Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το 94% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου διαβάζει και παρακολουθεί ειδήσεις στο διαδίκτυο σε εβδομαδιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου διαβάζει ειδήσεις στα social media, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στις ευρωπαϊκές χώρες του δείγματος, μετά από αυτό της Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα είναι, επίσης, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου ενημερώνονται από τα social media (71%) παρά βλέπουν ειδήσεις ή ειδησεογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση (67%). Το ποσοστό αυτών που ενημερώνονται από τον έντυπο τύπο - εφημερίδες ή περιοδικά - έστω και μία φορά την εβδομάδα είναι 26% (31η θέση ανάμεσα στις 37 χώρες της μέτρησης).

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ετήσιας Έκθεσης για τις Ψηφιακές Ειδήσεις (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και την οποία παρουσιάζει στο σάιτ της ΔιαΝΕΟσις o Αντώνης Καλογερόπουλος, Postdoctoral Research Fellow στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως σημειώνεται στην παρουσίαση, στην Ελλάδα παρατηρείται πως το ψηφιακό τοπίο της ενημέρωσης χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεγάλων προκλήσεων: πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υψηλή διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανάγνωση ειδήσεων και κουλτούρα της δωρεάν ειδησεογραφίας. 

H εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνολικά στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή. Μόλις το 26% των ερωτώμενων απαντούν ότι «εμπιστεύονται τις ειδήσεις τις περισσότερες φορές». Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 37 χώρες της έρευνας, πλην της Νότιας Κορέας. Ενδεικτικά, στις πρώτες χώρες σε εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ (Φινλανδία και Πορτογαλία) το 62% απαντά ότι εμπιστεύεται τις ειδήσεις. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται ούτε τις ειδήσεις που επιλέγουν να καταναλώσουν οι ίδιοι. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 29% του δείγματος απαντά ότι εμπιστεύεται τις ειδήσεις που επιλέγει ο ίδιος/η ίδια. Παράλληλα, το 32% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ειδήσεις που βρίσκει στις μηχανές αναζήτησης, ενώ το 22% εμπιστεύεται τις ειδήσεις που βρίσκει στα social media, ποσοστά κοντά στον μέσο όρο όλων των χωρών του δείγματος (34% και 23% αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης

Στην έκθεση εξετάζεται η εμπιστοσύνη του κοινού σε 15 από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν καθένα από αυτά τα μέσα σε κλίμακα από το 0 έως το 10 (0 = δεν το εμπιστεύομαι καθόλου / 10 = το εμπιστεύομαι απόλυτα). Επιπλέον, ρωτήθηκαν αν αναγνωρίζουν και αν χρησιμοποιούν το κάθε μέσο.

Στην Ελλάδα δεν παρατηρούμε μεγάλες διαφορές στα επίπεδα εμπιστοσύνης του πρώτου (Η Καθημερινή, 5,99) και του τελευταίου (Tromaktiko, 4,73) σε κατάταξη μέσου σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης, μετρήσαμε τη διαφορά στην εμπιστοσύνη σε κάθε μέσο με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό των ερωτώμενων. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν για τον ΣΚΑΙ (6,09 για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και 3,95 για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί) και για την ΕΡΤ (5,91 για τους αριστερούς και 3,91 για τους δεξιούς). Σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, παρατηρούμε αρκετά πιο πολωμένες απόψεις του κοινού για μέσα όπως για τους New York Times (7,55 για τους αριστερούς, 3,04 για τους δεξιούς) ή για το Fox News (2,44 για τους αριστερούς και 6,94 για τους δεξιούς).

Πώς ενημερώνονται οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου;

Το 60% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιούν το Facebook για να διαβάσουν, να δουν ή να συζητήσουν για ειδήσεις, ποσοστό κατά 8% μικρότερο από το αντίστοιχο του 2016 και κατά 2% από του 2017. Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι ενώ η χρήση του για ειδήσεις είναι πτωτική, ο αριθμός των χρηστών του Facebook παραμένει σταθερός (78%). Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, παρατηρούμε αύξηση στη χρήση πιο ιδιωτικών μέσων όπως το για ανάγνωση, σχολιασμό ή διαμοιρασμό ειδήσεων.

Το 32% των Ελλήνων χρηστών σχολιάζει ειδήσεις σε ειδησεογραφικές σελίδες/social media, ενώ το 49% μοιράζεται ειδήσεις στα social media/μέσω email.

Στην Ελλάδα επίσης παρατηρούνται υψηλά επίπεδα σχολιασμού και διαμοιρασμού ειδήσεων στο διαδίκτυο, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ένας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα σχολιάζει ειδήσεις, είτε στα social media είτε σε σελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ περίπου οι μισοί μοιράζονται ειδήσεις με τις προσωπικές τους επαφές, είτε μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω e-mail.

Πληρωμή για ανάγνωση ειδήσεων στο διαδίκτυο και χρήση λογισμικού αποκλεισμού εμφάνισης διαφημίσεων (ad-blocking)

Μόνο το 6% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου έχουν πληρώσει για ειδήσεις στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο, το μικρότερο ποσοστό από όλες τις χώρες του δείγματος. Η έλλειψη κουλτούρας πληρωμών για ψηφιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, η χαμηλή εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ και η οικονομική κρίση είναι κάποιοι λόγοι της έλλειψης διάθεσης για πληρωμή. Αλλά επιπλέον εξηγούν και το γιατί αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί διστάζουν να διαθέσουν το περιεχόμενο τους επί πληρωμή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την διαδικτυακή διαφήμιση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που παρατηρείται η μεγαλύτερη διάδοση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων (ad-blocking software) από τις 37 χώρες του δείγματος. Το 42% έχει εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, ποσοστό που φτάνει στο 62% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Η ταυτότητα της έρευνας 

Η ετήσια Έκθεση για τις Ψηφιακές Ειδήσεις (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης άρχισε να διεξάγεται το 2012 με στόχο να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους οι κάτοικοι αρχικα πέντε χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Δανία). Το 2018, η έρευνα έχει επεκταθεί σε 37 χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική, στην Ανατολική Ασία και στην Ωκεανία. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα από το 2016.

