώσεις αλλά και το βιογραφικό σου.

ΥΓ. Υπάρχουν σχετικά λίγα tech-savvy άτομα στα humanities. Εξέτασε αν μπορείς να συνδυάσεις το γνωστικό σου αντικείμενο με τον προγραμματισμό. Συνήθως προοπτικές υπάρχουν τόσο επαγγελματικά όσο και (κυρίως) ακαδημαϊκά.

Επεξ/σία από pmav99
  • Like 1
Δημοσ.
11 hours ago, Aggeluska said:

Εγω εχω μαθει 3-4 γλωσσες προγραμμτισμου στην σχολη αλλα σε καμια απο αυτες δεν εχω πρακτικη εμπειρια, δηλαδη δεν εχω δουλεψει ακομα σε καμια επαγγελματικα. Αξιζει να τις αναφερω και αν ναι, σε τι βαθμο;

"Familiar with" είναι μια έκφραση που μου αρέσει.

Πρόσεξε μόνο τι θα λες όταν σε ρωτάνε, γιατί "έκανα στη σχολή" σκέτο ίσον πρακτικά τίποτα.

On 25/06/2018 at 18:00, NobleSavage said:

Υπάρχει λόγος να το αναφέρω ή δεν δίνουν σημασία σε αυτά;

Αν αυτό είναι που έχεις να πεις, σαφώς να το πεις. Όταν είσαι φρέσκος και ψάχνεις πρώτη δουλειά στο χώρο δε θέλει ντροπές. Είναι δεδομένο πως δεν ξέρεις πολλά, οπότε αυτό που μπορείς να δείξεις πέρα από τις βασικές γνώσεις είναι σοβαρότητα και όρεξη για δουλειά.

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, τι επίπεδο πρέπει να έχει αυτή η δουλειά.

Το δικό σου τωρινό επίπεδο, αν θέλεις να την αναφέρεις ονομαστικά. Αν έχεις δουλειά που ξεκίνησε χροοονια πριν, προφανώς δεν αντιπροσωπεύει το τωρινό σου επίπεδο οπότε δεν την αναφέρεις ονομαστικά και σε τυχόν συζήτηση οδηγείς τον απέναντι εκεί που πρέπει.

Η ερώτηση είναι, μήπως πρέπει να μην αναφέρω στο βιογραφικό τις προηγούμενες σπουδές μου; Από την άλλη, είναι 7 ολόκληρα χρόνια σπουδών που έγιναν με κόπο και μεράκι και δεν σκοπεύω να τα διαγράψω έτσι. Ποια είναι η γνώμη σας;

Φυσικά θα τις αναφέρεις, και μπορεί να είναι και καλό hook για να δείξεις θετικά στοιχεία χαρακτήρα όταν μιλάς για το πως ήσουν εκεί και πώς κατέληξες στην πληροφορική. Αυτοί που σε αντιμετωπίζουν απαξιωτικά όταν το ακούν είναι καραγκιόζηδες, δυστυχώς δε μπορείς να το ελέγξεις αλλά επίσης δε θα κανονίσεις και την πορεία σου με οδηγό το τι λένε οι καραγκιόζηδες.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 hours ago, Fortistis said:

@Aggeluska

Τα CV έχουν δύο format. 

1) Αναφέρεις τα πάντα, ό,τι έχεις και δεν έχεις

2) Αναφέρεις τα σημαντικά. 

Το 1) χρησιμοποιείται συνήθως σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. Όπου κανείς αναφέρει όλες τις δημοσιεύσεις του, όλες τις ετεροαναφορές, τις θέσεις που είχε, κτλ. 

Το 2) χρησιμοποιείται συνήθως σε εταιρικό περιβάλλον, όπου κανείς προσπαθεί να δώσει σε λίγο χρόνο την πιο σημαντική πληροφορία. 

Εάν εσύ είσαι στο 2), τότε θέλεις να δώσεις σε όσο πιο λίγο χρόνο γίνεται (μετρημένος σε σελίδες) την πιο σημαντική πληροφορία που αφορά εσένα. Εάν μέσα σε αυτή είναι το MOOC που έκανες, τότε (και αυτομάτως) γίνεται scaled ο μέσος όρος του επιπέδου που έχεις ως υποψήφιος εργαζόμενος. Δεν είναι καλό ή κακό. Απλά αυτό είναι. Από κάπου ξεκινάμε όλοι. Όμως, εάν το σημαντικό που θέλεις να πεις για τον εαυτό σου είναι ένα MOOC, τότε δεν έχεις και κάτι πιο σημαντικό.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις. 

Άρα, δεν είναι το "να βάλω το MOOC στο CV μου;" αλλά το "τι θέλω να πω για εμένα σε σχέση με την θέση;". Μπορεί για την ίδια θέση, δύο άτομα να εστιάσουν σε διαφορετικά aspects, βάσει του τι θέλουν να κάνουν στην θέση αυτή. 

Π.χ., εάν συμμετείχες σε ένα πολύ σημαντικό event του αρκετά εξειδικευμένου χώρου σου, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό, αλλά κάνεις αίτηση για μία θέση άσχετη με το εξειδικευμένο χώρο αυτό, τότε γιατί να βάλεις αυτή την συμμετοχή και όχι κάτι άλλο πιο σχετικό; Πόσα fvcks θα δώσει ο τύπος που θα εξετάζει το CV σου, εάν έχει πράγματα (σημαντικά ή όχι) από άσχετο χώρο; 

Κατάλαβα. Ευχαριστώ. 

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, pmav99 είπε

@NobleSavage

Εννοείται ότι τις αναφέρεις τις σπουδές. To ίδιο είναι να έχεις τελειώσει λύκειο και το να έχεις πάρει Master; Απλά μη δώσεις τεράστια έκταση. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το τι ακριβώς έκανες στο master σου, θα σε ρωτήσει από μόνος του στη συνέντευξη.

Προσπάθησε να κάνεις project-ακια για να πάρεις εμπειρία. Σε site όπως freelancer.com , upwork.com κτλ συνήθως δεν έχει formal διαδικασία interview. Αν ασχοληθείς, κάνε μια πλασματική δουλειά για να πάρεις μια πρώτη θετική κριτική. Project με το project θα εμπλουτίζεις και τις γνώσεις αλλά και το βιογραφικό σου.

ΥΓ. Υπάρχουν σχετικά λίγα tech-savvy άτομα στα humanities. Εξέτασε αν μπορείς να συνδυάσεις το γνωστικό σου αντικείμενο με τον προγραμματισμό. Συνήθως προοπτικές υπάρχουν τόσο επαγγελματικά όσο και (κυρίως) ακαδημαϊκά.

επειδη δεν ξερω τι παιζει με αυτα τα σαιτ ,απλα περα του οτι ανεις  remote  δουλεια, τι εννοεις πλασματικα προτζακτακια? υποτιθεται θα κανεις καποια συμφωνια οτι θελω αυτο το προτζεκτ με καποιον που θα σ επληρωσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...