Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

μιας που άρχισα πρόσφατα να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό (προέρχομαι από εντελώς διαφορετικό κλάδο) θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε κάποια θέματα που αφορούν τη σύνταξη του βιογραφικού. Συγκεκριμένα:

1) Επειδή δεν έχω κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο σχετικό με τον προγραμματισμό ή την πληροφορική, πώς αποδεικνύω στο βιογραφικό την - όποια - γνώση μου; Έχει νόημα να κάνω αναφορά στα online μαθήματα που έχω παρακολουθήσει (udacity, udemy κτλ) πάνω σε κάποιες γλώσσες προγραμματισμού ή όχι; Έχω πάρει και μια από τις υποτροφίες της google-udacity για Data Science, που περιλαμβάνει μαθήματα σε Python και SQL. Υπάρχει λόγος να το αναφέρω ή δεν δίνουν σημασία σε αυτά;

2) Γνωρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να χτίσω portfolio ή να παραπέμπω μέσω του βιογραφικού μου σε κάποια δουλειά μου. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, τι επίπεδο πρέπει να έχει αυτή η δουλειά. Ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα, δεν μου φαίνεται αρκετά καλό ώστε να το ανεβάσω, ας πούμε, στο github για να το δείξω σε κάποιον εργοδότη. Ξέρω ότι θα έχει δει άλλες 500 πανομοιότυπες δουλειές. Τι πρέπει τελικά να περιέχει ένα αξιοπρεπές portfolio; (είναι πολύ γενική η ερώτηση, το ξέρω)

3) Επειδή, όπως προείπα, οι προηγούμενες σπουδές μου (πτυχίο και μεταπτυχιακό) όχι απλά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον προγραμματισμό, αλλά απαιτούσαν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης (ανθρωπιστικές επιστήμες - θεωρητικές σπουδές) αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτρέψει κάποιον εργοδότη από το να πάρει στα σοβαρά το βιογραφικό μου. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχω συναντήσει μια ελαφρώς απαξιωτική στάση από προγραμματιστές όταν ακούν ότι προσπαθώ να κάνω βήματα σε αυτό τον χώρο ενώ προέρχομαι από θεωρητικό κλάδο. Η ερώτηση είναι, μήπως πρέπει να μην αναφέρω στο βιογραφικό τις προηγούμενες σπουδές μου; Από την άλλη, είναι 7 ολόκληρα χρόνια σπουδών που έγιναν με κόπο και μεράκι και δεν σκοπεύω να τα διαγράψω έτσι. Ποια είναι η γνώμη σας;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσον αφορά τις σπουδές σου ας απαντήσει κάποιος άλλος.

Για τα projects τώρα:

Οι προγραμματιστές που έχουν μια ιδέα που δεν έχει ξαναγίνει είναι ελάχιστοι. Ο εργοδότης σου δεν νοιάζεται αν έχεις φτιάξει ένα ακόμα κουμπιουτεράκι πχ (εντάξει είναι απλό παράδειγμα το συγκεκριμένο) αλλά τον νοιάζει ότι όντως μπορείς να φτιάξεις ένα κουμπιοτεράκι, δηλαδή ότι μπορείς να γράψεις κώδικα που να κάνει κάτι όντως και να μην είναι 100-200 γραμμές.
Κατά την γνώμη μου στο βιογραφικό σου πρέπει να συμπεριλάβεις τα πιο "πολύπλοκα" με την έννοια να φαίνονται οι γνώσεις που έχεις projects σου αφού τα έχεις βάλει στο github. Οι περισσότεροι δεν θα το ανοίξουν αλλά φρόντισε να έχεις ένα README που να εξηγεί λίγο το project.

Επεξ/σία από kaliakman
  • Like 1
Δημοσ.

Σε καμμία περίπτωση δεν αφήνεις έξω το background που έχεις, εγω θα έλεγα να το έχεις σημαία στον τίτλο του βιογραφικού σου. Δεν είσαι ένας προγραμματιστής, αλλά ένας προγραμματιστής με ΧΥΖ background, κάτι που δεν έχουν πολλοί και σου δίνει μια ιδιαιτερότητα που κάποιος ενδεχομένως να εκτιμήσει και να σε κάνει να ξεχωρίσεις.

Και αν προχωρήσεις τελικά με αυτό το σκεπτικό, κάνε κάτι που θα το πουλήσει ακόμα καλύτερα φτιάχνοντας αντίστοιχα project για το portfolio σου.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, NobleSavage είπε

2) Γνωρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να χτίσω portfolio ή να παραπέμπω μέσω του βιογραφικού μου σε κάποια δουλειά μου. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, τι επίπεδο πρέπει να έχει αυτή η δουλειά.

