Προς το περιεχόμενο

Στατιστική ανάλυση - πρόβλεψη

tempo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια και χαρά σε όλους,

θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να δέχεται ως δεδομένα μια σειρά αριθμών και να "προσπαθεί" να προβλέψει τον επόμενο αριθμό με βάση την προϊστορία αυτή. Φυσικά γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με το Excel με τις γραμμές τάσης αλλά θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει και κάτι άλλο. Σίγουρα είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο αριθμός (τότε όλοι τζόκερ θα παίζαμε) αλλά με ενδιαφέρει στην δουλειά μου να έχω ένα ακανόνιστο δείγμα αριθμών και με βάση αυτό να υπολογίζουμε τον επόμενο.

Κάθε βοήθεια απο μαθηματικούς είναι ευπρόσδεκτη. :D

Επίσης κάποτε είχε φτάσει στα αυτά μου μια γλώσσα προγραμματισμού η οποία είχε την ικανότητα να μαθαίνει και να αποφασίζει απο τα προηγούμενα. Με άλλα λόγια μια γλώσσα η οποία είχε αυτό που λείπει απο τις υπόλοιπες - την ικανότητα της κρίσης! . Βεβαίως εδώ ανοίγω άλλο θέμα απλά θα ήθελα να ήξερα αν γνωρίζει κάποιος κάτι για αυτήν - prolog την λέγανε μάλλον αλλά σας λέω ότι έχω χρόνια πολλά να ψάξω κάτι πάνω στο θέμα αυτό

Ευχαριστώ

Δημοσ.

βασικά μπορείς με κάθε είδους fit να πάρεις μια πρόβλεψη. Αλλά αν πρόκειται για εντελώς τυχαίους αριθμούς δεν προκειται να πάρεις καλή πρόβλεψη. Δεν ξέρω στατιστική βέβαια, φυσικός είμαι. Πάντως δοκίμασε το Origin (της Microcal). Είναι κλάσεις ανώτερο από το Excel για να κάνεις fit σε δεδομένα. Έχει όλα τα fit που "κυκλοφορούνε στην πιάτσα".

Δημοσ.

koita gia na kaneis kati tetoio kai na exei apotelesma prepei na exeis polles parathrhseis. An to thes as poume gia to stoixhma gia thn Agglia premier den prokeitai na vgaleis sosta outputs dioti theleis pano apo 600 parathrhseis eno h agglia premier exei 38 agonistikes. An pali exeis polles parathrhseis tote mila me kapoion staistiko na sou pei prog kai texnikes.

Δημοσ.

Ti provlepsi theleis na kaneis akrivos? Gia to Joker pantos den mporeis na kaneis tipota. To Excel (opos kai difora programmata statistikis) prospathoun na proseggisoun tin katanomi pou krivetai piso apo mia akolouthia arithmon. Otan omos oi arithmoi einai teleios tixaioi (opos p.x. sto Joker) den mporoun na sou kanoun pragmatiki provlepsi. Logika tha sou vgaloun tin mesi timi i kati paromoio....

Gia tin Prolog den ksero ti paizei, omos "dinatotita krisis" den iparxei. Omos iparxoun kapoioi algorithmoi pou vasizontai se neuronika diktia (neural networks) kai kata kapoion tropo prosomoionoun tin leitourgia tou egefalou. Omos stin praksi den einai poli diadedomenoi giati einai poli sophisticated kai gia auto sinithos protimountai alles methodoi. Ama kaneis ena search sto Google tha vreis mpoliko pragma gia autous.

Δημοσ.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προβλέψεις κάτι και επίσης εξαρτάται και από τι είναι αυτό που προσπαθείς να προβλέψεις αλλά και από τα δεδομένα που έχεις. Δεν υπάρχει μια μέθοδος που να είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...