logistoulis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 22/6/2018 στις 11:14 ΠΜ, haris_216 είπε Υπάρχει ο πληθυντικός, υπάρχει και η ευγένεια. Άνετα μπορούν να υπάρξουν το καθένα μόνο του χωρίς να έχουν ανάγκη συνύπαρξης. Και μόνο το ότι λέμε "πληθυντικός ευγένειας" παραπέμπει σε κάτι ψεύτικο. Χρήσιμος μόνο σαν "στολή εργασίας" εκεί που πρέπει αλλά δεν σου βγαίνει (δουλειά, γείτονες, κλπ). Πολλές φορές, σε συνδυασμό με συγκεκριμένο τόνο στη φωνή, βάζει ανθρώπους στη θέση τους ή τους οδηγεί να πάνε "παρακάτω". ο πληθυντικός δεν έχει μόνο ως σκοπό την ευγένεια, αλλά να υπάρχει και μια "απόστασή" σου από τον άλλον, το οποίο αποτρέπει το "παραγνωριζόμαστε" και καλό είναι για τα ελληνικά ζώα να συμβαίνει στον ενικό θα μιλήσω μόνο σε άτομο που συμπαθώ στην ηλικία μου και κάτω (σε μεγαλύτερους δείχνει σεβασμό όπως και να το κάνουμε), αλλά ειδικά σε αουα άτομα πληθυντικός να κρατάμε τις αποστάσεις είναι τα άτομα που μόλις γίνει η στραβή, θα αρχίσουν τα "ρε μαλάκα, γιατί έγινε αυτό.." κτλ καλύτερα εκείνη την ώρα να έχεις ήδη από πριν τις αποστάσεις σου ή μου έχει τύχει να είμαι σε μαγαζί πελάτη να μου λέει να με κεράσει, τεσπα κάπου έτρεχε εγώ ήθελα καφέ πήγα και πλήρωσα κανονικά, μετά γυρνάει και μου λέει "ρε δεν είπαμε να σε κεράσω τι θες να σε πλακώσω; " το παγωμένο μου βλέμμα στη συνέχεια μάλλον τον τρύπησε και σταμάτησαν τα κολλητηλίκια, γιατί άλλοι στην ίδια επιχείρηση που το έπαιζαν κολλητοί μετά έφαγαν τη χλαπάτσα το ίδιο και με εργοδοτες, δεν είμαστε φίλοι, είμαι υφιστάμενος σου, στην ηλικία που είμαι είμαι πιθανώς και μικρότερός σου, άρα πάρε πληθυντικό και τέλος. γιατί όπου υπάρχουν και οι ενικοί φεύγει και πιο εύκολα και η βαριά κουβέντα όταν υπάρχουν νεύρα ή γίνει κάτι στραβό. ενώ αν δεν έχεις δώσει το αντίστοιχο θάρρος τα πράγματα είναι πιο κόσμια γενικά ειδικά σε χώρους εργασίας δεν είσαι φιλαράκι με κανέναν, άμα τον άλλον τον ξέρεις χρόνια και έχετε πει και μερικές κουβέντες οκ.. και αν είστε περίπου κοντά στην ιεραρχία, ή αν ξέρεις ότι μιλάμε για 100% ξηγημένο άτομο, διαφορετικά κράτα την απόστασή σου Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2018 από logistoulis 3
Adanos Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 15 ώρες πριν, logistoulis είπε στον ενικό θα μιλήσω μόνο σε άτομο που συμπαθώ στην ηλικία μου και κάτω (σε μεγαλύτερους δείχνει σεβασμό όπως και να το κάνουμε), αλλά ειδικά σε αουα άτομα πληθυντικός να κρατάμε τις αποστάσεις Αυτόν τον σεβασμό τον έχουμε κάνει καραμέλα. Τον σεβασμό, όπως και να έχει, τον κερδίζεις. Τώρα επειδή είσαι 5-10 χρόνια μικρότερος απ' τον άλλον δεν σε κάνει και λιγότερο αξιοσέβαστο. Μπορεί να έχεις ζήσει ή κάνει πράγματα μεγαλύτερης βαρύτητας και σεβασμού απ' ότι αυτός. Εσύ καλά τα λες απ' την μια, αλλά θεωρώ ότι η ουσία είναι αλλού.
JiovanniGeorgeo Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Το σκεφτόμουν αυτό το θέμα μέχρι προσφάτως. Ο πληθυντικός για τα δικά μου δεδομένα δεν αφορά τον σεβασμό, αλλά την αντίθεση ηλικίας. Εάν κάποιος είναι 20-25+ έτη μεγαλύτερος από εμένα, του ταιριάζει ο πληθυντικός. Εάν κάποιος πόσο μάλλον είναι 40+ έτη μεγαλύτερος από εμένα, τι φιλικό κλίμα να υπάρχει, τι να με παρακαλάει να του μιλάω στον ενικό.. μου είναι κομμάτι δύσκολο. Δεν δείχνει σεβασμό αυτό που κάνω, δείχνει το γεγονός πως αλλάζω το πρόσωπο σε περίπτωση που ο άλλος είτε είναι πετυχημένος είτε είναι τελειωμένος, βρίσκεται τουλάχιστον σε αυτόν τον μάταιο κόσμο ΔΥΟ+ φορές όσο εγώ..