Σε επίπεδο που να δείχνει ικανότητα στο αντικείμενο που λες ότι είσαι ικανός. Αν π.χ. θες να δείξεις τις γνώσεις σου σε React, το να έχεις ένα λειτουργικό project σε React είναι πολύ καλό. Δεν χρειάζεται το project να είναι η προτζεκτάρα του αιώνα με 17831 αστέρια. Αυτό που χρειάζεται είναι να δείχνει ότι δεν είσαι άσχετος με το θέμα - δηλαδή να δουλεύει και να μην είναι ένα σπαγγέτι ο κώδικας.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
5 ώρες πριν, NobleSavage είπε

Ποια είναι η γνώμη σας;

Όλα έχουν σημασία για τους κατάλληλους ανθρώπους.

Μπορούμε ν' αποδείξουμε γνώση ενός αντικειμένου, περιγράφοντας το αντικείμενο, καταθέτοντας συνοδευτικά μια εργασία τουλάχιστον, απαντώντας σε πιθανές ερωτήσεις, είτε και όπως είπε ένας αρχαίος «ιδού η Ρόδος». Δηλαδή, είσαι μέσα στο γραφείο μου, είδα την εργασία σου, πίνουμε καφεδάκι και σου λέω χαλαρά «φτιάξε μου το Χ πράγμα, 10 λεπτά θα σου πάρει», άντε για σένα 20 λεπτά. Άμα κομπλάρεις την έβαψες... χαχα ... :) 

Για κάθε ενδεχόμενο έχε σε στικ την ατομική σου βιβλιοθήκη.

Εγώ Πχ δεν θυμάμαι τίποτα απ' έξω, και πάω πακέτο με τη βιβλιοθήκη μου.

....

Οτιδήποτε έχεις σπουδάσει το αναφέρεις, κι αν κάποιος έχει πρόβλημα, προσπέρασε τον χαλαρά. Η εργασία που θα δείξεις, εάν είναι δική σου και όχι copy paste, θα έχει αναγκαία το δικό σου επίπεδο γνώσεων και τη δική σου δημιουργική φαντασία. Εάν αυτά που έχεις δημιουργήσει, δεν σου φαίνονται αρκετά καλά, δοκίμασε να τα ξαναδείς μετά από ένα μήνα αποχής.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. 

17 ώρες πριν, kaliakman είπε

Οι περισσότεροι δεν θα το ανοίξουν αλλά φρόντισε να έχεις ένα README που να εξηγεί λίγο το project.

Δεν το είχα σκεφτεί. Ευχαριστώ.

15 ώρες πριν, alou είπε

Δεν είσαι ένας προγραμματιστής, αλλά ένας προγραμματιστής με ΧΥΖ background, κάτι που δεν έχουν πολλοί και σου δίνει μια ιδιαιτερότητα που κάποιος ενδεχομένως να εκτιμήσει και να σε κάνει να ξεχωρίσεις.

Και αν προχωρήσεις τελικά με αυτό το σκεπτικό, κάνε κάτι που θα το πουλήσει ακόμα καλύτερα φτιάχνοντας αντίστοιχα project για το portfolio σου.

Μου έδωσες ωραία ιδέα.

13 ώρες πριν, paparovic είπε

Αυτό που χρειάζεται είναι να δείχνει ότι δεν είσαι άσχετος με το θέμα - δηλαδή να δουλεύει και να μην είναι ένα σπαγγέτι ο κώδικας.

Δηλαδή αρκεί να δουλεύει σωστά ένα project όσο απλό ή/και συνηθισμένο κι αν είναι;

12 ώρες πριν, tony_dim_2018 είπε

Για κάθε ενδεχόμενο έχε σε στικ την ατομική σου βιβλιοθήκη.

Εγώ Πχ δεν θυμάμαι τίποτα απ' έξω, και πάω πακέτο με τη βιβλιοθήκη μου.

Ούτε αυτό το είχα σκεφτεί. Μερσί :)

Αν θέλει ας μου πει κάποιος τη γνώμη του σχετικά και με το πρώτο ερώτημα. Τα online μαθήματα που έχω παρακολουθήσει υπάρχει λόγος να τα συμπεριλάβω στο βιογραφικό ή δεν θα δώσει κανείς σημασία;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα πάντα είναι σχετικά. 

Εάν το μόνο που έχεις είναι τα online μαθήματα, τότε να τα παρουσιάσεις. 

Εάν το μόνο που έχεις είναι προσφορά σε online projects, να την παρουσιάσεις. 