Η έρευνα βασίζεται σε μία μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος άνω των 2.000 ατόμων ανά χώρα. Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα βασίζονται σε δείγμα 2.014 ατόμων. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του μέρους του πληθυσμού κάθε χώρας που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ιnternet World Stats, 7 στους 10 Έλληνες διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο. Η φετινή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου 2018.

 

ΔιαΝΕΟσις

 

Socialmedia-pm-1024x576.png
 


 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 129
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όταν έχεις ένα κινητό συνέχεια επάνω σου, δύσκολο να ενημερωθείς απο άλλη πηγή και τόσο άμεσα. Εξάλλου έρχονται συνέχεια ειδοποιήσεις απο όλες τις πλατφόρμες

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό δεν λέει τόσο κάτι καλό για τα Social Media, όσο κάτι πάρα πολύ κακό για την τηλεόραση.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν θα πρέπει να κάνει σε κάποιον εντύπωση αφού στήν Ελλάδα είχε παραγίνει με την διαφθορά και την διαπλοκή στα κανάλια που ακόμα και τώρα τους χαρίζουν εκατομμύρια σε χρέη ....θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία του σκεπτόμενου κόσμου έχει χορτάσει απο τα κατευθυνόμενα "βοθροκάναλα" όπως είπε ο φίλος πιο πάνω και την πληρωμένη παραπληροφόρηση και πλύση εγκεφάλου που έκαναν επι δεκαετίες στίς μάζες,όχι πως στο διαδίκτυο δεν παίζει αυτό και πως θέλει και εκεί πολύ προσοχή και διασταύρωση πρίν πιστέψουμε κάποια είδηση,αλλά συμβαίνε σε αρκετά μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα κανάλια,μιάς και υπάρχουν "ακόμα" αρκετά περισσότερες εναλακτικές πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο

  • Like 20
  • Thanks 5
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Arkos είπε

Αυτό δεν λέει τόσο κάτι καλό για τα Social Media, όσο κάτι πάρα πολύ κακό για την τηλεόραση.

Πολύ σωστή η παρατήρηση σου. Όταν όλοι οι ιδιοκτήτες καναλιών κατηγορούνται πως εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα (στην ουσία για το δικό τους όφελος) και χανουν την αξιοπιστία τους, τότε ο κόσμος θα στραφεί αλλού για την ενημέρωσή του (και συνήθως κάνει μια ακόμα χειρότερη επιλογή).

Δημοσ.

Έχω να δω τηλεόραση πάνω από 10 χρόνια, την ανοίγω για να δω MotoGP και την κλείνω μετά. Και να μην είχα συσκευή δεν θα με ένοιαζε. Όπως είπαν οι προλαλήσαντες βοθροκάναλα, αυτή η λέξη περικλείει τα πάντα. 

  • Like 11
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού τα (περισσότερα) τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι πηγή ειδησεογραφικής ενημέρωσης, αλλά πηγή προώθησης πολιτικών συμφερόντων, διαφθοράς και προπαγάνδας...

Όχι, ότι όλα τα ειδησεογραφικά sites είναι καλύτερα, αλλά υπάρχουν κάποια που φαίνονται αξιόλογα και αντικειμενικά.

Επεξ/σία από papageorge007
  • Like 23
  • Thanks 2
Δημοσ.

Γενικά εδώ Ελλάδα δεν πρέπει να παρακολουθείς ειδήσεις. Μια ή άλλη είναι. Ή θα την βρεις από την τηλεόραση ή από τους "δγιαδοσται".

 

  • Like 5
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, silverado είπε

Ενημερωση για τα σκουπιδια, απο σκουπιδια δημοσιογραφους σε σκουπιδια πολιτες.

Να υποθέσω οτι είσαι πολίτης άλλης χώρας?

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, silverado είπε

Ενημερωση για τα σκουπιδια, απο σκουπιδια δημοσιογραφους σε σκουπιδια πολιτες.

Δυστυχώς δεν έχεις άδικο.

Από τότε που βγήκε το adsl δεν έχω κεραία συνδεδεμένη στο σπίτι μου.

Αν μπορούσα να το κάνω και στο αυτοκίνητο θα το έκανα, αρκετές φορές μου έχει έρθει η επιθυμία να ξηλώσω το ράδιο και να το πετάξω από το παράθυρο... 

  • Like 4
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, papars είπε

Δυστυχώς δεν έχεις άδικο.

Από τότε που βγήκε το adsl δεν έχω κεραία συνδεδεμένη στο σπίτι μου.

Αν μπορούσα να το κάνω και στο αυτοκίνητο θα το έκανα, αρκετές φορές μου έχει έρθει η επιθυμία να ξηλώσω το ράδιο και να το πετάξω από το παράθυρο... 

Ούτε ραδιόφωνο, μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο από την τηλεόραση, ειδικά όταν ακούς κάποιον ατάλαντο που νομίζει ότι διαθέτει χιούμορ και άποψη. Στο αυτοκίνητο μουσική της επιλογής μου μόνο από usb stick. 

  • Like 8

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...