Vapir Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 στην δουλειά όταν πρόκειται για πελάτη ή ανώτερο ιεραρχικά μιλάω στον πληθυντικό στην προσωπική μου ζωή μιλάω στον ενικό σε νέους ανθρώπους και στον πληθυντικό σε άτομα κάποιας ηλικίας που μου αποπνέουν σεβασμό, σε περιπτώσεις όμως γέρων που μας τα κάνουν μπαλόνια θα δώσω ένα παράδειγμα απο λεωφορείο : αγενής γέρος : η νεολαία μπλα μπλα μπλα , εσυ τι λες ? εγώ : Γιατί μου μιλάς? αγενής γέρος : 🤐 1
Stamer Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 1 ώρα πριν, Vapir είπε αγενής γέρος : η νεολαία μπλα μπλα μπλα , εσυ τι λες ? εγώ : Γιατί μου μιλάς? αγενής γέρος : 🤐 Και έτσι... 1. του έδωσες δίκιο και 2. έγινες εσύ ο αγενής. Combo! 2
aris1986 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Να καταργηθεί άμεσα σύντροφοι. Τι πληθυντικοι ευγενείας και κουραφεξαλα αυτά είναι κόλπα των ιμπεριαλιστών που χαρίζουν χάντρες σε ιθαγενείς ώστε να τους πάρουν τα χωράφια. 😄 Ο κρυφός αριστερός insomniac..!
talibanakos Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2018 Στις 21/6/2018 στις 1:19 ΜΜ, SeXBOX είπε Για εμένα στους μεγαλύτερους ο πληθυντικός είναι must και φυσικά του αστυνομικού και κάθε οργάνου της τάξης. Αν θέλει ο άλλος απλά να στο πει ότι δεν θέλει πληθυντικό, είναι απλό. Ένας αστυνομικός που με σταμάτησε πριν 2-3 χρονια Ελλάδα και ήταν και νεαρός μου μίλησε στον ενικό και επειδή εχω δεύτερη κύρια γλώσσα την Αγγλική "τρόλλαρα" και του μίλαγα Αγγλικά ότι δεν καταλαβαίνω τι λέει, πήγε να μιλήσει Αγγλικά και ήταν απαράδεκτος δεν ήξερε ούτε "ID please;" να πει και λέει "You, papers?" και του λέω στα Ελληνικά "Δεν φτάνει που σε βλάχος είσαι και αγράμματος." σιγουρα. 2
Adanos Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 14 ώρες πριν, aris1986 είπε Να καταργηθεί άμεσα σύντροφοι. Τι πληθυντικοι ευγενείας και κουραφεξαλα αυτά είναι κόλπα των ιμπεριαλιστών που χαρίζουν χάντρες σε ιθαγενείς ώστε να τους πάρουν τα χωράφια. 😄 Ο κρυφός αριστερός insomniac..! Το να αμφισβητείς κάτι τέτοιο από πότε σε κάνει αριστερών αντιλήψεων; Οέο; :P
tzelen Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Πας σε καφέ και λες "ένα Χ σε παρακαλώ". Παίρνεις αυτό που ζήτησες, λες ένα ευχαριστώ, για έξτρα κανονάκι πετάς και ένα χαμόγελο και φεύγεις. Σύντομο, ευγενικό και μια χαρά. 1
randomcat Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 32 λεπτά πριν, tzelen είπε Πας σε καφέ και λες "ένα Χ σε παρακαλώ". Παίρνεις αυτό που ζήτησες, λες ένα ευχαριστώ, για έξτρα κανονάκι πετάς και ένα χαμόγελο και φεύγεις. Σύντομο, ευγενικό και μια χαρά. Αγαπητέ θα ήθελα να μου φτιάξετε έναν φρεντοτσίνο μέτριο... και αν δεν είναι τελικά μέτριος θα σας παρακαλούσα να δώσετε τις αγάπες μου στη μαμά σας, ε;
ILIAS GR Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Για τη γενναιότητα περισσότερο απ’ όλους μιλάει ο δειλός, ενώ για την ευγένεια ο αγενής. Τολστόι
Vapir Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Στις 26/6/2018 στις 1:09 ΜΜ, Stamer είπε Και έτσι... 1. του έδωσες δίκιο και 2. έγινες εσύ ο αγενής. Combo! τουλάχιστον έβγαλε το σκασμό . εγώ αγενής δεν ειμαι , ειμαι κύριος και ευγενικός . Όσοι πουλάνε τρελίτσα καλά να πάθουν
aris1986 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2018 13 λεπτά πριν, ILIAS GR είπε Για τη γενναιότητα περισσότερο απ’ όλους μιλάει ο δειλός, ενώ για την ευγένεια ο αγενής. Τολστόι Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα. Toystory
Stamer Δημοσ. 28 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2018 16 ώρες πριν, Vapir είπε τουλάχιστον έβγαλε το σκασμό . εγώ αγενής δεν ειμαι , ειμαι κύριος και ευγενικός . Όσοι πουλάνε τρελίτσα καλά να πάθουν
Προτεινόμενες αναρτήσεις