Εάν έχεις πολλά να διαλέξεις, λογικά θα μπορείς να διαλέξεις και το πιο χρήσιμο. Εάν δεν μπορείς, νομίζω θα πρέπει να ξανά-αξιολογήσεις τι έχεις. 

Επεξ/σία από Fortistis
  • Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, NobleSavage είπε

Αν θέλει ας μου πει κάποιος τη γνώμη του σχετικά και με το πρώτο ερώτημα. Τα online μαθήματα που έχω παρακολουθήσει υπάρχει λόγος να τα συμπεριλάβω στο βιογραφικό ή δεν θα δώσει κανείς σημασία;

Χαλαρά... δεν χρειάζεται άγχος.

Ότι έχεις σπουδάσει, το βάζεις στο βιογραφικό σου.

Σπουδή δεν είναι μόνο ότι σου δίνει ένα οργανωμένο σχολείο, σπουδή είναι οτιδήποτε έχεις σπουδάσει οργανωμένα και με τάξη, έστω κι αν αυτή η τάξη είναι μια δική σου επινόηση ως αυτοδίδακτη/ος.

:)

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά για να μην ανοίξω κ εγώ δικό μου τοπικ, έστω ότι είμαι προγραμματιστής κ φτιάχνω ένα βιογραφικό για μένα και θέλω να βάλω μέσα όλα τα event στα οποία συμμετείχα σαν εθελοντής , είναι κακό να βάλω άσχετα με το προγραμματισμο event? Ή πρέπει να είναι απαραίτητα σχετικά με προγραμματισμο , πληροφορικής και τεχνολογία;

Και η δεύτερη ερώτηση είναι: έστω ότι στέλνω το CV μου σε εταιρίες που βρίσκονται Ελλάδα μόνο, είναι κακό να στέλνω το CV μου πάντα στα αγγλικά; Δεν θέλω να συντηρώ ενα αγγλικό κ ένα ελληνικό cv.  Θα κακό φανεί αυτό στους Έλληνες εργοδότες; 

Επεξ/σία από Aggeluska
Δημοσ.

Οσο λιγότερα ασχετα θα ελεγα τοσο καλυτερα.Επισης, κι εγω μονο στα αγγλικα στελνω και προτιμω και αγγελιες που ειναι στα αγγλικα γιατι συνηθως ειναι και πιο σοβαρές εταιρειες.

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Aggeluska είπε

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά για να μην ανοίξω κ εγώ δικό μου τοπικ, έστω ότι είμαι προγραμματιστής κ φτιάχνω ένα βιογραφικό για μένα και θέλω να βάλω μέσα όλα τα event στα οποία συμμετείχα σαν εθελοντής , είναι κακό να βάλω άσχετα με το προγραμματισμο event? Ή πρέπει να είναι απαραίτητα σχετικά με προγραμματισμο , πληροφορικής και τεχνολογία;

Και η δεύτερη ερώτηση είναι: έστω ότι στέλνω το CV μου σε εταιρίες που βρίσκονται Ελλάδα μόνο, είναι κακό να στέλνω το CV μου πάντα στα αγγλικά; Δεν θέλω να συντηρώ ενα αγγλικό κ ένα ελληνικό cv.  Θα κακό φανεί αυτό στους Έλληνες εργοδότες; 

επειδη προσφατα ημουν και εγωσ ε αυτη την κατασταση μιλησα με αρκετους hrιστες του χωρου.. μου ειπαν καλυτερα οτι δεν εχει σχεση με την πληροφορικη να ειναι πολυ επιγραμματικα ,και γενικα το βιογραφικο να μην πλατιαζει.

Δημοσ.

1. Αναφέρεις τις γνώσεις σου ανά γλώσσα/εργαλείο και τα courses που έχεις παρακολουθήσει. Συνοπτικά χωρίς πολλά-πολλά. Τίτλος course και μια-δυο γραμμές περιγραφή.

2. Αξιοπρεπές είναι οτιδήποτε δουλεύει, ειδικά δε αν έχει και user base. Αν δηλαδή είχες ένα site ή ένα app που το χρησιμοποιούν και πέντε-δέκα άνθρωποι σαφώς και μετρά υπέρ σου. Το να ανεβάσεις δυο-τρια projects στο github είναι καλό ως δείγμα αλλά μην περιμένεις θαύματα.

3. Εγώ θα τα έβαζα. Υπέρ σου είναι να έχεις γνώσεις κι από άλλους τομείς, και είναι κάτι που ένας έξυπνος εργοδότης θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί. Για παράδειγμα ενδεχομένως να γνωρίζεις να γράφεις καλύτερα κείμενα σε σχέση με έναν προγραμματιστή κι άρα θα μπορούσες να γράφεις τεχνικά manual ή tutorials. Η γνώση από όπου κι αν προέρχεται δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελεί τροχοπέδη. Το αντίθετο μάλιστα.

Άσχετα με τον προγραμματισμό, αλλά σχετικά με κάτι που αφορά επιχειρήσεις θα το έβαζα. Αλλά events του τύπου παρακολούθησα σεμινάριο προσκόπων δεν θα το έβαζα. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του εργοδότη και κρίνε αν αυτό που θα γράψεις μπορεί να του φανεί χρήσιμο και πως.

Πάντα ελληνικό βιογραφικό.

Δημοσ.
51 minutes ago, MitsarasAth said:

επειδη προσφατα ημουν και εγωσ ε αυτη την κατασταση μιλησα με αρκετους hrιστες του χωρου.. μου ειπαν καλυτερα οτι δεν εχει σχεση με την πληροφορικη να ειναι πολυ επιγραμματικα ,και γενικα το βιογραφικο να μην πλατιαζει.

27 minutes ago, elorant said:

1. Αναφέρεις τις γνώσεις σου ανά γλώσσα/εργαλείο και τα courses που έχεις παρακολουθήσει. Συνοπτικά χωρίς πολλά-πολλά. Τίτλος course και μια-δυο γραμμές περιγραφή.

2. Αξιοπρεπές είναι οτιδήποτε δουλεύει, ειδικά δε αν έχει και user base. Αν δηλαδή είχες ένα site ή ένα app που το χρησιμοποιούν και πέντε-δέκα άνθρωποι σαφώς και μετρά υπέρ σου. Το να ανεβάσεις δυο-τρια projects στο github είναι καλό ως δείγμα αλλά μην περιμένεις θαύματα.

3. Εγώ θα τα έβαζα. Υπέρ σου είναι να έχεις γνώσεις κι από άλλους τομείς, και είναι κάτι που ένας έξυπνος εργοδότης θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί. Για παράδειγμα ενδεχομένως να γνωρίζεις να γράφεις καλύτερα κείμενα σε σχέση με έναν προγραμματιστή κι άρα θα μπορούσες να γράφεις τεχνικά manual ή tutorials. Η γνώση από όπου κι αν προέρχεται δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελεί τροχοπέδη. Το αντίθετο μάλιστα.

Άσχετα με τον προγραμματισμό, αλλά σχετικά με κάτι που αφορά επιχειρήσεις θα το έβαζα. Αλλά events του τύπου παρακολούθησα σεμινάριο προσκόπων δεν θα το έβαζα. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του εργοδότη και κρίνε αν αυτό που θα γράψεις μπορεί να του φανεί χρήσιμο και πως.

Πάντα ελληνικό βιογραφικό.

ευχαριστω ολους για τις απαντησεις. Και κατι αλλο. Εγω εχω μαθει 3-4 γλωσσες προγραμμτισμου στην σχολη αλλα σε καμια απο αυτες δεν εχω πρακτικη εμπειρια, δηλαδη δεν εχω δουλεψει ακομα σε καμια επαγγελματικα. Αξιζει να τις αναφερω και αν ναι, σε τι βαθμο; Basic? εγω σκεφτομουν κατι σαν Academic Knowledge.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Aggeluska είπε

ευχαριστω ολους για τις απαντησεις. Και κατι αλλο. Εγω εχω μαθει 3-4 γλωσσες προγραμμτισμου στην σχολη αλλα σε καμια απο αυτες δεν εχω πρακτικη εμπειρια, δηλαδη δεν εχω δουλεψει ακομα σε καμια επαγγελματικα. Αξιζει να τις αναφερω και αν ναι, σε τι βαθμο; Basic? εγω σκεφτομουν κατι σαν Academic Knowledge.

εννοειται να τις αναφερεις,και αμα εχεις github  ακομα καλυτερα να δειχνεις καποιο δειγμα τις δουλειας σου

Δημοσ.
Just now, MitsarasAth said:

εννοειται να τις αναφερεις,και αμα εχεις github  ακομα καλυτερα να δειχνεις καποιο δειγμα τις δουλειας σου

θα τις αναφερω αλλα εφοσον τις εχω χρησιμοποιησει μονο σε ακαδιμαικο επιπεδο, μονο δλδ για εργασιες και προτζεκτ της σχολης, σε τι επιπεδο να τις αναφερω; μαλλον Basic

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...